Grantul japonez PHRD de asistenţă tehnică şi dezvoltare în vederea sprijinirii persoanelor cu handicap, în valoare de 1,8 milioane dolari, oferit de Guvernul Japoniei, a fost lansat joi. Proiectul finanţat din grant are ca obiectiv realizarea unei protecţii mai eficiente a persoanelor cu dizabilităţi, prin îmbunătăţirea sistemului de evaluare şi o mai bună informare cu privire la aceste persoane, în scopul elaborării de politici publice, potrivit Ministerului Muncii.
La 31 martie 2012, numărul total de persoane cu handicap era de 687.596. Dintre acestea, 97,5 la sută (670.402 persoane) se află în îngrijirea familiilor şi/sau trăiesc independent (neinstituţionalizate), iar 2,5 la sută (17.194 persoane) se află în instituţiile publice rezidenţiale de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu handicap (instituţionalizate), coordonate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), prin Direcţia Generală Protecţia Persoanelor cu Handicap.
Proiectul implică realizarea unor proiecte pilot în trei-patru regiuni, utilizând criteriile şi instrumentele de evaluare şi planul de personal revizuite, precum şi organizarea de ateliere de lucru şi instruirea în ţarăm pentru pregătirea şi implementarea proiectelor pilot.
"Noul sistem va permite creşterea calităţii serviciilor de reabilitare, va facilita accesul la sistem prin reducerea costurilor de aplicare şi introducerea unui singur punct de intrare în sistem, va fi mai echitabil şi mai corect", a explicat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, precizând că aceasta este cea mai mare finanţare de care România beneficiază din partea Japoniei.
Ambasadorul Japoniei la Bucureşţi, Natsuo Amemiya, a declarat că acest proiect, pe care Guvernul Japoniei îl finanţează, a fost selectat din multe alte iniţiative la nivel mondial, fiind considerat important pentru societatea românească.
Directorul Biroului Băncii Mondiale din România, Francois Rantrua, a declarat, la evenimentul de lansare a grantului, că reformele începute în domeniul asistenţei sociale ajută România să treacă prin criză, dar ele trebuie continuate.