Antena 3 CNN Actualitate Scandal la Vaslui din cauza gazelor de şist. Sute de localnici au protestat faţă de amplasarea primei sonde de explorare

Scandal la Vaslui din cauza gazelor de şist. Sute de localnici au protestat faţă de amplasarea primei sonde de explorare

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 21:40 14 Oct 2013 Modificat la 21:40 14 Oct 2013
Scandal la Vaslui din cauza gazelor de şist. Sute de localnici au protestat faţă de amplasarea primei sonde de explorare
Foto: captura Antena 3
Aproximativ 150 de localnici din Siliştea au protestat luni la Vaslui, în faţa perimetrului din comuna Pungeşti, şi au blocat drumul judeţean Vaslui - Gârceni, unde compania Chevron vrea să monteze prima sondă, pentru a începe explorarea gazelor de şist.
 
În zonă au fost mobilizaţi zeci de jandarmi şi poliţişti care au supravegheat ore întregi manifestaţia localnicilor, însă fără a interveni în rândul protestatarilor.
 
Pe durata desfăşurării protestului, oamenii i-au huiduit pe specialiştii aduşi de compania Chevron pentru a amenaja suprafaţa pe care se va amplasa sonda de explorare a gazelor de şist, solicitându-le acestora să plece.
 
După-amiaza, după ce specialiştii aduşi de compania Chevron au plecat din zonă, protestatarii s-au mutat, în număr mult mai mic, în faţa Primăriei Pungeşti, unde şi-au continuat manifestaţia. 
 
Pe 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.
 

 
Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri. 
 
Chevron România mai deţine trei certificate de urbanism în judeţul Vaslui pentru explorarea solului în vederea identificării eventualelor rezerve de gaze de şist, două obţinute la sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an împreună cu cel de la Siliştea şi unul în urmă cu două luni. 

Informaţiile au fost prezentate luni, la emisiunea Subiectiv, de la Antena 3.
 



 

×
x close