Antena 3 CNN România la vot România la vot. Deschidem sezonul alegerilor din acest an. Cine luptă pentru Deva

România la vot. Deschidem sezonul alegerilor din acest an. Cine luptă pentru Deva

Maria Sabu
3 minute de citit Publicat la 15:11 27 Iul 2020 Modificat la 15:11 27 Iul 2020
o_1ee82bfrscpt1u401mhpckk80lb.jpg

Următorul primar ales, Florin Nicolae Oancea a devenit imediat celebru pentru că şi-a trimis şoferul să dea examen la facultate în locul său. Cu Mircea Muntean în spate, dar şi cu Traian Berbeceanu, celebrul comisar, Oancea mai vrea un mandat. În lupta pentru Deva intră şi fostul primar al municipiului, Petru Mărginean, candidatul umanist. Este convins că o să câştige pentru că are planuri îndrăzneţe care să modernizeze oraşul. 

Mereu o miză puternică pentru politicieni, oameni de afaceri şi interlopi deopotrivă, Deva era numit odinioară Cetatea Crimei. Şi nu doar de dragul senzaţionalismului. Oraşul transilvănean a ţinut primele pagini ale ziarelor cu evenimente care mai de care mai şocante: un cunoscut politician PDSR a fost executat în plină stradă, temuta grupare "Spumă şi Bibanu", destructurată acum 16 ani, a făcut să cadă capete importante din oraş, inclusiv şeful poliţiei, denimit protectorul interlopilor. 

Iar controverse au fost şi la cârma oraşului. Până în 2012, fotoliul de primar l-a ocupat liberalul Mircia Munteanu, cercetat și condamnat într-un dosar la care a muncit și fostul comisar Traian Berbeceanu. Deva a prins, însă, un suflu nou când primăria a fost câștigată de umanistul Petru Mărginean. Au fost primii patru ani de liniște, curățenie și proiecte europene pentru Deva. 

Cartierul Dacia este prima lucrare dintr-un cartier, cartier unde la început am fost hulit, am fost înjurat, dar e cartierul cu oameni dragi mie, oameni care astăzi apreciază acestă lucrare.  

Cine este Petru Mărginean, candidatul PPU la alegerile locale

De numele lui Petru Mărginean se leagă de fapt singurele investiții majore făcute în Deva în ultimii 8 ani: au fost modernizate pieţe, bulevarde, un întreg cartier şi au început lucrările la Cetatea Devei.

A fost primul proiect major de restaurare a acestei cetăţi. Cetatea este un simbol al devenilor şi toţi suntem mândri de această cetate. Din păcate, s-a stagnat această lucrare. 

Gândirea avangardistă a lui Mărginean a încurcat, însă, socotelile grupurilor de interese. În 2016, Mircia Muntean revine în fruntea oraşului, deşi fusese condamnat la patru ani de închisoare pentru că a încheiat tranzacţii ilegale de terenuri cu un traficant de masini de lux. La doar câteva luni de la începerea mandatului, este trimis în judecată într-o altă cauză. Au urmat alegeri anticipate marcate de schimbări surpriză şi trădări spectaculoase. Cum miza majorităţii era să-l încurce în drumul spre primărie pe Petru Mărginean, în fruntea oraşului vine liberalul Florin Oancea, evident susţinut puternic de Mircia Munteanu şi de viceprimarul Răzvan Mareş.

Florin Oancea a fost în atenţia publicului în 2006, când ocupa funcţia de viceprimar PNL. Atunci şi-a trimis şoferul să susţină în locul lui examenul la facultate. Ca o ironie a sorţii, examenul era despre... corupţie. 

Acest episod i-a adus exmatricularea din facultate, dar nu şi sfârşitul carierei politice. După mai multe încercări eşuate de a ajunge la primărie, a fost propulsat în frunte de încarcerarea lui Mircia Nuntean şi PNL. Succesul l-a sărbătorit alături de interlopi mai vechi din celebrul dosar ”Spumă și Bibanu”.

Pentru alegerile din acest an Oancea e în competiţie directă chiar cu unul dintre foştii lui susţinători: Răzvan Mareş. Amândoi îşi dispută sprijinul lui Mircia Muntean, ieşit de curând din închisoare. Oancea îi are în colţul lui şi pe fostul comisar-vedetă Traian Berbeceanu, achiziţie recentă în tabăra PNL Hunedoara, dar şi pe finul acestuia, fostul candidat PRO România, Marius Blendea. De altfel, însuși Florin Oancea face asocierea între ”personalități politice locale” care îl susțin, uitând că Mircia Muntean este autorul unui denunț penal la adresa lui Traian Berbeceanu, pe când acesta se afla în arestul poliției, acuzat de protejare a unui grup infracțional.

Florin Oancea, PNL, și Răzvan Mareș, PER, sunt doar doi dintre candidați. PSD are și el candidat în persoana lui Ovidiu Moș, viceprimar al Devei de multe mandate, acuzat de blat grosolan cu PNL. 

Blatul se extinde spre USR, iar candidatul acestora ar putea deveni și el unul formal, dacă se confirmă semnarea alianței PNL-USR, prin care USR renunță la a avea candidat pentru Deva. 

În tot acest peisaj există și doi candidați independenți Alin Amititeloaie și Ovidiu Tânjală. Cei doi folosesc rețelele de socializare pentru a atrage atenția cetățenilor și organelor abilitate că la Deva banul public se cheltuie pe luminițe colorate de milioane de euro. Deasemenea, il acuză pe liberalull Florin Oancea că singurele sale realizări sunt legate de firmele familiei unde, în mai puțin de doi ani, a reușit performanța să-și ridice profitul  la milioane de euro.

×
Parteneri
x close