Un război nemilos, inamici redutabili. Unul nevăzut, puţin ştiut. Vorbim de programul secret al CIA. Închisori bine ascunse, avioane discrete, complicităţi ale statelor aliate. Doi ani de documentare şi un demers jurnalistic fără precedent dezbracă de secrete o operaţiune extrem de controversată, una în care a fost implicată şi ţara noastră. Echipa Observator îţi prezintă, în exclusivitate, Roantanamo - închisorile CIA din România - un serial realizat de George Colgiu şi Dan Gecui, împreună cu Ştefan Cândea de la Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie.
Terorismul. Cel mai de temut inamic al secolului în care trăim. Un inamic care a însângerat America şi restul lumii. Un război nemilos în care România ia parte. Pe faţă, în Afganistan. Altul, secret, alături de aliaţi. Unul dus de CIA care a presupus zboruri clandestine, închisori secrete şi deţinuţi-fantomă.
Existenţa acestui conflict secret a fost dezvăluită la cinci ani de la declanşarea lui. La cel mai înalt nivel.
"Un număr de terorişti, lideri şi cei implicaţi direct în operaţiuni, capturaţi în timpul operaţiunilor militare, au fost deţinuţi şi interogaţi în afara Statelor Unite, în cadrul unui program separat, condus de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA). Acest grup include persoane suspectate a fi arhitecţii atentatelor din 11 Septembrie" - declaraţia din 6 septembrie 2006 a preşedintelui SUA, George W. Bush.
Acest discurs a marcat încheierea programului secret al CIA. Asta după ce cinci ani lideri al-Qaeda au fost transferaţi dintr-o locaţie secretă în alta. Şi, în final, la Guantanamo.
Crofton Black de la organizaţia Reprive este, probabil, cel mai de temut anchetator privat al programului CIA. Pentru că a investigat până în cele mai mici detalii lista de zboruri şi închisori secrete. Şi pentru că are şi explicaţia exportării acestui program în statele aliate.
“Probabil s-au gândit că dacă îi aduc pe teritoriul Statelor Unite vor beneficia de protecţie legală, legea americană i-ar fi putut proteja pentru ceea ce ei le-au făcut, deci au vrut să fie cât mai departe, unde nu i-ar fi căutat cineva, să fie tinuţi acolo ca să obţină informaţii, nu dovezi legale, mai degrabă informaţii”, considera investigatorul Crofton Black.
Informaţiile au dus la capturarea altor suspecţi de terorism. La rândul lor, plimbaşi în secret, închişi şi interogaţi în centre secrete. O reţea întinsă pe mai multe continente, unită prin linii invizibile de avioane închiriate de CIA. Un puzzle imens, care se recompune acum, piesă cu piesă. Unele chiar în ţara noastră.
Ioan Talpeş este primul demnitar din acei ani care recunoaşte existenţa unui parteneriat cu CIA.
“Noi ne-am străduit să avem baze americane în România, ceilalţi aveau. Dumneavoastră spuneţi că suntem nişte pioni mai mici, nişte papagali dacă vreţi. Dar cu care se spală mereu sau se scot din foc castanele”, a declarat fostul consilier prezidenţial pe securitate naţională. Iar acest parteneriat a presupus şi oferirea unor locaţii secrete.
Care a fost amploarea implicării ţării noastre în războiul secret al CIA? Pentru a recompune tabloul acestei operaţiuni, am strâns numeroase informaţii şi documente. Şi am călătorit mii de kilometri în Europa.
Puse cap la cap, arată o implicare serioasă a României: închisoare clandestină în Bucureşti, vizite ale şefilor CIA, escale fără logică ale avioanelor închiriate de CIA, pasageri debarcaţi din aceste aeronave, documente falsificate, protecţia serviciilor secrete.
Zeci de documente, până acum secrete, arată fără nici un dubiu că Bucureştiul a fost o piesă importantă în războiul secret al CIA.
CITEŞTE PE A1.RO ÎNTREGUL ARTICOL CU PRIVIRE LA ÎNCHISORILE C.I.A. DIN ROMÂNIAObservatorul şi Centrul Român pentru Jurnalism de investigaţie au încercat să scoată la lumină aceste complicităţi. În fiecare seară vedeţi la Observator un serial-anchetă exclusiv - Roantanamo: închisorile CIA din România.