Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 59. Toate telecomunicaţiile sunt blocate în Fâşia Gaza

Război în Israel, ziua 59. Toate telecomunicaţiile sunt blocate în Fâşia Gaza

Război în Israel, ziua 59. Compania palestiniană de telecomunicaţii Paltel a anunţat luni seara că "toate serviciile de telecomunicaţii din Fâşia Gaza" sunt blocate din cauza "unei avarii survenite la principalele reţele de fibră de partea israeliană", relatează AFP.

hepta DPA Images Abed Rahim Khatib Abaca Press
Sursa foto: hepta / DPA Images / Abed Rahim Khatib / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Dec 2023   •   22:20

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Toate serviciile de telecomunicaţii din Fâşia Gaza sunt blocate
  • Israelul a ridicat nivelul de alertă de călătorie pentru multe state de pe toate continentele
  • Erdogan: "Netanyahu este un criminal de război"
  • Explozie la un spital din Gaza, soldată cu cel puțin zece morți. Hamas acuză Israelul
  • Deputat român: Am văzut locurile crimelor inimaginabile comise de Hamas. Gruparea trebuie eliminată complet
  • General israelian: operațiunile din nordul Fâșiei Gaza sunt aproape finalizate
  • DJ Jonathan Samerano, un tânăr luat ostatic de Hamas, a fost declarat mort de autoritățile din Israel
  • Iranul amenință Israelul, după ce a pierdut doi membri ai gărzilor revoluționare iraniene în Siria
  • IDF anunță că a distrus o școală din Beit Hanoun
  • Un comitet israelian stabilește ce ostatici ținuți în Gaza pot fi declarați decedați
  • Israelul își extinde operațiunile militare în toată Fâșia Gaza
  • Armata israeliană (IDF) susține că un comandant Hamas a fost ucis în urma unui atac aerian
  • 10.000 de lovituri aeriene, lansate de armata israeliană în Gaza, de la începutul războiului
  • Israelul a ordonat mai multe evacuări în Khan Younis, al doilea oraș ca mărime din Gaza
  • Rebelii yemeniți revendică atacul împotriva a două nave în Marea Roșie
  • O navă de război americană și mai multe nave comerciale au fost atacate duminică în Marea Roșie
  • Casa Albă a declarat că Israelul "depune eforturi" pentru a minimiza pierderile în rândul civililor în Gaza
  • Procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, a promis că tribunalul îşi va intensifica eforturile pentru investigarea posibilelor crime de război

Update 22:15 - Compania palestiniană de telecomunicaţii Paltel a anunţat luni seara că "toate serviciile de telecomunicaţii din Fâşia Gaza" sunt blocate din cauza "unei avarii survenite la principalele reţele de fibră de partea israeliană", relatează AFP.

Telecomunicaţiile au fost deja întrerupte de două ori în Fâşia Gaza, prima dată la 27 octombrie, când armata israeliană şi-a lansat operaţiunile terestre în nordul teritoriului palestinian, şi a doua oară pe 16 noiembrie din cauza lipsei de combustibil pentru alimentarea generatoarelor companiei.

Update 20:10 - Israelul a ridicat luni nivelul de alertă de călătorie pentru o serie de state, transmite dpa, citând recomandările publicate de Consiliul Naţional de Securitate (CNS) pe site-ul propriu.

Nivelul de alertă pentru multe state din Europa Occidentală - printre care Marea Britanie, Franţa şi Germania -, din America de Sud - inclusiv Brazilia şi Argentina -, dar şi pentru Australia şi Rusia, a fost ridicat la 2, cu recomandarea de "exercitare de precauţie sporită".

Pentru ţări din Africa - printre care Africa de Sud şi Eritreea - şi Asia Centrală, nivelul de alertă a fost ridicat la 3, cu recomandarea de "reconsiderare a călătoriilor neesenţiale în aceste ţări".

Update 19:00 - Bombardamentele IDF sunt concentrate în sudul enclavei, în special în oraşele Khan Younis şi Rafah. Numărul răniţilor creşte de la o oră la alta în timp ce sistemul medical din Gaza este aproape de colaps.

Administrația Biden a subliniat din ce în ce mai mult necesitatea de a limita daunele provocate civililor.

Peste 15.200 de palestinieni au fost uciși până în prezent, inclusiv 6.150 de copii.

Update 16:25 - Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat luni că premierul israelian Benjamin Netanyahu va fi judecat la un moment dat ca criminal de război pentru ofensiva Israelului în Fâşia Gaza, transmite Reuters.

"În afara faptului că este un criminal de război, Netanyahu - care chiar acum este măcelarul Gazei, va fi judecat ca măcelar al Gazei la fel cum a fost judecat (Slobodan) Miloşevici", fostul preşedinte iugoslav judecat la Haga pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război.

"Cei care încearcă să treacă peste morţile tuturor acelor nevinovaţi folosind Hamas ca pretext nu mai au nimic de spus omenirii", a adăugat Erdogan.

Update 14:24 Un material video filmat duminică seara și geolocalizat de CNN arată urmările unei explozii în apropierea spitalului Kamal Adwan din nordul Gaza.

În înregistrare se văd victime care zac pe stradă.

Dr. Hussam Abu Safiya, șeful secției de pediatrie a spitalului, a declarat luni pentru CNN că lovitura a vizat intrarea nordică a spitalului și că zece persoane au fost ucise.

"La fiecare cinci minute are loc fie o lovitură aeriană, fie un bombardament de artilerie în jurul spitalului și dincolo de acesta", a spus Abu Safiya.

CNN nu a reușit să confirme cauza exploziei și a contactat Forțele de Apărare ale Israelului pentru a face comentarii cu privire la eventuale lovituri în apropierea spitalului. 

Biroul de presă al administrației Hamas în Gaza a afirmat, luni, că armata israeliană a lovit spitalul.

Update 14:18 Deputatul PNL Alexandru Muraru a fost în vizită în Israel și a mers la locurile unde gruparea Hamas a efectuat atacul pe scară largă de la 7 octombrie

"Am fost martor la urmările devastatoare ale atacurilor comise de Hamas și Hezbollah. Văzând cu ochii mei distrugerile, suferința nevinovaților și ruinele lăsate în urmă, mi-am dat seama de impactul nemilos al terorismului. Această experiență m-a întărit în convingerea că terorismul nu este doar un atac asupra unui stat, ci un atac asupra umanității însăși. Am văzut locurile crimelor inimaginabile ale Hamas împotriva cetățenilor israelieni. Hamas trebuie eliminat total, iar justiția din Israel și cea internațională trebuie să găsească toți criminalii și civilii neafiliați care au participat la ucideri, răpiri, violuri, incendieri și torturi", spune deputatul român.

El s-a întâlnit cu familia și prietenii lui Inbar Haiman, o tânără cu cetățenie română, răpită de Hamas.

"Terorismul, așa cum este manifestat de Hamas, este o forță distructivă și inacceptabilă care subminează pacea și securitatea. Atrocitățile comise împotriva cetățenilor nevinovați sunt acte de barbarie ce nu pot fi justificate sub nicio formă. Israelul, ca orice națiune suverană, are dreptul inalienabil de a-și apăra cetățenii și teritoriul împotriva amenințărilor teroriste. Răspunsul ferm al Israelului în fața atacurilor Hamas și Hezbollah este de înțeles pentru a-și asigura securitatea și stabilitatea națională, principii fundamentale pentru orice stat", a mai spus Alexandru Muraru.

Update 13:45 Operațiunile Forțelor de Apărare ale Israelului, IDF, în nordul Fâșiei Gaza sunt aproape îndeplinite, a anunțat generalul de brigadă Hisham Ibrahim pentru postul de radio al armatei.

Ibrahim conduce corpul de vehicule blindate al IDF.

"Începem să extindem manevrele la sol și în alte părți ale Fâșiei Gaza, cu un singur scop, să anihilăm gruparea teroristă Hamas", a adăugat el.

IDF a emis un ordin de evacuare pentru o mare parte a zonei din interiorul și din jurul orașului Khan Younis, din sudul enclavei palestiniene.

Update 13:07 Jonathan Samerano, un DJ în vârstă de 21 de ani, răpit de Hamas pe 7 octombrie, a murit.

Tânărul participa la o petrecere rave lângă Re'im când a fost mai întâi rănit și apoi răpit.

El încercat să se salveze în kibbutzul Be'eri după ce teroriștii au atacat festivalul Nova, pe 7 octombrie.

Forțele de Apărare Israeliene, IDF, au informat familia lui Samerano despre moartea acestuia.

Conform autorităților israeliene, Jonathan Samerano lasă în urma sa doi părinți, Kobi și Ayelet, și un frate, Yair.

"Jonathan era un copil magic, înconjurat de prieteni, un DJ care voia doar să facă muzică, să crească, să fie fericit și să călătorească. Avea multe vise", au declarat membrii familiei sale, potrivit Times of Israel.

Atacul de la festivalul de muzică Nova s-a soldat cu 350 de morți. Mai mulți participanți la festival s-au numărat printre cei răpiți pe 7 octombrie.

Update 12:01 Iranul a promis răzbunare, după un incident în care au murit, în Siria, doi membri ai Gărzilor Revoluționare și pentru care autoritățile de la Teheran fac răspunzător Israelul.

Un avertisment în acest sens a fost formulat de un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.

Potrivit unei relatări care a apărut luna trecută în presa iraniană de stat, doi membri ai Gărzilor Revoluționare iraniene, care au servit drept consilieri militari în Siria, au fost uciși într-un atac israelian.

Ar fi primele victime iraniene de la începutul conflictului dintre Israel și Hamas.

"Nicio acțiune împotriva intereselor Iranului și a forțelor noastre de consiliere din Siria nu va rămâne fără răspuns", a declarat Nasser Kanaani, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

Iranienii nu sunt implicați în mod direct în conflictul dintre Israel și Hamas.

Totuși, experții internaționali arată că Iranul sprijină financiar și militar organizațiile Hamas și Hezbollah, dar și pe rebelii Houthi din Yemen.

Update 10:42 Armata israeliană, IDF, anunță că a efectuat 200 de lovituri aeriene asupra unor ținte Hamas, în noaptea de duminică spre luni.

În paralel, forțele navale și terestre au acționat împotriva grupării teroriste, precizează sursa citată.

Astfel, o echipă de teren a IDF a distrus un centru de comandă al Hamas aflat într-o școală din nordul Gaza.

"Brigada Negev a distrus o infrastructură teroristă instalată într-o școală din Beit Hanoun, de unde a fost lansat un atac împotriva forțelor noastre", a comunicat IDF, adăugând că Marina militară israeliană a lovit posturile de observare ale Hamas din portul Gaza.

Presa internațională reamintește că aceste informații nu pot fi verificate din surse independente.

Update 09:48 Un comitet israelian, format din medici, stabilește ce ostatici ținuți în Gaza de Hamas pot fi declarați decedați, pentru a încerca să reducă din presiunea cu care se confruntă rudele.

O comisie medicală formată din trei persoane a examinat înregistrări video de la atacul din 7 octombrie al Hamas în Israel pentru a căuta semne de leziuni letale în rândul celor răpiți. Ulterior, comisia a comparat înregistrările cu mărturiile ostaticilor eliberați, relatează presa internațională.

Din cele aproximativ 240 de persoane răpite, 108 au fost eliberate de Hamas în timpul armistițiului care s-a întins pe șapte zile.

De la încheierea armistițiului, comisia a declarat șapte civili și un colonel al armatei ca fiind morți în captivitate.

De asemenea, există informația că un alt civil a fost confirmat mort luni dimineață, dar informația nu este încă oficială.

Update 08:45 Forțele de Apărare ale Israelului au anunțat că își extind operațiunile terestre în toată Fâșia Gaza, după ce armistițiul cu Hamas, care a expirat vineri, nu a mai fost prelungit.

"Forțele israeliene reiau și extind operațiunea terestră împotriva bastioanelor Hamas în întreaga Fâșie Gaza. Politica noastră este clară: vom lovi cu forță orice amenințare împotriva teritoriului nostru", a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari.

Atacurile israeliene în Gaza au provocat moartea a aproximativ 15.200 de palestinieni de la 7 octombrie, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății cu sediul la  Ramallah, în Cisiordania. Aceasă instituție se bazează pe cifrele de la Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.

Update 08:00 Reprezentanții Forțelor de Apărare ale Israelului IDF au afirmat că au ucis un comandant Hamas într-un atac aerian, potrivit Sky News. 

Haitham Khuwajari era comandantul batalionului Shati al Hamas, iar militanții au efectuat atacurile din 7 octombrie sub comanda sa, susține IDF. 

De asemenea, el „a asigurat activitatea teroristă a Hamas în spitalul Shifa" și a fost responsabil de forțele care luptau împotriva soldaților israelieni în zona Shati, a adăugat IDF. 

„El a fost mai fost responsabil pentru numeroase acte de terorism împotriva israelienilor", a precizat IDF prin intermediul unui comunicat. 

Hamas nu a comentat informația, care nu a putut fi verificată nici din surse independente.

Update 00:00 Forţele de apărare israeliene (IDF) au anunţat duminică că au lansat circa 10.000 de lovituri aeriene asupra ţintelor din Fâşia Gaza de la începutul războiului, în urmă cu aproape două luni.

Armata israeliană a afirmat că ţintele din Fâşia Gaza includ centre de comandă, tuneluri şi depozite de arme aparţinând organizaţiilor teroriste palestiniene. Informaţiile nu au putut fi verificate din surse independente.

În urmă cu trei săptămâni, armata israeliană a anunţat că a atacat peste 15.000 de ţinte în zona de coastă de la începutul războiului.

Din cauza numărului mare de victime civile ca urmare atacurilor masive în Gaza, criticile la nivel internaţional la adresa acţiunilor armatei israeliene sunt în creştere.

Armata israeliană acuză la rândul său Hamas că a lansat atacuri din zone rezidenţiale şi spitale şi că a folosit civilii ca scuturi umane.

Din 7 octombrie, atacurile israeliene au provocat moartea a 15.523 de persoane şi au rănit alte 41.316, conform ultimelor cifre oferite de Ministerul Sănătăţii din Gaza.

Război în Israel, 3 decembrie 2023 | Israelul a ordonat mai multe evacuări în Khan Younis, al doilea oraș ca mărime din Gaza

Război în Israel, 2 decembrie 2023 | Islamiştii palestinieni anunţă că nu vor mai face schimburi de prizonieri până la încheierea războiului

Război în Israel, 1 decembrie 2023 | Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian a transmis că Hamas va primi "cea mai cruntă bătaie"

Război în Israel, 30 noiembrie 2023 | Benjamin Netanyahu, după întâlnirea cu secretarul de stat al SUA: "Am jurat să eliminăm Hamas, nimic nu ne va opri"

Război în Israel, 29 noiembrie 2023 | Israelul examinează posibilitatea de prelungire a armistițiului cu Hamas, care expiră joi dimineață

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
x close