Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:
- Ministerul Sănătății din Gaza: Atacurile israeliene au ucis 90 de palestinieni în tabăra de refugiați Jabalia
- Un prim convoi umanitar a intrat în Gaza prin punctul de trecere israelian Kerem Shalom
- La funeraliile unui ostatic israelian, familia a acuzat armata că l-a ''asasinat''
- Armata israeliană a descoperit cel mai mare tunel al Hamas din Fâșia Gaza de până acum
- IDF: Tuneluri și arme descoperite în casele de vacanță ale liderilor Hamas
- Camioanele cu ajutoare vor intra în Gaza de pe teritoriul israelian începând de duminică
- Armata israeliană a anunțat că intrarea într-un tunel Hamas era camuflată cu un pătuț de bebeluș
- Şefa diplomaţiei franceze susţine ''un nou armistiţiu imediat şi durabil'' în Gaza
- OMS: Serviciul de urgenţe al spitalului al-Shifa din Gaza este ''o baie de sânge''
- IDF: doi militari israelieni au fost uciși în timpul luptelor din Gaza
- Israelul a lansat noi lovituri asupra Fâşiei Gaza
- Criza ostaticilor: reprezentantul Israelului s-a întâlnit cu premierul din Qatar
- Netanyahu ocolește întrebarea privind negocierile cu Hamas
- O tânără româncă, răpită de Hamas, a fost ucisă de teroriști | MAE anunță încă un ostatic în Fâșia Gaza
- Fâșia Gaza a rămas fără telefonie și internet pentru a treia zi. Este cea mai lungă întrerupere de la asediul Israelului
- Iranul a executat un agent al serviciului de informaţii israelian Mossad
Update 22:30 Atacurile israeliene au ucis duminică 90 de palestinieni în tabăra de refugiați Jabalia din nordul Gazei, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas.
Videoclipuri postate online cu ceea ce par a fi consecințele celor mai recente atacuri israeliene arată palestinieni care săpă printre dărâmături cu mâinile goale, în încercarea de a găsi supraviețuitori.
Update 21:10 Șeful Agenția Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații din Palestina în Orientul Apropiat (UNRWA), Philippe Lazzarini, a vorbit din nou despre criza umanitară din Gaza, spunând că „totul este uluitor și absolut fără precedent”, scrie The Guardian.
"Numărul de oameni care au fost uciși - în patruzeci de zile au fost mai multe femei și copii uciși decât numărul de civili uciși în războiul din Ucraina. Nivelul de distrugere - se spune că mai mult de 60% din infrastructură a fost distrusă.
Nivelul deplasării populației - peste 90% din populație a fost strămutată. Numărul angajaților ONU care au fost uciși este absolut fără precedent", a spus Philippe Lazzarini într-un interviu acordat Al Jazeera.
Update 20:30 Un prim convoi de ajutor umanitar a intrat duminică în Fâşia Gaza prin punctul de trecere israelian Kerem Shalom, potrivit unei surse egiptene din Semiluna Roşie, informează AFP.
În total, "79 de camioane au început să intre astăzi (duminică)", a spus sursa, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
Israelul a anunţat vineri că a aprobat "temporar" intrarea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza printr-unul dintre punctele sale de trecere, pentru a decongestiona punctul de trecere Rafah dintre teritoriul palestinian şi Egipt, care de la începutul războiului a fost singurul punct de intrare pentru camioanele cu alimente şi medicamente în Gaza.
Anunţul a survenit după o vizită în Israel a consilierului american pentru securitate naţională, Jake Sullivan.
Update 19:00 Fratele unuia dintre cei trei ostatici împuşcaţi mortal din greşeală de armata israeliană în Fâşia Gaza i-a acuzat duminică, la înmormântarea acestuia, pe cei care l-au "abandonat" că l-au şi "asasinat", potrivit AFP.
"Ai făcut tot ce trebuia să faci", a spus Ido Shamriz despre fratele său Alon, în vârstă de 26 de ani, la înmormântarea acestuia la Shefayim, un kibbutz la nord de Tel Aviv.
Răpit la 7 octombrie, el a fost împuşcat mortal împreună cu alţi doi ostatici, în timp ce strigau după ajutor în ebraică, fluturând un steag alb şi cu pieptul gol, de teamă să nu fie confundaţi cu oamenii Hamas.
De la anunţarea acestei greşeli vineri în oraşul Gaza, presiunea din partea rudelor ostaticilor care solicită reluarea negocierilor cu Hamas a tot crescut.
Sute de persoane au mărşăluit sâmbătă seara la Tel Aviv, înainte de a campa în faţa sediului Ministerului Apărării pentru a cere întoarcerea celor dragi.
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că are "inima frântă", dar vrea să "menţină presiunea militară", în timp ce Hamas a făcut din armistiţiu o condiţie prealabilă pentru orice acord.
Armata a declarat că regretă un "eveniment tragic" într-o zonă din Fâşia Gaza unde soldaţii se confruntă cu "o mare presiune", "lupte intense" şi "numeroase ambuscade". Cu toate acestea, armata a vorbit despre o "încălcare a regulilor de angajament" şi a precizat că este în desfăşurare o anchetă.
"Ai supravieţuit 70 de zile de iad", a spus mama lui Alon, Dikla, în elogiul ei. "Încă un moment şi ai fi fost în braţele mele", a afirmat ea.
Update 17:40 Armata israeliană a declarat că a descoperit cel mai mare tunel al Hamas din Fâșia Gaza de până acum, relatează AFP.
Pasajul subteran făcea parte dintr-o rețea mai largă care se întindea pe o distanță de peste 3,5 km și se afla la 400 de metri de punctul de trecere a frontierei Erez, a precizat armata.
Construcția a costat milioane de dolari și a durat ani de zile, au declarat forțele israeliene.
Pasajele erau prevăzute cu sisteme de canalizare, electricitate, ventilație și o rețea de comunicații. Pereții sunt din beton armat, iar intrarea este un cilindru metalic cu pereți groși de 1,5 centimetri.
Imaginile difuzate de armata israeliană, despre care a afirmat că au fost filmate de Hamas, arată un mic vehicul de construcție care intră în tunel, un depozit temporar umplut cu beton prefabricat pentru căptușirea pereților și muncitori care sapă sub pământ folosind unelte electrice rudimentare.
Armata israeliană a declarat că a găsit un număr mare de arme depozitate în tunel, pregătite pentru a fi folosite în cadrul unui atac.
Hamas a cheltuit resurse uriașe în acest proiect, a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht, un purtător de cuvânt al armatei, și a făcut acest lucru pentru "a servi unui singur scop - atacarea statului Israel și a locuitorilor săi".
El a spus că tunelul a fost construit în mod deliberat în apropierea punctului de trecere Erez, pe care Israelul îl folosește pentru a facilita intrarea muncitorilor palestinieni și a celor care călătoresc pentru îngrijiri medicale.
"Pentru Hamas, atacarea poporului israelian continuă să fie prioritară în fața susținerii poporului din Gaza", a spus el.
Update 16:00 Forţele de apărare israeliene (IDF) au transmis că armata israeliană a efectuat raiduri în casele de vacanță ale liderilor Hamas, inclusiv Sinwar, și a găsit tuneluri și arme, potrivit The Times of Israel.
Trupele Brigăzii a 7-a blindate au efectuat duminică un raid în birourile comandantului batalionului Khan Younis al Hamas și în casele de vacanță ale mai multor comandanți de rang înalt ai Hamas, inclusiv ale liderului grupării teroriste din Gaza, Yahya Sinwar, afirmă IDF.
Comandantul Brigăzii 7 blindate, colonelul Elad Tzuri, a declarat că forțele sale luptă împotriva Hamas în zona Khan Younis.
El a declarat că brigada a ajuns, de asemenea, în piața principală din Bani Suheila, la periferia orașului Khan Younis.
În timpul operațiunilor, trupele brigăzii au ucis „numeroși teroriști”, inclusiv unii prin bombardamente de tancuri, precizează IDF într-un comunicat, adăugând că trupele au descoperit, de asemenea, aproximativ 30 de puțuri de tunel, au lovit zeci de locuri de lansare a rachetelor antitanc și posturi de observare și au confiscat arme folosite de agenți Hamas, împreună cu materiale de informații.
„Am găsit arme, tuneluri în interiorul caselor de vacanță ale unor înalți oficiali Hamas”.
„Vedem o mulțime de puțuri de tuneluri aici, încă ne întâlnim cu inamicul, dar obținem controlul operațional al zonei”, se arată în comunicatul IDF.
Pe lângă birourile comandantului batalionului Khan Younis și casele de vacanță ale unor înalți comandanți Hamas, IDF afirmă că trupele au efectuat un raid și într-un avanpost aparținând batalionului grupării teroriste Deir al-Balah, confiscând materiale care conțin informații.
Update 14:20 Israelul afirmă că, începând de duminică, camioanele cu ajutoare ONU vor începe să intre în Gaza de pe teritoriul său, pentru prima dată de la izbucnirea războiului, potrivit Sky News.
COGAT, organismul guvernamental israelian responsabil cu afacerile civile palestiniene, a declarat că aceste camioane vor fi supuse unor controale de securitate și vor fi transferate direct în Gaza prin punctul de trecere Kerem Shalom.
Punctul de trecere, situat la frontierele Israel-Gaza și Egipt-Gaza, a fost închis de la atacurile Hamas din 7 octombrie.
Cabinetul de securitate al Israelului a aprobat vineri redeschiderea punctului de trecere pentru ajutoarele din Gaza, după presiuni din partea Statelor Unite ale Americii și în timpul unei vizite a consilierului pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan.
Update 13:30 Armata israeliană (IDF) a anunțat că intrarea într-un tunel Hamas din Gaza era camuflată cu un pătuț de bebeluș, potrivit Sky News.
Reprezentanții Forțelor de Apărare Israelului susțin că militarii au făcut descoperirea în interiorul unei camere pentru copii din nordul Fâșiei Gaza.
Intrarea în tunel era chiar sub pătuțul unui copil în subsolul unei clădiri din Jabalia, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari.
Puţul tunelului „avea scări încorporate şi a fost distrus de forţele brigăzii israeliene”, a precizat Daniel Hagari.
Informația nu a putut fi verificată din surse independente.
Update 12:30 Şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, a făcut apel duminică, la sosirea sa într-o vizită în Israel, la "un nou armistiţiu imediat şi durabil" în Fâşia Gaza, în timp ce omologul ei israelian a calificat orice astfel de apel drept o "eroare", a consemnat AFP.
Parisul este preocupat "în cel mai înalt grad" de situaţia din Gaza şi îndeamnă la un "nou armistiţiu imediat şi durabil", a declarat ministrul francez de externe după o întâlnire cu Eli Cohen.
"Sunt ucişi prea mulţi civili", a adăugat Catherine Colonna în faţa presei.
La rândul său, ministrul de externe israelian a reiterat poziţia guvernului israelian în sensul că un apel la încetarea focului este o "eroare" şi "un cadou pentru Hamas", mişcarea islamistă aflată la putere în Fâşia Gaza şi care a lansat pe 7 octombrie un atac sângeros asupra Israelului, soldat cu circa 1200 de morţi, majoritatea civili, şi urmat de represalii israeliene soldate cu circa 18.800 de morţi, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.
Şefa diplomaţiei franceze a îndemnat în context să nu fie uitate victimele israeliene ale atacului Hamas.
Ministrul de externe israelian a apreciat totodată în cursul întrevederii că Franţa poate juca un rol "important" în Liban pentru a evita o escaladare a tensiunilor regionale, pe fondul schimburilor de tiruri care au loc aproape zilnic între armata israeliană şi Hezbollah.
"Există încă o posibilitate de a împiedica un război în Liban. În cazul în care comunitatea internaţională nu va reuşi acest lucru, nu vom avea altă opţiune decât să ne asumăm noi acest lucru", a avertizat Eli Cohen.
Update 11:30 Serviciul de urgenţe al spitalului al-Shifa din Gaza, devastat de bombardamentele israeliene, este ''o baie de sânge'', a scris duminică Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după ce sâmbătă o echipă a sa şi a altor agenţii ale ONU a reuşit să livreze materiale medicale clinicii din nordul teritoriului palestinian, relatează AFP.
În plus, zeci de mii de persoane deplasate s-au adăpostit în incinta complexului spitalicesc şi nu există apă potabilă şi hrană, a subliniat OMS în comunicatul publicat duminică.
În unitatea de urgenţe sunt sute de pacienţi răniţi şi noi pacienţi sosesc în fiecare minut, în timp ce mijloacele de tratament sunt foarte limitate, dacă nu inexistente, notează organizaţia.
Pacienţii în stare critică sunt transferaţi la spitalul Ahli Arab pentru intervenţii chirurgicale, acesta fiind singurul spital din nordul Fâşiei Gaza care "funcţionează parţial" la ora actuală, alte trei funcţionând "la limită" - al-Shifa, al-Awda şi al-Sahaba, în timp ce înainte de război erau 24, a mai scris OMS.
OMS s-a declarat totodată gata să "reanimeze" spitalul al-Shifa "în săptămânile care vin", precizând că "până la 20 de săli de operaţii şi de servicii postoperatorii ar putea fi activate dacă ar beneficia de combustibil, oxigen, medicamente, alimente, apă şi personal".
Întreaga infrastructură spitalicească din Gaza a fost grav afectată în războiul declanşat de atacul fără precedent comis pe 7 octombrie de mişcarea islamistă palestiniană Hamas pe teritoriul israelian, atac ce a făcut circa 1.200 de morţi, majoritatea civili. Ca răspuns, Israelul a promis că va "distruge" mişcarea islamistă şi de atunci întreprinde bombardamente intense asupra Fâşiei Gaza, soldate cu aproape 18.800 de morţi, majoritatea femei şi copii, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.
Israelul acuză Hamas că foloseşte spitalele - care conform legilor războiului trebuie să beneficieze de protecţie specială - pentru a ascunde arme sau posturi de comandă.
Update 10:30 Încă doi militari israelieni au fost uciși sâmbătă, în timp ce luptau în Gaza, a anunțat armata israeliană (IDF), potrivit Sky News.
IDF a anunțat moartea celor doi militari. Potrivit armatei, sergentul major Joseph Avner Duran, în vârstă de 26 de ani, a fost ucis într-o luptă din nordul Gazei.
Generalul-maior Shalev Zaltsman, în vârstă de 24 de ani, „a căzut ieri într-o bătălie în sudul Fâșiei Gaza”, a mai transmis IDF.
Numărul soldaților uciși în timpul conflictului a ajuns la 121.
Update 09:50 - Israelul a lansat, duminică, noi lovituri asupra Fâşiei Gaza.
Vă amintim că premierul israelian a declarat sâmbătă că "presiunea militară este necesară atât pentru întoarcerea ostaticilor, cât şi pentru a asigura victoria asupra duşmanilor noştri".
Update 08:15 - Armata israeliană a anunţat că a descoperit arme şi a arestat în jur de 80 de membri ai Hamas în zona unui spital din nordul Fâşiei Gaza, operaţiune în cadrul căreia a comis un "masacru", potrivit mişcării islamiste palestiniene, transmite AFP.
Hamas a denunţat un "masacrul oribil" în zona spitalului, armata "distrugând cu buldozere corturile strămutaţilor" care se refugiaseră acolo, provocând "un anumit număr de morţi". "Crimele" israeliene au drept scop "intimidarea poporului nostru şi alungarea de pe pământul său", a acuzat Hamas.
Update 00:00 Un înalt reprezentant israelian s-a întâlnit cu prim-ministrul Qatarului, un mediator cheie în conflictul din Gaza, a declarat sâmbătă o sursă. Alte surse din Egipt au sugerat că Israelul pare să fie mai deschis către un nou acord cu Hamas, anunță Reuters.
Serviciul de spionaj Mossad a reprezentat Israelul la negocieri. Vineri, directorul Mossad, David Barnea, s-a întâlnit cu premierul Qatar, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, într-o capitală europeană, a declarat o sursă pentru Reuters. Ulterior, Barnea s-a întors în Israel pentru a-l informa pe premierul Benjamin Netanyahu.
De asemenea, două surse egiptene din domeniul securității au declarat că oficialii israelieni par mai dispuși, în discuțiile cu mediatorii, să încheie un nou acord pentru încetarea focului în Gaza în schimbul recuperării ostaticilor.
Fără a oferi detalii, sursele egiptene au spus că oficialii israelieni par să se fi răzgândit cu privire la unele puncte pe care le-au refuzat anterior.
Autoritățile israeliene nu au făcut comentarii pe baza informațiilor.Totuși, presa israeliană anunță că prim-ministrul Benjamin Netanyahu își va convoca cabinetul de securitate și va pronunța o declarație televizată sâmbătă seara.
Război în Israel, 16 decembrie 2023 | Trei ostatici au fost ucişi accidental de soldaţi israelieni
Război în Israel, 15 decembrie 2023 | Un jurnalist Al Jazeera a fost ucis în Fâşia Gaza
Război în Israel, 14 decembrie 2023 | Putin compară războiul din Gaza cu invazia rusă în Ucraina
Război în Israel, 13 decembrie 2023 | Șeful diplomaţiei israeliene: Israelul va continua războiul în Gaza ''cu sau fără sprijin internaţional''
Război în Israel, 12 decembrie 2023 | Israelul anunță că a distrus o fabrică de armament a grupării Hamas în nordul Gaza