Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Erdogan şi Raisi s-au întâlnit la Ankara pentru a discuta despre cum se poate evita o escaladare
- Curtea de la Haga va anunța vineri dacă ia măsuri împotriva campaniei Israelului din Gaza
- Liderii Hamas comunică între ei folosind note scrise de mână purtate de furieri
- Mai multe state arabe cer Israelului să accepte soluția cu două state în schimbul normalizării relațiilor cu statul evreu
- UNRWA: Nouă morți și 75 de răniți după bombardarea unui adăpost pentru strămutați în Gaza de către armata israeliană
- Liderul suprem din Iran cere statelor musulmane să înceteze relațiile cu Israelul
- Risc de escaladare regională: SUA au bombardat miliții pro-iraniene în Irak
- Palestinienii fug din Khan Younis, pe care armata israeliană a anunțat că l-a înconjurat
- Armata americană a distrus două rachete anti-navă Houthi în Yemen
- SUA discută la Cairo despre o nouă pauză umanitară în Gaza
- Aviația israeliană a bombardat o facilitate militară iraniană din Liban, folosită de gruparea Hezbollah
- Reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema războiului din Gaza
- ONU: Israelul a lovit un adăpost al Națiunilor Unite în Khan Younis
- Qatar acuză Israelul că subminează negocierile cu Hamas pentru oprirea războiului în Gaza
- Ministrul britanic de Externe: atacurile asupra pozițiilor Houthi din Yemen vor continua
Update 22:30 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a insistat asupra pericolului unei escaladări a tensiunilor în Orientul Mijlociu, primindu-l miercuri pe omologul său iranian Ebrahim Raisi, care i-a sugerat să rupă relaţiile cu Israelul, relatează France Presse.
"Suntem convinşi de importanţa evitării oricărei acţiuni susceptibile să compromită şi mai mult securitatea şi stabilitatea regiunii noastre", a afirmat preşedintele Erdogan în faţa presei, alături de Raisi.
Şeful statului turc a lansat un apel la adoptarea unor "măsuri urgente" pentru a se pune capăt conflictului între Israel şi Hamas, denunţând încă o dată "atacuri inumane" împotriva civililor din Gaza.
Preşedintele iranian, a cărui vizită în Turcia intervine pe fondul tensiunilor crescânde în regiune, i-a sugerat omologului său turc să rupă legăturile cu Israelul, inamic declarat al Teheranului, cu care Ankara menţine relaţii comerciale.
"Ruperea legăturilor cu regimul sionist poate fi eficientă pentru a-l forţa să pună capăt tuturor acestor atrocităţi", a declarat Raisi, acuzând încă o dată SUA de responsabilitate pentru sângele vărsat în Gaza.
Cei doi şefi de stat şi-au afirmat de asemenea voinţa de a lupta împotriva ameninţărilor teroriste, la trei săptămâni după un dublu atentat sinucigaş revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic, soldat cu 89 de morţi în sudul Iranului.
Cei doi conducători şi-au afişat voinţa de a-şi spori comerţul bilateral pentru a-l ridica la 30 miliarde de dolari.
Potrivit experţilor, războiul din Gaza a creat o "apropiere tactică" între Teheran şi Ankara, în pofida relaţiilor lor complexe, chiar divergente în mai multe dosare.
Turcia a sprijinit grupări rebele în Siria împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, susţinut de Moscova şi Teheran.
Sprijinul acordat de Ankara Azerbaidjanului în legătură cu enclava Nagorno-Karabah, pe care Baku a cucerit-o în 2023 în urma unei ofensive fulger, a iritat de asemenea Iranul, notează AFP.
Teheranul este îngrijorat de creşterea influenţei Azerbaidjanului în Caucaz, care ar alimenta ambiţii separatiste în cadrul propriei sale minorităţi etnice azere.
Iranul nu vede cu ochi buni orice ambiţie a Azerbaidjanului, aliat al Ankarei, de a-şi crea un culoar în teritoriul armean spre enclava din Nahicevan de-a lungul frontierei nordice a Iranului, care ar putea complica propriul său acces spre Armenia.
Update 21:30 Curtea Internațională de Justiție va pronunța un verdict cu privire la măsurile de urgență care vizează campania Israelului din Gaza în această săptămână.
Curtea de la Haga a transmis că va anunța vineri dacă vor exista măsuri de urgență împotriva Israelului, anunță Sky News.
Africa de Sud a deschis un dosar împotriva Israelului, susținând că armata israeliană comite genocid în Gaza.
Curtea a fost rugată să decidă dacă ar trebui implementate măsuri de urgență pentru a-i proteja pe palestinieni.
Printre măsurile solicitate este o suspendare de urgență a campaniei Israelului în Gaza.
Israelul a respins acuzațiile de genocid și a spus că are dreptul să se apere.
În hotărârea care va fi anunțată vineri, instanța nu se va ocupa de problema principală și nu va stabili dacă Israelul comite sau nu genocid.
Cazul complet va dura ani de zile.
Update 20:30 Liderii Hamas, așezați în buncăre subterane din Fâșia Gaza, comunică între ei folosind note scrise de mână purtate de furieri, soldați care au sarcini de birou, pe teritoriul devastat de război.
Notele permit chiar și comunicarea cu înalți oficiali din străinătate, scrie cotidianul arab deținut de Arabia Saudită Asharq Al-Awsat, preluat de Times of Israel.
Publicația cu sediul la Londra a dezvăluit aspecte ale sistemului de comunicații secrete folosit de șefii grupării teroriste pentru a face schimb de mesaje fără a fi detectate de serviciile secrete israeliene.
Update 19:04 Mai multe țări arabe cer un "angajament lipsit de ambiguități" din partea Israelului și o "cale garantată" către un stat palestinian, în schimbul asigurării reconstrucției în Fâșia Gaza și a normalizării relațiilor cu Israelul, relatează CNN, citând oficiali regionali.
Emiratele Arabe Unite, care și-au normalizat relațiile cu Israelul în anul 2020, au condiționat contribuția lor la reconstrucția postbelică a enclavei palestiniene de un "angajament" pentru crearea unui "stat palestinian independent și suveran".
"Cu privire la viitor, confirmăm că o contribuție a noastră la orice efort de reconstrucție în Gaza va fi condiționată de existența unui angajament neechivoc, susținut de măsuri tangibile, pentru a lansa un plan concret bazat pe soluția celor două state, cu un stat palestinian viabil, independent și suveran, în conformitate cu rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU și negociat între cele două părți cu sprijin internațional deplin", a declarat un oficial din Emiratele Arabe Unite.
Publicația The Wall Street Journal (WSJ) a relatat că statele arabe au înaintat Israelului, prin intermediul SUA, o propunere comună "pentru Gaza postbelică, care ar crea o cale către un stat palestinian în schimbul recunoașterii saudite a Israelului".
Propunerea include, de asemenea, angajamentul că statele arabe vor instrui forțele de securitate palestiniene, vor ajuta la revigorarea și reformarea Autorității Palestiniene și, în cele din urmă, vor ajuta la organizarea de alegeri.
Inițiativa este încă în curs de finalizare, dar până în prezent a fost respinsă de guvernul Israelului, "principalul punct de blocaj fiind crearea unui stat palestinian", a relatat WSJ.
Update 17:30 O clădire care adăpostea mii de persoane strămutate în sudul Fâșiei Gaza a fost lovită, miercuri, pe fondul intensificării atacurilor militare israeliene asupra orașului Khan Younis.
Lovitura a dus la moartea a cel puțin nouă persoane și rănirea altor 75, relatează UNRWA, organizația Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni din Orientul Apropiat.
"Clădiri în flăcări și victime în masă. Accesul în condiții de siguranță către și dinspre centru a fost interzis timp de două zile. Oamenii sunt prinși în capcană", a scris miercuri pe rețeaua X Thomas White, director în cadrul UNRWA.
White a mai afirmat că o echipă de la agenția sa și de la Organizația Mondială a Sănătății încearcă să ajungă la fața locului, dar că ruta convenită cu armata israeliană este blocată.
Forțele de Apărare ale Israelului au declarat, tot miercuri, că își desfășoară operațiunile în Khan Younis, unde urmăresc "ținte militare, avanposturi, infrastructură și centre de comandă și control" teroriste.
Potrivit IDF, operațiunile vor continua și în zilele următoare.
Update 15:30 Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, face apel la țările musulmane să rupă legăturile politice și economice cu Israelul.
Khamenei a declarat că încetarea focului în Gaza este o decizie la îndemâna Israelului și că liderii țărilor musulmane pot acționa, la rândul lor, prin tăierea legăturilor cu statul evreu.
"Problema care se află în mâinile oficialilor din țările musulmane este de a tăia liniile vitale ale regimului sionist. Țările musulmane ar trebui să își întrerupă contactul politic și economic cu regimul sionist", a îndemnat el.
Între timp, discuțiile în curs de desfășurare pentru a asigura eliberarea ostaticilor reținuți în Gaza nu au ajuns încă la nivelul de "negocieri", a declarat, marți Casa Albă, conform CNN.
Update 12:30 Loviturile americane asupra milițiilor susținute de Iran în Irak au ucis cel puțin o persoană și au rănit alte două, a declarat o sursă de securitate irakiană pentru CNN.
Loviturile au vizat trei facilități folosite de gruparea Kata'ib Hezbollah (Brigăzile Hezbollah), susținută de Iran, și de alte grupări afiliate Teheranului.
Tirurile efectuate de SUA vin în urma unor atacuri repetate asupra forțelor americane, a declarat secretarul Apărării, Lloyd Austin, într-un comunicat.
Această nouă evoluție se plasează în contextul în care avioanele de luptă israeliene au efectuat noi lovituri asupra unor ținte din Liban, inclusiv asupra unui "activ militar" folosit de gruparea Hezbollah și operat de forțele iraniene, conform IDF.
Update 10:30 Mii de palestinieni strămutați fug din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, după ce armata israeliană a comunicat că a înconjurat orașul.
Un material video difuzat de CNN arată persoane strămutate stând pe marginea străzilor și în apropiere de malul mării.
În videoclip se mai văd mașini, camioane și tractoare care transportă familii și bunurile acestora, precum și multe alte persoane care se deplasează pe jos.
Martorii au descris, la rândul lor, scene terifiante.
"Sunt oameni morți pe jos. I-am lăsat în urmă. Sunt oameni uciși în interiorul caselor. Ne așteptam să murim și noi în orice moment", a spus Hisham Sayegh, un locuitor strămutat din Gaza.
Ieri, Israelul a comunicat cel mai grav bilanț zilnic în rândul forțelor sale, după moartea a cel puțin 24 dintre soldații evrei în Gaza.
Mai mult de 25.000 de persoane au fost ucise în enclavă, începând cu 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătății controlat de Hamas.
Update 08:20 Armata americană a distrus două rachete anti-navă Houthi în Yemen.
Armata americană a efectuat miercuri dimineață mai multe lovituri în Yemen, distrugând două rachete anti-navă Houthi care erau îndreptate spre Marea Roșie și se pregăteau de lansare, a anunțat armata americană într-un comunicat.
Atacurile americane, care au avut loc în jurul orei 2.30, sunt cele mai recente împotriva grupării susținute de Iran din cauza faptului că vizează transportul maritim la Marea Roșie și au urmat unei runde mai mari de lovituri cu o zi mai devreme, potrivit Reuters.
Houthi, care controlează cele mai populate zone din Yemen, a declarat că atacurile lor sunt în semn de solidaritate cu palestinienii, în timp ce Israelul lovește Gaza.
Atacurile au perturbat transportul maritim global și au adâncit îngrijorarea că efectele războiului dintre Israel și Hamas ar putea destabiliza Orientul Mijlociu.
"Forțele americane au identificat rachetele în zonele controlate de Houthi în Yemen și au stabilit că acestea reprezintă o amenințare iminentă la adresa navelor comerciale și a navelor marinei americane din regiune", a declarat Comandamentul central al armatei americane într-un comunicat.
"Forțele americane au lovit și distrus ulterior rachetele în legitimă apărare".
De când Statele Unite au început să atace siturile militare houthi din Yemen, la 11 ianuarie, Pentagonul afirmă că a distrus sau degradat peste 25 de instalații de lansare și desfășurare a rachetelor și peste 20 de rachete.
Acesta spune că a lovit, de asemenea, drone, radare de coastă și capacități de supraveghere aeriană Houthi, precum și zone de depozitare a armelor.
Update 00:00 Respingerea de către guvernul israelian a unei soluţii a două state, un stat palestinian independent alături de Israel, este "inacceptabilă" şi riscă "prelungirea conflictului", a avertizat marţi secretarul general al ONU în faţa Consiliului de Securitate, relatează AFP.
"Respingerea clară şi repetată săptămâna trecută a soluţiei a două state la cel mai înalt nivel al guvernului israelian este inacceptabilă", a menţionat Antonio Guterres în cursul acestei reuniuni a Consiliului, în prezenţa a numeroşi miniştri de externe.
"Acest refuz şi negarea dreptului poporului palestinian de a avea un stat ar putea prelungi pe termen nelimitat un conflict care a devenit o ameninţare majoră la adresa păcii şi securităţii internaţionale", a adăugat responsabilul ONU.
"Ar putea exacerba polarizarea şi ar putea încuraja extremiştii de pretutindeni", a explicat el.
"Dreptul poporului palestinian de a-şi construi propriul stat pe deplin independent trebuie să fie recunoscut de toţi. Şi orice refuz de a accepta soluţia a două state de către oricare dintre părţi trebuie respins ferm", a insistat el, considerând că această soluţie este "singurul mijloc de a obţine o pace durabilă şi echitabilă în Israel, Palestina şi în întreaga regiune".
Război în Israel, 23 ianuarie 2024 | SUA discută la Cairo despre o nouă pauză umanitară în Gaza
Război în Israel, 22 ianuarie 2024 | SUA şi Regatul Unit adoptă noi sancţiuni împotriva unor finanţatori ai Hamas
Război în Israel, 21 ianuarie 2024 | Armata israeliană a găsit, în sudul Fâșiei Gaza, un tunel subteran în care Hamas a ținut o parte a ostaticilor
Război în Israel, 20 ianuarie 2024 | Iranul amenință Israelul cu acțiuni de răzbunare după atacul din Damasc
Război în Israel, 19 ianuarie 2024 | Fost premier israelian: Strategia lui Netanyahu afundă Israelul în "mlaștina din Gaza"