Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 108. SUA şi Regatul Unit adoptă noi sancţiuni împotriva unor finanţatori ai Hamas

Război în Israel, ziua 108. SUA şi Regatul Unit adoptă noi sancţiuni împotriva unor finanţatori ai Hamas

Georgiana Adam
9 minute de citit Publicat la 20:55 22 Ian 2024 Modificat la 20:59 22 Ian 2024
razboi israel 22 ianuarie 2024
Război în Israel, ziua 108. Benjamin Netanyahu respinge condițiile impuse de Hamas pentru acordul privind ostaticii israelieni Sursa foto: Profimedia Images

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore: 

  • SUA şi Regatul Unit adoptă noi sancţiuni împotriva unor finanţatori ai Hamas
  • Temeri tot mai mari în privinţa unui conflict armat extins în Orient
  • Ministrul israelian de Externe sugerează că locuitorii din Gaza ar putea fi găzduiți pe o insulă artificială în Marea Mediterană
  • Netanyahu le-a spus rudelor ostaticilor din Gaza că Hamas nu are nicio ofertă "reală" pentru eliberarea acestora
  • Rudele ostaticilor ținuți de Hamas în Gaza au pătruns cu forța în Parlamentul israelian
  • Miniștrii de Externe din Israel și din Cisiordania, la Bruxelles după ce Josep Borrell a acuzat Israelul că a finanțat gruparea Hamas
  • Numărul morților din Gaza a depășit 25.000, potrivit Hamas
  • Joe Biden încă speră că-l poate convinge pe Netanyahu să accepte planul cu două state
  • Comunicațiile mobile și internetul au fost restabilite în Gaza, după o întrerupere aproape totală de șapte zile
  • Armata israeliană a atacat în Liban mașinile în care se aflau mai mulți lideri ai grupării Hezbollah
  • Netanyahu respinge condiţiile Hamas după publicarea unui raport de către mișcarea palestiniană
  • Hamas afirmă că atacul din 7 octombrie a fost ''o etapă necesară'' împotriva ''comploturilor israeliene''
  • Copaci plantați de familiile tinerilor uciși de Hamas pe locul unde a avut loc atacul din 2023
  • Hamas: Armata israeliană a bombardat Gaza și a ucis peste 25.000 de palestinieni
  • Armata israeliană anunţă că a distrus un număr mare de ateliere de producere a rachetelor în Fâşia Gaza
  • Armata israeliană demolează casele ocupate din Cisiordania

Update 20:55 - Regatul Unit şi SUA au anunţat luni noi sancţiuni împotriva a cinci persoane şi unei entităţi-cheie în finanţarea organizaţiilor palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic, informează AFP.

Aceste sancţiuni coordonate "trimit un mesaj clar organizaţiei Hamas: Regatul Unit şi partenerii săi sunt hotărâţi să garanteze că cei care finanţează activităţile teroriste nu se pot ascunde nicăieri", a declarat şeful diplomaţiei britanice David Cameron, citat într-un comunicat de Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Unit.

"Pentru a ajunge la un armistiţiu durabil în Gaza, Hamas nu mai poate fi la putere şi nici să ameninţe Israelul. Perturbând reţelele financiare care susţin operaţiunile Hamas, în special din Iran, aceste sancţiuni sprijină acest obiectiv crucial", a mai afirmat David Cameron.

Update 20:10 - Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat luni, pentru Agerpres, că România continuă să susţină soluţia celor două state, în contextul conflictului Israel-Hamas.

Prezentă la Bruxelles, la Consiliul Afaceri Externe, şefa diplomaţiei române a participat la o reuniune cu miniştrii de Externe israelian şi palestinian şi miniştrii din regiune, anume din Egipt, Iordania, Arabia Saudită şi cu secretarul general al Ligii Statelor Arabe.

Ea a vorbit de perspectiva UE asupra conflictului.

"Pentru noi este foarte importantă o coordonare strânsă, atât cu parteneri din regiune, dar şi cu parteneri americani, care sunt, la rândul lor, foarte implicaţi în a găsi soluţii pentru criza din Orientul Mijlociu", a spus Odobescu.

Ea a arătat că, în cadrul reuniunii, a reiterat condamnarea fermă a atacurilor din 7 octombrie.

Update 19:10 - Temerile de un conflict care ar putea să cuprindă întregul Orient Mijlociu se intensifică.

Americanii încearcă să păstreze lucrurile calme, vorbind atât cu israelienii cât şi cu saudiţii sau cu cei din Qatar, însă par să scape lucrurile de sub control.

Nu ajută nici faptul că în conflictul din Gaza intervine tot mai des gruparea Houthi din Yemen, dar nici refuzul total al premierului Benjamin Netanyahu pentru crearea unui stat palestinian. 

Atacurile cu rachete din Siria, Liban, Irak și Yemen au pus la finalul săptămânii trecute în evidență riscul tot mai mare ca războiul din Gaza să declanșeze un conflict regional mai amplu care să opună Iranul și aliații săi, conduşi de Statele Unite.

Iranul a declarat că cinci membri ai Gărzilor sale revoluționare au fost uciși într-un atac cu rachete asupra unei case din Damasc, pe care l-a atribuit Israelului, iar surse de securitate din Liban au declarat că un atac israelian a ucis un membru al Hezbollah, sprijinit de Iran.

Update 17:55 - Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a sugerat că locuitorii din Gaza ar putea fi găzduiți pe o insulă artificială în Marea Mediterană, potrivit unor surse de la reuniunea miniștrilor UE de la Bruxelles, relatează The Guardian.

Se înțelege că Katz a prezentat celor 27 de miniștri de externe din UE un videoclip cu acest concept ca alternativă la soluția celor două state.

El le-a spus că videoclipul se referă la un plan realizat cu câțiva ani în urmă, când era ministru al transporturilor.

Update 15:15 Premierul Benjamin Netanyahu le-a spus familiilor ostaticilor din Gaza că Israelul are o "inițiativă" pentru a asigura eliberarea celor răpiți, dar că nu există "nicio propunere reală" din partea Hamas în acest sens.

"Contrar a ceea ce spun ei, nu există nicio propunere reală din partea Hamas. Nu este adevărat. Spun acest lucru cât se poate de clar, pentru că sunt atât de multe lucruri neadevărate vin să vă chinuie. În schimb, există o inițiativă a noastră și nu voi da detalii", a declarat Netanyahu.

Duminică, premierul israelian a afirmat că, în schimbul eliberării ostaticilor, Hamas a cerut încetarea războiului, retragerea forțelor israeliene din Gaza și "eliberarea tuturor criminalilor și violatorilor", cuvinte pe care Netanyahu le-a folosit în legătură cu deținuții palestinieni din Israel.

"Dacă suntem de acord cu asta, înseamnă că soldații noștri au căzut în zadar. Dacă suntem de acord cu acest lucru, nu vom putea garanta securitatea cetățenilor noștri", a spus el. 

Update 14:29 Rudele celor peste 100 de ostatici pe care statul evreu estimează că Hamas încă îi deține în Gaza au pătruns, luni, cu forța în clădirea Knesset-ului, Parlamentul israelian.

CNN relatează că peste o duzină de persoane au intrat, luni, în sala unde avea loc ședința Comisiei de Finanțe, pe care au întrerupt-o.

O înregistrare video de la fața locului arată cum ofițerii de securitate încearcă să îi îndepărteze pe protestatari.

Oamenii furioși au venit, aparent, pentru a taxa lipsa de acțiune legislativului, dar și a guvernului.

"Nu se poate continua așa. Ar fi bine să știți. Nu veți sta aici în timp ce copiii noștri mor acolo", a strigat unul dintre protestatari.

Poliția israeliană a anunțat ulterior că zeci de protestatari au blocat intrarea în Knesset, "încălcând ordinea publică" și că "persoanele care au perturbat ordinea publică au fost mutate înapoi în zona de protest, pentru a permite continuarea legală a acestuia".

Update 12:40 Miniștrii europeni de Externe îi primesc luni la Bruxelles în evenimente separate pe omologii lor israelian şi palestinian, Israel Katz şi Riyad al-Maliki.

Demersul este menit să-i convingă pe cei doi de necesitatea unei soluții politice în Fâșia Gaza şi Cisiordania, relatează presa internațională.

Nicio întâlnire între miniștrii israelian și palestinian nu este prevăzută. De asemenea, nu sunt așteptate decizii în urma dialogurilor separate cu miniștrii de Externe europeni.

Pe de altă parte, aceștia din urmă consideră că simpla prezență a celor doi în aceeași zi la Bruxelles reprezintă un "simbol puternic".

Vizitele întreprinse de Katz şi de Al-Maliki vin după ce șeful diplomației europene, Josep Borrell, a acuzat, vineri, Israelul de finanțarea grupării Hamas, cu scopul de a slăbi Autoritatea Palestiniană din Cisiordaina.

"Credem că o soluție cu două state trebuie să fie impusă din afară pentru a aduce pacea", a subliniat Josep Borrell. 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins deja ideea creării unui stat palestinian după încheierea conflictului din Gaza.

Update 11:20 Rețelele de comunicații au fost restabilite în Gaza, după cea mai lungă întrerupere aproape completă din enclava palestiniană, de la începutul războiului.

Este cea de-a noua întrerupere de la începutul războiului purtat de Israel împotriva Hamas și a durat peste o săptămână, potrivit site-ului de monitorizare Netblocks, citat de CNN.

Fares Samer, șeful furnizorului palestinian de telecomunicații Ooredoo, a declarat luni pentru CNN: "Rețeaua este din nou operațională sudul și centrul Gaza și funcționează în nord. Serviciile includ internet și comunicații prin telefonie mobilă".

Update 10:30 Numărul morților în Fâșia Gaza a depășit 25.000, de la începutul războiului lansat de Israel, în urma atacului Hamas din 7 octombrie 2023.

Noul bilanț a fost comunicat duminică de Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de gruparea islamistă care administrează enclava.

Actualizarea include 25.105 morți și 62.681 răniți, potrivit sursei citate. CNN menționează că nu poate verifica independent aceste date.

Armata israeliană a anunțat, duminică, faptul că activitățile militare în Gaza continuă, cu "zeci de teroriști eliminați și localizarea unor mari cantități de arme."

Update 09:30 Președintele american Joe Biden a indicat că încă mai crede că premierul israelian Benjamin Netanyahu poate fi convins să accepte o soluție cu două state la conflictul dintre evrei și palestinieni, în contextul în care oficialii de la Washington și Ierusalim rămân în dezacord cu privire la planurile pentru Gaza postbelică.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a calificat opoziția israeliană față de o soluție cu două state drept "inacceptabilă", în timp ce secretarul britanic al Apărării Grant Shapps a catalogat comentariile lui Netanyahu drept "dezamăgitoare".

Anterior, liderul israelian a spus că Hamas a cerut încetarea războiului, eliberarea deținuților palestinieni din Israel și retragerea forțelor israeliene din Gaza în schimbul eliberării ostaticilor capturați pe 7 octombrie.

"Lucrez la asta non-stop. Dar să fie clar: resping în mod categoric termenii formulați de monștrii din Hamas", a declarat Benjamin Netanyahu.

Update 08:30 Israelul a ucis trei membri ai organizației șiite pro-iraniene Hezbollah în urma unor atacuri aeriene desfășurate în Liban în ultimele 24 de ore.

Un prim atac israelian cu dronă asupra unei mașini în apropiere de orașul portuar Tyr, în sudul Libanului, a ucis doi membri Hezbollah care se aflau în vehicul și două persoane care se aflau într-o livadă din apropiere.

Bilanțul a fost confirmat de un oficial Hezbollah și de agenția de presă de stat din Liban. 

Presa libaneză notează însă că Fadi Suleiman, înalt responsabil militar al Hezbollah și ținta principală a atacului, a supraviețuit loviturii.

Într-o altă lovitură aeriană efectuată de Israel, a fost vizat un automobil în apropierea unui punct de control al armatei libaneze în orașul Kafra din sudul Libanului.

În urma acestui atac a fost lichidat un responsabil militar Hezbollah și au fost rănite alte șapte persoane.

Armata israeliană nu a făcut comentarii pe tema acestor atacuri, dar a confirmat că a lovit ținte Hezbollah în mai multe locații din Liban.

Update 00:01 Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins, duminică, condițiile prezentate de Hamas pentru a pune capăt războiului și de a elibera ostaticii, care ar include retragerea completă a Israelului și lăsarea Hamas la putere în Gaza, relatează Reuters.

Un oficial Hamas, Sami Abu Zuhri, a declarat că refuzul liderului israelian de a pune capăt ofensivei militare din Gaza "înseamnă că nu există nicio șansă pentru întoarcerea prizonierilor israelieni".

"În schimbul eliberării ostaticilor noștri, Hamas cere încetarea războiului, retragerea forțelor noastre din Gaza, eliberarea tuturor criminalilor", a declarat Netanyahu într-un comunicat. "Și lăsarea Hamas intactă. Resping categoric termenii", a mai spus Netanyahu.

Un acord intermediat la sfârșitul lunii noiembrie de Statele Unite, Qatar și Egipt a permis eliberarea a peste 100 dintre cei 236 de ostatici luați de Hamas în 7 octombrie, în schimbul eliberării a 240 de palestinieni deținuți în închisorile israeliene.

De la încheierea acestui acord, Netanyahu s-a confruntat cu presiuni tot mai mari pentru a asigura eliberarea celor 136 de israelieni rămași în captivitate.

Netanyahu a adoptat, de asemenea, o poziție mai fermă decât până acum în ceea ce privește problema statului palestinian.

"Nu voi face niciun compromis în ceea ce privește controlul deplin al securității israeliene asupra întregului teritoriu aflat la vest de râul Iordan", a declarat el.

Război în Israel, 21 ianuarie 2024 | Armata israeliană a găsit, în sudul Fâșiei Gaza, un tunel subteran în care Hamas a ținut o parte a ostaticilor

Război în Israel, 20 ianuarie 2024 | Iranul amenință Israelul cu acțiuni de răzbunare după atacul din Damasc

Război în Israel, 19 ianuarie 2024 | Fost premier israelian: Strategia lui Netanyahu afundă Israelul în "mlaștina din Gaza"

Război în Israel, 18 ianuarie 2024 | Președintele israelian, declarație la Davos: "E dureros pentru noi că vecinii din Gaza suferă atât de mult"

Război în Israel, 17 ianuarie 2024 | Ostaticii evrei din ultimele clipuri distribuite de Hamas au murit

×
Etichete: Război în Israel
x close