UPDATE 22:05 - „Nu am participat la privatizare. Nu am participat la evaluarea pachetului de acţiuni. În cursul procesului am aflat că aş fi fost administrator. Nu am ocupat niciodată această funcţie”, a spus Gheorghe Sin.
UPDATE 22:00 - „Este o mare nedreptate ceea ce mi se întâmplă. Niciodată nu am avut macar o amendă. Ceea ce mă doare cel mai mult este că acest proces mi-a afectat mult familia. Soţul meu a facut accident vascular. Cer scuze familiei mele pentru neajunsurile pe care le-am creat. Sunt nevinovată”, a declarat Vica Ene.
UPDATE 21:55 - „Sunt nevinovat. Nu am obţinut funcţia pe care am avut-o pentru că eram prieten sau aveam o relaţie cu cineva”, a afirmat Flavius Pop.
UPDATE 21:50 - „Nu sunt vinovat. Nu am făcut nimic sub presiuni sau la rugăminţi. Am semnat totul legal. Vreau să fiu achitat pentru că nu am făcut nimic în afara legii. Am ajuns la 80 de ani şi nu am avut vreodată probleme cu legea”, a spus, la rândul său, Grigore Marinescu.
UPDATE 21:40 - „Condamnarea primită la tribunal o consider o mare nedreptate, pentru că nu sunt vinovat. Am fost condamnat pentru un lucru pe care nu l-am făcut. A trebuit să suport totul la vârsta de 83 de ani. E o presiune morală de neînchipuit. Cine aude, zice: «O fi făcut el ceva...». Dar când ştii că nu ai facut nimic...", a declarat Alexandru Petre.
UPDATE 21:37 - „Nu am avut nicio legatură cu privatizarea. Este prima dată în viaţa mea când trăiesc emoţiile unui proces. Vă rog să dispuneţi achitarea”, a spus Constantin Baciu.
UPDATE 21:35 - Vlad Săvulescu este de părere că a fost acuzat de „fapte care nu există. Consider că mi-am desfăşurat activitatea cu onestitate. După 10 ani, sunt acuzat pentru că mi-am îndeplinit corect atribuţiile de serviciu".
UPDATE 21:30 - „Îmi susţin cauza şi o susţin şi pe a celorlalţi. Eu nu am dat până în această fază nicio declaraţie publică. Am crezut că e foarte clar că nu există o vină, că nu e vreun prejudiciu şi că suntem curaţi. Am decis să fiu mai vehement. Această privatizare a fost de la cap la coadă corectă. Eu nu am contribuit la nimic, nu există vreo faptă. Vă cer să mă achitaţi", a mai spus Sorin Pantiş.
UPDATE 21:25 - Fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş, a cerut să fie achitat, considerând că „nu există nicio faptă care să mi se impute mie. Singura acuză care mi se aduce e aceea că ar fi existat o relaţie între mine, Mencinicopschi şi Sandu. Pe Mencinicopschi l-am cunoscut după procesul de privatizare”.
„Procurorul spune şi că, fiind membru PC, am fost influenţat de domnul Voiculescu. Nu am avut nici măcar o relaţie de prietenie cu Dan Voiculescu. Îl cunoşteam de pe băncile facultăţii. Vă rog să desfiintaţi probele constituite pe fals. În acest dosar nu există niciun prejudiciu. Avem o evaluare bazată pe fals, pe minciună. Suma de 60 de milioane de euro vehiculată de DNA nu are nicio legatură cu această cauză", a mai spus Pantiş.
UPDATE 21:18 - „În tot acest timp m-am considerat nevinovat şi sunt nevinovat. Nu am avut atribuţii în privatizarea ICA. Cum aş fi putut să influenţez pe cineva? Nu am avut niciun avantaj moral sau material din această privatizare. Am fost şocat de prima întrebare a procurorului. M-a întrebat cine m-a pus să mă înscriu în partid. Nici nu eram înscris”, a afirmat, la rândul său, doctorul Gheorghe Mencinicopschi.
UPDATE 21:15 - „Niciodată nu am avut vreo legatură cu vreo firmă din grupul GRIVCO, iar pe domnul Voiculescu nu l-am cunoscut. Nu am luat niciun ban. Procurorul mi-a spus că ştie că nu am nicio legatură, însă am fost omul nepotrivit la locul nepotrivit. Vă rog ca atunci când îmi decideţi soarta să aveţi în vedere că am o fetiţă de 4 ani care suferă de un sindrom care nu poate fi tratat în Romania, iar bani ca să o tratez în străinătate nu am avut", a mai spus Corneliu Popa.
UPDATE 21:11 - Dan Voiculescu a încheiat ultimul cuvânt în faţa instanţei. Vorbeşte acum Corneliu Popa: „Nu am făcut niciodată presiuni asupra nimănui. Am încercat să îmi fac datoria aşa cum prevede legea”.
UPDATE 21:10 - În ceea ce priveşte majorarea ilegală de capital, Voiculescu a spus: „Am demonstrat că banii erau legali. Procurorii au spus că eu, prin majorări, am vrut să iau 90% din ICA. Prin GRIVCO, aveam 100%. Care ar fi fost sensul să spăl bani când eu aveam 100%?”.
UPDATE 21:07 - „În ceea ce priveşte acuzaţia de spălare de bani, aceste metode sunt străine de mine. GRIVCO nu avea bani să investească în ICA. De aceea a luat de la mine. Sunt acuzat că am primit acţiuni pentru împrumutul acordat, dar acesta nu putea fi pomană, donaţie. Neputând să îmi dea banii înapoi, am scris în contract să primesc acţiuni”, a explicat Dan Voiculescu.
UPDATE 21:05 - „Se trece cu vederea foarte uşor un lucru foarte grav. Există mărturii în care oamenii zic că procurorii i-au determinat să spuna lucruri negative. Părerea mea este că întreaga urmărire penală s-a făcut în lipsa mea, câteva luni, în care eu eram vânat, dar nu am fost chemat niciodată de procurori şi nici avocatul meu nu a participat la audieri ale martorilor”, susţine Dan Voiculescu, care a mai declarat că „să anchetezi un an fără a interoga şi învinuitul este imoral şi incorect”.
UPDATE 21:00 - „A doua chestiune. În rechizitoriu se vorbeşte de Sandu Jean Cătălin. Se spune că era director la Bioprod. Pentru a vă demonstra superficialitatea rechizitoriului, director acolo era tot un Sandu, dar Sandu Constantin. Spune domna procuror că martorii au confirmat. E minciună”, a mai spus Dan Voiculescu.
UPDATE 20:55 - Dan Voiculescu spune ca rechizitoriul este incorect, nu se bazează pe vreo probă materială, e o poveste făcută de un procuror cu talent, dar nu de scriitor, ci de procuror. De asemenea, preşedintele fondator al Partidului Conservator a precizat că rechizitoriul este bazat pe falsuri, nu sunt probe directe: „A existat un NUP care a fost infirmat, dar nu spune că a fost infirmat în 2007, după ce eu am făcut măririle de capital. E urât”.
UPDATE 20:50 - Avocatul Mateuţ cere ridicarea sechestrului asigurator pentru Dan Voiculescu.
UPDATE 20:45 - Se reia şedinţa.
UPDATE 20:30 - Printr-un consilier, Ministerul Agriculturii anunţă că îşi meţine decizia de a se constitui parte civilă în proces. Practic, prin această decizie, Ministerul Agricultuii îşi asumă expertiza DNA.
UPDATE 20:28 - Premierul Victor Ponta a afirmat, într-o intervenţie la un post de televiziune, că preşedintele Traian Băsescu încearcă să pună presiune pe justiţie, prin faptul că se pronunţă public în cazul Dan Voiculescu exact în ziua în care instanţa judecă acest caz.
UPDATE 20:25 - În cadrul emsiunii "La ordinea zilei", de la Antena 3, jurnalistul Adrian Ursu a afirmat că Traian Băsescu încearcă să-şi acopere problemele de la Nana cu povestea din dosarul "Telepatia".
UPDATE 20:20 - Dupa pauză urmează ca inculpaţii să aibă ultimul cuvânt.
UPDATE 20:10 - Completul de judecată a suspendat şedinţa pentru 10 minute.
UPDATE 19:50 - Procurorul susţine că Dan Voiculescu i-a influenţat pe Gheorghe Mencinicopschi şi pe Cătălin Sandu.
UPDATE 19:45: „DNA a întrebat dacă Ministerul Agriculturii vrea să se constituie parte civilă, iar ministerul a răspuns afirmativ printr-o adresă”, susţine procurorul de caz.
UPDATE 19:35 - După încheierea pledoariilor finale ale avocaţilor vorbeşte procurorul, acesta opunându-se solicitărilor de schimbare a încadrării juridice.
UPDATE 19:25 - „Dan Voiculescu şi-a folosit propriii bani. Nu sunteţi aici să judecaţi dacă Dan Voiculescu avea bani sau nu. Sunteţi aici să judecaţi dacă a făcut spălare de bani, iar Dan Voiculescu şi-a folosit propriii bani”, a spus Maria Vasii.
UPDATE 19:20 - Avocata Maria Vasii doreşte să îşi completeze pledoaria.
UPDATE 19:15 - Dan Voiculescu a revenit la Curtea de Apel
Ştirea iniţială
Dezbaterile în dosarul "Telepatia" se reiau în scurt timp. După aproape 12 ore de audieri, timp în care procesul a fost întrerupt de mai multe ori, judecătorii de la Curtea de Apel au decis reluarea procedurii pentru această dimineaţă, la ora 10.00.
Completul de judecată care va decide soarta inculpaţilor în dosarul privatizării ICA a respins pe bandă rulantă toate cererile avocaţilor. Magistraţii au refuzat audierea lui Traian Băsescu şi a foştilor miniştri ai Agriculturii, Dacian Cioloş şi Ilie Sârbu, desi aceştia au avut un rol important în acest dosar şi puteau oferi date concludente. A fost respinsă şi solicitarea de audiere a fiicelor lui Dan Voiculescu, dar şi a actualului ministru al Agriculturii.
Gheorghiţă Mateuţ a cerut fără succes audierea lui Traian Băsescu şi a foştilor miniştri Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş. Instanţa nu a găsit ca fiind relevant să audieze toate persoanele care au fost implicate într-un fel sau altul în privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. Si audierea lui Ilie Sârbu a fost respinsă, deşi acesta era ministru al Agriculturii la momentul când Institutul a fost transformat în societate pe acţiuni. Instanţa a refuzat sa il audieze si pe fostul ministru al Agriculturii, Dacian Cioloş. Acesta a semnat constituirea Ministerului ca parte civilă în dosar înainte de a şti macar care este prejudiciul adus prin privatizarea ICA.
Apăratorul lui Dan Voiculescu a cerut recuzarea completului de judecată pe motiv că judecătorea Bogdan este incompatibilă şi că s-a antepronunţat cu privire la sesizarea Curţii Constituţionale privind măsura sechestrului. Şi această solicitare a fost respinsă.
Dintre toate cererile formulate de avocatii apărării, instanţa a admis una singura. Şi anume că la dosar vor fi depuse acte care să demonstreze că banii au fost obţinuţi legal.
Magistraţii Curţii de Apel au respins şi cererea formulată de unul dintre avocaţii inculpaţilor în dosarul ICA, privind suspendarea judecării cauzei. Asta deşi modul în care autorităţile au impus sechestru asigurator pe bunurile şi acţiunile mai multor persoane, inclusiv ale familiei Voiculescu, contravine normelor europene. Avocatul Maria Vasii a sesizat Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg în acest sens. La rândul său, avocatul Gheorghiţă Mateuţ a cerut instanţei de judecată sesizarea CCR şi a Înaltei Curţi, cu privire la contestaţiile pentru măsurile asiguratorii. Cererea a fost însă respinsă.
Urmăriţi pe Antena3.ro desfăşurarea procesului în dosarul "Telepatia".