Antena 3 CNN România la vot Război în Ucraina, ziua 406. Vladimir Putin acuză serviciile secrete din Occident pentru atentatele din Rusia

Război în Ucraina, ziua 406. Vladimir Putin acuză serviciile secrete din Occident pentru atentatele din Rusia

Redacția Antena 3 CNN
12 minute de citit Publicat la 18:59 05 Apr 2023 Modificat la 00:06 06 Apr 2023

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Un avion ucrainean de mici dimensiuni s-a prăbuşit în Rusia
  • Lukașenko și Putin discută la Moscova armistițiul propus de Belarus, pe care ambele părți implicate în război l-au respins până în prezent
  • Vladimir Putin acuză serviciile secrete din Occident pentru atentatele din Rusia
  • Un oficial SUA recunoaște că Statele Unite nu au început, încă, antrenamentul ucrainenilor pe tancurile Abrams
  • Oficiali occidentali: Ucraina a stocat muniție pentru contraofensivă
  • Kremlinul refuză să comenteze punerea lui Donald Trump sub acuzare
  • Ministru rus: "Statele Unite și Rusia au intrat în etapa războiului fierbinte. Avertizăm SUA împotriva unor greșeli fatale!"
  • Un ministru de la Varșovia a demisionat în timpul vizitei lui Volodimir Zelenski în Polonia
  • Președintele ucrainean, decorat la Varșovia cu cea mai înaltă distincție a statului polonez
  • Kievul îi îndeamnă pe ucraineni să părăsească teritoriile ocupate, înaintea contraofensivei
  • Volodimir Zelenski a ajuns în Polonia
  • Emmanuel Macron și Ursula Von der Leyen, vizită comună în China
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat la Summit-ul NATO
  • SUA anunţă asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina
  • Ucraina își reiterează cererea de a fi primită în NATO: "Nu există o variantă mai bună pentru securitatea euro-atlantică"
  • Serghei Șoigu: "Rusia a transformat avioane de luptă din Belarus în lansatoare de focoase nucleare"
  • Propagandistul rus Vladlen Tatarsky, surprins cu mâna pe bustul aurit care l-a aruncat în aer după câteva secunde
  • Propaganda Moscovei amenință Polonia cu arma nucleară în contextul aderării Finlandei la NATO
  • Cel puțin 14 drone rusești, doborâte de ucraineni deasupra orașelor Odesa și Nikolaev

Update 23:00 Șeful UEFA, Aleksander Ceferin, susține că interdicția impusă echipelor de fotbal din Rusia este „dificil de ridicat" până la sfârșitul războiului din Ucraina, potrivit Sky News.

Șeful reales al UEFA, Aleksander Ceferin, a declarat miercuri că va fi „foarte dificil" să se ridice suspendarea Rusiei din competițiile europene până la încheierea războiului din Ucraina. Interdicția a fost instituită în luna februarie a anului trecut.

”Părerea mea personală este că, până când războiul nu se va opri, va fi foarte dificil pentru noi să schimbăm ceva", a declarat Ceferin într-o conferință de presă în timpul Congresului ordinar al UEFA de la Lisabona.

Interdicția a dus la eliminarea echipelor de club din Rusia din competițiile UEFA, la excluderea Rusiei de la Euro 2024 și la mutarea finalei Ligii Campionilor 2022 de la Sankt Petersburg la Paris.

Aleksander Ceferin a fost reales în funcția de președinte al UEFA pentru un nou mandat de patru ani. Slovenul în vârstă de 55 de ani a devenit președinte al forului de conducere al fotbalului european în 2016, când a preluat funcția de la Michel Platini.

Update 20:30 Un avion ultrauşor ucrainean s-a prăbuşit, miercuri, pe teritoriul Rusiei, în apropierea frontierei cu Ucraina, iar pilotul a fost capturat de autorităţile ruse, anunţă Serviciul Federal de Securitate (FSB).

Avionul civil ucrainean s-a prăbuşit în apropierea localităţii Butovsk, situată în regiunea rusă Breansk, la circa 25 de kilometri nord de frontiera Rusiei cu Ucraina.

"Pilotul, cetăţean ucrainean, a încercat să fugă spre teritoriul Ucrainei, dar a fost arestat de echipaje ale Poliţiei de frontieră", a comunicat Serviciul Federal rus de Securitate (FSB), potrivit agenţiei RIA Novosti, citată de cotidianul Le Monde.

Incidentul este investigat de Secţia pentru protecţia frontierelor din cadrul Serviciului Federal rus de Securitate, informează agenţia Interfax.

În regiunea rusă Breansk au avut loc în ultimele luni mai multe incidente armate, pe care Rusia le-a atribuit serviciilor secrete ucrainene.

Update 20:00 Autorităţile ruse colaborează cu Washingtonul pentru furnizarea de acces consular în cazul jurnalistului american Evan Gershkovich, arestat preventiv în Rusia pentru spionaj, a anunţat miercuri Ministerul de Externe de la Moscova.

"Problema accesului consular pentru jurnalist a fost luată în considerare. Este în curs de a fi soluţionată, ţinând cont de practicile consulare existente şi de legislaţia rusă", a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, citată de postul de televiziune CNN.

Jurnalistul american Evan Gershkovich, angajat al publicaţiei The Wall Street Journal, este deţinut în Penitenciarul Lefortovo din Moscova. Reprezentanţii SUA nu au reuşit încă să discute cu el.

Duminică, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a vorbit cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, despre cazul jurnalistului şi a exprimat "preocupări grave" în legătură cu arestarea acestuia.

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la Naţiunile Unite, s-a întâlnit miercuri cu omologul său rus, Vasili Nebezia, pentru a discuta despre acest caz.

Update 19:26 Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat, miercuri, serviciile secrete occidentale de implicare în atacurile teroriste comise în Rusia.

Acuzațiile sunt formulate la trei zile după moartea lui Vladlen Tatarsky, un cunoscut blogger militar rus ucis într-un atentat cu bombă la Sankt Petersburg, informează presa internațională.

Explozibilul ar fi fost ascuns într-o statuetă pe care o tânără, Daria Trepova, în prezent arestată, i-a oferit-o bloggerului.

Imediat după atentat, Rusia a acuzat Kievul şi agenţi ai opozantului rus încarcerat Alexei Navalnîi de implicare în acest atac, în timp ce Ucraina l-a atribuit unor reglări de conturi între cei care susţin campania militară rusă.

"Avem toate motivele să spunem că resurse ale unor state terţe, servicii secrete occidentale, sunt angajate în pregătirea unor asemenea sabotaje şi acte de terorism", a afirmat Putin la o reuniune a Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse.

Reuniunea are ca obiectiv analiza situației de securitate din regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, anexate în septembrie anul trecut de Rusia, şi de la începutul căreia au fost transmise imagini televizate.

La reuniunea prezidată de Putin au participat şi liderii pro-ruşi ai regiunilor ucrainene anexate de Rusia, dar controlate doar parţial de aceasta.

Președintele rus a acuzat autorităţile ucrainene de "crime grave împotriva civililor care trăiesc acolo" și le-a ordonat forţelor de securitate "să facă tot ce le stă în putere pentru a asigura securitatea populaţiei" în acele regiuni.

Update 18:30 Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a sosit, miercuri, la Moscova pentru o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin.

"Cei doi președinți vor lua în considerare o gamă largă de probleme ale relațiilor dintre Belarus și Rusia, inclusiv cele care nu fac obiectul discuțiilor în cadrul reuniunii Consiliului Suprem de Stat", a relatat agenția de stat Belta.

Anterior, miercuri, Kremlinul a declarat că propunerea lui Lukașenko de înghețare a "ostilităților" în Ucraina - pe care atât Rusia, cât și Ucraina au respins-o inițial - va fi, probabil, discutată de Putin și Lukașenko.

Update 17:30 Antrenamentul militarilor ucrainenilor pe tancurile americane M1A1 Abrams nu a început încă, dar va începe "relativ curând", potrivit unui oficial de rang înalt din domeniul Apărării, citat de CNN.

"Antrenamentul pe Abrams nu a început încă... Încă lucrăm la achiziția de echipamente, așa că nu am început încă antrenamentul, dar mă aștept ca acest lucru să se întâmple relativ curând", a precizat oficialul.

SUA intenționează să trimită 31 de tancuri M1A1 în Ucraina, dar a avertizat că procesul va fi de durată, întrucât armata americană nu dispune "în exces" de aceste vehicule de luptă.

În total, SUA au antrenat peste 7.000 de soldați ucraineni de la începutul invaziei rusești, în urmă cu mai bine de un an.  - de mărimea unui batalion ucrainean de tancuri.

Update 16:30 Oficialii occidentali cred că Ucraina a efectuat lovituri în profunzime și a stocat muniție în vederea unei contraofensive așteptate în perioada următoare.

"Unele dintre aceste lovituri în profunzime împotriva pozițiilor rusești din sudul Ucrainei sunt o pregătire pentru orice fel de ofensivă viitoare. Am văzut în mod constant de-a lungul războiului că ucrainenii au fost foarte pricepuți în a folosi acele sisteme HIMARS de precizie împotriva unor ținte rusești specifice", au spus surse citate de CNN.

Potrivit acestora, stocurile de muniție în vederea contraofensivei nu au afectat operațiunile militare curente ale Kievului.

Update 15:30 Kremlinul a refuzat, miercuri, să facă vreun comentariu asupra inculpării fostului preşedinte american Donald Trump, acuzat că a orchestrat o serie de plăţi menite să acopere trei cazuri stânjenitoare înaintea alegerilor prezidenţiale din 2016.

"Nu considerăm că avem dreptul să ne amestecăm în problemele interne din SUA şi considerăm că SUA nu au dreptul să se amestece în problemele noastre. Prin urmare, nu dorim să comentăm", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Donald Trump a pledat, marţi, nevinovat la acuzaţia de falsificare de documente contabile în faţa justiţiei din New York.

Fostul preşedinte este acuzat că a orchestrat o serie de plăţi pentru a acoperi trei cazuri stânjenitoare înainte de alegerile din noiembrie 2016, cea mai proemintentă "plată contra tăcere" fiind cea de 130.000 de dolari către o actriţă de filme porno, Stormy Daniels, cu care el ar fi avut în 2006 o relaţie extraconjugală.

Acuzat că a dorit să se apropie de preşedintele rus Vladimir Putin în timpul mandatului său, pentru a contracara China, Donald Trump reiterează permanent că ofensiva Rusiei în Ucraina nu ar fi avut loc niciodată dacă el ar fi fost încă la putere.

Serviciile de informaţii americane au acuzat deja Rusia de amestec în alegerile americane din 2016, în special prin utilizarea reţelelor sociale, pentru a-l susţine pe Donald Trump.

Aceste acuzaţii sunt respinse atât de fostul preşedinte, cât şi de Moscova.

Update 14:30 Statele Unite ale Americii şi Rusia au lăsat în urmă etapa conflictuală corespunzătoare unui "război rece" și se află în prezent într-o etapă de "război fierbinte" hibrid, susține ministrul adjunct de Externe de la Moscova, Serghei Riabkov.

"Observăm o implicare directă a acestui stat (SUA, n.r.) într-un război hibrid împotriva Rusiei pe diferite direcții. Cred că am depășit această perioadă a 'războiului rece' și ne aflăm la ora actuală într-o fază de conflict fierbinte cu SUA", a spus el.

Ministrul rus a arătat că problema amenințării nucleare revine în prim-plan.

"Modul complet inconștient şi provocator în care adversarii noștri americani alimentează escaladarea, măsura în care sunt orbiți de credința lor complet absurdă şi nefondată în capacitatea lor de a învinge strategic Rusia, ne fac să ne îndoim de potențialul lor cognitiv şi de adecvarea lor. Asta înseamnă să te joci cu focul în sensul propriu al cuvântului. O subestimare a deciziei noastre ar putea fi cel mai rău lucru care le-ar putea trece prin cap adversarilor noștri. Îi avertizăm împotriva unor greșeli fatale", a avertizat oficialul rus.

Potrivit acestuia, "SUA ar trebui să înțeleagă" că, în fața "atacurilor asupra suveranității, integrității teritoriale şi sistemului statal rus", Moscova va fi gata să folosească toate mijloacele de care dispune pentru apărarea sa.

Update 13:30 Ministrul polonez al Agriculturii a demisionat, pe fondul creșterii furiei fermierilor din țară, care acuză impactului importurilor de cereale din Ucraina asupra prețurilor.

Henryk Kowalczyk a explicat că a luat această decizie după ce Comisia Europeană a hotărât să prelungească scutirea de taxe pentru importurile de cereale din Ucraina până în iunie 2024.

Fermierii și autoritățile poloneze au cerut exact contrariul acestei măsuri, și anume, introducerea de tarife vamale care să reglementeze piața, invadată de cereale ieftine din Ucraina.

"Întrucât este clar că această solicitare nu va fi satisfăcută de Comisia Europeană în acest moment, am decis să demisionez din funcția de ministru al agriculturii', a declarat, miercuri, Kowalczk.

Demisia sa vine în ziua în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski efectuează o vizită la Varșovia.

Update 12:30 Președintele polonez Andrzej Duda l-a decorat, miercuri, pe omologul ucrainean Volodimir Zelenski cu "Ordinul Vulturul Alb", în cadrul unei ceremonii la palatul prezidențial din Varșovia.

"Ordinul Vulturul Alb este cea mai veche și cea mai înaltă distincție poloneză", fiind acordată unor personalități remarcabile, a declarat Duda în prezența lui Zelenski și a primelor doamne ale celor două țări.

Liderul ucrainean și soția sa, Olena Zelenska, se află în Polonia pentru ceea presa internațională prezintă drept cea mai cuprinzătoare vizită de stat pe care președintele de la Kiev a întreprins-o de la începutul invaziei ruse.

Update 11:40 Kievul îi îndeamnă pe ucrainenii din teritoriile ocupate de Rusia să fugă din zonă în contextul apropiatei contraofensive a forţelor armate ucrainene, relatează miercuri DPA şi Unian, potrivit Agerpres.

"Îi sfătuiesc pe ucrainenii din teritoriile temporar ocupate fie să plece în ţări terţe, fie să se pregătească", le-a transmis vicepremierul Irina Vereşciuk într-un mesaj pe Telegram, fără să ofere mai multe detalii.

"Nu e deloc linişte în teritoriile ocupate. Şi nici nu este surprinzător. Responsabilii ocupantului (rus) mai au încă puţin timp să plece de acolo", afirmă Vereşciuk, adăugând că unii dintre aceştia au început deja "să-şi facă bagajele" şi că ar "fi bine dacă i-ar lua şi pe colaboraţionişti cu ei".

Iar oamenii simpli din aceste zone ar trebui să se refugieze, a insistat ea. "Ştiţi ce aveţi de făcut, aveţi grijă de voi şi de copiii voştri", le-a transmis acestora vicepremierul ucrainean.

Update 10:40 Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a ajuns în China, acolo unde speră să îl descurajeze pe Xi Jinping să îl mai ajute pe Vladimir Putin în războiul din Ucraina.

Emmanuel Macron intenţionează să abordeze la întâlnirea din aprilie cu omologul său chinez, Xi Jinping, perspectivele negocierilor de pace în Ucraina, a anunțat Palatul Elysée.

Update 09:30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a trecut graniţa şi se află deja în Polonia, înaintea vizitei oficiale în capitala ţării, Varşovia, a anunţat miercuri consilierul prezidenţial polonez pentru afaceri externe, Marcin Przydacz, postului privat TVN24, citat de Reuters.

"Pot spune că preşedintele Zelenski a trecut graniţa poloneză", a informat Przydacz.

Vizita şefului statului ucrainean a fost anunţată luni tot de Przydacz.

Cu acel prilej, Przydacz a transmis că vizita lui Zelenski are loc la invitaţia omologului polonez Andrzej Duda. "Vor avea loc discuţii lungi şi extinse, nu doar despre situaţia securităţii, ci şi despre sprijinul economic şi politic. Va fi o vizită oficială", a declarat luni Przydacz la postul privat de radio RMF.

El a adăugat că, miercuri, la Castelul din Varşovia, Zelenski se va întâlni cu polonezi şi ucraineni care s-au refugiat în Polonia.

Zelenski s-a întâlnit ultima dată cu Duda în decembrie 2022 în timpul revenirii sale dintr-o vizită în SUA.

Polonia şi Ucraina, ţări vecine, au legături istorice profunde. Numeroşi ucraineni şi-au părăsit ţara după invazia rusă de anul trecut, iar un număr mare dintre ei s-au refugiat în Polonia.

Update 08:30 Preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen au început o vizită comună neobişnuită în China, într-o încercare de a consolida relaţiile UE cu Beijingul, anunţă presa internatională.

Cei doi vor insista pe lângă preşedintele chinez să NU ofere ajutor militar Rusiei. Asadar, conflictul care zguduie Europa din 24 februarie 2022 va fi evident în centrul discuțiilor, iar vizita președintelui Macron la Beijing se anunță dificilă, titreaza publicatiile franceze.

Eventuale livrări masive de muniţie chineză către Rusia ar risca să debalanseze în favoarea acesteia războiul purtat în Ucraina, un conflict caracterizat printr-un mare consum de muniţie.

Update 08:00 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este invitat la Summit-ul NATO care va avea loc în luna iulie, la Vilnius. 

"O Ucraină puternică şi independentă este vitală pentru stabilitatea zonei euro-atlantice şi aşteptăm cu nerăbdare să ne întâlnim cu preşedintele Zelenski la summitul nostru de la Vilnius din iulie", a declarat Stoltenberg.

Update 00:00 Finlanda a devenit al 31-lea membru al Alianței Nord Atlantice.

Serghei Șoigu a numit extinderea NATO o ”încălcare a securității noastre și a intereselor naționale ale Rusiei”.

Unul dintre propagandiștii lui Vladimir Putin a spus că Rusia va folosi bomba atomică iar principala țară vizată este Polonia, relatează Antena 3 CNN.

Pe canale oficiale, Rusia a transmis că își va întări capacitatea militară în regiunile sale de vest și nord-vest, ca răspuns la intrarea țării nordice în NATO.

Război în Ucraina, 4 aprilie | Rusia, deranjată de aderarea Finlandei la NATO. Franța intervine

Război în Ucraina, 3 aprilie | UNICEF: peste 500 de copii au fost uciși în timpul războiului din Ucraina

Război în Ucraina, 2 aprilie | Volodimir Zelenski şi Emmanuel Macron vor să organizeze un summit pentru pace

Război în Ucraina, 1 aprilie | Rusia a preluat Preşedinţia Consiliului de Securitate ONU

Război în Ucraina, 31 martie | Kremlinul exclude un armistițiu în Ucraina, propus de cel mai apropiat aliat al Moscovei

×
Etichete: Război Ucraina
TOP articole
x close