Pentru a face cozonacul, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
2 ouă, 500 g făină, 20 g drojdie, 150 ml lapte, 100 ml apă, 400 g miez de nucă, o coajă de portocală, 100-150 g zahăr brun, 200 g unt, o linguriță de scorțișoară și cuișoare.
Mod de preparare:
Începe prin amestecarea făinii și untului într-un recipient până obții o compoziție omogenă.
Într-un alt bol, amestecă drojdia cu laptele, gălbenușurile de ou și zahărul brun.
Citește și: Chef Sorin Bontea prezintă rețeta sa de pulpă de miel la cuptor pentru masa de Paște
Apoi, frământă aluatul și lasă-l la rece pentru minimum 20 de minute.
Pentru umplutură, amestecă apa cu zahărul brun, nucă mărunțită, cuișoarele, scorțișoara și coaja de portocală.
Taie aluatul în două și adaugă umplutura în mijlocul fiecărei bucăți, apoi închide capetele.
Lăsați cozonacul să se odihnească în tavă timp de 30 de minute și unge-l cu ou.
Coaceți-l într-un cuptor preîncălzit timp de 40-45 de minute.