Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 22 | Israel îşi retrage personalul diplomatic din Turcia, după declaraţiile lui Erdogan

Război în Israel, ziua 22 | Israel îşi retrage personalul diplomatic din Turcia, după declaraţiile lui Erdogan

Război în Israel, ziua 22. Autorităţile israeliene au anunţat retragerea personalului diplomatic din Turcia, după declaraţiile preşedintelui turc, Recep Erdogan.

New Project
Război în Israel, ziua 22 | Israel a lansat cel mai puternic atac de la începutul războiului în Gaza Sursa foto: X | @QudsNen
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Oct 2023   •   18:43

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat statul Israel:

  • Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: "Acesta este al doilea Război de Independenţă al ţării noastre"
  • Hamas, mesaj pentru Israel în a doua noapte a bătăliei: "Veți gusta moartea"
  • O rachetă Hamas a lovit centrul Israelului
  • Israel îşi retrage personalul diplomatic din Turcia, după declaraţiile lui Erdogan
  • Incendiu la granița de sud a Fâșiei Gaza, în zona gardului de separare
  • Președintele Turciei, Recep Erdogan, și-a susținut discursul în fața a sute de mii de oameni
  • Hamas are baze de comandament şi rachete în subsolul celui mai mare spital din Gaza
  • Israelul respinge apelul la încetarea focului în Gaza aprobat de Adunarea Generală a Națiunilor Unite
  • Gaza a fost "lăsată în întuneric, fără nicio legătură cu lumea exterioară”, în timpul bombardamentelor, spune un martor ocula la spitalul din Gaza
  • Tancurile israeliene au trecut de gardul de frontieră în nordul Fâşiei Gaza
  • Armata israeliană anunţă "extinderea operaţiunilor terestre" în această seara în Fâşia Gaza
  • Forţele armate israeliene după bombardametele Hamas din Tel Aviv: "Sistemul de protectie este puternic, dar nu este ermetic şi facem apel la cetăţeni să se adăpostească"
  • Armata israeliană acuză Hamas că îşi 'duce războiul din spitalele' din Gaza 
  • Raiduri aeriene ample pe Fâșia Gaza
  • O echipă medicală a Crucii Roşii a intrat în Fâşia Gaza pentru prima dată de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas

Update 23:00 Sute de oameni au ieșit pe străzile din Cisiordania, după ce Israelul a trecut la cea de-a doua fază a războiului și a extins operațiunile terestre în Gaza. 

În Ramallah, oamenii au pornit în marș și au strigat: "Dacă Hamas este terorist, întreaga Cisiordanie este Hamas".

Update 19:40 Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a făcut primele declarații, după ce s-a întâlnit cu familiile oamenilor răpiți de teroriști și duși în Fâșia Gaza. Liderul israelian a declarat că "acesta este al doilea Război de Independenţă al ţării".

"Cetățeni ai Israelului. Ieri seară, forțele terestre au intrat. Este al doilea stadiu al războiului, al cărui obiectiv este distrugerea capacităților militare ale Hamas și întoarcerea persoanelor răpite acasă.

Am luat hotărârea de a intra terestru unanim. Am făcut acest lucru într-un mod foarte echilibrat și cântărit, astfel încât să asigurăm siguranța cetățenilor noștri și a soldaților noștri.

Comandanții din teren știu că poporul și conducerea poporului stau în spatele lor. Avem o armată minunată, israelieni extraordinari și curajoși. Toți cu un spirit de luptă pe care nu l-am mai văzut până acum.

Ei pot lupta cu forță și curaj împotriva unui dușman crud, care va plăti pentru atrocitățile pe care le-a comis familiilor noastre, prietenilor noștri. Soldații noștri au obligația de a înlătura acest rău din lumea noastră. 

Luptătorii noștri curajoși care sunt acum în Gaza se alătură unui lanț de eroi ai Israelului, atât din războaiele antice, cât și din cele din era modernă.

Acești luptători au un singur scop suprem, anume să distrugă acest dușman crud și de a asigura existența noastră în țara noastră. Am vorbit cu familiile persoanelor răpite. Inima mea este ruptă. Le-am spus că vom epuiza orice posibilitate de le aduce familiile înapoi.

Cei care îndrăznesc să-i acuze pe soldații noștri de crime de război sunt oameni care comit chiar ei crime de război, care nu au un pic de moralitate.

Cer din nou populației civile să se evacueze în zone sigure. Acest Hamas nu are nicio limită. Comite crime de război și se folosește de civili ca scut uman. 

Aliații noștri din lumea de vest sau lumea occidentală înțeleg, astăzi, că dacă Israel nu va învinge, ei vor fi următorii. Am conturat, de la începutul războiului, un suport internațional larg. Olanda, Germania, Grecia, Italia au transmis un mesaj clar: "Suntem alături de voi și dorim să învingeți".

Trebuie să învingem! Nu avem de ales! Sunt momente în care o națiune are două posibilități, anume să existe sau să nu existe. Noi avem acum un astfel de test. Noi vom fi cei care vom învinge.  În ultimele săptămâni ale războiului, am distrus inamicul din aer, am distrus teroriști, câteva tuneluri și este doar începutul drumului. Lupta va fi grea și lungă.

Vom lupta și nu vom da înapoi! Vom distruge inamicul deasupra pământului și dedesubtul lui. Este o luptă a binelui împotriva răului, a luminii împotriva întunericului.

Aceasta este misiunea vieții noastre, a vieții mele! Ne rugăm pentru binele soldaților noștri și pentru siguranța lor. Împreună vom lupta și împreună vom învinge!", a spus Benjamin Netanyahu.

Update 19:30 În a doua noapte a bătăliei, gruparea Hamas a transmis un mesaj pentru Israel.

"Îi spun dușmanului că încă mai așteptăm să gustați noi variante de moarte. Timpul înfrângerii sionismului a început.

Îl așteptăm pe vrăjmaș în amenințătoarea lui luptă terestră pentru a-l învăța ce înseamnă puterea și mântuirea, îl vom face să sufere înfrângerea", este mesajul transmis de Hamas.

De asemenea, Ministrul Apărării din Israel a declarat că "pământul din Gaza se cutremură", adăugând: "noaptea trecută am îndeplinit o etapă în război. Vom continua să fim puternici și să vânăm fiecare terorist".

Update 18:50 Mai multe rachete Hamas au fost lansate în Tel Aviv și în centrul Israelului.

Potrivit primelor informații, autoritățile israeliene nu au identificat persoane rănite, însă căutările salvatorilor sunt în desfășurare. 
O rachetă care a fost lansată către centrul Israelului a căzut într-o parcare, mai multe mașini fiind complet distruse. 

Update 18.40. Israel a decis să retragă personalul diplomatic din Turcia, după declaraţiile preşedintelui Recep Erdogan. Ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, a anunţat o re-evaluare a relaţiilor Israel-Turcia.

Update 18:15 Un incendiu a izbucnit la granița de sud a Fâșiei Gaza, în zona gardului de separare.

Între timp, lupte grele se duc în două localități din nordul Fâșiei Gaza, după ce, ieri, armata israeliană a început atacurile aeriene, dar și pe mare.

Update 16:40 Președintele Turciei, Recep Erdogan, și-a susținut discursul în fața a sute de mii de oameni.

"Vă salut pe toți cu cele mai sincere sentimente, respect și afecțiune.  În numele meu și al națiunii mele, aș dori să vă mulțumesc pentru sprijinul acordat cauzei palestiniene și pentru speranța pe care o aveți pentru poporul asuprit.

Îi respect cu pioșenie pe toți martirii, veteranii și eroii, strămoșii care ne-au lăsat aceste pământuri ca patrie. Am imprimat suveranitatea noastră pe pământurile patriei. 

Le port recunoștință celor care au contribuit la crearea și supraviețuirea statelor noastre. Fie ca steagul nostru să fluture veșnic pe cerul teritoriului nostru.

 Aș dori să-mi exprim recunoștința față de toți cei care au muncit, care și-au pus mintea și inima pentru a se asigura că apelul nostru la rugăciune va fi auzit până în ziua judecății.

Frați și surori, sunteți o națiune atât de mare astăzi aici. Suntem o națiune și un stat atât de mare încât nici puterea noastră, nici problemele noastre, nici lupta noastră nu se limitează la granițele noastre.

Astăzi vom răspândi focul inimilor noastre pentru Gaza în întreaga lume, la fel ca în trecut, în Tracia, în Balcani, în Caucaz, pe fiecare centimentru al coastei estice a Mediteranei, în Asia Centrală, în Asia de Sud și în Africa.

Cândva am fost o națiune. Și ce națiune am fost! Am arătat lumii ce este naționalitatea.

Pe scurt, oriunde se întinde orizontul nostru, suntem preocupați de necazurile fraților și surorilor noastre, care și-au îndreptat inima și ochii spre noi, întindem o mână de ajutor, ne deschidem granițele atunci când este necesar.

Suntem alături de Gaza, așa cum suntem alături de frații și surorile noastre azi.

Dintre politicienii din ţara mea, trebuie să critic Hamas care i-a părăsit pe palestinieni? La fel cum Netanyahu este un terorist, Hamas este terorist? Să le fie ruşine. Ce este Hamas?

Făcătorii de rele care nu ştiu nimic despre asta. Iar cei care i-au susţinut în ţara mea ar trebui să se gândească bine chiar acum. Cei care au votat pentru ei ar trebui să se gândească bine. Sper că istoria nu ne va face să trăim ceea ce trăim astăzi aici.

Tineri din generaţia noastră, mi-am petrecut timpul urmărind suferinţele fraţilor şi surorilor noastre şi, de asemenea, condamnându-le. Din Crimeea până în Karabah, Bosnia, Palestina, Turkistan, Afganistan şi Cecenia. Am vărsta lacrimi pentru multe zone. Viaţa noastră nu a fost în zadar.

Astăzi, unii oameni văd Gaza departe, foarte departe. Ca pe un loc care nu are nimic de-a face cu noi", a fost mesajul trimis de preşedintele turc, Recep Erdogan.

Update 16:30 Un marș pro-Palestina urmează să se desfășoare, până la ora 21:00, la Roma. Organizații palestiniene din întreaga țară au venit cu autocarele la Roma, urmând să participe, la această manifestație, în jur de 5.000 de oameni.

Update 16.20. Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a lansat un nou apel pentru locuitorii din nordul Fâşiei Gaza.

"Pentru siguranța dumneavoastră imediată, îi îndemnăm pe toți locuitorii din nordul Gaza și din orașul Gaza să se mute temporar spre sud. Mutarea înapoi în nordul Fâșiei Gaza va fi posibilă odată ce ostilitățile intense se vor încheia", a fost mesajul lui Hagari.

Update 15.20. Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a organizat, astăzi, un miting uriaş pe aeroportul Ataturk din Istanbul, acolo unde a chemat două milioane de musulmani.

Oamenii protestează împotriva atacurilor lansate de Israel în Fâşia Gaza. Totodată, preşedintele Erdogan a transmis astăzi un mesaj puternic împotriva Israelului.

Update 13.16. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut astăzi Israelului să "oprească imediat această nebunie" și să pună capăt "atacurilor" asupra unor obiective din Gaza, după ce forțele israeliene au intensificat loviturile asupra teritoriului palestinian.

"Bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza s-au intensificat noaptea trecută și au vizat încă o dată femei, copii și civili nevinovați și au agravat criza umanitară", a scris Erdogan pe X, fostul Twitter, conform AFP.

"Israelul trebuie să oprească imediat această nebunie și să pună capăt atacurilor sale".

Update 13.05. Autorităţile israeliene au anunţat că Hamas a adunat în depozitele sale subterane mâncare şi combustibil, păstrându-le pentru război şi privându-i astfel pe civilii aflaţi în nevoie. Oficiali arabi şi occidentali au declarat pentru jurnaliştii New York Times că gruparea teroristă a ascuns bunurile în vasta sa reţea de tuneluri.

"Hamas are sute de mii de litri de combustibil pentru vehicule și rachete, depozite de muniție, explozibili și materiale pentru a fabrica altele, precum și stocuri de alimente, apă și medicamente", se arată în raportul publicat de New York Times şi care citează oficiali care au vrut să îşi păstreze anonimatul.

Un oficial libanez de rang înalt a declarat pentru ziar că Hamas are suficiente provizii pentru ca grupul terorist să poată susține luptele timp de trei-patru luni fără a fi nevoie de realimentare.

Update 11.15. Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, ce înseamnă extinderea operaţiunii israeliene în Fâşia Gaza şi rezultatele obţinute în urma atacului de noaptea trecută.

"La această activitate iau parte forțe de infanterie, blindate, inginerie și artilerie, însoțite de foc puternic. Extinderea operațiunii servește tuturor obiectivelor războiului. IDF menține un sistem situațional continuu și progresează în funcție de etapele războiului. Forțele de Apărare Israelului continuă cu atacuri masive foarte semnificative din aer și din mare pentru eliminarea teroriștilor. În timpul nopții, Serviciul General de Securitate și IDF au eliminat alți comandanți Hamas, comandanți teroriști, inclusiv comandantul Forțelor Aeriene Hamas", a declarat contraamiralul Hagari.

Update 10.30. Armata israeliană a publicat o serie de înregistrări şi imagini din satelit cu cel mai mare spital din Fâşia Gaza, despre care spun că este folosit ca o bază pentru militanţii Hamas. În subsolul spitalului s-ar afla mai multe baze ale comandamentului Hamas.

Update 09.50. Astăzi se împlinesc trei săptămâni de la atacul lansat de teroriştii Hamas în oraşele şi kibuţurile din Israel soldat cu moartea a 1.400 de oameni. Un montaj video, care arată consecinţele devastatoare a atacului asupra Israelului a fost postat pe X de David Saranga, fostul ambasador al Israelului la Bucureşti.

Update 08.30. Forţele de apărare israeliene au anunţat că l-au eliminat pe şeful operaţiunilor aeriene ale grupării Hamas, Asem Abu Rakaba. El a participat la plănuirea masacrului din 7 octombrie şi s-a ocupat de coordonarea teroriştilor care s-au infiltrat în Israel cu parapanta la festivalul de muzică.

Update 08.25. Israelul respinge apelul la încetarea focului în Gaza aprobat vineri de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, ministrul de externe al țării calificându-l drept "disprețuitor" într-o postare pe rețelele de socializare.

"Respingem categoric apelul disprețuitor al Adunării Generale a ONU pentru o încetare a focului", a scris ministrul israelian de externe Eli Cohen pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter. "Israelul intenționează să elimine Hamas așa cum lumea s-a ocupat de naziști și ISIS", a mai scris acesta.

Update 08.00. A fost o noapte de şoc în Fâşia Gaza, după ce armata israeliană şi-a extins operaţiunile terestre în enclavă. Nu a început marea ofensivă şi Hamas va simţi mânia noastră, au fost cele două declaraţii imporante făcute de oficialii israelieni, după ce forţele de apărare au pătruns cu tancurile în Fâşia Gaza prin nord şi est şi au bombardat principalele oraşe, nu doar de la sol, ci şi de pe mare şi din aer.

A fost cel mai puternic atac al Israelului de la începutul conflictului, iar gruparea Hamas a ripostat la rândul său. În acest moment, Fâşia Gaza este în beznă şi ruptă de lume, fără electricitate şi internet. Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut, cu o majoritate covârşitoare, un armistiţiu umanitar imediat între Israel şi Hamas, acces pentru ajutoare umanitare şi protecţia civililor.

Rudele celor din Gaza, apel disperat: "Nu mai ştim nimic de ei. Au întrerupt complet comunicarea"

Oamenii care au familie în Gaza au spus că nu şi-au mai putut contacta rudele după ce comunicațiile au scăzut în enclavă în urma unor atacuri aeriene grele.

Jawwal, compania palestiniană de telecomunicații care furnizează servicii de telefonie mobilă Fâșiei Gaza, a lansat o declarație vineri seara în care spune că "bombardamentul intens din ultima oră a dus la distrugerea tuturor rutelor internaționale rămase care leagă Gaza de lumea exterioară”, ceea ce duce la întreruperea serviciilor de telecomunicații”.

Said Alhayek, 42 ​​de ani, din Las Vegas, a spus că nu a reușit să ajungă la familia sa din Gaza.

„Este ca și cum ai sta în întuneric fără să știi ce te va lovi, nu pot ajunge la ei pe niciun mijloc de comunicare în acest moment, nici măcar nu pot să știu dacă sunt bine sau nu, nu știu dacă sunt în siguranță sau nu", a spus Alhayek.

"De asemenea, faptul că au întrerupt comunicarea, ne face să simțim că sunt pe cale să facă ceva groaznic".

Adli Anwar, 57 de ani, care locuiește în Ottowa, Canada, a mai spus că nu are nicio modalitate de a comunica cu familia sa.

„Nu pot obține nimic – acum vreo trei ore, am pierdut toate comunicațiile, fără telefoane, fără internet, nimic. Înainte să se conecteze, aproximativ 80% din timp, iar acum este zero la sută. Nu ajunge la linia internațională”, a spus Anwar.

CNN a încercat să sune mai multe persoane de contact cu numerele din Gaza în ultima oră, atât prin apeluri internaționale, cât și prin WhatsApp. La apelurile internaționale, fie merg direct la mesageria vocală, fie un mesaj automat spune „numărul pe care îl apelați este în prezent inaccesibil. Vă rugăm să încercați din nou mai târziu." WhatsApp și iMessage nu se livrează, iar atunci când folosiți internetul pentru a apela, sună la nesfârșit.

Război în Israel, 27 octombrie 2023 | Tancurile israeliene au trecut de gardul de frontieră în nordul Fâşiei Gaza

Război în Israel, 26 octombrie 2023 | Rusia cere grupării teroriste palestiniene să elibereze imediat cetăţenii străini ostatici din Gaza

Război în Israel, 25 octombrie 2023 | Israelul spune că mai mult de jumătate dintre ostatici au naționalitate străină

Război în Israel, 24 octombrie 2023 | SUA, Israel, Qatar și Hamas, în negocieri pentru eliberarea mai multor ostatici

Război în Israel, 23 octombrie 2023 | Hamas anunță eliberarea a altor doi ostatici din motive umanitare

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
x close