Antena 3 CNN Show Showbiz Gena Rowlands a murit. Vedeta din „The Notebook” şi „A Woman Under the Influence” avea 94 de ani

Gena Rowlands a murit. Vedeta din „The Notebook” şi „A Woman Under the Influence” avea 94 de ani

Gena Rowlands hepta
În iunie, fiul ei a anunţat că Gena Rowlands a fost diagnosticată cu Alzheimer. Sursa foto: HPA / Jim Smeal/BEImages
15 Aug 2024   •   09:13

Actriţa americană Gena Rowlands, de trei ori câştigătoare a premiului Emmy şi de două ori nominalizată la Oscar, a murit la vârsta de 94 de ani, a anunţat Entertainment Weekly miercuri, citându-l pe fiul său, Nick Cassavetes, potrivit Guardian.

În iunie, Nick Cassavetes, care a regizat-o pe mama sa în „The Notebook”, a anunţat că aceasta a fost diagnosticată cu Alzheimer.

Gena Rowlands, nominalizată la Oscar pentru portretele sale captivante ale unor femei puternice şi cu probleme în dramele poliţiste „Gloria” şi „A Woman Under the Influence”, a jucat în zeci de filme în timpul cariere sale.

Rolul lui Rowlands ca Mabel Longhetti în drama din 1974 „A Woman Under the Influence”, scrisă pentru ea şi regizată de soţul ei, John Cassavetes, i-a adus actriţei prima dintre cele două nominalizări la Oscar. 

Cealaltă nominalizare a fost pentru „Gloria” (1980), regizat tot de soţul ei. În noiembrie 2015, ea a primit un Oscar onorific în cadrul ceremoniei anuale de decernare a Premiilor Guvernatorilor, în semn de recunoaştere a carierei sale bogate.

Gena Rowlands a format un cuplu legendar la Hollywood cu regizorul şi actorul John Cassavetes. 

Au colaborat la 10 filme, inclusiv „Faces” (1968), „Minnie and Moskowitz” (1971), „Opening Night” (1977) şi „Love Streams” (1984). Deşi a lucrat şi cu alţi regizori de renume - Paul Mazursky („Tempest”), Paul Schrader („Light of Day”) şi Woody Allen („Another Woman”) - munca ei cu Cassavetes a definit cinematografia independentă americană a anilor '70 şi '80.

Gena Rowlands a jucat în mai multe filme ale fiului său Nick Cassavetes, printre care "She's So Lovely" şi "Yellow", precum şi în "Broken English" al fiicei sale Zoe. 

Actriţă emblematică cu o carieră care se întinde pe şapte decenii, ea a apărut în filme de William Friedkin, Lasse Hallsröm şi Jim Jarmush.

×
Subiecte în articol: Gena Rowlands The Notebook oscar Alzheimer
Citește mai multe din Showbiz
» Vezi toate știrile din Showbiz
Cele mai noi știri
Parteneri
x close