România are în acest moment peste 120.000 de prosumatori care produc energie cât două reactoare de la Cernavodă, iar numărul lor este în continuă creștere. Producția mare de energie verde se va putea vedea în viitor și în facturi.
"O producție mai mare de energie scade prețurile la facturi pentru români. Ne permitem să exportăm energie și pentru statele vecine. Acest lucru înseamnă afirmarea României ca lider în regiune", a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Hub-ul energetic este tot mai aproape de a deveni realitate odată cu investițiile masive care se fac și în compania de stat.
Pe râul Olt, pe lacul de acumulare, Hidroelectrica va construi în viitor un parc fotovoltaic plutitor de 10 megawați. Companiile private din energie spun că investițiile trebuie să meargă mai departe de proiectele de producție.
"La un sistem care are zeci de mii de megawați adăugăm 12.000 de megawați în cinci ani înseamnă că avem nevoie de o altă rețea de distribuție de energie electrică. Dacă nu investim astăzi în timp util, ajungem într-un blocaj", precizează Volker Raffel, CEO E.ON România.
Toate discuțiile au avut loc la un summit organizat de Antena 3 CNN pe platforma RO 3.0 RESTART&REPOWER.