Statisticile medicilor sunt îngrijorătoare. Tot mai mulţi români sufer de boli inflamatorii digestive, numite bolile bogaţilor. Ţările din vest, care se confruntă deja cu aceste afecţiuni, alocă sume uriaşe ca să le prevină. Noi nu mai avem nici măcar specialişti care să le identifice iar numărul celor care ne pot trata este din ce în ce mai mic.
Afecţiunile digestive în rândul tinerilor sunt din ce în ce mai dese. Una dintre bolile care apar acum de zeci de ori mai des ca acum 20 de ani e boala Crohn, o afecţiune cronică a instestinului gros.
Accesul facil la antibiotice, fast-food-ul, congelarea şi prelucrarea excesivă a alimentelor sunt câţiva factori care favorizează apariţia bolilor inflamatorii digestive. În anii '90, în toată ţara erau câţiva pacienţi, acum numărul lor a crescut la câteva sute. Iar medicii se aşteaptă la tot mai multe cazuri.
Asta pentru că în timp ce Statele Unite alocă pentru tratamentul acestor boli aproximativ o treime din bugetul de stat al României, la noi, specialiştii sunt puţini. Zilele acestea, la spitalul Colentina, sunt instruiţi câţiva gastroenterologi din ţară. Fondurile nu vin însă de la stat, ci dintr-un proiect privat.