Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 28 | Armata israeliană recunoaşte atacul asupra unui convoi de ambulanţe, folosit de Hamas pentru transport arme şi terorişti

Război în Israel, ziua 28 | Armata israeliană recunoaşte atacul asupra unui convoi de ambulanţe, folosit de Hamas pentru transport arme şi terorişti

Război în Israel, ziua 28. Armata Israeliană anunță că a efectuat un atac aerian asupra unei ambulanțe în nordul Fâșiei Gaza, pe care a identificat-o ca fiind folosită de o celulă Hamas, în apropierea unei zone de luptă.

Război în Israel, ziua 28 | Armata israeliană recunoaşte atacul asupra unui convoi de ambulanţe, folosit de Hamas pentru transport arme şi terorişti
Șeful grupării teroriste din Gaza: "Vom repeta atacul din 7 octombrie până când Israelul dispare"
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Noi 2023   •   21:08

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Miniştrii de externe din Iordania, Egipt, Arabia Saudită, EAU, Qatar şi SUA se întâlnesc sâmbătă la Amman
  • Armata israeliană recunoaşte atacul asupra unui convoi de ambulanţe folosită de Hamas pentru transport personal de luptă şi arme
  • Dronele de supraveghere americane survolează Gaza pentru a ajuta la căutarea ostaticilor
  • MAE: Alți doi cetățeni cu dublă cetățenie, israeliană și română, sunt ostatici în Fâșia Gaza
  • Israelul le-a recomandat cetăţenilor săi să nu călătorească în străinătate, evocând o "creştere semnificativă a antisemitismului" în lume
  • Șeful Hezbollah: "Operațiunea din 7 octombrie a fost una 100% palestiniană, organizată în cel mai mare secret"
  • Antony Blinken în Israel: "Susținem dreptul Israelului la autoapărare, dar felul în care face acest lucru contează"
  • Israelul i-a expulzat pe ultimii rezidenți din Gaza aflați pe teritoriul său
  • IDF: 24 de soldați israelieni au murit de la începutul operațiunii terestre în Gaza
  • Hamas și-a ascuns rezervele de combustibil furat din Gaza sub spitalul Shifa, acuză IDF
  • Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a ajuns în Israel
  • Israelul anunță că l-a eliminat pe comandantul batalionului Sabra Tel al-Hawa din aripa armată a Hamas
  • IDF confirmă moartea a încă patru soldați în campania din Gaza. Bilanțul provizoriu a ajuns la 23 de militari morți
  • Armata israeliană a anunţat că a încercuit oraşul Gaza
  • Aproape 80 de americani au părăsit Fâșia Gaza
  • Blinken va discuta cu Israelul despre măsuri pentru minimizarea pagubelor provocate civililor 
  • Forţele israeliene au avansat dincolo de suburbiile oraşului Gaza, afirmă premierul Netanyahu
  • Brigăzile Al-Qassam din Liban au lansat 12 rachete spre Israel

Update 22:18. Miniştrii de externe din Iordania, Egipt, Arabia Saudită, EAU, Qatar şi SUA se întâlnesc sâmbătă la Amman

Miniştrii de externe din Iordania, Egipt, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Qatar se vor întâlni sâmbătă la Amman cu şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, pentru a discuta despre mijloace de a "pune capăt războiului din Gaza", a anunţat diplomaţia iordaniană, potrivit de AFP, citat de Agerpres. 

MAE de la Amman a precizat într-un comunicat că la reuniune va participa şi un reprezentant al Autorităţii palestiniene şi că discuţiile se vor axa de asemenea asupra "repercusiunilor (...) escaladei periculoase care ameninţă securitatea în întreaga regiune".

Update 21:00 Armata israeliană recunoaşte atacul asupra unui convoi de ambulanţe folosit de Hamas pentru transport personal şi arme. 

Armata Israeliană anunță că a efectuat un atac aerian asupra unei ambulanțe în nordul Fâșiei Gaza, pe care a identificat-o ca fiind folosită de o celulă Hamas, în apropierea unei zone de luptă.

Anunţul a fost făcut pe Platforma X de către Jonathan Conricus, unul din purtătorii de cuvânt al armatei israeliene, care spune că se ştie de mult timp că Hamas foloseşte ambulanţele pentru transportul muniţiilor şi al teroriştilor

Update 18:14 Dronele de supraveghere americane survolează Gaza pentru a ajuta la căutarea ostaticilor 

Departamentul Apărării Statelor Unite a anunţat vineri că a trimis drone neînarmate să survoleze Fâşia Gaza, pentru a contribui la localizarea şi eliberarea ostaticilor luaţi de Hamas în cursul atacului de luna trecută împotriva Israelului, transmite AFP.

Update 17:58. Încă două persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Statul Israel, sunt ostatici în Fâșia Gaza, anunță MAE.

 Ministerul Afacerilor Externe solicită eliberarea tuturor ostaticilor, inclusiv a celor șase persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, ostatice în Fâșia Gaza.

"În continuarea informațiilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, precizăm că, în urma verificărilor efectuate de către autoritățile române, pe baza informațiilor transmise de către autoritățile israeliene, încă doi cetățeni cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Statul Israel, sunt ostatici în Fâșia Gaza", potrivit unui comunicat de presă.

Ministerul Afacerilor Externe solicită eliberarea tuturor ostaticilor, inclusiv a celor 6 persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, ostatice în Fâșia Gaza.

„Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa mențin contactul cu autoritățile israeliene”, se arată în finalul comunicatului.

Update 16:51 Israelul le-a recomandat cetăţenilor săi să nu călătorească în străinătate, evocând o "creştere semnificativă a antisemitismului" în lume

Autorităţile israeliene "văd o creştere semnificativă a antisemitismului" şi o "incitare" la antisemitism, precum şi "atacuri care pot pune în pericol viaţa israelienilor şi evreilor în lume", a afirmat Consiliul israelian pentru securitate naţională în sprijinul recomandării sale.

De când gruparea militantă palestiniană Hamas a lansat atacuri asupra Israelului la 7 octombrie, au avut loc o serie de demonstraţii pro-palestiniene în mai multe ţări ale lumii, inclusiv în Europa, demonstraţii la care unii participanţi au aclamat Hamas sau au scandat sloganuri antisemite.

De asemenea, oraşele europene se confruntă cu o recrudescenţă a atacurilor antisemite, după declanşarea conflictului Israel-Hamas. Din 7 octombrie, de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, "857 de acte antisemite" au fost înregistrate în Franţa şi "425" de persoane au fost arestate, a anunţat marţi ministrul francez de interne Gerald Darmanin, citat de Agerpres. 

În noaptea de marţi spre miercuri, un incendiu s-a declanşat în partea evreiască a cimitirului din Viena, provocând distrugeri într-o sală de ceremonii, potrivit poliţiei, care a precizat de asemenea că zidurile cimitirului au fost acoperite cu simboluri antisemite. La rândul său, cancelarul federal german Olaf Scholz a cerut o linie şi mai dură din partea autorităţilor, îndemnându-le să interzică toate întrunirile în care există riscul ca sloganurile antisemite să fie strigate, în care s-ar putea glorifica uciderea de oameni şi alte lucruri "pe care nu le putem accepta aici".

Update 15:30 Hassan Nasrallah, liderul grupării pro-iraniene Hezbollah s-a adresat, vineri, susținătorilor săi prin legătură video dintr-o locație necunoscută iar discursul a fost vizionat pe monitoare de mii de susțintători adunați în centrul capitalei libaneze, Beirut, și în Irak, la Bagdag.

El a susținut că actualul război este o "bătălie palestiniană pentru poporul palestinian" și nu are legătură cu interesele iraniene.

"Operațiunea din 7 octombrie a fost planificată într-un secret total. Nici măcar alte facțiuni palestiniene nu au fost la curent cu ea, cu atât mai puțin mișcările de rezistență din străinătate (...) Comunitatea internațională tot aduce în discuție Iranul, dar atacul din 7 octombrie a fost o operațiune 100% palestiniană, planificată și executată de palestinieni pentru cauza palestiniană, fără nicio legătură cu vreo problemă internațională sau regională", a insistat Nasrallah.

"Dușmanul să înțeleagă că deciziile sunt luate de palestinieni, doar de ei, pentru rezistența lor (...) Acest mare atac a adus un cutremur puternic în societatea israeliană şi a arătat că Israelul nu este atât de puternic precum credeam", a continuat liderul Hezbollah, într-o aparentă încercare de a se distanța de orice responsabilitate pentru Iran și pentru organizația sa în izbucnirea actualului conflict.

Update 14:00 "Susținem cu tărie că Israelul are nu doar dreptul, ci și obligația de a se apăra și de a face tot posibilul pentru a se asigura că un atac precum cel din 7 octombrie nu se va mai putea întâmpla niciodată", a spus secretarul de stat american Antony Blinken vineri, la întâlnirea cu președintele israelian Isaac Herzog.

"Modul în care Israelul face acest lucru contează. Și este foarte important ca, atunci când vine vorba de protecția civililor prinși în focul încrucișat al operațiunilor  Hamas, să se facă tot ce este posibil pentru a-i proteja și pentru a aduce asistență celor care au nevoie disperată de ea și care nu au fost în niciun fel responsabili pentru ce s-a întâmplat la 7 octombrie. Așadar, lucrăm împreună la toate acestea", a adăugat el.

Herzog a susținut, la rândul său, că Israelul respectă dreptul umanitar internațional. El i-a arătat lui Blinken o broșură de avertisment și a spus că aceasta a fost trimisă în Gaza în 1,2 milioane de exemplare.

"Am trimis șase milioane de mesaje text și am efectuat patru milioane de apeluri telefonice către cetățenii din Gaza, în conformitate cu normele dreptului internațional, alertându-i în avans, inclusiv înainte de atacul din (tabăra de refugiați) Jabaliya", a precizat președintele israelian.

Update 13:00 Locuitorii din Gaza care lucrează în Israel și pe care războiul declanșat de Hamas la 7 octombrie i-a surprins acolo au fost expulzați, vineri, în urma unei decizii a cabinetului de securitate israelian.

Palestinienii s-au întors în enclavă prin punctul de trecere Kerem Shalom din sudul Israelului, relatează CNN.  de a-i expulza.

Zeci de bărbați din Gaza, de toate vârstele, au putut fi văzuți intrând în Gaza în imaginile filmate de CNN.

"Ceea ce ni s-a întâmplat nouă nu s-a mai întâmplat niciodată vreunei ființe umane. Ne-au suspendat autorizațiile. Am încercat să mergem în Cisiordania (aflată parțial sub controlul Autorității Palestiniene, n.r.), dar ne-au reținut și ne-au dus în locuri necunoscute", a spus unul dintre cei expulzați.

Joi, Israelul a anunțat că va "întrerupe toate contactele cu Gaza" și că nu va mai exista "niciun muncitor palestinian din Gaza" pe teritoriul statului evreu.

Update 12:00 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va face presiuni asupra Israelului pentru o "pauză" în atacurile aeriene din Gaza.

Pauza ar avea rolul de a permite medierea în acest conflict, a declarat pentru CNN o sursă diplomatică familiarizată cu discuțiile. 

Blinken a ajuns vineri în Israel, unde discută cu premierul Benjamin Netanyahu și cu alți oficiali de rang înalt.

După vizita în Israel, șeful diplomației americane se va deplasa în Iordania.

O sursă diplomatică iordaniană a declarat că guvernul acestei țări va cere cu fermitate o încetare imediată a focului în Gaza.

Update 11:00 Forțele de Apărare israeliene, IDF, anunță moartea unui alt soldat în timpul luptelor din nordul Fâșiei Gaza.

Este vorba despee sergentului-major Itay Saadon, în vârstă de 21 de ani, comandant de tancuri în Batalionul 52 al Brigăzii Blindate 401.

Bilanțul pierderilor IDF de la începutul operațiunii terestre în Fâșia Gaza, săptămâna trecută, se ridică la 24 de morți.

Update 10:00 Forțele israeliene de Apărare au dat publicității o înregistrare audio a unui apel telefonic cu un oficial din sistemul de sănătate din Gaza, din care reiese că gruparea Hamas a stocat rezerve de combustibil sub spitalului Shifa în scopuri teroriste.

Într-o convorbire din data de 2 noiembrie, oficialul spitalului afirmă că rezervele de combustibil ale Hamas, de peste o jumătate de milion de litri de combustibil, se află sub spitalul Shifa.

Apelul confirmă faptul că Hamas controlează resursele de energie și combustibil din Fâșia Gaza și alege să le direcționeze pentru terorism, spune IDF.

Mai mult, dacă se permite intrarea combustibilului în Fâșia Gaza, Hamas intenționează să pună mâna pe aceste resurse, precizează IDF.

Update 09:00 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a ajuns, vineri, în Israel pentru a face presiuni asupra guvernului condus de Benjamin Netanyahu să limiteze pierderile civile printre palestinieni în campania anti-Hamas din Gaza.

Demersul vine pe fondul unei condamnări internaționale tot mai mari la adresa felului în care se desfășoară intervenția militară israeliană în enclava palestiniană.

Diplomatul american, care a călătorit de două ori în Israel luna trecută, se va întâlni cu premierul Netanyahu și cu alți oficiali de rang înalt.

În declarațiile făcute înainte de a pleca din Washington, DC, Blinken a spus că intenționează să discute cu guvernul israelian despre "campania în curs împotriva organizației teroriste Hamas" și despre "măsurile care trebuie luate pentru a proteja civilii".

De asemenea, pe agenda sa se mai află ostaticii din captivitatea Hamas și prevenirea unui conflict regional mai amplu.

Vizita lui Blinken are loc la o zi după ce președintele Joe Biden - interpelat de un participant la un eveniment politic - a spus că se pronunță pentru "o pauză umanitară" a ostilităților în Gaza, menită să ducă la eliberarea ostaticilor.

Update 08:58 Avioanele de luptă ale IDF, acționând pe baza unor informații precise serviciilor israeliene de informații, l-au ucis pe Mustafa Dalul, comandantul Batalionului Sabra Tel al-Hawa.

Anunțul a fost făcut de IDF.

Potrivit sursei citate, Dalul a avut un rol principal în gestionarea luptelor din Gaza împotriva trupelor IDF.

Forțele Israeliene de Apărare mai anunță că în cursul nopții au eliminat mai mulți combatanți a grupării islamiste și a distrus elemente de infrastructură ale Hamas.

Update 08:01 Armata israeliană a anunțat vineri dimineață că a pierdut în luptele cu Hamas încă patru soldați.

Bilanțul militarilor israelieni morți în Gaza se ridică astfel la 23, de la începutul operațiunii terestre, vinerea trecută.

Din 7 octombrie, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au publicat numele a 338 de militari care au murit, după atacul lansat de Hamas în sudul Israelului

Update 00:01 Ghazi Hamad, un lider grupării Hamas, a declarat că va șterge de pe fața pământului Israelul.

"Statul Israel nu își are loc pe teritoriul nostru. Trebuie să scăpăm de el, pentru că este un dezastru de securitate, militar și politic pentru lumea arabă și islamică. Trebuie să ia sfârșit. Nu ne este rușine să spunem asta. Trebuie să dăm o lecție Israelului și vom face acest lucru din nou și din nou.

Aceasta nu va fi prima dată. Va fi a doua, a treia și a patra oară.  Pentru că avem determinare, hotărâre și capacități de luptă. Noi suntem mândri să-i servim pe martiri. Nu vrem să avem de-a face cu civilii sau să le facem rău, dar au existat complicații pe teren și a existat o petrecere în zonă cu populație civilă. 

Nimeni nu ar trebui să ne învinovățească pentru ceea ce facem, ceea ce facem este justificat", a declarat liderul Hamas. 

Război în Israel, 2 noiembrie 2023 | Armata israeliană a anunţat că a încercuit oraşul Gaza: "Peste 130 de terorişti au fost eliminați"

Război în Israel, 1 noiembrie 2023 | SUA consideră că Hamas nu va putea conduce Gaza după conflict

Război în Israel, 31 octombrie 2023 | Ministrul Apărării din Israel vorbește despre invazia din Gaza: "Prețul plătit în ultima zi a fost foarte mare, dar suntem hotărâți să câștigăm!"

Război în Israel, 30 octombrie 2023 | Premierul Benjamin Netanyahu: "Acesta este un timp pentru război"

Război în Israel, 29 octombrie 2023 | Tancurile israeliene intră adânc în Gaza: 450 de ţinte distruse într-o zi

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Au apărut primele subiecte la Matematică de la Evaluarea Națională 2024
x close