Vin din nou ninsori abundente peste România. De mâine şi până duminică va ninge în toată ţara. Meteorologii au emis un nou cod galben. Autorităţile se pregătesc pentru ce e mai rău şi au convocat deja Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă la ora 16.00. În plus, autostrada Soarelui a fost închisă timp de două ore.
Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a afirmat, la Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă că în această noapte rămâne valabil CODUL PORTOCALIU pentru că în nordul ţării vom avea în continuare temperaturi scăzute. Specialistul a mai spus că de mâine, 3 februarie, până pe data de 7 are loc o încălzire uşoară. >VEZI AICI CE DRUMURI AU FOST ÎNCHISE DIN CAUZA VISCOLULUIUPDATE 13.30 -
Cursurile au fost suspendate, joi, în 180 de unităţi de învăţământ din 16 judeţe, a anunţat Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).
UPDATE 13.10 - Traficul pe drumul naţional DN 2C Costeşti (BZ) - Padina (BZ), km 0+000-48+000, a fost închis, informează Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.
UPDATE 13.00 - Autostrada Soarelui a fost deschisă
UPDATE 12.20 -
Alte opt persoane au murit de frig, în ultimele 24 de ore, bilanţul deceselor cauzate de vremea rea ajungând la 22 de persoane, informează un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătăţii (MS).
>VEZI CE MĂSURI TREBUIE SĂ IEI PE TIMP DE GERUPDATE 11.45 - Consiliul Național pentru Situații de Urgență a fost convocat la ora 16.00, la Guvern.
UPDATE 11.00 - Autostrada Soarelui
a fost închisă începând cu ora 11.00 din cauza viscolului. Tronsonul închis este între Fundulea şi Lehliu. Alte două drumuri naţionale au fost deja închise. Este vorba de DN 22 F din Tulcea şi DN 23B din Vrancea.
>VEZI CE ÎNTÂMPLĂ CU CORPUL OMENESC LA -273ºCelsius
UPDATE 10.30 -
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a convocat comandamentul de iarna, joi, la ora 13.30.
Meteorologii au emis avertizare Cod Galben de ninsori pentru întreaga Românie. Avertizarea este valabilă de
vineri de la ora 11.00 până duminică la ora 20.00. Stratul de zăpadă va depăşi 20 de centimetri.
Potrivit avertizării emisă de meteorologi, vântul va avea intensificări temporare, cu viteze mai mari în sud si in sud-est, unde rafalele vor depăşi 50...60 km/h, iar la munte va sufla tare, cu peste 90 km/h, viscolind sau spulberând zăpada.
Din dimineaţa zilei de sâmbata, local în regiunile sudice si centrale, precipitatiile vor fi si sub forma de ploaie sau lapovita si frecvent se va depune polei.
Mai multe şcoli au fost închise din cauza gerului şi a zăpezii. În unele unităţi, nu erau condiţii de învăţare, iar in altele nu au putut ajunge elevii. Numai în Vaslui, peste o mie de elevi din cinci comune au rămas acasă. În Gorj însă, unii copii chiar şi-au pus viaţa în pericol pentru a ajunge la şcoală.
În afară de ger şi ninsoare, în zilele următoare
vom avea parte şi de fenomene meteorologice periculoase. Azi s-a emis cod galben pentru vânt puternic şi ninsoare viscolită.
Codul portocaliu de ger, emis în urmă cu câteva zile de meteorologi, rămâne valabil până pe 3 februarie.
A ÎNCEPUT HAOSUL PE ŞOSELEHaosul de pe şosele nu s-a lăsat deloc aşteptat. Două drumuri naţionale au fost deja închise. Este vorba de
DN 22 F din Tulcea şi
DN 2C din Vrancea.
Pe DN 22 Râmnicu Sărat - Brăila şi DN 2C Buzău - Pogoanele - Brăila a fost interzis, joi dimineaţă, traficul autovehiculelor cu masa mai mare de 3,5 tone.
"Pe cele două două drumuri naţionale s-a resticţionat traficul autovehiculelor cu masa maximă mai mare de 3,5 tone, în judeţul Buzău ninge, iar pe alocuri zăpada este viscolită. Pe celelalte drumuri naţionale se circulă în condiţii de iarnă, iar şoferii sunt sfătuiţi să nu se deplaseze decât în situaţii de urgenţă', a declarat pentru
Agerpres purtătorul de cuvânt al IPJ Buzău, comisar Florina Crucianu.
PROGNOZA METEO: JOI (2 februarie)Deşi valorile termice vor fi în creştere, în special cele din cursul nopţii, vremea se va menţine deosebit de rece, geroasã dimineaţa şi noaptea în majoritatea regiunilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între -14 şi -4 grade, iar cele minime între -20 şi -10 grade, uşor mai coborâte în depresiuni şi în nordul Moldovei, dar şi mai ridicate pe litoral. Cerul va fi mai mult noros şi
va ninge în sud-vestul şi sudul ţãrii şi pe arii restrânse în rest. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în sudul Banatului, Muntenia, Dobrogea şi pe crestele montane. Presiunea atmosferica nu va avea variaţii semnificative.
VINERI (3 februarie)Deşi temperaturile vor continua sã creascã, vremea va fi deosebit de rece, geroasã noaptea şi dimineaţa în special în jumãtatea de nord a ţãrii. Cerul va fi mai mult noros şi
va ninge în toatã ţara, dar cu precãdere seara şi noaptea în regiunile sudice, izolat mai abundent. În extremitatea de sud-est a ţãrii, treptat, precipitaţiile se vor transforma în lapoviţã sau ploaie şi se va depune polei. Vântul va avea intensificãri în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei şi trecãtor în restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între -12 şi -6 grade, iar cele minime între -18 şi -8 grade, mai ridicate atât ziua cât şi noaptea în Dobrogea.
SÂMBĂTĂ (4 februarie)
Vremea va fi închisã şi va ninge temporar în toatã ţara, izolat mai abundent, iar în sud-estul teritoriului vor mai fi posibile şi precipitaţii mixte cu depunere de polei. Vântul va continua sã prezinte intensificãri în sud-est, dar şi la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -14 şi -4 grade, iar cele minime se vor încadra în general între -16...-6 grade, mai ridicate în continuare pe tot parcursul intervalului în Dobrogea. Pentru informaţii complete despre starea vremii, accesaţi site-ul meteoplus.ro.