Antena 3 CNN Show Showbiz Eurovision: Serbia a ieşit câştigătoare

Eurovision: Serbia a ieşit câştigătoare

Eurovision: Serbia a ieşit câştigătoare
13 Mai 2007   •   01:15

Dezamăgire de zile mari la Hartwall Areena din Helsinki, acolo unde s-a desfăşurat, sâmbătă seara, cea de-a 52-a ediţie a Eurovision-ului. Spectacolul s-a ridicat la nivelul aşteptărilor, iar prestaţiile concurenţilor au fost pe măsură. Unii mai mult, alţii mai puţin, concurenţii au încântat publicul din întreaga Europă, însă votarea a dezamăgit, crunt, ca de fiecare dată.

Dacă melodia românilor de la Todomondo a fost primită cu aplauze ritmice de spectatorii finlandezi şi după reacţiile ?la cald? pornea ca favorită alături de Bulgaria, la capitolul geografie proiectul multilingvistic al reprezentanţilor noştri a eşuat cumplit. Nu a fost vina lui Kamara sau a Domnului Problemă, ci pur şi simplu România nu a avut ce face în faţa ţărilor din fosta Iugoslavie şi URSS.

Campioană în urma voturilor cumulate din cele 42 de ţări a ieşit Serbia, aceasta primind de altfel şi cele mai multe note de 12, inclusiv din partea Muntenegrului, Bosniei, Croaţiei şi Macedoniei. ?Rugăciunea? (?Molitva?) spusă de Marija Serifovic a dat roade şi Serbia a acumulat, graţie în mare parte vecinilor şi fostelor ţări din Iugoslavie, 268 puncte, cu 33 mai multe decât formaţia clasată pe locul doi. Şi dacă vă gândiţi totuşi că Serbia şi-a dovedit şi valoarea acumulând mai multe puncte decât Ucraina (235) sau Rusia (207), realitatea este alta, pentru că reprezentanţii celor două state sovietice au avut prestaţii foarte slabe, primii semănând cu nişte clovni îmbrăcaţi în argintiu care au vrut doar să şocheze ( precum finlandezii de la Lordi o făceau la ediţia de anul trecut cu piesa heavy metal ?Halelujah?), iar trupa din Rusia fiind o imitaţie palide a mai celebrei trupe Tatu.

Revolta noastră trebuie totuşi înfrânată dacă ne gândim că şi noi le-am acordat vecinilor din Ungaria şi Moldova, 8, respectiv 12 puncte, precum şi destinaţiei turistice favorite, Grecia, 10 puncte. Nici notele noastre maxime de 12 puncte nu au venit din partea unor ţări surprinzătoare, ci, cum era de aşteptat, din partea românilor plecaţi în Spania şi a bunilor vecini de peste Prut. Am mai primit opt puncte de la unguri, care ne-au întors favorul, şi doar şapte puncte de la Israel, o ţară în care comunitatea românească nu este de neglijat. Todomondo a mai primit zece puncte şi de la Andorra, care nu degeaba e la graniţa cu Spania, precum şi şapte puncte de la francezi, care au rămas fermecaţi de Kamara. În rest, doar firimituri şi am putea spune că ne merităm soarta.

Citiţi pe Antena 3 VDT cum a decurs seara de la Helsinki şi vizionaţi clipurile celor 24 de melodii participante la finală, inclusiv al învingătoarei din Serbia.

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close