Astfel, femeile care vor deveni mame de la 1 ianuarie 2011, vor avea posibilitatea de a alege între cele două opţiuni de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului:
Prima opţiune: perioada acordării indemnizaţiei de 1 an, iar cuatumul cuprins între 600 şi 3.400 de lei. De asemenea, concediul va putea fi prelungit până la 24 de luni, al doilea an fiind neplătit. Prima de 500 de lei pentru reîntoarcerea la locul de muncă va fi acordată lunar, până când copilul va împlini 2 ani.
A doua opţiune: perioada acordării indemnizaţieie de 2 ani, iar cuantumul cuprins între 600 şi 1.200 de lei.
Părinţii vor putea alege doar unul din cele două pachete, neputând cumula beneficii din ambele.
De asemenea, ordonanţa nu se aplică retroactiv, femeile care beneficiază deja de o indemnizaţie nefiind afectate de cea actuală în nici un fel.
Emil Boc prezintă "pachetele" de indemnizaţii pentru mame
Botiş: Eu am susţinut varianta în care se acordă indemnizaţia pe 12 luni
Ministrul muncii, Ioan Botiş, a declarat, miercuri, că a fost de la bun început adeptul variantei care presupune acordarea indemnizaţiei pentru mame pe 12 luni, dar că decizia Guvernului este cea mai corecta posibilă pentru piaţa muncii. Acesta a amintit că rolul lui în cadrul ministerului pe care îl conduce este acela de a crea şi susţine cât mai multe locuri de muncă.
Ministrul a stat de vorbă cu reporterii, luni, pe tema indemnizaţiilor mamelor, şi a declarat că este adeptul variantei pe care a prezentat-o în mod oficial: 12 luni perioada de acordare, suma minimă 600 de lei şi cea maximă 3.400 de lei.
Mai mult decât atât, Botiş a declarat că susţine acel stimulent de 500 de lei lunar, pentru mămicile care revin la locul de muncă înainte de termen.
Botiş: Crezul meu este stimularea întoarcerii la locul de muncă