Antena 3 CNN Actualitate SINTEZA ZILEI. Pâraiele care izvorăsc din munţii Carpaţi, sursă profitabilă de afaceri pentru asociatul concubinului Ioanei Băsescu

SINTEZA ZILEI. Pâraiele care izvorăsc din munţii Carpaţi, sursă profitabilă de afaceri pentru asociatul concubinului Ioanei Băsescu

M.T.
1 minut de citit Publicat la 22:34 09 Dec 2013 Modificat la 22:34 09 Dec 2013
SINTEZA ZILEI. Pâraiele care izvorăsc din munţii Carpaţi, sursă profitabilă de afaceri pentru asociatul concubinului Ioanei Băsescu
Preşedintele Băsescu, cel care a lansat pentru prima oară expresia de "băieţii deştepţi din energie" nu s-a gândit nicio secundă că pâraiele care izvorăsc din munţii Carpaţi vor deveni sursă profitabilă de afaceri pentru doi magnaţi din Argeş cu averi de zeci de milioane de euro, samsarii imobiliari Gheorghe Badea şi Valentin Vişoiu, partenerul de afaceri al concubinului Ioanei Băsescu.

Afaceriştii argeşeni şi-au construit microhidrocentrale în rezervaţii naturale, într-una dintre cele mai frumoase şi cunoscute zone din România, Transfăgărăşanul. Aceşti băieţi deştepţi investesc în energie din surse regenerabile.

În 2010, Vişoiu împreună cu Gheorghe Badea, prin firma lor Imob Expert Consulting, au pus la cale construcţia a 10 microhidrocentrale pe pârâurile Capra, Buda şi Otic din Argeş, într-o zonă de basm, protejată şi desemnată sit de importanţă comunitară. Pentru asta, au  devenit  proprietari pe albia pârăului Capra şi au distrus ecosistemul. Comisia Europeană s-a sesizat şi a deschis o anchetă.  Între timp, microhidrocentralele au fost date în funcţiune şi trecute pe lista afacerilor înfloritoare ale milionarilor argeşeni.

Afaceriştii au gândit totul pas cu pas. Proiectul privind construcţia celor 10 hidrocentrale a demarat cu încălcări grave ale protecţiei mediului. Dar asta nu a conta. Firma lui Vişoiu şi Badea a obţinut toate avizele necesare, deşi şi-au amplasat construcţiile într-o rezervaţie naturală. Lucrările de pe pârâul Capra au adus grave prejudicii florei şi faunei locale, un adevărat dezastru ecologic, prin escavarea în albiile râurilor.

Mai mult, partenerul de afaceri al concubinului Ioanei Băsescu şi-a luat măsuri ca afacerea să fie profitabilă. Pentru a pune conductele pe terenul statului, ar fi trebuit să plătească chirie 1 milion de euro. Printr-un schimb de terenuri în 2009, cu  Direcţia Silvică Judeţeană Argeş a primit teren pe malul pârâului, devenind astfel proprietar. Fară acest schimb nu s-ar fi putut demara construirea hidrocentralelor.


Urmăreşte AICI înregistrarea integrală a emisiunii "Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea".

×
x close