Ultimele informații din războiul în care Hamas a atacat statul Israel:
- Israelul a intrat deja în Gaza cu infanterie și blindate, deși oficial invazia terestră încă nu a început
- Un jurnalist Reuters a fost ucis în urma unei lovituri efectuate de Israel la graniţa cu Libanul
- Armata israeliană neagă că a utilizat fosfor alb în loviturile efectuate în Gaza și Liban
- Ministerul Sănătății din Gaza: 1.800 de morți în bombardamentele israeliene
- Secretarul american al Apărării: "Democrațiile sunt mai puternice când respectă legile războiului"
- Exodul din Gaza: palestinienii pleacă pe jos sau în mașini supraîncărcate spre sudul enclavei
- Hamas cere locuitorilor din Gaza să ignore ordinul de evacuare dat de Israel
- Iranul amenință Israelul cu deschiderea de "noi fronturi"
- Aviația israeliană lansează fluturași de avertizare în Gaza, înaintea invaziei terestre
- OMS, informată cu privire la "imposibilitatea" evacuării spitalelor din Gaza
- Amnesty International: "Pedeapsa colectivă" aplicată de Israel civililor din Gaza reprezintă o crimă de război
- Antony Blinken: "Hamas nu reprezintă dreptul poporului palestinian la demnitate și autodeterminare"
- Incidente în Iordania, la granița cu Israel, în timpul vizitei lui Antony Blinken în țara arabă
- OMS cere Israelului să anuleze ordinul de evacuare a Fâșiei Gaza în 24 de ore
- Forțele de Apărare ale Israelului au interceptat zeci de rachete trase de la granița sudică cu Fâșia Gaza
- O organizație pentru drepturile omului acuză Israelul că foloseşte fosfor alb în operaţiunile militare din Gaza şi Liban
- Hamas susține că 13 ostatici în Gaza au fost uciși în atacuri aeriene
- Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, s-a întâlnit cu secretarul general al Hezbollah
- Secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, a ajuns în Israel
- Avioanele Forţelor de Apărare ale Israelului au lovit 750 de obiective militare din nordul Fâșiei Gaza
- Hamas le cere oamenilor să stea acasă și să ignore ordinele de evacuare israeliene
- Forțele de Apărare ale Israelului cer ca toţi civilii din orașul Gaza să fie evacuați
- Fâșia Gaza a rămas fără electricitate
- Atac armat în Ierusalim. Doi polițiști au fost răniți
- Guvernul de urgenţă şi cabinetul de război, aprobate de parlament
- Marea Britanie trimite în Mediterană avioane de spionaj și nave pentru a sprijini Israelul
- Ministerul palestinian al Sănătății: numărul morților din Gaza a depășit 1.400
Update 22:50 - Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este în "contact permanent" cu autorităţile israeliene "pentru a le cere să evite o catastrofă umanitară", a declarat vineri purtătorul său de cuvânt Stephane Dujaric, referindu-se la ordinul de evacuare a unei părţi a Fâşiei Gaza, potrivit AFP.
Update 22:30 - Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat vineri că Israelul își lovește inamicii "cu o forță fără precedent".
"Aș dori să subliniez: acesta este doar începutul. Dușmanii noștri abia au început să plătească prețul.
Nu voi detalia acum ceea ce urmează să se întâmple, dar aș vrea să vă spun că acesta este doar începutul", a precizat el.
Update 21:40 - Apelul Israelului ca peste un milion de civili din nordul Gaza să se mute în 24 de ore va fi o "sarcină dificilă", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, citat de Reuters.
"Este vorba de o mulțime de oameni care trebuie mutați într-o perioadă foarte scurtă de timp", a declarat Kirby într-un interviu pentru MSNBC.
"Înțelegem ce încearcă să facă și de ce încearcă să facă acest lucru - să încerce să izoleze populația civilă de Hamas, care este adevărata lor țintă", a adăugat el.
Update 20:30 Trupele statului evreu au efectuat, deja, raiduri locale în Gaza.
Anunțul a fost făcut vineri de Forțele de Apărare Israeliene, IDF.
Conform sursei citate, "în ultima zi, trupele israeliene au efectuat raiduri locale cu infanterie și blindate în Fâșia Gaza".
Israelienii au căutat ostaticii luați de Hamas și au cules "probe care să îi ajute să îi găsească pe captivi".
IDF a mai spus că "a neutralizat celulele și infrastructura teroristă din zonă de intervenție, inclusiv o celulă Hamas care a lansat rachete antitanc spre teritoriul israelian".
"Este un preambul al operațiunii terestre pe care o vom vedea în curând", a estimat analistul militar Radu Tudor.
Update 20:00 - Armata israeliană a făcut apel la locuitorii din Fâşia Gaza să-şi părăsească locuinţele şi să se îndrepte spre sud, potrivit dpa.
Update 19:00 O echipă de jurnaliști a fost lovită de un tir israelian de artilerie în Liban.
Publicația Times of Israel relatează că pe rețelele sociale circulă imagini care arată cum grupul de jurnaliști Reuters și Al Jazeera este bombardat de armata israeliană.
Imaginile sunt, aparent, colectate de pe o cameră de supraveghere.
Un cadru fix surprinde zidul șerpuit, de culoare albă, de la frontiera dintre Israel și Liban.
Imaginea tremură câteva fracțiuni de secundă, apoi devine opacă, probabil ca urmare a efectului loviturii de artilerie.
Cameramanul agenției Reuters, Essam Abdullah, a fost ucis, iar jurnaliștii Carmen Jokhdar și Ellie Brakhaya de la Al Jazeera au fost răniți, potrivit sursei citate.
Armata statului evreu a efectuat tiruri de artilerie, vineri, după o explozie semnalată la zidul de securitate aflat la frontiera cu Libanul.
Update 18:00 Israelul a negat, vineri, informațiile difuzate de organizația Observatorul Drepturilor Omului (Human Rights Watch), potrivit cărora armata statului evreu ar fi folosit fosfor alb în Gaza și Liban, în operațiunile sale militare recente de după atacul Hamas, de sâmbătă.
"Actuala acuzație adusă Forțelor Israeliene de Apărare, IDF, cu privire la utilizarea fosforului alb în Gaza este fără echivoc falsă. IDF nu a desfășurat astfel de muniții", se arată în declarația IDF.
Update 17:15 Cel puțin 1.799 de palestinieni au fost uciși în Gaza în urma loviturilor israeliene.
Un anunț în acest sens a fost făcut vineri după-amiază de Ministerul Sănătății din Gaza.
Bilanțul morților include 583 de copii și 351 de femei, potrivit sursei citate, care a adăugat că alte 7.388 de persoane au fost rănite.
Update 16:59 Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, s-a aflat, vineri, în Israel și a susținut o conferință de presă cu omologul său israelian, Yoav Gallant.
Cei doi demnitari de rang înalt au îndemnat populația din Gaza să se deplaseze spre sud pentru propria siguranță.
Austin a spus că nu există niciodată o justificare pentru terorism și a adăugat că "nu este momentul pentru neutralitate sau pentru false echivalențe, pentru scuze pentru ceea ce este de neiertat".
De asemenea, șeful Pentagonului a reconfirmat că SUA sunt pregătite să trimită mijloace militare suplimentare în Israel.
"Democrațiile ca a noastră sunt mai puternice și mai sigure atunci când respectăm legile războiului. Teroriștii precum Hamas țintesc în mod deliberat civili, dar democrațiile nu o fac", a subliniat Lloyd Austin.
La rândul său, ministrul israelian al Apărării a declarat că armata țării sale nu ar împușca "niciodată" civili în mod intenționat și că acesta este motivul pentru care le cere tuturor civililor din Gaza să plece spre sud.
Yoav Gallant a mai spus că membrii Hamas nu pot "trăi printre oameni civilizați" și că Israelul îi va scoate "din Gaza și de pe pământ".
Update 16:28 Gruparea Hamas a transmis, vineri, o declarație în care le cere locuitorilor din Fâșia Gaza să nu se supună ordinului de evacuare în 24 de ore, comunicat anterior de armata israeliană.
"Poporul palestinian respinge în mod categoric amenințările emanate de liderii ocupației sioniste, care încearcă să împingă poporul nostru din Gaza să își părăsească locuințele și să se mute în orașele din sud sau chiar peste granița egipteană", se spune în declarația semnată de Izzat Al-Rishq, membru al biroului politic al Hamas.
Documentul mai afirmă că Israelul își face în zadar "iluzii că războiul psihologic în care s-a angajat" ar putea submina determinarea palestinienilor de a rămâne în zona vizată de intervenția terestră a statului evreu.
Update 15:55 Pe rețelele sociale circulau, vineri, imagini în care se văd oameni din Gaza City încercând să se îndrepte spre zona din sudul fâșiei, după avertismentul de evacuare în 24 de ore lansat de armata israeliană.
Imaginile dezvăluie, totodată, dimensiunea efectelor produse de bombardamentele intense, lansate de Israel în ultimele șase zile, ca răspus la atacul Hamas de sâmbăta trecută, soldat cu peste 1.200 de morți.
Alte imagini arată cum localnicii încercau să elibereze o persoană blocată de bombardamente sub un bloc de beton.
Ordinul de evacuare premergător operațiunii terestre a Israelului în Gaza presupune relocarea, în 24 de ore, a circa 1,1 milioane de oameni.
Organizațiile umanitare care operează în Gaza și Organizația Națiunilor Unite au avertizat că o astfel de evacuare este imposibilă în intervalul de timp acordat de Israel.
Update 15:21 Noi fronturi ar putea fi deschise dacă Israelul își continuă "crimele de război și asediul în Gaza".
Avertismentul a fost lansat de ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, în timpul vizitei sale în Liban, notează CNN, citând presa iraniană de stat.
Amir-Abdollahian a declarat că "oficialii occidentali" - pe care nu i-a nominalizat - l-au întrebat dacă este posibil ca noi fronturi să se deschidă împotriva statului israelian.
"Bineînțeles, cu continuarea crimelor de război israeliene și a asediului umanitar din Gaza și Palestina, o decizie din partea altor membri ai mișcării de rezistență (palestiniană) este probabilă", a declarat Amir-Abdollahian.
CNN amintește "mișcarea de rezistență" se referă la grupurile care se opun statului Israel, între care Hamas, Hezbollah și grupurile armate din Siria, Irak și Yemen.
Sursa citată mai relatează că ministrul iranian s-a întâlnit cu Hassan Nasrallah, secretarul general al Hezbollah, cu care a discutat situația din Gaza.
Update 15:00 Președintele României, Klaus Iohannis, a avut, vineri, o convorbire telefonică cu președintele Israelului, Isaac Herzog.
"În cadrul convorbirii, președintele Klaus Iohannis a condamnat încă o dată atacurile teroriste inacceptabile împotriva Israelului și a exprimat regretul că aceste acte violente s-au soldat cu numeroase victime în rândul civililor nevinovați.
Cei doi președinți au exprimat, totodată, profundul regret pentru faptul că printre persoanele care și-au pierdut viața se află și doi cetățeni români.
Președintele României l-a asigurat pe președintele Statului Israel că țara noastră este pregătită să ofere asistență de urgență în orice moment, dacă va fi necesar”, anunță Administrația Prezidențială.
Conform sursei citate, Iohannis i-a mulțumit lui Herzog pentru sprijinul oferit de autoritățile israeliene cetățenilor români, în special în ceea ce privește repatrierea, până în prezent, în condiții de siguranță a 2.162 de cetățeni români.
"Președintele Klaus Iohannis i-a transmis omologului său că România se bazează în continuare pe sprijinul valoros al Israelului în ceea ce privește asistența acordată cetățenilor români în aceste vremuri foarte dificile, nu doar pentru Orientul Mijlociu, ci pentru întreaga lume”, se menționează în finalual comunictatului, potrivit Mediafax.
Update 14:31 Aviația israeliană a aruncat în Gaza, vineri, fluturași în care îi avertizează pe rezidenți să își părăsească locuințele și să să se deplaseze în sudul enclavei, relatează CNN, care semnalează apariția unor imagini relevante în acest sens pe rețelele de socializare.
"Trebuie să vă părăsiți casele imediat și să vă îndreptați spre zona Wadi Gaza. Toate adăposturile publice cunoscute în Gaza trebuie să fie evacuate.
Este interzis să vă apropiați de gardul de securitate al frontierei. Orice persoană care se apropie de gard riscă să fie ucisă. Pentru siguranța dumneavoastră, nu trebuie să vă întoarceți acasă până la noi ordine din partea IDF (Forțele de Apărare Israeliene)", scria pe un astfel de fluturaș.
Acesta mai are desenată o diagramă cu săgeți spre sudul Gaza, cu o porțiune în colțul din stânga sus al hărții desemnată drept "Zonă de ajutor umanitar".
⚡️Occupation planes dropped thousands of leaflets on Gaza City moments ago pic.twitter.com/KKMjrIMMIg
— War Monitor (@WarMonitors) October 13, 2023
Update 14:10 Autorităţile palestiniene au informat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) asupra "imposibilităţii" de a evacua pacienţii vulnerabili din spitalele din nordul Fâşiei Gaza, aşa cum a cerut armata israeliană, a anunţat vineri ONU, citat de AFP.
"În condiţiile atacurilor aeriene (israeliene, n.r.) în curs de desfăşurare, civilii nu mai au unde să se ducă în siguranţă. Ministerul Sănătăţii din Palestina a informat OMS că este imposibilă evacuarea pacienţilor vulnerabili din spitalele din nordul Gaza", a declarat Tarik Jasarevic, purtător de cuvânt al OMS, într-un comunicat de presă al ONU.
Printre aceşti pacienţi se numără persoane grav rănite, precum şi adulţi, copii şi nou-născuţi care sunt dependenţi de terapie intensivă.
Israelul a ordonat vineri evacuarea "tuturor civililor" din oraşul Gaza în termen de 24 de ore "pentru propria lor siguranţă şi protecţie".
Statul israelian continuă să bombardeze enclava palestiniană în a şaptea zi a războiului său împotriva Hamas, lansat după un atac fără precedent al mişcării islamiste din Israel, soldat cu circa 1.300 de morţi, în principal civili.
În Gaza, autorităţile palestiniene au înregistrat peste 1.500 de morţi.
ONU a cerut Israelului să revină asupra cererii de evacuare, spunând că o asemenea operaţiune este imposibil de efectuat în intervalul de timp alocat.
Purtătorul de cuvânt al OMS a declarat că sistemul sanitar din Gaza este "la limită".
Şase dintre cele şapte spitale principale din Gaza funcţionează doar parţial, potrivit OMS.
Update 13:55 Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a îndemnat vineri Israelul să ridice "imediat" blocada asupra Fâşiei Gaza, afirmând că "pedepsirea colectivă" a civililor pentru atrocităţile teroriste ale Hamas echivalează cu o crimă de război, relatează CNN.
Blocada impusă de Israel asupra acestui teritoriu dens populat "a aruncat Fâşia Gaza în întuneric şi va exacerba o catastrofă umanitară în curs de desfăşurare", a afirmat Amnesty într-un comunicat.
"Pedeapsa colectivă a populaţiei civile din Gaza echivalează cu o crimă de război - este crudă şi inumană", a mai spus organizaţia.
"Amnesty reiterează faptul că civilii palestinieni nu sunt responsabili pentru crimele comise de Hamas şi de alte grupări armate palestiniene, iar Israelul nu trebuie, conform dreptului internaţional, să îi facă să sufere pentru acte în care nu joacă niciun rol şi pe care nu le pot controla", arată organizaţia.
Amnesty a îndemnat, de asemenea, comunitatea internaţională "să lucreze pentru a ajunge la un acord asupra coridoarelor umanitare", în Gaza, unde peste 423.000 de persoane au fost strămutate.
Update 13:24 În timpul întâlnirii cu regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, secretarul de stat american Antony Blinken a spus că "Hamas nu reprezintă dreptul poporului palestinian la demnitate și autodeterminare", potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matt Miller.
Blinken și regele Abdullah au discutat despre atacul Hamas asupra Israelului și despre eforturile depuse de atunci pentru a asigura eliberarea tuturor ostaticilor și a împiedica extinderea conflictului.
De asemenea, cei doi au vorbit despre "modalitățile de a răspunde nevoilor umanitare ale civililor din Gaza", în timp ce Israelul desfășoară operațiuni antiteroriste în enclava palestiniană.
Blinken și-a exprimat aprecierea pentru "rolul special al Iordaniei în Ierusalim și ca forță de stabilitate în regiune", a precizat oficialul Departamentului american de Stat.
Update 13:10 Echipa Antena 3 CNN aflată în Israel a suprins momentele în care un convoi de tancuri israeliene se îndreaptă spre granița cu Fâșia Gaza.
Zeci de tancuri israeliene se îndreaptă spre graniță, iar teroriștii din Gaza au lansat peste 150 de rachete în urmă cu foarte puțin timp.
Între timp, premierul Benjamin Netanyahu a transmis încă un mesaj tranșant: nu va exista milă, criminalii vor fi descoperiți și vor fi strânși ștergi de pe fața pământului.
Corespondentul special Antena 3 CNN în Israel, Laurențiu Rădulescu, a prezentat imagini extrem de importante cu modul în care israelienii se pregătesc să intre în Fâșia Gaza.
Update 13:00 Presa internațională a relatat că mulțimi de oameni din Iordania s-au îndreptat, vineri, spre frontiera israeliană, într-un demers menit să-i sprijine pe palestinieni. Protestatarii au fost opriți de poliție și armată.
Incidentele au loc în timpul vizitei în Iordania a secretarului de stat american Antony Blinken. Blinken se află într-un turneu prelungit în Orientul Mijlociu, cu scopul de a preveni escaladarea conflictului dintre Hamas și Israel într-un război regional.
Diplomatul american s-a aflat joi în Israel - unde a reafirmat sprijinul SUA pentru statul evreu - și urmează să ajungă în Egipt, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
"Iordania este un element cheie pentru a păstra lucrurile calme și echilibrate. Regele Abdullah al II-lea găzduiește pe teritoriul său peste două milioane de palestinieni. Ce vedem acum - efortul făcut de armata, de poliția iordaniană - are scopul de a bloca joncțiunea transfrontalieră a extremiștilor. Dacă acest lucru se întâmplă, pericolul de contagiune regională este uriaș.
Iordania trebuie să reziste cu toate forțele. Și va fi sprijinită, de SUA, de statele europene, dacă va fi nevoie, pentru ca joncțiunea dintre extremiștii din Egipt, Iordania, Siria, în toate țările din jurul Israelului să nu se producă și să nu genereze o destabilizare puternică a teritoriului palestinienilor și a Israelului.
Ce vedem în imagini este al treilea punct de tensiune la frontierele Israelului. Primul este la frontiera cu Gaza, al doilea este în nord, cu Hezbollah și Liban, al treilea este în est, cu Iordania", a spus analistul militar Radu Tudor.
Update 12:30 Ministrul sănătății Dr Mai Al-Kila a avertizat asupra unui dezastru umanitar și sanitar în Fâșia Gaza, în contextul ordinului de evacuare de 24 de ore, dat de armata israeliană.
La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății a declarat, vineri, că autorităţile sanitare din Gaza au informat-o că este imposibil să evacueze pacienţii vulnerabili din spitalele din nordul enclavei, după ce armata israeliană a cerut civililor să plece spre sud în termen de 24 de ore.
"Există persoane grav bolnave, ale căror unice şanse de supravieţuire înseamnă conectarea la aparate de susţinere a vieţii, cum ar fi ventilatoarele mecanice", a declarat Tarik Jasarevic, purtătorul de cuvânt al OMS, citat de Reuters.
"Aşa că mutarea acestor oameni este o condamnare la moarte. A le cere lucrătorilor din domeniul sănătăţii să facă acest lucru este mai mult decât o cruzime", a spus oficialul OMS.
Update 12:15 Forțele de Apărare ale Israelului au interceptat vineri zeci de rachete trase de la granița sudică cu Fâșia Gaza.
Cerul din sudul Israelului era plin de urme de rachete interceptate de forțele israeliene.
Aparatură militară, inclusiv tancuri, a fost staționată pe câmp, în timp ce rachetele au zburat deasupra lor și au fost interceptate.
Update 11:45 Organizaţia Human Rights Watch (HRW) a acuzat joi Israelul că foloseşte fosfor alb în operaţiunile militare din Gaza şi Liban, transmit dpa şi EFE.
HRW afirmă că a verificat înregistrări video realizate marţi şi miercuri în care se văd "multiple explozii în aer de fosfor alb lansat de artilerie asupra portului din oraşul Gaza şi a două locaţii rurale de la frontiera dintre Israel şi Liban".
Organizaţia adaugă că a stat de vorbă şi cu martori.
Folosirea fosforului alb în Gaza, una din zonele cele mai dens populate ale lumii, amplifică riscurile pentru populaţia civilă şi încalcă interdicţia impusă de legislaţia umanitară internaţională expunând civili la riscuri nenecesare, subliniază HRW într-un comunicat.
"Folosirea fosforului alb în zone civile aglomerate creează un risc ridicat de arsuri insuportabile şi suferinţe pentru întreaga viaţă", a notat directoarea HRW pentru Orientul Mijlociu şi Africa de nord, Lama Fakih.
Fosforul alb se aprinde când este expus la oxigenul din atmosferă şi poate genera lumină, fum şi căldură intensă de circa 815 grade Celsius, explică dpa.
"Pentru a evita rănirea civililor, Israelul trebuie să pună capăt utilizării fosforului alb în zone populate. Părţile dintr-un conflict trebuie să facă tot posibilul pentru a limita suferinţa civililor", a insistat responsabila HRW.
Autorităţile israeliene nu au comentat în legătură cu folosirea sau nu a fosforului alb în cursul actualelor ciocniri.
Utilizarea acestuia asupra oamenilor este interzisă din 1997 de Convenţia de la Geneva.
Update 11:15 Cel puțin 13 ostatici israelieni și străini deținuți în Fâșia Gaza au fost uciși în atacurile aeriene israeliene în ultimele 24 de ore, a anunțat aripa armată a Hamas, potrivit BBC.
„Treisprezece prizonieri... inclusiv străini” au fost uciși în cinci locații vizate de avioanele de luptă israeliene, au declarat Brigăzile Izzedine al-Qassam într-un comunicat.
Hamas a luat în captivitate aproximativ 150 de persoane când și-a lansat atacul surpriză pe 7 octombrie. A amenințat că va ucide ostatici dacă casele civililor sunt bombardate de Israel fără avertisment.
Pe măsură ce au apărut rapoartele, secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, a declarat pentru ITV că va trata afirmațiile cu „prudență”, dar „îngrijorare profundă”.
Update 10:45 Ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian s-a întâlnit, vineri, cu secretarul general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, după ce a aterizat la Beirut joi seara, a anunțat presa afiliată Hezbollah.
Cei doi au discutat despre "evenimentele și evoluțiile recente din regiune", cu accent pe războiul dintre Hamas și Israel.
Update 10:30 Avionul secretarului de stat al Apărării, Lloyd Austin, a aterizat, vineri, în Israel, anunță Sky News. Vizita lui Austin vine după ce secretarul SUA, Antony Blinken, a vizitat țara aflată în conflict cu Hamas și a garantat suportul Statelor Unite.
Lloyd Austin a sosit în Israel la o zi după ce secretarul de stat american Antony Blinken a vizitat Israelul și a stabilit cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, că Statele Unite ale Americii vor sprijini Israelul în orice conflict și că „nu este singur”.
Austin urmează să se întâlnească cu premierul Netanyahu, precum și cu oficiali din domeniul apărării și cu guvernul de urgență al Israelului.
Washingtonul este un aliat puternic al Israelului și a trimis un portavion și nave de război în estul Mediteranei.
Update 10:00 Avioanele de luptă ale Forţelor de Apărare ale Israelului au lovit 750 de obiective militare din nordul Fâșiei Gaza, în cursul nopții.
Forţele de Apărare ale Israelului au lovit 750 de ținte militare în cursul nopții, inclusiv tuneluri teroriste subterane ale Hamas, complexuri și posturi militare, reședințe ale unor agenți teroriști de rang înalt folosite ca centre de comandă militară, depozite de arme, săli de comunicații și a vizat agenți teroriști de rang înalt.
Zeci de avioane de vânătoare au lovit numeroase ținte militare ale Hamas în Fâșia Gaza, inclusiv 12 active militare ale Hamas, fiecare dintre acestea fiind amplasată într-o clădire cu mai multe etaje folosită de Hamas în scopuri teroriste.
În paralel, soldații israelieni dintr-o unitate specială au vizat trei agenți Hamas specializați în tiruri de mortiere în Fâșia Gaza, într-un centru de comandă militar din orașul Gaza, de unde au fost lansate obuze de mortier spre teritoriul israelian.
Update 09:30 Un român a murit și doi sunt dați dispăruți în Israel, potrivit unei noi liste publicate de guvernul israelian. Analistul militar Radu Tudor a comentat această informație în direct la TV, afirmând că românii "poartă 100% responsabilitatea pentru soarta lor", în contextul în care ministrul de Externe al României a anunțat că în momentul de față 350 de români sunt în Fâșia Gaza și cer cu disperare să fie evacuați.
"Acești români care pretind să fie salvați de statul român poartă 100% responsabilitatea pentru soarta lor. Din data de 7 octombrie de când a fost lansat atacul Hamas, autoritățile române, prin Ministerul Afacerilor de Externe, prin Ambasada României în Israel, au lansat nenumărate mesaje, apeluri către acești cetățeni români să plece din Fâșia Gaza, să apeleze la autorități și să se evacueze de acolo.
Nu au făcut-o. Au așteptat până în momentul în care s-a ridicat foarte mult tensiunea și până în clipa în care armata israeliană se pregătește să intervină în Gaza. Dacă nu au făcut-o până acum este 100% responsabilitatea lor. Au avut posibilitatea, mii de români au fost aduși în țară de compania TAROM, prin intermediul celulei de criză de la Ministerul de Externe.
Așadar, dacă au lăsat-o până în ultima clipă, atunci nu au decât să suporte consecințele. Acum este mult mai greu, dar se fac eforturi diplomatice, prin intermediul Egiptului, prin intermediul Iordaniei, este un efort diplomatic uriaș ca acești oameni să poată să fie extrași, să fie duși la adăpost și eventual aduși în țară.
Ei trăiesc acolo, mulți dintre ei muncesc acolo, și-au întemeiat familii, drept pentru care, la fel ca și noi, văzând ceea ce se întâmplă și mediatizarea amplă, ar fi trebuit să se gândească din prima să părăsească această zonă periculoasă și nu au făcut-o. Dacă va exista o modalitate prin care ei să poată fi scoși din Fâșia Gaza, duși pe teritoriul Israelului sau al Egiptului și mai departe cu avioanele la București, sigur se va întâmpla", a spus Radu Tudor.
Update 09:00 Hamas le cere oamenilor să stea acasă și să ignore ordinele de evacuare israeliene.
„Rămâneți neclintiți în casele voastre și stați fermi în fața acestui război psihologic dezgustător purtat de ocupanți”, transmit oficialii Hamas, potrivit CNN.
Update 08:00 Civilii mai sunt sfătuiţi să nu se apropie de zona gardului de securitate cu Israelul. Solicitarea vine în condiţiile în care teroriștii Hamas se ascund în oraşul Gaza, în subteran sau în case și clădiri în care locuiesc civili nevinovați, spune Armata israeliană.
Oficialii israelieni precizează că în următoarele zile, vor continua să opereze semnificativ în oraşul Gaza și vor depune eforturi considerabile ca să evita rănirea civililor.
De altfel, Forţele de Apărare ale Israelului au avertizat şi ONU, la începutul nopţii trecute, că întreaga populație palestiniană din nordul Fâșiei Gaza ar trebui să se mute în partea de sud a enclavei, în cel mult 24 de ore.
Şi vorbim despre peste 1 milion 100 de mii de civili. ONU face apel ca orice ordin de evacuare de acest fel să fie anulat. Este imposibil să evacuezi peste 1 milion de oameni, în condiţii de război, fără consecinţe umanitare grave şi pierderi semnificative de vieţi omeneşti, spun reprezentanţii ONU.
Peste 420 de mii de oameni au fost nevoiţi deja să-și părăsească locuinţele din Fâșia Gaza, conform Organizației Națiunilor Unite.
Sunt tensiuni uriaşe şi bombardamente masive în aceste momente la graniţa Israelului cu Fâşia Gaza. Trupele israeliene se pregătesc pentru ofensiva terestră asupra enclavei, ofensivă care ar putea să înceapă în orice moment.
Zeci de tancuri sunt deja pregătite la frontieră şi aşteaptă semnalul pentru a începe asaltul. Până atunci, însă, ministrul israelian al Energiei a declarat că Fâșia Gaza nu va primi electricitate, apă şi combustibil până când ostaticii nu vor fi eliberați.
Crucea Roșie avertizează că spitalele din Gaza riscă să se transforme în morgi din cauza asediului israelian. Între timp, bilanţul continuă să crească. De sâmbătă până acum, peste 1.500 de oameni au murit în Fâşia Gaza şi mai mult de 1.300 de în Israel.
În tot acest context Bruxelles reactionează. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, vor ajunge ASTAZI în Israel, în semn de solidaritate. Vizita lor vine după cea a Secretarului american de stat Antony Blinken.
Tot astăzi, va ajunge la Tel Aviv şi secretarul american al apărării, Lloyd Austin.
Război în Israel.12 octombrie 2023 | Atac armat în Ierusalim. Doi polițiști au fost răniți
Război în Israel, 11 octombrie 2023 | Israelienii din nordul țării, trimiși în adăposturi de o alertă de atac cu drone și rachete