Comentariul a fost făcut, vineri, de John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe.
"Înțelegem ce încearcă (israelienii) să facă: să mute civilii din calea pericolului și să le dea un avertisment corect. Este o sarcină dificilă. Este vorba de un milion de oameni și de un mediu foarte urban, dens. Acolo e deja o zonă de luptă. Așa că nu cred că subestimează nimeni provocarea pe care o presupune această evacuare", a declarat Kirby pentru CNN.
Sursa citată notează că oficialul Casei Albe a evitat să critice în mod direct Israelul pentru ordinul de evacuare.
"SUA nu doresc să vadă niciun civil rănit. Evident, cu cât oamenii au mai mult timp la dispoziție, cu atât mai bine, dar aș lăsa IDF (forțele armate israeliene) să vorbească despre ordinele pe care le dau în cadrul operațiunilor pe care le desfășoară și le planifică", a adăugat el.
Kirby a mai spus că SUA continuă discuțiile cu oficialii israelieni și egipteni pentru deschiderea punctului de trecere în Egipt de la Rafah, care momentan rămâne închis.
ONU: Evacuarea a 1,1 milioane de oameni e imposibilă fără consecințe umanitare majore
Organizația Națiunilor Unite a comunicat, la rândul său, că operațiunea de evacuare în masă este "imposibilă" fără consecințe umanitare majore.
Pe rețelele sociale circulau, vineri, imagini în care se văd oameni din Gaza City încercând să se îndrepte spre zona din sudul fâșiei, după avertismentul de evacuare în masă, în decurs de 24 de ore, lansat de armata israeliană.
În alte imagini, localnicii încearcă să elibereze o persoană blocată de bombardamente sub un bloc de beton.
Clipurile filmate în enclavă dezvăluie, totodată, amploarea efectelor produse de bombardamentele intense, lansate de Israel în ultimele șase zile, ca răspuns la atacul Hamas de sâmbăta trecută, soldat cu peste 1.200 de morți.
În Gaza au murit în aceeași perioadă peste 1.500 de persoane.