Antena 3 CNN Show EXCLUSIV Interviu cu Lara Fabian, înaintea concertului de la București: „România e un mănunchi de dragoste pentru muzica și arta mea”

EXCLUSIV Interviu cu Lara Fabian, înaintea concertului de la București: „România e un mănunchi de dragoste pentru muzica și arta mea”

lara fabian interviu antena 3 cnn (1)
Lara Fabian, interviu exclusiv la Antena 3 CNN. Sursă foto: Profimedia Images
de Andrei Tomescu    |    08 Sep 2024   •   19:02

Lara Fabian este încântată că revine în România și va cânta pe 14 septembrie la Festivalul Unforgettable, care are loc în București weekendul viitor. Înaintea concertului, echipa Antena 3 CNN i-a luat un interviu, iar frumoasa artistă a făcut mărturisiri emoționante despre viața de familie, despre ce-i place să gătească pentru cei dragi, dar și despre puterea recunoștinței. Lara Fabian e convinsă că iubirea poate salva oamenii și și-a amintit cu mare emoție primul concert în țara noastră, când mii de români au cântat într-un glas "Je T'aime", melodia care i-a adus recunoașterea internațională.

Andrei Tomescu: Cum te simți să fii din nou în fața publicului român, mai ales la Festivalul Unforgettable, alături de Garou, Albano și Romina, Daniel Lavoie, Jessie J?  

Lara Fabian: Sunt foarte fericită, în primul rând, să mă întorc în România, la acest eveniment minunat și, de asemenea, să împart scena cu toți acești artiști extraordinari, printre care Jessie J, Garou, Daniel, adică oameni pe care îi cunosc, oameni pe care i-am întâlnit la nivel internațional și cu care am avut șansa să cânt uneori. Așa că mă simt cu adevărat fericită și foarte privilegiată să mă întorc.  

Andrei Tomescu: Știu că ai multe amintiri speciale de la concertele tale anterioare din România.  

Lara Fabian: Da!  

Andrei Tomescu: Care este cea mai specială amintire pentru tine?  

Lara Fabian: Probabil primele concerte, când am descoperit cât de apropiați erau fanii români de mine, cât de bine îmi știau melodiile, cât de mult mă iubeau. Și nu-mi venea să cred că arta mea și muzica mea erau atât de iubite aici și că România era atât de caldă și de primitoare cu mine.  
Am simțit cu adevărat multă recunoștință când mi-am dat seama că România era un mănunchi de dragoste pentru muzica și arta mea.  

Andrei Tomescu: Cred că a fost primul concert, când publicul, toți cei care eram în sală, ți-am cântat "Je T'aime".  

Lara Fabian: DA!  

Andrei Tomescu: Cred că acela este momentul despre care vorbești!  

Lara Fabian: Exact! Și erau acele pânze minunate pe care era scris numele meu și cuvinte de dragoste. Și pentru mine a fost de necrezut, de necrezut.  

Andrei Tomescu: Un moment cu adevărat de neuitat. Publicul român te-a întâmpinat întotdeauna cu o imensă dragoste și căldură. Ce anume face ca legătura dintre tine și fanii tăi din România să fie atât de specială?  

Lara Fabian: Pasiunea pe care o împărtășim, cred că asta avem în comun. Suntem suflete pline de pasiune și cred că vedem în același mod pasional, profund, empatic felul în care transmitem o emoție sau modul în care vorbim despre o emoție.

Andrei Tomescu: Și vom continua să vorbim despre emoții pentru că ele sunt foarte importante, mai ales în muzică. De-a lungul anilor, ai făcut ca oameni din întreaga lume să te urmeze. Am prieteni aici, în București, oameni pe care îi iubesc, care, după ce te-au văzut la București, zboară la Paris sau Belgia să te vadă, conduc până în Bulgaria doar ca să te audă cântând încă o dată. Și cred că este un lucru minunat. Cum te simți știind că ai atâta putere asupra noastră, asupra sufletelor noastre, asupra inimilor noastre? Și cum gestionezi această dragoste imensă pe care o primești de la fanii tăi, în schimbul a ceea ce tu le oferi pe scenă, cu atâta generozitate?



Lara Fabian: Știi, în primul rând cred că această putere nu e în mâinile mele. Cred că am fost binecuvântată cu această relație pe care o am cu fanii mei din întreaga lume. România a fost una dintre țările în care legătura ce s-a născut între mine și fani a dăinuit în timp și a crescut și a creat și mai multe legături. Și când simți acest lucru și îl conștientizezi, nu ai cu adevărat noțiunea de putere. Ci ai o noțiune de recunoștință. Te gândești "O, Doamne, așa mă răsplătește viața, așa îmi oferă viața ce e mai bun din arta mea". Așa că, în primul rând, nu iau niciodată de bun acest lucru, ca pe ceva ce există pur și simplu, Andrei.

Am foarte multe momente când îmi dau seama nu de putere, ci de șansa care mi-a fost dată, că asta îmi oferă viața. Puterea este altceva. Puterea pentru mine este combustibilul care mă alimentează, o sănătate bună, un metabolism bun, posibilitatea de a-mi antrena vocea. De aici vine puterea mea. Dar cred că, dacă lucrezi la fiecare nivel al ființei tale și ești recunoscător și înțelegi că nu tu ești cel care face totul posibil, ci că este dar pe care l-ai primit, atunci, alimentându-te cu acest dar și având grijă de el dezvolți și puterea de a-l menține. Nu știu dacă mă fac înțeleasă.

Andrei Tomescu: Te exprimi foarte clar.

Lara Fabian: Așa simt că este relația dintre mine și fani.  

Andrei Tomescu: Trăim într-o lume a like-urilor și a urmăritorilor și cineva ar putea crede că este faimos datorită celor 1.000 de like-uri primite la o poză. Ce crezi că înseamnă faima, de fapt, în vremurile pe care le trăim?

Lara Fabian: Știi, nu demonizez rețelele sociale. Doar cred că trebuie să fim inteligenți și să avem o viziune când lucrăm cu ele. Da, putem reduce totul la aspectul lor mai superficial și atnci avem motive să le demonizăm sau să le disprețuim. Dar în cazul meu, de exemplu, rețelele sociale mi-au oferit o legătură directă cu publicul meu. Mi-au oferit și o modalitate de a-mi înțelege publicul dincolo, desigur,  de părțile extreme, cum ar fi haterii, care pot declanșa, uneori, emoții negative, ceea ce este foarte enervant pentru oricare dintre noi, indiferent cine suntem. Dar nu îmi risipesc energia în felul acesta. Prefer să "culeg florile" și să mă gândesc că am la îndemână un barometru, care îmi oferă informații importante, pentru că rețelele sociale sunt, pentru mine, ca o autostradă către publicul meu și pentru publicul meu sunt o fereastră către ceea ce eu fac.

Andrei Tomescu: Este un instrument pe care îl folosești…

Lara Fabian: Exact! Un instrument pe care îl poți reduce la un simplu Like. Dar este mult mai mult de-atât. În spatele acelui Like este, de fapt un Om, și nu am pierdut niciodată din vedere acest lucru.

Andrei Tomescu: Pentru că înainte de orice, ai spus că ești Om, înainte de cariera internațională, înainte de numele tău, înainte de arta și muzica ta, ești Om, aș vrea să te citez, pentru că am văzut recent un interviu în care ai spus: "Am fost crescută de un vulcan și de o zi ploioasă". Cred că sunt cele mai frumoase cuvinte pe care cineva le-a folosit vreodată ca să-și descrie părinții, iar acest paradox minunat este nucleul tău ca ființă umană, lucru pe care ni l-ai explicat și aici, la București, în timpul unui concert, ca o prezentare a piesei Caruso. Așa că mi-ar plăcea să știu care este cea mai prețioasă amintire legată de mama și de tatăl tău, pentru că ești parte din ei.

Lara Fabian: Cred că adevărata comoară, adevăratul dar primit de la ei este că m-au învățat că nu trebuie niciodată să aleg să mă simt iubită. Și probabil datorită acestui lucru pe care îl am bine înrădăcinat în mine, mi-a fost ușor, de-a lungul timpului să trăiesc puțin aici, puțin acolo, să învăț o altă limbă, să vorbesc cu tine, Andrei, și poate mâine să vorbesc cu cineva la Londra, iar apoi cu cineva din America sau din Canada sau din Brazilia. M-au făcut să simt că sunt parte din acest întreg pe care îl numim "lume" și să nu-mi fie frică de viitor sau de ceva nou, care nu poate fi prevăzut.
Poate că unii oameni se gândesc că ar trebui să aparținem unui singur loc, să vorbim o singură limbă sau să simțim că prin vene ne curge "sângele" unui singur popor, al unei singure culturi. Dar eu cred că este în regulă să fim o multitudine de lucruri, chiar dacă printre aceste lucruri există un paradox sau o dihotomie. Eu cred că dihotomia este expresia bogăției. Cred că există multă bogăție în dihotomie. Deci, comoara a fost să nu trebuiască să aleg să fiu iubită, ci doar să fiu iubită, pur și simplu.

Andrei Tomescu: Este acesta și cel mai important lucru pe care l-ai învățat de la părinții tăi?

Lara Fabian: Da, este cel mai important lucru pe care l-am învățat de la ei. Un alt lucru important pe care l-am învățat de la ei a fost să nu uit niciodată de unde provin, de unde am plecat. Așa că, da, provin din acest paradox, dar a fost un paradox foarte "modest". Și nu am uitat niciodată asta. Păstrez multe lucruri simple în viața mea. Fac multe lucruri singură, indiferent că sunt lucruri simple sau complexe. Am o echipă grozavă în jurul meu, dar nu este o echipă mare, pentru că vreau să rămân, cu picioarele pe pământ, în contact, și acesta este un alt lucru pe care îl datorez părinților mei.

Andrei Tomescu: Foarte frumos. Tocmai mi-am amintit de câteva versuri din "Ici", "Sunt din cer și din Pământ".

Lara Fabian: Exact. Și asta este o viziune holistică. Și așa încerc să-mi trăiesc viața, să privesc către cer și să mă las inspirată, dar întotdeauna să am în vedere ce este pe pământ și să simt rădăcina vieții mele la fel de mult ca și calea înstelată, care este inspirația mea. Nu pierd niciodată din vedere aceste două perspective uimitoare.

Andrei Tomescu: Hai să vorbim despre muzică și despre cântece, pentru că mereu am fost curios cum creezi o melodie, muzica și versurile? Care este procesul? Cât timp durează? De unde vine inspirația?

Lara Fabian: Oh, Doamne. Atâtea întrebări, care ar necesita o conversație mai lungă.

Andrei Tomescu: Încercă un răspuns pe scurt.

Lara Fabian: În cazul meu, muzica vine prima. Muzica conține versurile. Ceea ce vine înainte de muzică este o emoție sau o poveste pe care o păstrez în inima mea și pe care trebuie să o exprim, dar despre care știu că nu aș putea vorbi, dacă nu ar fi susținută de muzică. Pentru mine, acesta este firul călăuzitor. Simt ceva pe care nu pot să-l explic sau să-l exprim doar cu cuvinte. Și aici intervine muzica. Ea declanșează în interiorul sunetului o senzație, și apoi un sens, care va îmbrăca apoi vocea mea și va naște un cântec. Acesta este firul călăuzitor pentru mine, întotdeauna. Și nu contează cu cine lucrez, întotdeauna întreb dacă este în regulă să începem să vorbim mai întâi despre ceva ce poate nu putem exprima cu adevărat. Să găsim o modalitate de a auzi armoniile și, prin armonii, să auzim melodia, pe melodie așezăm cuvintele și apoi lăsăm vocea să zboare.

Andrei Tomescu: Care este melodia ta preferată? Sau ce cântec crezi că te reprezintă cel mai bine ca artist?

Lara Fabian: Vorbești despre repertoriul meu?

Andrei Tomescu: Da, despre cântecele tale, din repertoriul tău.

Lara Fabian: Unul dintre cântecele mele preferate "Tu Es Mon Autre" cu Maurane și "Pas Sans Toi". Acestea sunt cele două cântece în franceză pe care le prețuiesc foarte mult, din prima jumătate a carierei mele. Apoi, aș spune, cu siguranță "Broken Vow". Este un cântec pe care îl iubesc cu adevărat. Și nu pot să nu menționez "Je Suis Malade", pentru că, deși nu este cântecul meu, a devenit al meu, în timp și l-am făcut să fie al meu. Iar acest cântec mă precede oriunde merg. Este cântecul care declanșează ceva cu adevărat special în inimile oamenilor. Aceste patru cântece sunt foarte importante pentru mine.

Andrei Tomescu: Și "Je T'aime"?

Lara Fabian: Ei bine, "Je T'aime" este melodia evidentă. "Je T'aime" există acum de la sine. Și încă îmi place să o cânt, chiar dacă am cântat-o de sute de mii de ori, în toată lumea, în atât de multe țări. Dar dacă mă întrebi ce simt sau cum mă simt când cânt fie "Tu Es Mon Autre", fie "Broken Vow" sau "Pas Sans Toi", ceva diferit și extraordinar se întâmplă în sufletul meu.

Andrei Tomescu: Îți asculți vreodată propriile cântece și te gândești că poate ar fi trebuit să scrii o frază muzicală diferit sau că ar fi fost potrivite alte versuri?

Lara Fabian: Nu, nu fac asta, Andrei. Nu mă ascult pe mine. Nu mă privesc pe mine. Fac asta doar dacă trebuie să lucrez la muzica mea, de exemplu, acum, pentru că vin în România, voi asculta anumite cântece pe care poate nu le-am cântat de mult. Așa că îmi voi pune căștile și le voi asculta.

Andrei Tomescu: Dar va fi doar o repetiție.

Lara Fabian: Exact! Dar nu mă ascult pe mine. Niciodată.

Andrei Tomescu: Cea mai mare parte a carierei tale ai cântat mult, sau poate, ar trebui să spun, doar despre iubire și ai spus un alt lucru care mi-a plăcut foarte mult: "iubirea este precum Al Cincilea Element, care salvează oamenii". Și nu este doar o afirmație frumoasă, ci este și foarte adevărată, pentru că îți voi împărtăși un secret acum, muzica ta m-a salvat nu doar o dată și nu doar de mine însumi. Și cred că orice fan al Larei Fabian din lume este de acord cu mine. Dar călătoria ta în iubire… cum a modelat călătoria în muzică?

Lara Fabian: A sculptat-o, pur și simplu. Pentru că, prin cele mai înalte valuri de iubire sau cele mai joase refluxuri, am simțit mereu că mă menține în viață chiar și atunci când mă distrugea. "Alege ce iubești cel mai mult și lasă-l să te ucidă" este un alt cântec pe care l-am scris și a fost întotdeauna motto-ul meu. Iubirea este al cincilea element. Alergăm după ea și o căutam pentru că ea ne dăruiește tot ce avem nevoie pentru a ne simți vii, pentru a simți că trăim. Uneori, oamenii caricaturizează iubirea. Spun că este prea romantică sau prea sentimentală ca să se concentreze asupra ei. Dar când înțelegi că dragostea este adevărata energie care curge prin corpul tău, prin sângele tău, prin sufletul tău și chiar prin inteligența ta și că, dacă renunți să mai încerci să o controlezi poți ajunge să  stăpânești arta de a iubi, iar atunci te vei simți cu adevărat liber. Este nevoie, însă, de foarte mult curaj să înțelegi și să accepți că poți câștiga totul sau poți pierde totul. Te poți pierde pe tine și trebuie să fii în regulă cu asta.

Andrei Tomescu: Trebuie să îți asumi acest lucru.

Lara Fabian: Trebuie să îți asumi iubirea, să o deții și să iubești asumat. Și când o simți, când o trăiești, dacă mai ai și norocul să primești la rândul tău ceea ce oferi, dacă lași iubirea să te dețină, atunci nu mai există, practic, nicio limită pentru fericire. Și eu cred că poate fi un gest, nu neapărat un cuvânt. Cred că iubirea se manifestă dacă ești capabil să creezi, în fiecare moment al vieții tale, gestul potrivit, mișcarea potrivită, vibrația potrivită, care menține vie iubirea.

Andrei Tomescu: Cu alte cuvinte, mintea ta, ceea ce gândești, trebuie să fie în armonie cu ceea ce simți și cu ceea ce faci.

Lara Fabian: Exact! Și atunci dragostea se va manifesta. Dar dacă îți repeți mereu în minte "Da, sigur, nu o să mi se întâmple mie. O să fiu din nou trădată sau bărbatul acesta sigur mă va înșela. Sau această femeie. Orice ar fi, nu contează." Ei bine, aceste gânduri vor ajunge în subconștientul tău și vor deveni realitate. Deci, acea aliniere, acea armonie despre care vorbeai, Andrei, este fundamentală pentru a crea ceea ce îți dorești cu adevărat.

Andrei Tomescu: Ce îți dorești cu adevărat în acest moment al vieții tale?

Lara Fabian: Să fiu liniștită. Am privilegiul imens să fiu iubită de cel mai extraordinar om pe care l-am întâlnit vreodată.
De fapt, am privilegiul să fiu iubită de doi dintre cei mai extraordinari oameni pe care i-am întâlnit vreodată, soțul meu și fiica mea. Și când viața îți oferă acest dar minunat, atunci singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să fii demn de el. Așa că trebuie să te gândești cât de norocos ești si să fii recunoscător. "Hrănește" ce ai primit cu recunoștință în fiecare zi. Fii recunoscător. Amintește-ți ce ai. Numără-ți binecuvântările. Numără fiecare binecuvântare în parte. Și când ai cea mai mică îndoială legat de orice sau oricine, privește-o în ochi și abordeaz-o. Ce vreau să simt? Că sunt mereu conectată la ceea ce tocmai ți-am spus. Ce îmi doresc? Liniște, serenitate și, elementul suprem al tuturor acestor lucruri, bucurie.

Andrei Tomescu: Așadar, dacă ai avea acum o pânză albă și te-aș ruga să-ți pictezi viața, ce anume ai picta? În ploaie, așa cum spune cântecul…

Lara Fabian: Aș picta…

Andrei Tomescu: "Voi continua să pictez în ploaie, din nou și din nou și din nou."

Lara Fabian: Indiferent ce fel de ploaie ar veni, aș picta un copac uriaș, cu multe frunze și cu mii de luminițe în el. Sub copac ar fi așezat un Buddha și în fața copacului umbra fiicei mele, umbra soțului meu, câinele nostru și poate eu în mijloc. Și toți ne-am uita la copac și la cât de frumos este.

Andrei Tomescu: Chiar cred că ar trebui să pictezi acest tablou. L-ai descris foarte frumos. Te-ai gândit vreodată la ce ai fi făcut sau ce ai fi devenit ca om, ca profesionist, dacă Dumnezeu nu ți-ar fi dăruit muzica?

Lara Fabian: Cred că toți primim un dar. Probabil mi-ar fi fost oferit un altul și aș fi făcut tot ce aș fi putut cu el, pentru că într-adevăr cred că toți avem unul. Dar, ciudat, cred că aș fi putut să fac multe lucruri, să fiu contributivă. Aș fi vrut ca ceea ce fac să fie o contribuție pentru altcineva, mai degrabă, decât pentru mine.

Andrei Tomescu: Ai fi putut fi profesoară, de exemplu?

Lara Fabian: Poate. Sau măcar cineva care vrea să transmită ceva, pentru că un profesor are o mare responsabilitate. Îi admir foarte mult și cred că sunt eroi. Și nu știu dacă aș fi avut această capacitate. Dar mi-ar fi plăcut să fiu înconjurată de oameni foarte buni alături de care să transmit mai departe ceea ce știu, să contribui la o viață mai bună.

Andrei Tomescu: Dacă ar trebui să alegi un motto sau o idee care să-ți ghideze viața în acest moment, care ar fi? Acel lucru la care te întorci ori de câte ori ai nevoie de îndrumare, de răspunsuri sau când simți că te-ai pierdut ori te-ai îndepărtat de tine însăți.

Lara Fabian: Amintește-ți puterea pe care o are alegerea făcută. Amintește-ți că ai puterea de a alege, ai puterea de a-ți alege viața. Când lucrurile devin tulburi și simt că m-am pierdut de mine, stau și mă gândesc la deciziile pe care le-am luat anterior sau analizez ce anume din ce am făcut a declanșat totul. Și atunci îmi amintesc că am puterea să aleg ce ar trebui să fac și lucrurile pe care aleg să le fac vor declanșa alte lucuri. În loc să simt că lucrurile mă învăluie dincolo de cunoașterea mea, îmi amintesc de puterea alegerii mele. Așa că, pentru mine, motto-ul este "Carpe Diem" aici și acum. Amintește-ți că ai puterea să alegi ce vrei să devină viața ta.

Andrei Tomescu: Ce îți place să faci atunci când nimeni nu te vede? Desigur, dacă poți să ne spui.

Lara Fabian: Îmi place să gătesc și sunt destul de pricepută. Îmi place să dansez. Nu cred că sunt prea bună, dar îmi place să dansez.

Andrei Tomescu: Ești bună! Te-am văzut dansând de atâtea ori pe scenă.

Lara Fabian: Îmi place să vorbesc cu oameni cu care nu am avut ocazia să mă întâlnesc de mult timp. Îmi place pur și simplu să stăm și să vorbim, îmi place să ascult oameni care au ceva să mă învețe. Și, da, sunt îndrăgostită de tot ceea ce înseamnă lumânări și contemplare. Casa mea este plină de lumânări, am și aici una. Și pot să stau în liniște, știi, și să fiu contemplativă mult timp.

Andrei Tomescu: Așadar gătit, dansat, vorbit cu oameni, contemplare, râs. Da, ai un râs frumos.

Lara Fabian: Mulțumesc.

Andrei Tomescu: Cum îți place să-ți petreci timpul liber cu familia ta? Cum te reîncarci? Care este acel lucru care face ca timpul tău să fie… neprețuit?

Lara Fabian: Lucrul care face ca timpul meu să fie neprețuit? Timpul! Să am timp să nu fac nimic și când spun "nimic" mă refer să petrec timp cu familia, să gătesc cu ei, să mănânc cu ei, să mergem să înotăm, să mergem la o plimbare. Asta face ca viața mea să fie frumoasă. Să fiu cu oamenii pe care îi iubesc și să facem exact ce simțim că vrem să facem, fără să ne gândim prea mult.

Andrei Tomescu: Mai există ceva ce fanii tăi încă nu știu despre tine și ar fi surprinși să afle?

Lara Fabian: Fanii mei știu multe despre mine, Andrei, sunt foarte atenți și foarte sensibili și, uneori, ei îmi amintesc de lucruri pe care eu le-am uitat. Sunt uimitori. Mă simt foarte norocoasă și cu adevărat binecuvântată că sunt iubită de ei. Și le mulțumesc mult pentru asta.

Andrei Tomescu: Ai vreun mesaj special sau o dorință pentru fanii tăi din România care vor veni la concertul din 14 septembrie?

Lara Fabian: Abia aștept să-i văd din nou. Îmi doresc să ne distrăm și să ne simțim bine împreună. Și, în general, dincolo de orice concert, îmi doresc să fim împreună cât mai mult timp.

Andrei Tomescu: Știu că nu îmi poți spune prea multe detalii legate de Unforgettable Festival, dar îmi amintesc că anul trecut ne-ai oferit un "Adagio" minunat, alături de Laura Bretan. Ne putem aștepta și anul acesta la vreun duet sau mai multe?

Lara Fabian: Da, vă puteți aștepta!

Andrei Tomescu: Atât? Speram că-mi vei spune totuși ceva.

Lara Fabian: Nu pot, Andrei, pentru că nu ar mai fi o surpriză pentru public.

×
Citește mai multe din Show
» Vezi toate știrile din Show
Cele mai noi știri
Parteneri
x close