Antena 3 CNN Show Showbiz ?Amintiri din Epoca de Aur?, critici favorabile în The Guardian

?Amintiri din Epoca de Aur?, critici favorabile în The Guardian

1 minut de citit Publicat la 18:50 30 Oct 2009 Modificat la 18:50 30 Oct 2009
?Amintiri din Epoca de Aur?, critici favorabile în The Guardian
Cel mai nou film al lui Cristian Mungiu, ?Amintiri din Epoca de Aur? este analizat de Guardian.co.uk într-un articol apărut, joi, în publicaţia britanică. Noua eră a cinematografului românesc a devenit cunoscută datorită inegalabilei capodopere a lui Cristian Mungiu: 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, care spune povestea unei tinere ce încearcă să avorteze pe vremea regimului Ceauşescu, se arată în introducerea articolului din The Guardian. Totuşi, producătorii români sunt capabili să realizeze cele mai negre comedii, aşa cum a fost şi cazul lui Cristi Puiu în ?Moartea Domnului Lăzărescu?[...].

Noul film al lui Cristian Mungiu este unul într-o notă ceva mai uşoară şi mai comercială, în comparaţie cu precedenta peliculă, şi vine la timp pentru aniversarea de 20 de ani de la căderea regimului Ceauşescu, scrie publicaţia britanică.

Este o colecţie de cine-schiţe despre viaţa din timpul hulitului regim, mustind de zeflemea, suprarealism şi umor negru. Mungiu este singurul scenarist însă a ?subcontractat? regia filmului unui grup de alţi producători: Ioana Uricaru, Hanno Höfer şi Constantin Popescu. Poveştile se bazează în parte pe mituri urbane: zvonuri cu privire la absurdităţile suferite de români sub conducerea comuniştilor.



În continuare, criticul The Guardian vorbeşte despre fiecare parte a filmului, apreciind, printre altele umorul sec din pelicula în care se fac pregătiri într-un sat pentru sosirea unui mahăr comunist.

Însă cel mai bun mini-film este, în opinia criticului publicaţiei britanice, cel despre un poliţist de vârstă medie, care, precum restul românilor, moare de foame. Când fratele său îi oferă un porc acesta îşi dă seama că nu-l poate tăia fără a face zgomot şi a-şi alerta astfel vecinii. Aşa că se pregăteşte să gazeze animalul, un plan care poate reuşi doar dacă nimeni nu aprinde un chibrit, scenă care i-a amintit britanicului de filmul ?Private Function?, al lui Alan Bennet.

Umorul negru reprezintă calea României de a rămâne sănătoasă psihic, însă nu acum, dar, într-un fel şi în prezent. Comedia este o modalitate de a contempla oroarea din acele vremuri trecute, fără ca furia şi disperarea să devină insuportabile, concluzionează criticul The Guardian.

?AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR?:



Antena3.ro

×
Etichete: Cristian Mungiu
x close