Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 77. Armata israeliană l-a ucis pe șeful palestinian al unui punct de trecere deschis pentru ajutorul umanitar în Gaza

Război în Israel, ziua 77. Armata israeliană l-a ucis pe șeful palestinian al unui punct de trecere deschis pentru ajutorul umanitar în Gaza

Redacția Antena 3 CNN
9 minute de citit Publicat la 21:50 22 Dec 2023 Modificat la 21:50 22 Dec 2023
Gaza 221223
Sursa foto: hepta / Abaca Press

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU. Cere accelerarea imediată a ajutorului pentru Gaza
  • Încetarea focului umanitar este singura modalitate de a satisface nevoile disperate ale locuitorilor din Gaza, spune șeful ONU
  • Hezbollah anunță că 121 de membri ai grupării au fost uciși de la începutul schimburilor de lovituri cu Israel
  • Vladimir Putin îi promite lui Mahmoud Abbas să continue livrarea de ajutor umanitar către Gaza
  • Armata israeliană l-a ucis pe șeful palestinian al unui punct de trecere deschis pentru ajutorul umanitar în Gaza
  • Israelul își extinde operațiunile în Gaza înaintea votului din partea Consiliului de Securitate ONU
  • Incertitudini legate de  "Prosperity Guardian", operațiunea prin care SUA vor să protejeze navele de atacurile Houthi
  • Comisia Europeană acordă un ajutor de peste 100 de milioane de euro Autorității Palestiniene din Cisiordania
  • CNN: Israelul a aruncat în Gaza sute de bombe câte o tonă în prima lună de război
  • SUA deblochează votul unei rezoluții ONU privind Gaza
  • Israelul își intensifică loviturile în Gaza, în timp ce Hamas lansează rachete pe fondul negocierilor pentru o nouă încetare a focului
  • Ministrul Emiratelor Arabe Unite s-a întâlnit cu un oficial palestinian la Abu Dhabi
  • Acțiunile israeliene în Gaza riscă "repercusiuni catastrofale”, spune regele Iordaniei
  • Israelul ucide "sute" de luptători Hamas în timp ce extind operațiunile în orașul Gaza, a transmis IDF
  • Două surori, luate ostatice de Hamas și eliberate ulterior, au primit cetățenie română

Update 21:49 Rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU. Cere accelerarea imediată a ajutorului pentru Gaza.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a votat o rezoluție care cere tuturor părților implicate în conflictul dintre Israel și Hamas să permită "livrarea sigură și fără obstacole a asistenței umanitare la scară largă".

Rusia și Statele Unite, care, în calitate de membri permanenți ai Consiliului, ar fi putut să se opună prin veto, s-au abținut, ceea ce înseamnă că rezoluția a trecut cu 13 voturi pentru, potrivit AFP.

Rezoluția este o "veste bună", a declarat vineri guvernul britanic, care a reiterat apelul pentru "încetarea focului".

"Este o veste bună faptul că ONU s-a reunit pentru a susține o rezoluție pentru a aduce mai mult ajutor umanitar în Gaza", a declarat ministrul britanic de externe David Cameron.

După mai multe zile de amânări, rezoluția cere, de asemenea, crearea "condițiilor pentru încetarea durabilă a ostilităților", dar nu a cerut încetarea imediată a luptelor.

Update 20:00 Încetarea focului umanitar este singura modalitate de a satisface nevoile disperate ale locuitorilor din Gaza, spune șeful ONU.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres ține o conferință de presă după votul Consiliului de Securitate al ONU, potrivit Sky News. 

El spune că o încetare a focului umanitar este "singura modalitate de a începe să satisfacă nevoile disperate ale oamenilor din Gaza și să pună capăt coșmarului lor continuu”. 

"Rezoluția de astăzi a Consiliului de Securitate poate ajuta ca acest lucru să se întâmple în cele din urmă, dar este nevoie de mult mai mult imediat”, spune el.

"Privind pe termen lung, sunt extrem de dezamăgit de comentariile înalților oficiali israelieni care pun sub semnul întrebării o soluție cu două state”.

Șeful ONU spune că soluția celor două state în conformitate cu rezoluțiile ONU "este singura cale către o pace durabilă”.

"Orice sugestie neagă drepturile omului, demnitatea și speranța poporului palestinian, alimentând furia care reverberează mult dincolo de Gaza”, adaugă el.

Update 17:50 Hezbollah anunță că 121 de membri ai grupării au fost uciși de la începutul schimburilor de lovituri cu Israel.

De la începutul atacurilor transfrontaliere dintre Israel și Liban, 121 de agenți ai Hezbollah au fost uciși, a anunțat gruparea, citată de The Times of Israel.
Cele două părți s-au atacat reciproc în ultimele săptămâni, fiind țintite comunități și posturi ale armatei israeliene din nordul țării, în timp ce IDF a anunțat că a vizat ținte teroriste din sudul Libanului.

Update 16:05 Vladimir Putin îi promite lui Mahmoud Abbas să continue livrarea de ajutor umanitar către Gaza.

"Rusia va continua să furnizeze Fâşiei Gaza bunuri esenţiale, mai ales medicamente şi material medical", se arată într-un comunicat difuzat de Kremlin după o convorbire telefonică între cei doi lideri, au consemnat AFP şi Reuters.

Vladimir Putin a cerut totodată "reluarea procesului politic" în vederea unei soluţii cu două state.

Cei doi au stabilit de asemenea ca Mahmoud Abbas să efectueze o vizită în Rusia, la o dată ce urmează să fie stabilită.

Crearea unui stat palestinian pe graniţele din 1967 este "condiţia esenţială" pentru o soluţionare justă şi durabilă a conflictului israeliano-palestinian, a declarat preşedintele rus într-un mesaj adresat liderului ANP, cu prilejul Zilei internaţionale de solidaritate cu poporul palestinian, la 29 noiembrie.

Update 15:18 Directorul palestinian al punctului de trecere Kerem Shalom dintre Gaza și Israel a fost ucis într-un atac cu dronă al statului evreu.

Bassam Ghaben și alți trei angajați au fost uciși joi, a precizat pentru CNN un oficial al serviciului de frontieră din Gaza.

Punctul de trecere Kerem Shalom fusese redeschis recent pentru intrarea ajutoarelor în enclava palestiniană.

În replică, armata israeliană a comunicat, vineriâ, că a lovit "teroriști înarmați" în apropierea punctului de trecere și că incidentul este în curs de examinare.  

"Forțele de apărare au atacat militanții Hamas înarmați care s-au apropiat de granița noastră și de acest punct de trecere. Punct!", a declarat, vineri, pentru CNN colonelul Moshe Tetro, un oficial al Ministerului israelian al Apărării cu responsabilități pentru Gaza. 

Stephane Dujarric, un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU, a declarat că operațiunile de livrare la punctul de trecere au fost suspendate temporar după atacul israelian. 

Update 13.30 Comisia Europeană a anunțat, vineri, că a adoptat un pachet de ajutor în valoare de 118 milioane de euro pentru a sprijini Autoritatea Palestiniană a președintelui Mahmoud Abbas.

Comisia a precizat că ajutorul va contribui la plata salariilor și a pensiilor funcționarilor publici din Cisiordania, a alocațiilor sociale pentru familiile vulnerabile și la plata trimiterilor medicale către spitalele din Ierusalimul de Est.

Update 12:30 Statele Unite constituie o coaliție navală multinațională pentru a ajuta la protejarea traficului comercial de atacurile mișcării Houthi din Yemen.

Joi, Pentagonul a declarat că peste 20 de țări sunt de acord să participe la acest plan, cunoscut sub numele de Operațiunea "Păzitorul Prosperității" (Prosperity Guardian).

Totuși, unele state nu și-au confirmat participarea, în timp ce altele au declarat că eforturile lor de a ajuta la protejarea traficului comercial din Marea Roșie se vor subordona, mai degrabă, acordurilor navale existente, decât noii operațiuni a SUA.

În acest context, mai multe companii de transport maritim și-au redirecționat navele departe de zona atacurilor Houthi, despre care acești rebeli sprijiniți de Iran spun că reprezintă un răspuns la războiul anti-Hamas purtat de Israel în Fâșia Gaza.

Update 10:30 Forțele israeliene au semnalat, vineri, că își extind ofensiva terestră în centrul Fâșiei Gaza, în timp ce Consiliul de Securitate al ONU era așteptat să voteze o rezoluție privind creșterea ajutorului umanitar în enclava palestiniană.

Astfel, în regiunea menționată au fost raportate atacuri aeriene, bombardamente de artilerie și lupte terestre intense, potrivit presei internaționale.

Vineri, armata israeliană a ordonat locuitorilor din Al-Bureij, în centrul Fâșiei Gaza, să se deplaseze imediat spre sud.

Update 09:15 Votul rezoluției referitoare la Fâșia Gaza urmează să fie dat, vineri, în Consiliul de Securitate al ONU.

Amânat de mai multe zile, votul devine posibil după ce ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, s-a declarat gata să susțină o rezoluție prin care se solicită o creștere a ajutorului umanitar pentru enclava palestiniană. 

Rezoluția vine în contextul în care numărul morților din Gaza, consemnat de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, a depășit 20.000, potrivit ultimelor informații comunicate de Ministerului Sănătății din enclava administrată de gruparea palestiniană.

Update 08:30 În prima lună a războiului din Gaza, Israelul a aruncat asupra enclavei palestiniene sute de bombe masive, multe dintre ele capabile să ucidă sau să rănească persoane aflate la mai mult de 300 de metri distanță.

Informația se bazează pe o analiză realizată de CNN și de compania de inteligență artificială Synthetaic.

Imagini din satelit din prime zile ale războiului permit reperarea a peste 500 de cratere de impact cu diametrul de peste 12 metri, în concordanță cu cele produse la impact de bombele de 2.000 de livre (peste 900 de kilograme, n.r).

Bombele de 2.000 de livre sunt de patru ori mai grele decât cele mai mari proiectile pe care Statele Unite le-au folosit în bombardarea pozițiilor ISIS în orașul irakian Mosul, în deceniul trecut, precizează CNN.

Experții în armament și conflicte militare arată că numărul tot mai mare de morți din Gaza este o consecință directă a utilizării acestor bombe.

"Folosirea bombelor de 2.000 de lire într-o zonă atât de dens populată precum Gaza are drept consecință faptul că va dura zeci de ani până când comunitățile de aici se vor putea reface", a estimat John Chappell, membru al organizației CIVIC, cu sediul în Washington DC, care se concentrează pe reducerea daunelor provocate civililor în timpul războaielor.

Update 00:01 Luptele din Fâșia Gaza au escaladat joi cu unele dintre cele mai intense bombardamente israeliene din timpul războiului, iar Hamas și-a demonstrat capacitatea de a lansa rachete asupra Tel Aviv-ului, chiar dacă inamicii s-au angajat în discuții serioase privind un nou armistițiu.

Bombardamentele israeliene au avut cea mai mare intensitate deasupra nordului Fâșiei Gaza, unde, la orele dimineții, au putut fi văzute flash-uri portocalii de explozii de dincolo de gardul din Israel. Mai târziu, avioanele israeliene au zburat deasupra zonelor centrale și sudice, lansând bombe care au lăsat coloane de fum, au declarat locuitorii, potrivit Reuters.

În capitala comercială a Israelului, Tel Aviv, sirenele au sunat și rachete au explodat pe deasupra capului, fiind interceptate de apărarea israeliană. Proiectile au căzut asupra unei școli, dar copiii se aflau în adăposturi și nu au fost raportate victime, potrivit site-ului israelian de știri Ynet.

Aripa armată a Hamas a declarat că a lansat salba ca răspuns la uciderea de civili de către Israel.

Dar, în condițiile în care liderul grupării se află la Cairo pentru negocieri de armistițiu, atacul a părut programat pentru a transmite un mesaj că cele aproape 11 săptămâni de război nu au reușit să distrugă capacitatea de atac a militanților.

Ambele părți au rămas departe una de alta în public. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis din nou să lupte până la eradicarea Hamas.

"Predați-vă sau muriți”, a spus el Hamas într-un discurs video.

Hamas a declarat că facțiunile palestiniene au adoptat o poziție unitară potrivit căreia nu ar trebui să existe „nicio discuție despre prizonieri sau acorduri de schimb, decât după încetarea completă a agresiunii (israeliene)”.

Aproape 20.000 de locuitori din Gaza au fost confirmați ca fiind uciși de la începutul conflictului, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății, iar alte câteva mii de cadavre ar fi prinse sub dărâmături. Aproape toți cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost alungați din casele lor.

Un raport realizat de un organism susținut de ONU a declarat că întreaga populație din Gaza se confruntă cu niveluri de foamete critice, iar riscul de foamete crește pe zi ce trece.

"Acest raport ne confirmă într-un fel cele mai mari temeri”, a declarat Arif Husain, economist șef și director de cercetare la Programul Alimentar Mondial al ONU.

"Fac acest lucru de peste 20 de ani. Am fost în Afganistan, am fost în Yemen, în Siria, în Sudanul de Sud, în Etiopia, în nord-estul Nigeriei. Dar nu am văzut niciodată ceva atât de grav care să se întâmple atât de repede”, a declarat el într-un interviu pentru Reuters.

După-amiază, Israelul a intensificat bombardamentele asupra suburbiei Sheikh Radwan din orașul Gaza, au declarat locuitorii. Hamas și gruparea militantă Jihadul Islamic au declarat că au lansat rachete și bombe de mortier asupra forțelor israeliene care se concentrează pe partea Gaza a graniței. Reuters nu a putut confirma rapoartele privind câmpul de luptă.

Război în Israel, 21 decembrie 2023 | Aproape trei sferturi dintre palestinieni spun că Hamas a procedat "corect" când a atacat Israelul pe 7 octombrie

Război în Israel, 20 decembrie 2023 | Postul Al Jazeera a transmis în direct un bombardament al aviației israeliene în Rafah. Mai multe persoane au fost ucise

Război în Israel, 19 decembrie 2023 | Operațiunea terestră a Israelului se va "extinde la zone suplimentare"

Război în Israel, 18 decembrie 2023 | Oficial palestinian pentru CNN: Cel puțini 110 oameni uciși în ultimele 24 de ore în atacuri israeliene la Jabalya

Război în Israel, 17 decembrie 2023 | Armata israeliană a descoperit cel mai mare tunel al Hamas din Fâșia Gaza de până acum

×
Etichete: Război în Israel
x close