Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:
- Statele Unite au fost principalul susținător financiar și diplomatic al Israelului, cu un ajutor militar de miliarde de dolari și veto-uri frecvente în Consiliul de Securitate al ONU pentru a proteja guvernul israelian de răspunderea internațională pentru acțiunile sale în teritoriile palestiniene
- Israelul afirmă că trupele au ajuns în cel mai îndepărtat punct din sudul Gaza, de la începutul luptelor
- Protestatari anti-război se adună la Tel Aviv
- Directorul executiv adjunct al UNICEF la nivel mondial, Ted Chaiban, a declarat că condițiile umanitare din Gaza creează "povești pe care nu ar trebui să le vedem în zilele noastre", deoarece persoanele strămutate trăiesc în condiții de igienă precară
- Israelul se află acum printre primii șase țări care încarcerează jurnaliști, potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor
- Ministerul Sănătății: Ajutorul medical acoperă doar 30 la sută din nevoile din Gaza
- Președintele Israelului, Isaac Herzog, schițează o viziune pentru regiune după războiul din Gaza
- Președintele israelian, declarație la Davos: "E dureros pentru noi că vecinii din Gaza suferă atât de mult"
- Israelul a lansat un interceptor spre un obiect suspect deasupra Mării Roșii
- Forțele israeliene au asediat tabăra din Tulkarem, în Cisiordania, considerată bastion al Jihadului Islamic palestinian
- 16 morți după un atac israelian asupra unei case din Gaza
- Armata americană confirmă că a efectuat noi lovituri împotriva rebelilor Houthi în Yemen
- Israelul pare să-și fi retras trupele de lângă cel mai mare spital din Khan Younis
- Administrația Biden îi redesemnează pe Houthis drept teroriști globali special desemnați
- Ministrul iranian de externe: Dacă conflictul din Gaza se încheie, "alte crize și atacuri” din regiune vor înceta și ele
- Antonio Guterres: Nu ne putem permite o altă Gaza în Liban
Update 22:30. Statele Unite au fost principalul susținător financiar și diplomatic al Israelului, cu un ajutor militar de miliarde de dolari și veto-uri frecvente în Consiliul de Securitate al ONU pentru a proteja guvernul israelian de răspunderea internațională pentru acțiunile sale în teritoriile palestiniene.
Acest sprijin va persista chiar și atunci când Netanyahu respinge în mod explicit apelurile americane pentru înființarea unui stat palestinian, a sugerat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.
"Sprijinul nostru pentru Israel rămâne de neclintit. Dar asta nu înseamnă că nu există diferențe între cele două țări ale noastre", a declarat Miller reporterilor.
El a adăugat că nu este vorba "de faptul că Statele Unite fac presiuni" asupra Israelului pentru a face ceva, ci este vorba despre propriile alegeri ale Israelului și dacă va profita de oportunitatea unei "mai mari integrări" în regiune și de a pune capăt conflictului.
Update 21:30. Israelul afirmă că trupele au ajuns în cel mai îndepărtat punct din sudul Gaza, de la începutul luptelor.
Agenția de știri AFP, citând comentarii ale armatei israeliene, afirmă că armata a ajuns în cel mai sudic punct din Gaza de când a început asaltul asupra fâșiei, la 7 octombrie.
În Khan Younis, armata a declarat că Brigada Givati "luptă în cea mai sudică zonă în care trupele terestre au operat până acum" și că forțele israeliene au "eliminat zeci de teroriști în lupte corp la corp".
Update 20:30. Protestatari anti-război se adună la Tel Aviv
Protestatarii poartă bannere pe care scrie că doar pacea va aduce securitate, iar alții cer eliberarea prizonierilor deținuți în Gaza.
Unul dintre organizatori, Alon-Lee Green, a declarat pentru Bo că protestatarii s-au adunat pentru a-și exprima clar opoziția față de război - o opinie minoritară în rândul evreilor israelieni.
Update 19:30. Directorul executiv adjunct al UNICEF la nivel mondial, Ted Chaiban, a declarat că condițiile umanitare din Gaza creează "povești pe care nu ar trebui să le vedem în zilele noastre", deoarece persoanele strămutate trăiesc în condiții de igienă precară.
”Primul lucru care te frapează este nivelul de strămutare. De data aceasta, când am intrat în Rafah, la primul punct de trecere sunt corturi peste corturi, folii de plastic peste folii de plastic, cât vezi cu ochii”, a declarat Chaiban pentru Al Jazeera.
”Al doilea punct este că condițiile în care s-au mutat sunt insalubre. Pur și simplu nu există suficiente latrine, uneori o latrină pentru 50 de persoane, uneori oamenii folosesc o găleată pentru a-și face nevoile”, notează aljazeera.com.
Update 18:30. Israelul a ajuns pe locul șase în topul celor mai prolifici prizonieri de jurnaliști din lume - la egalitate cu Iranul - potrivit unui nou raport al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ).
"Israelul a apărut de mai multe ori în recensământul anual al CPJ, dar acesta este cel mai mare număr de arestări de jurnaliști palestinieni de când CPJ a început să documenteze arestările în 1992 și este pentru prima dată când Israelul s-a clasat printre primii șase infractori", se arată în raportul CPJ.
"Toți cei despre care se știe că sunt reținuți de Israel la data recensământului CPJ, 1 decembrie, au fost arestați pe teritoriul palestinian al Cisiordaniei ocupate după începerea războiului Israel-Gaza, la 7 octombrie."
CNN a cerut guvernului israelian să comenteze raportul.
Update 17:30. Ashraf al-Qudra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza, a susținut o conferință de presă în care a declarat că ajutorul medical primit astăzi abia acoperă 30 la sută din nevoile teritoriului.
Ministerul Sănătății avertizează cu privire la complicațiile grave de sănătate la care sunt expuși 350.000 de pacienți cronici ca urmare a lipsei de disponibilitate a medicamentelor și a faptului că acestea nu pot intra în Fâșia Gaza.
Update 16:30.Președintele Israelului, Isaac Herzog, a prezentat joi o viziune amplă pentru regiune după războiul din Gaza, care include reconstrucția enclavei, un dialog între Israel și palestinieni și normalizarea relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită.
"Ar trebui să vedem la orizont o coaliție de națiuni care sunt dispuse să se angajeze să reconstruiască Gaza într-un mod care, în primul rând, să permită siguranța și bunăstarea Israelului. Numărul doi, permite siguranța și bunăstarea palestinienilor și aduce un viitor - un viitor diferit - pentru Gaza", a declarat el la Forumul Economic Mondial de la Davos, notează CNN.
El a mai spus că, în opinia sa, normalizarea cu Arabia Saudită este esențială pentru ieșirea din război într-un nou mediu geopolitic.
"Este delicat, este fragil, va dura mult timp, dar cred că va oferi oportunitatea de a avansa în regiune spre un viitor mai bun", a spus Herzog.
Update 15:30 Președintele Israelului, Isaac Herzog, a declarat la Forumul de la Davos că există un "imperiu al răului" care emană din Teheran.
"Miliarde de dolari sunt cheltuite pentru a destabiliza lumea, Iranul finanțând prin proxy (grupări) în întreaga regiune", a spus Herzog.
El a estimat că această republică islamică trebuie înfruntată de o coaliție puternică.
Despre situația din Gaza, președintele israelian a spus că civilii de acolo au fost prinși într-o rețea a terorii, pe care statul evreu este hotărât să o elimine.
"Ne pasă, este dureros pentru noi că vecinii noștri suferă atât de mult", a susținut el.
Update 14:30 Israelul a detectat joi o "țintă aeriană suspectă" care se apropia de teritoriul său deasupra Mării Roșii și a lansat un interceptor spre obiect.
Anunțul a fost făcut de Forțele de Apărare Israeliene, IDF.
"Cu puțin timp în urmă, un interceptor a fost lansat în zona Mării Roșii spre o țintă aeriană suspectă care se apropia de teritoriul israelian", precizează comunicatul IDF.
"Sirenele au sunat în zona orașului Eilat, în urma lansării interceptorului. Incidentul s-a încheiat și nu există riscul unui incident de securitate", a adăugat sursa citată, fără a menționa originea "țintei suspecte".
Update 12:30 Un nou val de violență a cuprins Cisiordania, în urma unei serii de raiduri lansate de armata israeliană într-o mare parte din acest teritoriu.
Zece persoane au fost ucise, miercuri, de forțele israeliene, potrivit oficialilor palestinieni.
Este unul dintre cele mai sângeroase bilanțuri zilnice din ultimele luni.
Forțele israeliene au rămas în Tulkarem, în nordul Cisiordaniei, joi, la mai mult de 24 de ore după ce au lansat primul raid asupra unei tabere de refugiați din această zonă.
Operațiunea a început miercuri dimineața devreme, ducând la ciocniri cu militanți înarmați și la detonarea mai multor bombe improvizate.
Schimburile de focuri între soldați și militanții din tabără, în majoritate tineri, s-au prelungit pe cea mai mare parte a zilei de ieri.
Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat cum coloane mari de vehicule blindate și buldozere israeliene intră în Tulkarem.
Presa israeliană a relatat că un soldat a fost rănit în ciocnirile cu militanții din tabără, care este un bastion al grupării Jihadul Islamic palestinian și al altor facțiuni armate.
Armata statului evreu a confirmat că a efectuat o lovitură aeriană în timpul raidului, adăugând că mai mulți teroriști au fost uciși.
Update 11:30 Cel puțin 16 persoane au fost ucise în urma unui atac aerian israelian asupra unei case din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza.
O rudă a celor uciși a declarat pentru Al Jazeera că familia respectivă a fost strămutată în Gaza de trei ori, din 7 octombrie.
Armata israeliană a ordonat în mod repetat populației civile din Gaza să se refugieze în sudul enclavei.
Update 10:30 Mai mult de 24.400 de persoane au fost ucise în Gaza începând cu 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătății din enclavă, condus de Hamas.
Cel mai recent, populația din fâșie se confruntă cu cea mai lungă întrerupere a comunicațiilor prin internet în enclavă de la începutul războiului, care a depășit 120 de ore, potrivit site-ului de monitorizare Netblocks, citat de CNN.
În paralel, forțele israeliene par să se fi retras din zona celui mai mare spital din orașul Khan Younis, după ce avansul lor a stârnit panică printre miile de oameni care se adăposteau acolo.
Un cimitir din Khan Younis a fost grav avariat în timpul operațiunilor israeliene în zonă, potrivit unei înregistrări video geolocalizate de CNN.
Update 09:45 Armata americană confirmă că a efectuat noi lovituri împotriva rebelilor Houthi în Yemen.
Este a patra serie de lovituri în mai puțin de o săptămână pe care SUA le efectuează asupra acestor insurgenți susținuți de Iran care atacă, sub pretextul solidarității cu Gaza, navele comerciale ce navighează pe Marea Roșie.
Răspunsul militar american a venit la doar câteva ore după ce rebelii au lovit, pentru a doua oară în această săptămână, o navă deținută și operată de SUA.
Cele mai recente lovituri americane au loc pe fondul tensiunilor sporite din Orientul Mijlociu.
Șeful diplomației de la Teheran a avertizat că atacurile grupărilor susținute de Iran în regiune nu se vor opri până când războiul Israelului împotriva Hamas din Gaza nu se va încheia.
De partea israeliană, responsabilul militar al statului evreu a afirmat, la rândul său, că probabilitatea unui război de-a lungul graniței cu Libanul este acum "mult mai mare" decât în ultima perioadă.
Între timp, Iranul este implicat într-un schimb de lovituri cu rachete și drone cu vecinul său nuclear din sud-est.
Pakistanul a vizat locații de pe teritoriul iranian la o zi după loviturile mortale efectuate de Teheran asupra separatiștilor din teritoriul pakistanez.
Update 08:20 Rebelii houthi au anunțat joi că forțele americane şi britanice au lansat o a patra rundă de lovituri în Yemen, asigurând în același timp că își vor continua atacurile asupra navelor din Marea Roşie, transmite presa internațională.
"Agresiunea americano-britanica a vizat guvernoratele Hodeida, Taiz, Dhamar, Al-Bayda şi Saada", a informat canalul al-Masirah.
"Vom continua să țintim navele care se îndreaptă spre porturile din Palestina ocupată, indiferent de agresiunea americano-britanică care încearcă să ne împiedice să facem acest lucru", a declarat un oficial Houthi pentru al-Masirah.
Acești rebeli, aflați în război de aproape un deceniu cu guvernul yemenit, spun că vizează - în semn de solidaritate cu Gaza - nave comerciale care au legături cu Israelul și care navighează în Marea Roşie şi în Golful Aden.
Update 00:00 Probabilitatea unui război în nordul Israelului, la granița cu Libanul "în următoarele luni" este acum "mult mai mare decât era în trecut", a declarat miercuri şeful Statului Major al armatei israeliene, Herzi Halevi, relatează AFP.
"Vom începe cu o mulţime de avantaje" faţă de inamic, a declarat responsabilul militar israelian în prezenţa rezerviştilor care se antrenează la graniţa de nord cu Libanul, unde au loc zilnic confruntări cu gruparea şiită libaneză Hezbollah din 7 octombrie.
El a afirmat recent că ''zona din sudul Libanului este una de luptă şi va rămâne aşa atât timp cât Hezbollah operează de acolo'', avertizând că ''Hezbollah riscă să transforme întregul stat Liban într-o zonă de luptă''.
Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de un atac terorist brutal şi de o amploare fără precedent comis de militanţi Hamas în sudul Israelului, pe 7 octombrie. Atacul s-a soldat cu aproximativ 1.200 de morţi şi răpirea a circa 250 de persoane care au fost duse în Fâşia Gaza.
Israelul a răspuns cu lovituri aeriene masive şi cu o ofensivă terestră lansată în 27 octombrie.
Război în Israel, 17 ianuarie 2024 | Ostaticii evrei din ultimele clipuri distribuite de Hamas au murit
Război în Israel, 16 ianuarie 2024 | Israelul bombardează intensiv sudul Fâşiei Gaza
Război în Israel, 15 ianuarie 2024 | Netanyahu: "Nimeni nu ne va opri să distrugem Hamas. Nici Curtea de la Haga, nici Axa Răului, nici altcineva!"
Război în Israel, 14 ianuarie 2024 | Tunelurile Hamas din Gaza, recreate în Israel pentru a marca 100 de zile de război
Război în Israel, 13 ianuarie 2024 | Trei palestinieni înarmaţi, ucişi după ce au încercat să pătrundă într-o aşezare din Cisiordania