Maşinării de război, pentru zbor, hidraulice, pentru construcţii şi pentru manufacturare - toate acestea şi multe altele au fost reunite în cadrul ineditei expoziţii ?Leonardo Da Vinci ? Invenţiile unui geniu?, care are loc până pe 31 ianuarie 2009 la Teatrul Naţional de Opereta ?Ion Dacian? din Bucureşti. Expoziţia cuprinde 50 de modele, realizate din lemn, ale invenţiilor proiectate acum 500 de ani de Leonardo da Vinci, una din cele mai luminate minţi ale umanităţii.
Vizitatorii evenimentului cultural, care se desfăşoară în premieră în România, vor regăsi în cadrul expoziţiei numeroase invenţii care au revoluţionat perioada renascentistă. Printre acestea se numără elicopterul, bicicleta, rulmentul, arcul de ceas sau barca cu vâsle. Iată şi câteva dintre acestea:
Elicopterul - unul dintre desenele cele mai faimoase ale lui Leonardo în care se poate recunoaşte strămoşul elicopterului de azi. Mecanismul construit din lemn, pânză şi fire de fier era acţionat de către patru oameni care, prin rotirea arborelui central puteau să se desprindă de la sol. Aparatul întâmpina greutăţi în a se desprine de pe sol şi doar acţionat de forţa unui motor adecvat ar fi putut să se propulseze în aer.
Barca cu secera sau proiectul Scorpion e remarcabil nu doar prin puterea ofensivă a secerii în cădere instantanee, dar şi pentru manevrabilitatea acesteia prin intermediul unei platforme rotative care o putea poziţiona repede deasupra ţintei. Mecanismul de ridicare al lamei reprezentat de o manivelă cu angrenaj, prin ridicarea rapidă a lamei, îi asigură eficacitatea. Ambarcaţiunea era dotată cu mijoace de protecţie a vâslaşilor şi anume scuturi puternice acoperite cu piele, intrări securizate care aveau rolul de a atenua efectul atacului.
Bicicletta reprezintă unul din numeroasele mistere care învăluie viaţa şi creaţia lui Leonardo. În timpul lucrărilor de restaurare a codului Atlantico s-au descoperit două pagini lipite pe care era ilustrată bicicleta. Trăsăturile desenului, lipsa particularităţilor, semnătura elevului Sallai relevă posibilitatea ca acest desen să nu-i aparţină lui Leonardo, ci elevului său care probabil a văzut un model al bicicletei în atelierul maestrului.
Şurubul lui Arhimede - numele mecanismului dă de înţeles că era folosit încă din timpurile Greciei antice. În vremea Renaşterii era frecvent utilizat. Leonardo a desenat multe dispozitive de felul acesta încercând şi reuşind să le îmbunătăţească. Şurubul permite ridicarea apei printr-un tub înfăşurat în jurul unui cilindru rotit cu ajutorul unei manivele.
Modalitate de a merge pe apă - Leonardo nu este primul care a explorat modalităţi care să-i permită omului mersul pe apa. Este fascinat de acest domeniu, de aceea în desenele sale găsim acest model de schiuri enorme care să-i permită unui om, ajutat de cele doua bete, să se deplaseze pe suprafaţa apei.
Leonardo da Vinci este considerat unul dintre cei mai inteligenţi oameni ai tuturor timpurilor. Numele său este asociat în primul rând cu două dintre cele mai faimoase picturi ale lumii: ?Mona Lisa? şi ?Cina cea de taină?. De asemenea, a îmbinat cu succes cunoştintele obţinute în urma studiilor sale în domeniul picturii, sculpturii, mecanicii, ingineriei, arhitecturii, fizicii sau biologiei pentru a desena şi chiar construi concepte care depăşeau cu mult cunoştinţele epocii sale.
Leonardo Da Vinci a fost un copil nelegitim motiv pentru care nu a fost trimis să studieze la o şcoală publică. Tot din această cauză nu a fost obligat să urmeze cariera tatălui său şi, eliberat astfel de constrangerile culturii medievale, şi-a dat frau liber imaginaţiei reuşind să creeze lucruri care au uimit lumea la vremea respectivă şi continuă să o uimească şi în prezent.
Ca dovadă, evenimentul, care are loc acum şi în Capitală, a reuşit să stabileasca un record de vizitare, la nivel internaţional, pentru o expoziţie culturală - peste 20 milioane de vizitatori. Prezentarea din Bucureşti este parte a unui circuit international, fiind expusă în 60 de ţări din Europa, Asia, Statele Unite şi Australia.
Expoziţia ?Leonardo Da Vinci ? Invenţiile unui geniu? este găzduită de Teatrul Naţional de Operetă ?Ion Dacian? din Bucureşti până pe 31 ianuarie 2009. Biletul de intrare costă 10 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari, 20 de lei pentru adulţi, 9 lei pentru grupuri de studenţi şi 18 lei pentru grupuri de adulţi.
Pentru mai multe amănunte vizitaţi
www.leonardodavinci.ro
Biografie:
www.leonardodavinci.ro
Fotografii: Antena3.ro, Wikipedia
Florin Tulbure, Antena3.ro