Antena 3 CNN RO 3.0 Bani nerambursabili pentru baterii de stocare energie verde | Anunţul ministrului Energiei, Sebastian Burduja: "Sunt investiţii enorme"

Bani nerambursabili pentru baterii de stocare energie verde | Anunţul ministrului Energiei, Sebastian Burduja: "Sunt investiţii enorme"

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunţat, în cadrul conferinţei naţionale ”Lideri pentru viitor – sustenabilitate, viziune, inovație”, o nouă finanțare pentru baterii de stocare energie verde.

bani baterii stocare energie verde anunt ministrul energiei
Bani pentru baterii de stocare energie verde | Anunţul ministrului Energiei, Sebastia Burduja
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Mai 2024   •   15:15

"Noi facem tot posibilul să accelerăm investiţiile în sectorul energetic. Cred că ele cumva merg la pachet. Mă refer la tema stocării. Este foarte important. Este nevoia numărul 1 în sistemul energetic românesc şi cu cât creştem ponderea de energie verde, deci producţie intermintentă, cu atât devine mai importantă stocarea pentru echilibrarea întregului sistem.

Am avut, şi îi mulţumesc prietenului meu Florin Spătaru, domnului ministru, pentru că împreună am lucrat la schemele de pe PNRR de la Ministerul Energiei pentru stocare: producţia de baterii, achiziţia de capacităţi de stocare. Au mers foarte bine apelurile acestea.

Le-am finalizat acum câteva săptămâni şi pe baza acestui succes din Fondul pentru Modernizare noi, până la finalul anului, tragem foarte tare să lansăm un apel pe stocare, achiziţia de baterii, undeva la 300-500 de milioane de euro buget total. Deci, bani nerambursabili, bani care se vor duce în economia românească", a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei, în cadrul conferinţei naţionale ”Lideri pentru viitor – sustenabilitate, viziune, inovație”.

Conferinta RO 3.0 ”LIDERI PENTRU VIITOR” – SUSTENABILITATE, VIZIUNE, INOVATIE” | Antena 3 CNN

România poate avea un viitor verde și sustenabil dacă ia la timp măsuri pentru protecția mediului și adaptează legislația din domeniu. Discutăm astăzi cu reprezentanți ai guvernului, ai marilor companii și ai societății civile la conferinta organizată de Antena 3 CNN

Publicată de Antena 3 pe Luni, 27 mai 2024

"Beneficiarii vor fi companiile private, în principal, companii cum sunt şi ele din domeniul sustenabilităţii, care pot să complementeze investiţiile pe care le au în noi tehnologii de reciclare, de colectare, de procesare, tot ce au, cu panouri fotovoltaice şi baterii, iar pe producţia de energie verde, dar şi pe autoconsum, noi avem acum în derulare două apeluri de peste 800 milioane de euro.

Deci sunt investiţii enorme. În PNRR, vă reamintesc, am avut investiţia 1 - 460 de milioane de euro buget total şi am semnat contracte pentru aproape 2000 de megawaţi. Din Fondul pentru Modernizare, avem 815 milioane euro, dacă ţin bine minte cifra exactă.

Mă aştept să mai semnăm încă 2000 sau poate chiar 3000 de megawaţi producţie şi autoconsum. Pe producţie, vorbim de injecţie în reţea de energie verde, pe autoconsum, vorbim de mari companii, este o mare oportunitate în care îşi acoperă consumul propriu de energie electrică din aceste capacităţi", a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

×
Subiecte în articol: Sebastian Burduja energie verde baterii
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion
x close