În mijlocul unei aşa-zise capitale europene, tinerii aceştia sunt ţinuţi ca nişte legume în paturi, nu primesc mâncare, nu îi bagă nimeni în seamă, nu sunt mişcati de pe paturi, nu primesc nimic din ceea ce un om trebuie să primească. La fel de grav este şi faptul că autorităţile interzic, de peste un an, accesul voluntarilor şi al activiştilor pentru drepturile omului în instituţie.
În ciuda eforturilor de a mediatiza cazul acestor tineri, nimeni nu a luat nici o măsură. Nimeni nu a făcut nimic. Nimeni nu a demisionat, aşa cum aminteşte şi jurnalista Maria Coman pe blogul său.
Chiar dacă sunt ţinuţi cu disperare la distanţă de aceşti tineri, voluntarii unui ONG au organizat pe 6 iunie un protest, numit MANIFEST PENTRU DEMNITATE. Zeci de oameni, inclusiv o mamă cu un copil în scaun cu rotile, au venit pentru a atrage atenţia asupra acestui caz şi pentru a-i ajuta pe tinerii aflaţi în temniţa numită „centru de asistenţă”.
În urma protestului organizat ÎN LINIŞTE, primăria sectorului 2 a emis un comunicat în care spunea că „protestul de joi a avut un puternic şoc emoţional asupra tinerilor din centru şi a produs stări de agitaţie care sunt total nerecomandate suferinţelor lor."
Acelaşi comunicat mai spune: "Ne exprimăm îngrijorarea că o asemenea manifestaţie neautorizată poate fi organizată în faţa unui centru în care se află, pentru recuperare şi reabilitare, persoane cu dizabilităţi neuropsihice severe, a căror sănătate, greu încercată şi aşa datorită suferinţelor cu care s-au născut, poate fi agravată şi mai mult de o acţiune necugetată cu o miză meschină."
Primăria mai spune că niciun copil nu e subnutrit şi că tinerii sunt trataţi asa cum trebuie. Atunci de ce este interzis accesul voluntarilor?
“Acum, exact când citeşti asta, noi nu ştim ce se întâmplă cu tinerii de la Gheorghe Şerban. Primăria sectorului 2 şi DGASPC sector 2 blochează de peste un an accesul voluntarilor şi al activiştilor în drepturile omului în instituţie. Nicio altă autoritate, Ministerul Muncii sau instituţia premierului, nu au reuşit să intervină.
Cerem demnitate şi respect pentru cei 54 de tineri, iar asta inseamnă ca ei să fie ingrijiţi în afara Centrului, în comunitate, de profesionişti dedicaţi, care să le ofere posibilitatea de a se dezvolta la potenţialul lor maxim” se arată în manifestul postat pe Facebook.