Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:
- Israelul a ordonat mai multe evacuări în Khan Younis, al doilea oraș ca mărime din Gaza
- Rebelii yemeniţi revendică atacul împotriva a două nave în Marea Roşie
- O navă de război americană și mai multe nave comerciale au fost atacate duminică în Marea Roșie
- Casa Albă a declarat că Israelul "depune eforturi" pentru a minimiza pierderile în rândul civililor în Gaza
- Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, a promis că tribunalul îşi va intensifica eforturile pentru investigarea posibilelor crime de război
- Armata va fi mobilizată în Danemarca pentru a ajuta poliţia să asigure securitatea obiectivelor "evreieşti şi israeliene" din capitala Copenhaga
- Armata israeliană a distrus sute de puțuri care duc la tunelurile Hamas
- Israelul își mută ofensiva în sudul Gaza
- Rachetă trasă din Siria spre nordul Israelului, duminică
- Operațiune militară israeliană în desfășurare în tabăra de refugiați Ain al-Sultan
- Lider ONU: "Armistițiul Israel-Hamas nu a însemnat pace, dar a oprit morți inutile"
- SUA avertizează că Israelul riscă o "înfrângere strategică" dacă nu protejează civilii din Gaza
- Apărătorii drepturilor omului, din Palestina, au refuzat întâlnirea cu procurorul Curţii Penale Internaţionale
Update 22:20 - Israelul a ordonat duminică mai multe evacuări în Khan Younis, al doilea oraș ca mărime din Gaza și în jurul acestuia, urmate de bombardamente intense. Ofensiva militară s-a mutat în jumătatea sudică a teritoriului, unde oficialii israelieni afirmă că se ascund lideri ai grupării militante Hamas.
Palestinienii din Fâșia Gaza au declarat că au rămas fără locuri unde să meargă în acest teritoriu izolat care se învecinează cu Israelul și Egiptul, relatează AP.
O mare parte din cei 2,3 milioane de locuitori sunt înghesuiți în sud, după ce Israelul a ordonat civililor să părăsească nordul în primele zile ale războiului, care a fost declanșat de atacul din 7 octombrie al Hamas și al altor militanți care a ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, în sudul Israelului.
Organizația Națiunilor Unite estimează că 1,8 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutați.
Au fost raportate bombardamente intense în jurul orașului Khan Younis și al orașului Rafah din sud, precum și în părți din nordul țării care au fost în centrul ofensivei aeriene și terestre zdrobitoare a Israelului.
Juliette Toma, director de comunicare la agenția ONU pentru refugiații palestinieni, a declarat că aproape 958.000 de persoane strămutate se aflau în 99 de centre ale Națiunilor Unite din sudul Fâșiei Gaza.
Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a cerut încetarea războiului, afirmând că suferința civililor este "prea mult de suportat".
Ministerul Sănătății din Gaza, administrată de Hamas, a declarat că bilanțul morților din 7 octombrie a depășit 15.500 de suflete. Ministerul nu face distincție între decesele civililor și cele ale combatanților, dar a declarat că 70% dintre morți sunt femei și copii. Acesta a precizat că peste 41.000 de persoane au fost rănite.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății a afirmat că sute de persoane au fost ucise sau rănite de la încheierea încetării focului. "Majoritatea victimelor se află încă sub ruine", a declarat Ashraf al-Qidra.
Între timp, temerile legate de un conflict mai amplu s-au intensificat. O navă de război americană și mai multe nave comerciale au fost atacate duminică în Marea Roșie, a anunțat Pentagonul. Rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, au revendicat atacuri asupra a două nave pe care le-au descris ca fiind legate de Israel, dar nu au recunoscut că au vizat o navă a Marinei americane.
Speranțele pentru un alt armistițiu temporar în Gaza se sting. O încetare a focului de o săptămână care a expirat vineri a facilitat eliberarea a zeci dintre cei aproximativ 240 de ostatici israelieni și străini din Gaza în schimbul palestinienilor încarcerați de Israel. Dar Israelul și-a chemat acasă negociatorii, iar premierul Benjamin Netanyahu a declarat că războiul va continua până când "toate obiectivele" vor fi atinse. Unul dintre acestea este înlăturarea Hamas de la putere în Gaza.
Update 21:42 - O navă de război americană și mai multe nave comerciale au fost atacate duminică în Marea Roșie, a anunțat Pentagonul. Rebelii Houthi din Yemen au revendicat ulterior atacuri asupra a două nave pe care le-au descris ca fiind legate de Israel.
Rebelii Houthi din Yemen au revendicat ulterior atacuri asupra a două nave pe care le-au descris ca fiind legate de Israel, dar nu au recunoscut că au vizat o navă a Marinei americane, conform AP.
Atacul a marcat o potențială escaladare într-o serie de atacuri maritime în Orientul Mijlociu legate de războiul dintre Israel și Hamas.
"Suntem conștienți de rapoartele privind atacurile asupra navei USS Carney și a navelor comerciale din Marea Roșie și vom furniza informații pe măsură ce acestea vor fi disponibile", a declarat Pentagonul pentru The Associated Press.
Carney este un distrugător din clasa Arleigh Burke.
Nu este clar deocamdată ce daune au suferit navele în urma atacurilor, dacă au existat.
Armata britanică a declarat anterior că a avut loc un presupus atac cu drone și explozii în Marea Roșie, fără a oferi detalii.
Pentagonul nu a identificat de unde crede că a venit atacul. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al rebelilor houthi, generalul de brigadă Yahya Saree, a revendicat atacurile, afirmând că prima navă a fost lovită de o rachetă, iar cea de-a doua de o dronă, în timp ce se afla în strâmtoarea Bab el-Mandeb, care leagă Marea Roșie de Golful Aden. El a spus că navele ar fi ignorat avertismentele primite de la oficialii houthi înainte de atac.
Saree nu a menționat că vreo navă de război americană ar fi fost implicată în atac.
Update 20:40 Rebelii houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au declarat duminică că au atacat două nave în largul coastelor yemenite, adăugând că nave "israeliene" sunt vizate din cauza războiului din Fâşia Gaza, relatează AFP şi Reuters.
Într-un comunicat postat pe reţelele sociale, rebelii houthi au afirmat că au lansat o "operaţiune împotriva a două nave israeliene în strâmtoarea Bab al-Mandab", o cale navigabilă strategică care leagă Marea Roşie de Golful Aden, prima navă fiind atacată cu o rachetă, iar cea de-a doua cu o dronă.
Un purtător de cuvânt al rebelilor a declarat că cele două nave israeliene, Unity Explorer şi Number Nine, au fost vizate după ce au ignorat avertismentele, fără a oferi detalii.
Rebelii houthi din Yemen au ameninţat că vor ataca navele israeliene şi cele aparţinând aliaţilor Israelului care navighează în Marea Roşie, ca represalii la războiul condus de armata israeliană împotriva grupării Hamas în Fâşia Gaza.
Rebelii houthi fac parte din ceea ce ei numesc "axa de rezistenţă" împotriva Israelului, împreună cu grupuri susţinute de Iran, cum ar fi Hamasul palestinian şi Hezbollahul din Liban.
Pentagonul a anunţat duminică că este la curent cu informaţiile privind atacurile asupra unei nave de război americane şi a unor nave comerciale în Marea Roşie, a informat Associated Press.
"Suntem la curent cu informaţiile privind atacurile asupra USS Carney şi asupra unor nave comerciale din Marea Roşie şi vom oferi informaţii pe măsură ce acestea vor fi disponibile", a afirmat Pentagonul.
O companie de securitate maritimă a declarat duminică că o navă cargo a fost lovită de cel puţin două drone în timp ce naviga în Marea Roşie.
Update 19:32 Casa Albă a declarat duminică că Israelul "depune eforturi" pentru a minimiza pierderile în rândul civililor în Gaza de la reluarea luptelor după un armistiţiu de şapte zile, pe fondul intensificării apelurilor comunităţii internaţionale de a proteja civilii palestinieni, relatează AFP.
"Credem că au fost receptivi la mesajele noastre pentru a încerca să minimizeze pierderile în rândul civililor", a declarat pentru postul ABC John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe.
Armata israeliană şi-a reluat ofensiva în nordul Gaza "într-o manieră mai redusă şi precisă", a adăugat el, menţionând că în ultimele două zile, Israelul a publicat online o hartă a locurilor unde civilii pot merge pentru a se adăposti de lupte.
"Nu există multe armate moderne care să facă asta", a continuat Kirby. "Ei fac eforturi", a mai spus el.
După atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, soldat cu 1.200 de morţi şi capturarea a 240 de ostatici, Israelul a lansat o operaţiune militară vastă în Fâşia Gaza pentru a anihila gruparea Hamas, care controlează acest teritoriu.
Ministerul Sănătăţii din Gaza a anunţat duminică că bombardamentele şi operaţiunile militare israeliene au făcut 15.523 de morţi şi 41.316 de răniţi, majoritatea civili, în enclava palestiniană.
"Prea mulţi palestinieni nevinovaţi au fost ucişi", a insistat sâmbătă vicepreşedinta americană Kamala Harris, la summitul pentru climă COP28 din Dubai, declarându-se alarmată de imaginile "devastatoare" din Gaza şi cerând Israelului să "facă mai mult pentru a proteja civilii nevinovaţi".
Update 18:05 Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, a promis duminică că tribunalul îşi va intensifica eforturile pentru investigarea posibilelor crime de război comise în conflictul dintre Israel şi Hamas din Fâşia Gaza, relatează AFP şi Reuters.
Karim Khan a subliniat, la sfârşitul unei vizite în Israel şi în teritoriile palestiniene, că vizita sa nu a fost "de natură investigativă", dar a spus că a putut vorbi cu victime de ambele părţi ale conflictului.
După atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, soldat cu 1.200 de morţi şi capturarea a 240 de ostatici, Israelul a lansat o operaţiune militară vastă în Fâşia Gaza pentru a anihila gruparea Hamas, care controlează acest teritoriu.
Ministerul Sănătăţii din Gaza a anunţat duminică că bombardamentele şi operaţiunile militare israeliene au făcut 15.523 de morţi şi 41.316 de răniţi, majoritatea civili, în enclava palestiniană.
"Acuzaţiile credibile de crime de război în timpul acestui conflict trebuie examinate şi trebuie să facă obiectul unei anchete independente", a spus Khan. "Serviciile mele îşi vor intensifica eforturile pentru a avansa în investigaţiile lor", a mai spus procurorul CPI.
Curtea Penală Internaţională a fost înfiinţată în 2002 ca un tribunal internaţional independent pentru a examina acuzaţiile de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii.
După izbucnirea războiului între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza, ambele părţi s-au acuzat reciproc ce crime de război şi de nerespectarea drepturilor omului.
Sâmbătă, Karim Khan s-a întâlnit cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, la Ramallah. Abbas a acuzat Israelul de "acte de genocid şi epurare etnică" în Gaza, după cum a relatat agenţia palestiniană de presă WAFA.
Khan a declarat anterior că CPI investighează presupusele crime de război comise de ambele părţi în recenta escaladare şi că a vizitat Israelul la invitaţia rudelor ostaticilor israelieni deţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza
Update 16:55 Armata va fi mobilizată în Danemarca pentru a ajuta poliţia să asigure securitatea obiectivelor "evreieşti şi israeliene" din capitala Copenhaga, a anunţat duminică Ministerul danez al Apărării, relatează AFP.
"Situaţia din Israel şi Gaza pune o mare presiune asupra resurselor poliţiei. În acest context, s-a decis (...) ca forţele armate să sprijine monitorizarea siturilor evreieşti şi israeliene din Copenhaga", cum ar fi sinagoga sau ambasada Israelului, a declarat ministrul apărării, Troels Lund Poulsen.
Militari vor fi dislocaţi începând cu 6 decembrie pentru o perioadă nedeterminată. Situaţia va fi reevaluată cu regularitate, a precizat Ministerul Apărării pe site-ul său.
Mai multe demonstraţii ca reacţie la războiul condus de Israel împotriva Hamas în Gaza, alături de incendieri ale unor exemplare de Coran care au avut loc în ţara scandinavă, au îngreunat sarcina poliţiei daneze.
"Ne aflăm într-o situaţie în care ameninţarea teroristă care cântăreşte asupra Danemarcei este gravă", a declarat ministrul justiţiei, Peter Hummelgaard. "Conflictul din Orientul Mijlociu a condus la o creştere complet inacceptabilă a antisemitismului şi a insecurităţii în rândul evreilor din Danemarca", a adăugat el.
Comunitatea ebraică din Danemarca numără între 6.000 şi 8.000 de persoane, potrivit Utrikespolitiska institutet, un institut de cercetare independent.
Întrebat de AFP dacă o măsură similară va fi luată pentru siturile musulmane din ţară, Ministerul danez al Apărării nu a oferit un răspuns imediat.
Update 15:15 Forțele israeliene au găsit 800 de puțuri care duc la vasta rețea subterană de tuneluri și buncăre a Hamas și au distrus mai mult de jumătate dintre ele, au declarat duminică reprezentanți ai armatei statului evreu. Hamas declarase înainte de războiul din Gaza că are sute de kilometri de tuneluri.
Forțele israeliene au găsit 800 de puțuri care duc la vasta rețea subterană de tuneluri și buncăre a Hamas și au distrus mai mult de jumătate dintre ele, au declarat duminică reprezentanți ai armatei statului evreu, potrivit Reuters.
Hamas declarase înainte de războiul din Fâșia Gaza că are sute de kilometri de tuneluri - o rețea comparabilă ca mărime cu rețeaua de metrou din New York - pentru a le proteja și a le servi drept baze operaționale. Acest lucru a făcut din ele ținte principale pentru atacurile aeriene israeliene cu muniție penetrantă și pentru inginerii armatei care folosesc roboți de cartografiere și gel exploziv care poate fi turnat în pasaje, mai relevă sursa citată.
"Puțurile tunelurilor erau situate în zone civile, multe dintre ele în apropierea sau în interiorul clădirilor și structurilor civile, cum ar fi școli, grădinițe, moschei și locuri de joacă", au mai arătat reprezentanții armatei israeliene.
Din cele aproximativ 800 de puțuri descoperite 500 au fost distruse folosind o varietate de metode operaționale, inclusiv prin "detonare și prin sigilare".
Update 13:05 Israelul își mută ofensiva în sudul Gaza
Armata israeliană a ordonat evacuarea mai multor zone din interiorul și din jurul celui de-al doilea oraș ca mărime din Gaza, Khan Younis, în timp ce își mută ofensiva în jumătatea sudică a teritoriului, unde se ascund mulți lideri Hamas, potrivit Sky News.
Mulți dintre cei 2,3 milioane de locuitori ai teritoriului sunt înghesuiți în sud, după ce forțele israeliene au ordonat civililor să părăsească nordul.
Update 11:20 În această dimineață, o rachetă a fost trasă din Siria spre nordul Israelului, afirmă Armata israeliană.
Proiectilul a aterizat într-o zonă deschisă, fără a provoca răniți. Nu au sunat sirene în orașe. IDF spune că a bombardat sursa de foc cu artileria.
Separat, o rachetă ghidată antitanc a fost trasă din Liban spre o zonă deschisă din apropierea comunității nordice Yiftah, fără a provoca răniți, potrivit armatei.
Update 10:23 Operațiune militară israeliană în desfășurare în tabăra de refugiați Ain al-Sultan
Au apărut imagini cu operațiunea militară israeliană din tabăra de refugiați Ain al-Sultan, la nord de Ierihon, în Cisiordania ocupată.
Videoclipurile, postate pe Telegram, arată zeci de vehicule militare israeliene care fac ronduri pe străzile taberei. Atmosfera din tabără era „sufocantă”, în timp ce militarii făceau raiduri în case.
Raidurile israeliene peste noapte au avut loc în mod regulat începând cu 7 octombrie. În Cisiordania ocupată, cel puțin 254 de palestinieni au fost uciși de armata israeliană și de coloniști, potrivit Al Jazeera.
Update 08:45 Lider ONU: "Armistițiul Israel-Hamas nu a însemnat pace, dar a oprit morți inutile"
"Pauza pe care am văzut-o în ultimele zile nu a fost pacea. Departe de noi acest gând.
Dar a permis eliberarea ostaticilor, eliberarea prizonierilor palestinieni, mai multe ajutoare din Gaza.
Nu a fost pace, dar nu poți începe să discuți despre pace dacă nu ai aceste baze umanitare", a declarat Filippo Grandi, înalt comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați.
Update 08:15 SUA avertizează că Israelul riscă o "înfrângere strategică" dacă nu protejează civilii din Gaza.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avertizat Israelul că riscă o "înfrângere strategică" dacă nu protejează civilii palestinieni din Gaza.
Într-un semn al tensiunilor tot mai mari dintre cei doi aliaţi apropiaţi, în timp ce Israelul îşi reia campania militară în sudul Fâşiei Gaza, Austin a declarat că Israelul va câştiga doar dacă va proteja civilii şi va crea coridoare umanitare.
"În acest tip de luptă, centrul de greutate este reprezentat de populaţia civilă. Iar dacă îi împingeţi în braţele inamicului, înlocuiţi o victorie tactică cu o înfrângere strategică", a declarat Austin într-un discurs ţinut în cadrul Forumului Naţional de Apărare Reagan din California.
Preşedintele american Joe Biden şi alţi oficiali americani de rang înalt i-au avertizat pe omologii lor israelieni că trebuie să evite tipul de strămutări interne în masă declanşate de bombardamentele lor asupra nordului Gaza. Aceştia au îndemnat Israelul să fie mai precis în următoarea fază a campaniei sale.
Austin şi alţi oficiali militari americani au invocat lecţiile învăţate în lupta Washingtonului împotriva Statului Islamic în Irak, care a implicat lupte urbane intense.
La fel ca Hamas, ISIS era adânc înfipt în zonele urbane. Iar coaliţia internaţională împotriva ISIS a lucrat din greu pentru a proteja civilii şi pentru a crea coridoare umanitare, chiar şi în timpul celor mai grele bătălii", a declarat Austin, care este un fost comandant al forţelor americane în Orientul Mijlociu.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri că Israelul i-a împărtăşit planurile sale cu privire la modul de protejare a civililor în următoarea fază a efortului militar şi a precizat că SUA vor monitoriza îndeaproape campania în curs de desfăşurare.
Armata israeliană a intensificat sâmbătă atacurile aeriene în sudul Fâşiei Gaza şi a ordonat locuitorilor din unele oraşe palestiniene de frontieră să îşi părăsească locuinţele.
Update 00:00 Grupurile din Palestina de apărători ai drepturilor omului au refuzat, ieri, să se întâlnească cu Karim Khan, procurorul Curții Penale Internaţionale. motivând că îi favorizează pe israelieni.
Activiștii consideră că situaţiile israelienilor şi a palestinienilor sunt tratate diferit, fiind luate în considerare mai mult acuzaţiile israeliene privind abuzuri împotriva drepturilor omului decât reclamaţiile făcute de multă vreme de palestinieni.
Ammar Al-Dwaik directorul general al Comisiei Independente pentru Drepturile Omului, a afirmat că "domnul Khan nu îşi desfăşoară activitatea în mod independent şi profesionist".
După izbucnirea războiului între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza, ambele părţi s-au acuzat reciproc ce crime de război şi de nerespectarea drepturilor omului.
Karim Khan a fost invitat în Israel de familiile unora din cei circa 240 de ostatici luaţi de terorişti de pe teritoriul israelian în 7 octombrie. Atacatorii din Hamas au ucis atunci aproximativ 1200 de oameni conform datelor furnizate de forţele armate ale Israelului, iar riposta israeliană în Gaza alţi peste 15.000 potrivit autorităţilor palestiniene.
Război în Israel, 2 decembrie 2023 | Islamiştii palestinieni anunţă că nu vor mai face schimburi de prizonieri până la încheierea războiului
Război în Israel, 1 decembrie 2023 | Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian a transmis că Hamas va primi "cea mai cruntă bătaie"
Război în Israel, 30 noiembrie 2023 | Benjamin Netanyahu, după întâlnirea cu secretarul de stat al SUA: "Am jurat să eliminăm Hamas, nimic nu ne va opri"
Război în Israel, 29 noiembrie 2023 | Israelul examinează posibilitatea de prelungire a armistițiului cu Hamas, care expiră joi dimineață
Război în Israel, 28 noiembrie 2023 | Hamas și armata israeliană au deschis focul în nordul Fâșiei Gaza, la o zi după ce armistițiul a fost prelungit