Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 76. Aproape trei sferturi dintre palestinieni spun că Hamas a procedat "corect" când a atacat Israelul pe 7 octombrie

Război în Israel, ziua 76. Aproape trei sferturi dintre palestinieni spun că Hamas a procedat "corect" când a atacat Israelul pe 7 octombrie

Război în Israel, ziua 76. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va continua lupta până când Hamas va fi "eliminat”, în contextul în care Consiliul de Securitate al ONU ar putea vota o rezoluție pentru Gaza privind încetarea luptelor în enclava palestiniană.

Abaca Press
Sursa foto: hepta / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Dec 2023   •   18:39

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Ministrul Emiratelor Arabe Unite s-a întâlnit cu un oficial palestinian la Abu Dhabi
  • Acțiunile israeliene în Gaza riscă "repercusiuni catastrofale”, spune regele Iordaniei
  • Israelul ucide "sute" de luptători Hamas în timp ce extind operațiunile în orașul Gaza, a transmis IDF
  • Două surori, luate ostatice de Hamas și eliberate ulterior, au primit cetățenie română
  • Hamas spune că va elibera ostatici doar după ce Israelul încetează luptele în Gaza
  • OMS: Niciun spital nu mai funcționează în nordul Fâșiei Gaza
  • Rebelii Houthi din Yemen amenință să atace navele de război americane, desfășurate pentru a opri escaladarea războiului dintre Israel și Hamas
  • Aproape trei sferturi dintre palestinieni spun că decizia Hamas de a ataca Israelul a fost corectă
  • Antony Blinken: "Țările trebuie să preseze Hamas să se predea"
  • CNN: cel mai mortal an din 2005 încoace pentru palestinienii din Cisiordania și Ierusalimul de Est
  • Postul Al Jazeera a transmis în direct un bombardament al aviației israeliene în Rafah. Mai multe persoane au fost ucise

Update 21:20 ONU a primit rapoarte despre crime ilegale în Gaza

ONU a primit informații că Forțele de Apărare Israeliene "au ucis cel puțin 11 palestinieni neînarmați în fața membrilor familiei lor” în orașul Gaza, potrivit Sky News.

Un raport publicat de Biroul ONU pentru Drepturile Omului din teritoriul palestinian ocupat spunea pe 19 decembrie că IDF ar fi înconjurat și atacat clădirea al Awda din cartierul al Remal, unde se adăposteau trei familii înrudite.

Potrivit relatărilor martorilor difuzate de surse media și de Euro-Med Human Rights Monitor, în timp ce controlau clădirea și civilii care se adăposteau acolo, IDF ar fi separat bărbații de femei și copii, iar apoi au împușcat și ucis cel puțin 11 dintre cei care se adăposteau acolo. Bărbați în fața familiei lor.

"Apoi, IDF ar fi ordonat femeilor și copiilor să intre într-o cameră și fie au împușcat în ei, fie au aruncat o grenadă în cameră, rănind grav pe unii dintre ei, inclusiv un sugar și un copil.” a spus raportul ONU.

Biroul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a confirmat crimele de la clădirea al Awda, deși detaliile și circumstanțele crimelor sunt încă în curs de verificare. 

Armata israeliană nu a comentat încă presupusul atac.

Update 19:40 Ministrul Emiratelor Arabe Unite s-a întâlnit cu un oficial palestinian la Abu Dhabi.

Ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite s-a întâlnit cu un înalt oficial al Autorității Palestiniene la Abu Dhabi, unde a discutat despre eforturile internaționale de a obține o încetare a focului în Gaza, potrivit Sky News.

În cadrul întâlnirii, șeicul Abdullah bin Zayed al Nahyan a vorbit cu secretarul general al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OLP), Hussein Sheikh, despre importanța prioritizării negocierilor pentru un cadru pentru un acord de pace în două state între israelieni și palestinieni.

Perechea a discutat și despre criza umanitară din enclava de coastă.

Emiratele Arabe Unite, o putere din Golf, sunt unul dintre puținele state arabe care au relații diplomatice oficiale cu Israelul. 

A stabilit legături în 2020 în baza unui acord intermediat de SUA care a deschis calea pentru ca alte state arabe să-și construiască propriile relații cu Israelul.

Statul din Golf, Qatar, a mediat negocierile pentru eliberarea ostaticilor și pentru o încetare a focului.

Update 18:30 Acțiunile israeliene în Gaza riscă "repercusiuni catastrofale”, spune regele Iordaniei.

Regele Iordaniei Abdullah i-a spus președintelui francez Emmanuel Macron că "agresiunea continuă” a Israelului, împotriva Gazei, va avea "repercusiuni catastrofale" pe regiune.

Palatul a spus într-o declarație că regele Abdullah a spus, de asemenea, că lumea ar trebui să facă presiuni asupra Israelului pentru a-și pune capăt campaniei militare din Gaza și pentru a ridica obstacole în calea ajutorului atât de necesar pentru aproximativ două milioane de palestinieni din enclavă.

Comentariile vin în momentul în care un raport al Clasificării pe fază a securității alimentare integrate (IPC) a constatat că întreaga populație de 2,3 milioane din Gaza se confruntă cu niveluri de criză de foamete și riscul de foamete crește în fiecare zi.

Organismul susținut de ONU a declarat că proporția gospodăriilor din Gaza afectate de niveluri ridicate de insecuritate alimentară acută este cea mai mare înregistrată vreodată la nivel global.

De asemenea, am raportat mai devreme date de la agenția ONU pentru refugiații palestinieni, care a constatat că 93% dintre familiile strămutate din sudul Gazei au raportat "consum inadecvat de alimente”

Update 16:20 Israelul ucide "sute" de luptători Hamas în timp ce extind operațiunile în orașul Gaza, a transmis IDF, potrivit Sky News.

Forțele de Apărare Israelului susțin că au ucis "sute” de luptători Hamas în timp ce își extindeau operațiunile în capitala Gaza. 

Orașul Gaza a cunoscut lupte acerbe în ultimele săptămâni.

"Divizia 99 a finalizat o operațiune de diviziune în zona de sud a orașului Gaza și a extins aria de activitate a IDF în centrul Fâșiei Gaza”.

Divizia 99 este formată din forțe de rezervă de comando, parașutiști și artilerie.

"În cadrul operațiunii, forțele au eliminat sute de teroriști și au găsit arme ascunse în păpuși pentru copii în zona Bakshi”, a adăugat IDF.

Raportul nu este verificat, dar Israelul a încercat să forțeze Hamas să iasă din capitală la sud de Wadi Gaza, deoarece IDF încearcă să înceapă operațiuni în toate zonele de la nord de ea.

Update 15:20 Danielle Alony şi Sharon Alony Cunio, două surori răpite de Hamas la 7 octombrie şi eliberate împreună cu fetiţele lor în urma armistiţiului de şapte zile, au primit cetăţenia română.

Anunțul a fost făcut de Ambasada României în Israel.

Surorile Alony fac parte dintr-o familie de evrei originari din România. 

Comunitatea evreilor originari din România numără peste un milion de persoane şi  continuă, la 75 de ani de la fondarea Statului Israel, să fie o legătură extrem de puternică între cele două țări, menționează instituția citată, într-o postare pe contul de Facebook.

"A fost un moment emoţionant pentru întreaga echipă a Ambasadei. Am avut imensa bucurie şi onoare de a găzdui ceremonia pentru depunerea jurământului de credinţă de către Danielle Alony şi Sharon Alony Cunio. Răpite de Hamas pe 7 octombrie, au fost eliberate împreună cu fetiţele lor. Soţul lui Sharon este în continuare ostatic în Gaza. România rămâne pe deplin mobilizată şi reiterează apelul pentru eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor", precizează misiunea diplomatică.

Un moment emoționant pentru întreaga echipă a Ambasadei. Am avut imensa bucurie și onoare de a găzdui ceremonia pentru...

Publicată de Ambasada României în Israel/Embassy of Romania to Israel pe Marţi, 19 decembrie 2023

Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat săptămâna trecută că, în prezent, o persoană cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, se mai află ostatică în Fâşia Gaza, după ce au fost confirmate decesele altor doi ostatici cu origini româneşti, Tal Haimi şi Inbar Haiman.

Update 14:20 Hamas nu va fi de acord cu nicio discuție privind schimbul de prizonieri până când Israelul nu va înceta operațiunea militară din Gaza.

Gruparea palestiniană a făcut joi o declarație în acest sens.

"Există o decizie națională palestiniană conform căreia nu ar trebui să existe discuții despre prizonieri sau schimburi de prizonieri decât după încetarea completă a agresiunii", a transmis Hamas.

Declarația vine în contextul în care șeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a sosit miercuri la Cairo, pentru discuții cu oficiali egipteni.

Vizita sa are loc după ce Israelul a propus o pauză de o săptămână a luptelor în schimbul eliberării a 40 de ostatici.

Cu toate că Israel și Hamas negociază asupra unor noi eliberări de ostatici, părțile nu sunt "aproape de un acord final în acest moment", a declarat miercuri un oficial israelian pentru CNN.

Update 12:20 Regiunea de nord a Fâșiei Gaza nu mai are niciun spital funcțional.

Anunțul a fost făcut, joi, de Organizația Mondială a Sănătății, OMS, care a menționat, în context, scene "insuportabile", observate de echipele sale în timpul unei misiuni recente în teritoriul palestinian.

"De fapt, nu mai există niciun spital funcțional în nord", a declarat Richard Peeperkorn, reprezentantul OMS.

Potrivit acestui oficial, ultima unitate funcțională din nordul Gaza a fost Spitalul Al-Ahli, dar lipsa de combustibil, de aprovizionare cu medicamente și de personal l-au transformat într-un azil.

La nivelul întregii Fâșii Gaza, mai funcționează doar nouă spitale dintr-un total de 36, a mai spus reprezentantul OMS.

Toate cele nouă sunt situate în sudul enclavei palestiniene.

Update 10:20 Rebelii Houthi din Yemen amenință că vor lovi navele de război americane desfășurate în regiune cu scopul de a preveni extinderea războiului în Orientul Mijlociu.

Avertismentul rebelilor vine după ce SUA au anunțat înființarea unei coaliții internaționale menite să protejeze navele comerciale ce navighează pe Marea Roșie.

Acestea au fost vizate în ultima perioadă de rebeli, sub pretextul că sunt asociate cu Israelul.

Mișcarea Houthi este susținută militar de Iran, țară care are ca obiectiv politic distrugerea statului evreu.

Update 08:30 Aproape trei sferturi dintre palestinieni spun că decizia Hamas de a ataca Israelul a fost corectă.

Informația apare într-o consultare realizată de Centrul Palestinian pentru Cercetări Politice și Sondaje.

În timpul sondajului, au fost intervievați față în față 750 de adulți din Cisiordania și 481 din Gaza.

Colectarea datelor din Gaza a fost posibilă în timpul recentului armistițiu de o săptămână, notează CNN. 

72% dintre respondenți au spus că decizia Hamas de a lansa atacul asupra Israelului la 7 octombrie a fost una "corectă"

Mai puțin de un sfert (22%) au spus că decizia fost "incorectă".

Sondajul are o marjă de eroare de patru puncte procentuale.

Update 00:01 Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va continua lupta până când Hamas va fi "eliminat”, în pofida demersurilor din Consiliul de Securitate al ONU de a vota o rezoluție pentru încetarea luptelor în Gaza.

"Continuăm războiul până la capăt. Va continua până când Hamas va fi eliminat, până la victorie”, a spus Netanyahu într-o declarație video.

La ONU, diplomații lucrează o formulă care să implice, măcar, o abținere a Statelor Unite, care au făcut uz de dreptul lor de veto la o moțiune anterioară de încetare a focului.

Război în Israel, 20 decembrie 2023 | Postul Al Jazeera a transmis în direct un bombardament al aviației israeliene în Rafah. Mai multe persoane au fost ucise

Război în Israel, 19 decembrie 2023 | Operațiunea terestră a Israelului se va "extinde la zone suplimentare"

Război în Israel, 18 decembrie 2023 | Oficial palestinian pentru CNN: Cel puțini 110 oameni uciși în ultimele 24 de ore în atacuri israeliene la Jabalya

Război în Israel, 17 decembrie 2023 | Armata israeliană a descoperit cel mai mare tunel al Hamas din Fâșia Gaza de până acum

Război în Israel, 16 decembrie 2023 | Trei ostatici au fost ucişi accidental de soldaţi israelieni

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
x close