Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 78. IDF anunță că furnizorul de arme pentru Hamas a fost eliminat

Război în Israel, ziua 78. IDF anunță că furnizorul de arme pentru Hamas a fost eliminat

Război în Israel, ziua 78. Un american cu dublă cetăţenie, care se număra printre aproximativ 240 de persoane capturate în timpul atacului Hamas din 7 octombrie, în sudul Israelului, a murit în captivitate în Fâşia Gaza.

Gaza 231223
Sursa foto: hepta / ABACA Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Dec 2023   •   22:00

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Societatea palestiniană de Semilună Roșie: 93 de camioane au intrat sâmbătă în Gaza
  • IDF: Furnizorul de arme pentru Hamas a fost eliminat
  • Consilierul lui Netanyahu: "Secretarul General ONU oferă grupării Hamas un colac de salvare!"
  • IDF: 144 de soldați israelieni uciși în Gaza, de la începutul campaniei terestre
  • Cel puțin 18 persoane au fost ucise în lovituri israeliene în centrul Gaza, acuză reprezentanții spitalelor din enclavă
  • ”Niciun loc nu este sigur” în Gaza, spune șeful UNRWA
  • Navă comercială „afiliată Israelului”, avariată într-un atac cu dronă în largul coastelor Indiei – agenții maritime
  • Armata israeliană anunță că a capturat peste 200 de agenți Hamas în ultima săptămână
  • Lovituri israeliene raportate în toată Fâșia Gaza în timpul nopții
  • Raiduri aeriene israeliene în sudul Libanului
  • Un american cu dublă cetăţenie a murit în captivitate în Fâşia Gaza
  • Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunţat că au demolat o reţea de tuneluri în sudul oraşului Gaza
  • O rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU cere accelerarea ajutorului pentru Gaza dar nu și o încetare a focului necondiționată
  • Hezbollah anunță că 121 de membri ai grupării au fost uciși de la începutul schimburilor de lovituri cu Israel

Update 22:00 Societatea Semiluna Roșie Egipteană a trimis 70 de camioane cu ajutoare umanitare în Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah.

Anunțul a fost făcut de Societatea palestiniană de Semilună Roșie, PCRS.

Camioanele au adus apă, hrană și materiale medicale.

Alte 23 de camioane comerciale au intrat, de asemenea, în Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah, a adăugat PRCS.

Înainte de începerea războiului, pe 7 octombrie, circa 500 de camioane intrau în Gaza în fiecare zi lucrătoare, această statistică incluzând atât camioane comerciale, cât și camioane cu camioane de ajutor.

Update 20:21 Armata israeliană a anunţat, sâmbătă, că cinci dintre soldaţii săi şi-au pierdut viaţa, începând de vineri, în luptele contra teroriştilor palestinieni din Fâşia Gaza.

Patru militari au fost ucişi, vineri, în sudul Fâşiei Gaza şi un altul sâmbătă, în nordul enclavei palestiniene, a precizat armata israeliană.

Noul bilanţ al deceselor în rândul militarilor israelieni, de la debutul ofensivei terestre în Fâşia Gaza, în 27 octombrie, a ajuns astfel la 144.

Războiul dintre Israel şi Hamas a fost provocat de atacul terorist comis de militanţii palestinieni pe 7 octombrie, în sudul Israelului.

Atacul s-a soldat cu 1.140 de morţi, majoritatea civili. Alţi aproximativ 240 de oameni au fost luaţi ostatici şi duşi în Fâşia Gaza.

Represaliile militare israeliene menite să distrugă Hamas s-au soldat până acum cu 20.258 de morţi şi peste 53.000 de răniţi în Gaza, conform unui anunţ făcut sâmbătă de gruparea palestiniană.

Update 19:41 Armata israeliană a anunţat, sâmbătă, că l-a ucis pe liderul Hamas responsabil pentru furnizarea de arme pentru mişcarea islamistă palestiniană.

Hassan al-Atrash a fost ucis, vineri, în timpul unei lovituri aeriene ţintite la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, au precizat Forţele de Apărare Israeliene pe platforma X.

Potrivit IDF, al-Atrash a organizat producţia şi distribuţia de arme în Fâşia Gaza şi contrabanda cu arme din străinătate.

De asemenea, el le-a furnizat arme militanţilor palestinieni în Cisiordania.

Presa palestiniană a relatat, vineri, că trei persoane au fost ucise într-o lovitură aeriană la Rafah.

Update 17:19 Mark Regev, consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a declarat sâmbătă, într-un interviu acordat CNN, că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, "oferă un colac de salvare pentru Hamas" prin apelul său la o încetare a focului în Gaza.

Reacția oficialului israelian vine după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, vineri, o rezoluție care solicită "pauze umanitare" pentru a permite accesul "sigur" și "neîngrădit" al ajutoarelor în întreaga Fâșie Gaza.

Rezoluția nu cere încetarea imediată a ostilităților.

Statele Unite s-au abținut la votul de vineri, după ce s-au opus prin veto în Consiliul de Securitate al ONU eforturilor anterioare de a adopta o rezoluție privind încetarea focului în Gaza.

"Mulțumim Statelor Unite pentru sprijinul diplomatic la Națiunile Unite, pentru că au împiedicat ca acest tip de rezoluție să treacă de Consiliul de Securitate", a declarat Regev. 

"Trebuie să ne punem următoarea întrebare: este posibil ca Hamas să știe că singura sa șansă de supraviețuire este să sacrifice populația din Gaza și să spună că nu vom permite distribuirea ajutorului umanitar?", a continuat el.

El a apărat, de asemenea, apelurile prin care Israelul le-a cerut localnicilor să se mute din anumite zone din Gaza, insistând că "toate problemele legate de relocare sunt nesemnificative în comparație cu posibilitatea de a fi ucis într-un foc încrucișat".

Update 16:28 Cel puțin 18 persoane au fost ucise în lovituri israeliene în centrul Gaza, acuză reprezentanții spitalelor din enclavă

Cadavrele au fost aduse la spitalul Al Aqsa, potrivit declarației făcute sâmbătă de dr. Khalil Al Daqran, purtător de cuvânt al unității medicale.

Daqran a spus la CNN că victimele au fost ucise de bombardamentele israeliene în zonele Deir al-Balah și în tabăra Al Nusairat. 

Agenția palestiniană de știri Wafa a relatat că avioanele de război israeliene au bombardat o casă de pe strada Al-Eshrin, la est de tabăra menționată, ucigând cel puțin 18 persoane și rănind alte câteva zeci.

Într-o declarație de vineri, Avichay Adraee, purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene, a îndemnat locuitorii din centrul Gaza, inclusiv din tabăra Al-Bureij și din zonele de la sud de Wadi Gaza, aflate în vecinătatea taberei Al Nusairat, să se mute mai la sud.

El a avertizat că IDF acționează "în forță" împotriva Hamas în zonele respective.

Update 15:00. ”Niciun loc nu este sigur” în Gaza, spune șeful UNRWA, în timp ce Israelul a emis un nou ordin de evacuare pentru centrul enclavei Șeful Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA).

Thomas White, a criticat sâmbătă noul ordin israelian de evacuare a centrului Fâșiei Gaza, care va afecta peste 150.000 de persoane, multe dintre ele deja strămutate.

”Oamenii din Gaza sunt oameni. Ei nu sunt piese pe o tablă de șah – mulți au fost deja strămutați de mai multe ori. Armata israeliană nu face decât să ordone oamenilor să se mute în zonele în care sunt atacuri aeriene în desfășurare. Niciun loc nu este sigur, nu ai unde să te duci”, a precizat White într-un mesaj pe rețeaua X, fostul Twitter.

Update 14:00. Atacul cu dronă a avariat o navă comercială în Oceanul Indian, dar nu a provocat victime, transmit două agenții maritime, una dintre ele afirmând că nava are legătură cu Israelul, relatează The Times of Israel și The Guardian. În urma loviturii, un incendiu a izbucnit la bordul navei, potrivit UK Maritime Trade Operations (UKMTO) al armatei britanice.

Update 13:00. Forțele de Apărare israeliene (IDF) și Shin Bet afirmă că peste 200 de agenți teroriști ai Hamas și ai Jihadului Islamic Palestinian au fost capturați în Fâșia Gaza în ultima săptămână și duși la interogatoriu, relatează The Times of Israel. Potrivit celor două instituții, sute de suspecți au fost reținuți în enclavă în ultima săptămână, dintre care peste 200 au fost aduși în Israel pentru a fi interogați de către Shin Bet și Unitatea 504 a Direcției de Informații Militare.

Update 12:00. Lovituri israeliene raportate în toată Fâșia Gaza în timpul nopții Atacuri aeriene, bombardamente de artilerie și lupte au fost raportate în Fâșia Gaza până târziu în noaptea de vineri spre sâmbătă, relatează The Guardian. 

Armata israeliană le-a cerut locuitorilor din tabăra al-Bureij, în centrul Gaza, să se mute imediat spre sud, ceea ce a indicat o nouă concentrare a asaltului terestru care a avut loc până acum în nordul și sudul teritoriului.

Update 11:00. Raiduri aeriene israeliene în sudul Libanului Forțele aeriene israeliene lansează lovituri în zona Kafr Kila, în sudul Libanului, pe fondul luptelor în curs de desfășurare de-a lungul frontierei, relatează presa locală citată de The Times of Israel. Deocamdată nu există o confirmare din partea armatei în privința acestor atacuri.

Update 10:00. UNICEF estimează că cel puțin 1 din 4 cazuri din Gaza – mai mult de jumătate de milion de oameni – ”se confruntă cu niveluri catastrofale de insecuritate alimentară acută, cel mai înalt nivel de avertizare”, a transmis UNICEF într-un comunicat.

”Pe scurt, aceasta înseamnă că pentru multe familii din Gaza, amenințarea de a muri de foame este deja reală”, se arată în declarație.

În plus, toți copiii cu vârsta sub cinci ani din Gaza – însumând 335.000 – sunt expuși ”un risc ridicat de malnutriție severă și deces care nu pot fi prevenite, deoarece riscul de foamete continuă să crească”.

Update 09:00. Un american cu dublă cetăţenie, care se număra printre aproximativ 240 de persoane capturate în timpul atacului Hamas din 7 octombrie, în sudul Israelului, a murit în captivitate în Fâşia Gaza.

Informația a fost anunțată de o organizație care reprezintă familiile ostaticilor din Fâșia Gaza, informează agenția BBC.

Update 08:00. Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunţat că au demolat o reţea de tuneluri în zona Issa din sudul oraşului Gaza, conform CNN. Reţeaua a servit drept „post subteran”, a precizat IDF, iar „numeroasele clădiri folosite drept cartier general al Hamas au fost distruse” ca parte a operaţiunilor din ultimele zile.

Conducătorul forțelor israeliene, Benjamin Netanyahu se opune ajutorului umanitar garantat de ONU pentru că toate proviziile ar fi date teroriștilor Hamas.

În urma ultimelor discuții din Consiliul de Securitate al ONU, țările participante forțează o încetare a focului din Gaza pentru a permit forțelor umanitare să livreze provizii populației de peste 2 milioane de palestinieni care sunt complet rupți de restul lumii.

Ei nu au apă, mâncare, surse pertinente de mâncare, curent și multe alte lucruri necesare unui trai. Fiind vorba despre milioane de oameni care sunt afectați de incursiunea teroristă a Hamas, din 7 octombrie, ONU face eforturi pentru a asigura cel puțin un cordon umanitar în regiunea distrusă de conflict.

Dorința ONU vine pe fondul vetoului folosit de SUA, din urmă cu câteva săptămâni, în care s-a opus opririi complete a războiului din Gaza.

Motivația a constat în faptul că o astfel de intervenție nu ar beneficia decât Hamas, deoarece ar fi vorba despre o pace unilaterală, nicidecum de o înțelegere a părților.

Pe de altă parte, liderul forțelor israeliene este hotărât să nu se oprească din luptă până nu va nimici complet toată formațiunea Hamas, chiar dacă acest lucru presupune nimicirea a zeci de mii de vieți nevinovate.

Referitor la intervenția umanitară, Netanyahu spune că proviziile vor ajunge din mâna civililor în bârlogurile Hamas, alimentând în acest mod forțele teroriste.

"Hamas a făcut tot posibilul pentru a pune civilii palestinieni în pericol. Israelul a țintit teroriștii Hamas, nu civilii palestinieni. În timp ce noi am făcut tot posibilul pentru a-i feri pe civilii palestinieni de pericol, Hamas a făcut tot posibilul pentru a-i ține în pericol.

Forțele de apărare israeliene (FDI) au emis avertismente către civilii palestinieni, cerându-le să evacueze zonele de luptă vizate și să stabilească coridoare umanitare pentru trecerea lor în siguranță; pe de altă parte, Hamas a încercat să împiedice civilii palestinieni să plece sub amenințarea armelor.

Noi permitem intrarea în Gaza a alimentelor, apei și medicamentelor pentru populația civilă; Hamas deturnează și fură adesea aceste provizii pentru uzul său”, a transmis Netanyahu, conform jpost.com.

"Israelul nu a început acest război, dar Israelul îl va câștiga. Cu cât mai repede vom face acest lucru, cu atât mai bine pentru israelieni, palestinieni și pentru toți cei care doresc un Orient Mijlociu pașnic”, a mai spus Netanyahu.

Consiliul de Securitate al ONU acționează pentru a spori ajutorul către Gaza după ce SUA a votat împotriva încetării luptelor.

Război în Israel, 22 decembrie 2023 | Armata israeliană l-a ucis pe șeful palestinian al unui punct de trecere deschis pentru ajutorul umanitar în Gaza

Război în Israel, 21 decembrie 2023 | Aproape trei sferturi dintre palestinieni spun că Hamas a procedat "corect" când a atacat Israelul pe 7 octombrie

Război în Israel, 20 decembrie 2023 | Postul Al Jazeera a transmis în direct un bombardament al aviației israeliene în Rafah. Mai multe persoane au fost ucise

Război în Israel, 19 decembrie 2023 | Operațiunea terestră a Israelului se va "extinde la zone suplimentare"

Război în Israel, 18 decembrie 2023 | Oficial palestinian pentru CNN: Cel puțini 110 oameni uciși în ultimele 24 de ore în atacuri israeliene la Jabalya

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
x close