Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 105. Fost premier israelian: Strategia lui Netanyahu afundă Israelul în "mlaștina din Gaza"

Război în Israel, ziua 105. Fost premier israelian: Strategia lui Netanyahu afundă Israelul în "mlaștina din Gaza"

Redacția Antena 3 CNN
11 minute de citit Publicat la 16:16 19 Ian 2024 Modificat la 21:16 19 Ian 2024
benjamin netanyahu
Război în Israel, ziua 105. Netanyahu spune că ideea suveranității palestiniene se ciocnește de securitatea Israelului Sursa foto: Profimedia Images

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore: 

  • Israelul nu poate aduce ostaticii în viață fără un acord, a spus ministrul cabinetului de război
  • "Nu există încredere” în guvernul israelian, spune ministrul cabinetului de război în timp ce cere alegeri anticipate
  • UE acuză Israelul că a finanțat Hamas pentru a reduce puterea Autorității Palestiniene în fața teroriștilor
  • Armata israeliană a anunțat uciderea unui important membru al Jihadului Islamic în Gaza
  • Marș la Tel Aviv în sprijinul ostaticilor deținuți de Hamas: "Guvernul nu se grăbește, dar timpul lor a expirat"
  • Discuții între miniștrii Apărării din SUA și Israel, după ce Benjamin Netanyahu a respins soluția creării unui stat palestinian
  • Fost premier israelian: Strategia lui Netanyahu afundă Israelul în "mlaștina din Gaza"
  • Joe Biden recunoaște că loviturile SUA nu-i descurajează pe rebelii Houthi care atacă nave în Marea Roșie
  • Oficialii SUA spun că nu vor renunța să facă presiuni pentru o soluție cu două state în disputa dintre Israel și palestinieni
  • Israelul a intrat cu buldozerele în cimitirul din Khan Younis
  • Zborurile Ryanair către și dinspre Israel vor fi reluate cu un program restrâns de pe 1 februarie
  • Plângeri penale împotriva preşedintelui israelian, în Elveția
  • Benjamin Netanyahu spune că ideea suveranității palestiniene se ciocnește de securitatea Israelului
  • Israelul afirmă că trupele au ajuns în cel mai îndepărtat punct din sudul Gaza, de la începutul luptelor
  • Administrația Biden îi redesemnează pe Houthis drept teroriști globali special desemnați
  • Ministrul iranian de externe: Dacă conflictul din Gaza se încheie, "alte crize și atacuri” din regiune vor înceta și ele

Update 21:00 Israelul nu poate aduce ostaticii în viață fără un acord, a spus ministrul cabinetului de război.

Ministrul israelian al cabinetului de război, Gadi Eisenkot, consideră că țara sa nu va putea readuce în viață ostaticii luați de Hamas prin mijloace militare, spunând că eliberarea lor trebuie negociată. 

"Cred că trebuie să o spunem cu curaj, că nu putem aduce ostaticii în viață acum dacă nu este parte a unui acord”, a spus Eisenkot unui post de radio israelian în timpul unui interviu de joi seară, ora locală, spunând că cei care sugerează altfel "vând minciuni.” 

Eisenkot a mai spus că un acord pentru a asigura eliberarea ostaticilor va include probabil o încetare a focului mai lungă decât cea precedentă la sfârșitul lui noiembrie 2023. 

"A fost o încetare scurtă a focului de o săptămână și jumătate, așa că va exista o încetare a focului de trei-patru ori mai lungă, iar după aceea scopurile războiului sunt încă valabile; așa văd eu”, a spus Eisenkot.

De asemenea, Eisenkot pare să-l critice pe premierul israelian Benjamin Netanyahu și guvernul său, spunând că cei care susțin că Hamas a fost înfrânt pe deplin în nordul Gazei "nu spun adevărul”.

Update 19:40 "Nu există încredere” în guvernul israelian, spune ministrul cabinetului de război în timp ce cere alegeri anticipate.

Israelul are nevoie de noi alegeri pentru că publicul nu mai are încredere în conducerea premierului Benjamin Netanyahu, a declarat ministrul israelian al cabinetului de război Gadi Eisenkot.

"Trebuie să mergem la vot și să avem alegeri în următoarele câteva luni, pentru a reînnoi încrederea, deoarece în prezent nu există încredere”, a declarat Eisenkot la știrile televiziunii israeliene joi seară. 

"Statul Israel este o democrație și trebuie să se întrebe, după un eveniment atât de grav, cum mergem înainte cu o conducere care este responsabilă pentru un eșec atât de absolut?”

El a respins, de asemenea, preocupările legate de organizarea alegerilor în țară în timp ce aceasta este în război. 

"Lipsa de încredere în rândul publicului în guvernul său nu este mai puțin gravă decât lipsa de unitate în timpul unui război”, a explicat el.

"Situația din Gaza este de așa natură încât obiectivele războiului nu au fost atinse, dar războiul nu mai are loc. Există un ordin de luptă relativ limitat, există o ordine diferită de operare”, a adăugat el.

Update 18:00 UE acuză Israelul că a finanțat Hamas pentru a reduce puterea Autorității Palestiniene în fața teroriștilor.

Șeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat vineri că statul Israel a finanțat crearea grupării militante palestiniene Hamas, în încercarea de a slăbi Autoritatea Palestiniană, scrie Reuters.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a negat acuzațiile oponenților săi din Israel și ale unor mass-media globale că guvernul său a petrecut ani de zile finanțând activ prezența Hamas în Gaza.

"Da, Hamas a fost finanțat de guvernul Israelului în încercarea de a slăbi Autoritatea Palestiniană condusă de Fatah”, a spus Borrell într-un discurs la Universitatea din Valladolid, fără a detalia mai multe despre o astfel de presupusă finanțare.

Uniunea Europeană a adoptat vineri un regim de sancţiuni care vizează gruparea islamistă palestiniană Hamas, a declarat un oficial de rang înalt al UE, adăugând că primele măsuri vor viza şase persoane implicate în finanţarea Hamas, relatează Reuters.

"Ceea ce facem acum - s-a făcut astăzi şi cred că va fi anunţat în orele următoare - (este că) am adoptat un regim dedicat Hamas. Am pus pe listă şase persoane", a spus oficialul european sub rezerva anonimatului.

Oficialul a adăugat că cele şase persoane sunt toate din ţări arabe sau africane şi toate au fost implicate în finanţarea Hamas, care a devenit ţinta represaliilor occidentale după atacul său împotriva Israelului în octombrie anul trecut.

Update 16:15 Armata israeliană a anunțat uciderea unui important membru al Jihadului Islamic în Gaza.

Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au anunţat vineri că l-au ucis pe Wael Abu Fanuna, un important membru al organizaţiei teroriste Jihadul Islamic din Fâşia Gaza, relatează dpa.

Wael Abu Fanuna ar fi fost adjunctul şefului unităţii de propagandă a Jihadului Islamic şi a fost ucis joi într-un atac aerian asupra unei locuinţe, a precizat armata israeliană.

Organizaţia teroristă Jihadul Islamic Palestinian (PIJ) este considerată una dintre cele mai radicale grupări militante din Orientul Mijlociu, membrii săi lansând în mod repetat rachete împotriva Israelului din Fâşia Gaza. Cu toate acestea, gruparea este considerată mai puţin puternică decât Hamas.

Până în prezent, nu a existat nicio confirmare din Gaza a decesului lui Wael Abu Fanuna.

Trupele terestre israeliene au raportat că luptau încă vineri împotriva Hamas, ajutate de forţele aeriene şi de unităţile navale din largul coastei. Un număr de 192 de soldaţi israelieni au fost ucişi de la începutul ofensivei terestre în Gaza.

În Gaza, Ministerul Sănătăţii controlat de Hamas a raportat aproape 24.500 de morţi şi peste 61.500 răniţi în urma atacurilor israeliene de la începutul războiului.

Update 15:30 Sute de femei au mărșăluit, vineri, prin Tel Aviv, cerând guvernului israelian și comunității internaționale să facă mai mult pentru eliberarea ostaticilor ținuți de Hamas în Gaza.

Imagini distribuite pe rețelele de socializare le arată pe participantele la miting ținând pancarte cu mesajul "Nu mai e timp" și scandând "Treziți-vă".

Protestul a fost convocat de o organizație pentru drepturile femeilor, dar au putut fi văzuți și mai mulți bărbați participând la eveniment.

"Guvernul nu se grăbește, dar timpul ostaticilor a expirat”, au spus organizatorii într-un comunicat înainte de protest.

Hamas și alte grupări palestiniene au luat aproximativ peste 250 de ostatici în Gaza pe 7 octombrie.

Peste 100 de ostatici israelieni și străini au fost eliberați în timpul unui armistițiu de o săptămână la sfârșitul lunii noiembrie, în schimbul a câteva sute de palestinieni deținuți în închisorile israeliene.

Israelul crede că 132 de ostatici sunt încă în Gaza, iar dintre aceștia, 107 ar fi încă în viață.

Update 13:30 Fostul premier israelian Ehud Barak a cerut noi alegeri pentru a restabili încrederea populației în conducerea țării și a avertizat că strategia actuală a lui Benjamin Netanyahu riscă să îndepărteze SUA de statul evreu și să lase Israelul "blocat în mlaștina din Gaza"

Barak a comentat că refuzul lui Netanyahu de a discuta public planurile pentru Gaza după încheierea luptelor este "de neconceput".

"IDF nu poate optimiza probabilitatea de a câștiga atunci când nu există un obiectiv politic definit. În absența unui obiectiv realist, vom ajunge să ne afundăm în mlaștina Gaza, să luptăm simultan în Liban și în Cisiordania, erodând sprijinul american și periclitând Acordurile Avraam (normalizarea relațiilor cu Emiratele Arabe Unite și cu Bahrain, n.r.) și acordurile de pace cu Egiptul și cu Iordania", crede fostul premier, care și-a exprimat opiniile într-un articol din cotidianul Haaretz.

Benjamin Netanyahu a respins, joi, crearea unui stat palestinian, argumentând că un astfel de demers amenință securitatea Israelului.

Poziția sa este contrară celei exprimate de președintele american Joe Biden, care susține de mult timp o soluție cu două state a conflictului israeliano-palestinian.

Update 12:30 Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a discutat telefonic cu omologul american Lloyd Austin, potrivit CNN.

Dialogul a venit după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut declarații din care reiese că respinge ideea creării unui stat palestinian.

"Ministrul Gallant a subliniat hotărârea Statului Israel și a ministerului său de a continua (operațiunile în Gaza, n.r.) până la atingerea obiectivelor războiului, și anume, distrugerea capacităților militare și administrative ale Hamas și întoarcerea ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza", se arată într-o declarație a biroului demnitarului israelian.

Cei doi au discutat și despre creșterea tensiunilor la granița cu Libanul.

Oficiali americani citați de CNN au spus că "nu vor permite" ca poziția exprimată de Benjamin Netanyahu să îi împiedice să discute soluția cu două state cu omologii lor israelieni.

Update 11:30 Rebelii Houthi au lansat rachete asupra unei nave comerciale operate de SUA, la doar câteva ore după o nouă serie de lovituri militare americane împotriva acestor insurgenți susținuți de Iran în Yemen.

CNN notează că nu au existat răniți sau pagube materiale, după ce forțele Houthi au lansat, joi, două rachete balistice anti-navă, într-un al treilea atac asupra unei nave americane în această săptămână.

Anterior, purtătorul de cuvânt Houthi, Mohammad Abdul Salam, a descris loviturile efectuate de SUA în Yemen ca fiind un "act de agresiune persistent" care vizează protejarea Israelului. 

De asemenea, el a declarat că rebelii nu vor fi descurajați să lanseze atacuri asupra a ceea ce el afirmat că sunt nave "legate de Israel".

Președintele american Joe Biden a admis, joi, că tirurile americane asupra insurgenților Houthi în Yemen nu descurajează atacurile grupării în Marea Roșie, dar a promis că SUA vor continua să efectueze lovituri împotriva lor.

Update 10:30 Oficialii americani spun că aparenta respingere a ideii de stat palestinian independent de către premierul israelian Benjamin Netanyahu nu îi va determina să renunțe la a promova acest obiectiv în discuțiile cu omologii evrei.

Netanyahu a declarat că ideea de a crea un stat palestinian ar intra în conflict cu securitatea Israelului.

Ca răspuns la remarcile lui Netanyahu, un purtător de cuvânt al președintelui Autorității Palestiniene din Cisiordania a estimat că nu va exista securitate sau stabilitate în Orientul Mijlociu fără un stat palestinian.

Update 09:30 Forțele israeliene au intervenit într-un cimitir din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, la începutul acestei săptămâni, exhumând și examinând apoi cadavrele exhumate.

Potrivit IDF, demersul face parte din operațiunea de căutare și identificare a rămășițelor ostaticilor capturați de Hamas în timpul atacurilor teroriste din 7 octombrie.

Imaginile filmate la cimitir arată zona devastată cu buldozerele, multe morminte fiind deteriorate sau distruse, iar rămășițele umane, lăsate la vedere.

Update 08:30 Ryanair a anunţat joi că va relua zborurile către şi dinspre Israel pe 1 februarie, invocând îndrumările EASA şi reluarea zborurilor de către alţi transportatori europeni, transmite Reuters.

Ryanair, cea mai mare companie aeriană din Europa după numărul de pasageri, a declarat iniţial că va opera un program redus, cu rute către şi dinspre Karlsruhe/Baden Baden, Marsilia, Memmingen, Milano şi Viena.

Compania irlandeză low cost a anulat pe 9 octombrie toate zborurile către şi dinspre Israel, în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

Operatorii aerieni Lufthansa, Swiss Air, Austrian Airlines şi Aegean Airlines şi-au reluat deja cursele pe ruta Tel Aviv. Air France a spus că intenţionează să-şi reia cursa din Paris pe 24 ianuarie.

Update 08:00 Mai multe plângeri penale au fost depuse în Elveţia împotriva preşedintelui israelian Isaac Herzog, care joi a participat la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, relatează agenţia de presă elveţiană Keystone-ATS, citată de AFP.

Aceste plângeri vor fi tratate conform procedurii obişnuite, a declarat pentru agenţia de presă elveţiană Ministerul Public al Confederaţiei (MPC, biroul procurorului general).

MPC a mai indicat că a luat legătura cu Ministerul elveţian de Externe pentru a examina problema imunităţii preşedintelui israelian şi nu a precizat la ce se referă plângerile.

Contactat de agenţia France Presse, MPC nu a răspuns imediat.

Plângerile au fost depuse de grupul "Legal Action Against Crimes Against Humanity", conform Keystone-ATS.

Citând un comunicat, agenţia de presă elveţiană indică faptul că grupul solicită deschiderea unei anchete penale în Elveţia, în paralel cu acuzaţiile de genocid împotriva poporului palestinian din Fâşia Gaza, aduse de Africa de Sud împotriva Israelului în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie. (CIJ).

În ultimele zile a avut loc o audiere în faţa celei mai înalte instanţe a Naţiunilor Unite, cu sediul la Haga, pe care Pretoria a sesizat-o luna trecută, argumentând că Israelul încalcă Convenţia Naţiunilor Unite privind genocidul, semnată în 1948, după Holocaust.

Africa de Sud doreşte ca judecătorii să ordone Israelului să oprească "imediat" campania militară lansată în Fâşia Gaza după atacul fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian din 7 octombrie, care a provocat în jur de 1.140 de morţi, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Update 00:00 Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, joi, că ideea creării unui stat palestinian se va ciocni cu securitatea Israelului.  

”În orice aranjament viitor... Israelul are nevoie de controlul securității pe tot teritoriul de la vest de Iordania. Acest lucru se ciocnește de ideea de suveranitate (palestiniană). Ce poți face?" , el a spus într-o conferință de presă la Tel Aviv când a fost întrebat despre rapoartele conform cărora le-a spus oficialilor americani, că se opune ideii de suveranitate palestiniană.  

Multe țări, inclusiv SUA, au cerut înființarea unui stat palestinian. 

”Acest conflict nu este despre absența unui stat (palestinian), ci despre existența unui stat, a statului evreiesc”, a mai spus Netanyahu.

De asemenea, Israelul spune că trupele au ajuns cel mai la sud din Gaza de când au început luptele

În Khan Younis, armata a spus că Brigada Givati „luptează în zona cea mai suică în care au operat trupele terestre până acum” și că forțele israeliene au „eliminat zeci de teroriști în luptă la corp de corp”.

Război în Israel, 18 ianuarie 2024 | Președintele israelian, declarație la Davos: "E dureros pentru noi că vecinii din Gaza suferă atât de mult"

Război în Israel, 17 ianuarie 2024 | Ostaticii evrei din ultimele clipuri distribuite de Hamas au murit

Război în Israel, 16 ianuarie 2024 | Israelul bombardează intensiv sudul Fâşiei Gaza 

Război în Israel, 15 ianuarie 2024 | Netanyahu: "Nimeni nu ne va opri să distrugem Hamas. Nici Curtea de la Haga, nici Axa Răului, nici altcineva!"

Război în Israel, 14 ianuarie 2024 | Tunelurile Hamas din Gaza, recreate în Israel pentru a marca 100 de zile de război

×
Etichete: Război în Israel
Parteneri
TOP articole
x close