Antena 3 CNN Actualitate A doua zi de proteste la Vaslui, faţă de explorarea gazelor de şist. Preoţii s-au alăturat manifestanţilor

A doua zi de proteste la Vaslui, faţă de explorarea gazelor de şist. Preoţii s-au alăturat manifestanţilor

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 21:31 15 Oct 2013 Modificat la 21:31 15 Oct 2013
A doua zi de proteste la Vaslui, faţă de explorarea gazelor de şist. Preoţii s-au alăturat manifestanţilor
Foto: captura Antena 3
Protestele continuă şi marţi, a doua zi consecutiv, în satul vasluian Siliştea, comuna Pungeşti, faţă de explorarea gazelor de şist.

Zeci de localnici, inclusiv preoţi, manifestează, după ce reprezentanţi ai companiei Chevron şi-au făcut apariţia în zonă pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist.
 
Oamenii spun că vor rămâne acolo şi peste noapte, pentru ca Chevron să nu aducă utilajele pe ascuns.

În continuare, ei solicită Guvernului României să dispună rezilierea contractului de extragere a gazelor de şist.

Ca şi luni, în comuna Pungeşti sunt mobilizate forţe impresionante de jandarmi şi poliţie, pentru ca protestatarii să nu mai blocheze drumul judeţean Vaslui-Pungeşti.

Informaţiile au fost prezentate marţi, la emisiunea Subiectiv, de la Antena 3.


Pe 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.
 
Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri. 
 
Consumul total de apă folosită în procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apă fiind asigurat din surse externe, şi nu din pânza freatică, în baza unui contract semnat cu o firmă autorizată. Apa va fi transportată cu cisternele şi depozitată în rezervoare ce vor fi amplasate în incinta platformei betonate.

Forajul de la Siliştea se execută în baza contractului de concesionare încheiat între ANRM şi Regal Petroleum PLC, aprobat prin hotărârea de guvern HG 2.283/2004. Ulterior, prin Ordinul ANRM nr. 25/3 noiembrie 2011, s-a aprobat transferul integral din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare petrolieră în perimetrul V-2 Bârlad către SC Chevron România Exploration and Production SRL.
 
Chevron România mai deţine trei certificate de urbanism în judeţul Vaslui pentru explorarea solului în vederea identificării eventualelor rezerve de gaze de şist, două obţinute la sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an împreună cu cel de la Siliştea şi unul în urmă cu două luni.

Pentru perimetrele de la Păltiniş (Băceşti) şi Popeni (Găgeşti), compania petrolieră deţine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puieşti se află în procedura de evaluare a impactului asupra mediului în ceea ce priveşte amplasarea sondelor de explorare.

 

×
Parteneri
Parteneri
x close