Al 11-lea cutremur din acest an s-a produs luni dimineaţă, în Vrancea, activitatea seismică fiind în ultima vreme din ce în ce mai puternică, a atras atenţia Mircea Radulian, director ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).
Seismul a avut loc la ora 8.08 şi s-a produs la o adâncime de 17 kilometri.
"A fost un cutremur de suprafaţă, la o adâncime de 17 kilometri. Nu avem motive de îngrijorare, dar pentru că este un cutremur de suprafaţă, poate fi simţit mai repede", a spus Mircea Radulian, director ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), luni, într-o intervenţie telefionică la Antena 3.
"Se observă o activitate (seismică - n.r.) puţin mai intensă ca în anii trecuţi", a precizat Radulian.
Seismul a avut intensitatea III, iar oraşele cele mai apropiate de epicentru sunt Râmnicu Sărat (17 kilometri), Focşani (22 de kilometri), Mărăşeşti (42 de kilometri), Tecuci (48 de kilometri) şi Buzău (48 de kilometri).
De asemenea, specialistul a precizat că se aşteaptă ca seismul să fie urmat de replici mai mici ca intensitate. "Mă aştept la o serie de replici, mai mici, în jur de 3 grade, care nu prezintă pericole", a adăugat Radulian.
În zona seismică Vrancea au fost înregistrate, în ianuarie, alte şase cutremure, cu magnitudini între 3,2 şi 4,3 grade pe scara Richter, cel mai puternic dintre acestea, cu epicentrul în judeţul Buzău, fiind înregistrat pe 4 ianuarie.
În 22 noiembrie 2014, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,7 grade, fiind cel mai mare ca magnitudine înregistrat în România în ultimii 10 ani. Seismul a fost simţit şi în Bucureşti şi a fost urmat de mai multe replici, care nu au depăşit însă 3,3 grade.