Ajunsă la 67 de ani, interpreta de muzică populară a cântat la nunți de la o vârstă fragedă, pentru a strânge banii de care avea nevoie familia sa.
Unul dintre oamenii care i-au întins o mână de ajutor când avea nevoie mai mare a fost Adrian Păunescu.
Este motivul pentru care celebra solistă de muzică populară îi poartă o veșnică recunoștință marelui poet.
Citește și: Pensia pe care o primește Maria Dragomiroiu după 40 de ani petrecuți pe scenă
Maria Dragomiroiu a fost des comparată cu Maria Tănase, dar Adrian Păunescu - poetul trecut în neființă în toamna anului 2010 - avea o altă părere, își amintește cântăreața.
La numai 16 ani, Maria Dragomiroiu a urcat pe scena Cenaclului Flacăra, unde a interpretat faimoasa melodie "Mărie, Mărie".
Etnomuzicologul Harry Brauner i-a prezentat-o pe tânără lui Adrian Păunescu. Tot el a îndrumat-o spre Festivalul de Folclor "Maria Tănase" de la Craiova, unde Dragomiroiu a primit Premiul de Popularitate.
Participarea la spectacolele Cenaclului Flacăra a fost o pistă de lansare pentru tânăra la început de carieră.
Maria Dragomiroiu: "Adrian Păunescu mi-a spus că am timbrul Mariei Tănase, dar că sunt altceva"
"Adrian Păunescu mi-a oferit la Sala Palatului premiul Cenaclului și al Revistei Flacăra pentru Păstrarea purității folclorului. Diplomă pe care o țin la loc de cinste în casa mea. El a fost omul care mi-a întins o mână și care mi-a spus, când toată lumea mă compara cu Maria Tănase, că sunt o Mărie cu altă pălărie. Că aduc altceva, că este alt suflu. Am timbrul Mariei Tănase, dar sunt altceva.
M-a ajutat să muncesc, să lupt și să nu mă las. Pentru că am avut destule piedici în viață, ca fiecare", într-un interviu citat de presa de la București.
În 2004, Maria Dragomiroiu a primit de la președintele de atunci, Ion Iliescu, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – 'Arta Spectacolului', în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului.
"Lumea mă recunoaște pe stradă și asta nu este ușor de dus. Este foarte frumos, dar este și obositor, pentru că tot timpul trebuie să fii perfect. Mă fardez singură de când mă știu, pentru că îmi cunosc defectele și știu ce să scot în evidență.
Mi-a plăcut întotdeauna fotografia și simt lumina. Tot timpul îmi spun colegii: 'Uite ce poze frumoase ai făcut în parc…'. Fac selfie-uri multe, dar dacă fac 150, aleg doar cinci", a mărturisit ea.