Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 53. Hamas și armata israeliană au deschis focul în nordul Fâșiei Gaza, la o zi după ce armistițiul a fost prelungit

Război în Israel, ziua 53. Hamas și armata israeliană au deschis focul în nordul Fâșiei Gaza, la o zi după ce armistițiul a fost prelungit

Război în Israel, ziua 53. Pacea se prelungește cu încă două zile în Fâşia Gaza. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar.

Abaca
Sursa foto: hepta / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Noi 2023   •   21:12

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • 30 de palestinieni au fost eliberați la schimb, afirmă Qatar
  • Hamas a mai eliberat 10 ostatici: Nouă femei și un copil au fost predați Crucii Roșii
  • Armata israeliană folosește perioada de armistițiu pentru a "întări pregătirea” de a continua lupta în Gaza
  • Erdogan spune că Israelul trebuie să răspundă în fața instanțelor internaționale pentru "crimele de război" din Gaza
  • Hamas și armata israeliană au deschis focul în nordul Fâșiei Gaza, la o zi după ce armistițiul a fost prelungit
  • IDF confirmă moartea unui al treilea ostatic israelian în captivitatea Hamas. Cadavrul este ținut în Gaza de gruparea teroristă
  • Șeful CIA s-a dus în Qatar pentru discuții legate de ostaticii deținuți de Hamas
  • Israelul a primit lista ostaticilor care urmează să fie eliberați marți
  • SUA trimit în Egipt trei transporturi umanitare destinate civililor din Gaza
  • Israelul estimează că mai sunt 173 de ostatici în Gaza
  • Elon Musk, alături de Benjamin Netanyahu, în Israel
  • Armistițiul între Israel și Hamas a fost prelungit cu încă două zile
  • Oficialii Casei Albe speră că printre ostaticii eliberați astăzi se află și cetățeni americani
  • Armistițiu Israel-Hamas, prelungit cu două zile
  • Un ajutor de rang înalt al președintelui egiptean Diaa Rashwan anunță că Cairo și Doha sunt foarte aproape de a obține o prelungire cu două zile a armistițiului

Update 22:00 30 de palestinieni au fost eliberați la schimb, afirmă Qatar.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar afirmă acum că cei 30 de prizonieri palestinieni, 15 femei și 15 copii, au fost eliberați de Israel, potrivit Sky News.

Acest lucru pare să marcheze un alt schimb reușit de ostatici și prizonieri - în ciuda zvonurilor potrivit cărora armistițiul a fost rupt mai devreme în cursul zilei de astăzi.

Update 21:10 Hamas a mai eliberat 10 ostatici: Nouă femei și un copil au fost predați Crucii Roșii.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar a declarat că nouă femei și un copil, care erau ținuți ca ostatici de Hamas în Gaza, au fost predați Crucii Roșii, potrivit Sky News.

Nu este clar dacă Crucea Roșie a predat deja ostaticii Israelului.

"Printre cei eliberați din Gaza se numără un minor și nouă femei, un cetățean austriac, doi argentinieni și un cetățean filipinez, [și au fost] predați CICR-ului”, a declarat Dr. Majed al Ansari.

El a precizat că 30 de palestinieni vor fi eliberați din închisorile israeliene mai târziu în această seară, ca parte a schimbului.

Potrivit Clubului prizonierilor palestinieni,citat de Reutes, 30 de deținuți palestinieni sunt de asemenea așteptați să fie eliberați marți în cadrul celui de-al cincilea schimb de prizonieri între Israel și Hamas, inclusiv 15 femei și 15 bărbați.

Wall Street Journal dezvăluise primul, citând oficiali egipteni neidentificați, că Hamas ar fi predat un al cincilea grup de ostatici Comitetului Internațional al Crucii Roșii, ca parte a procesului de eliberare a acestora din captivitatea din Gaza.

Nu există nicio reacție din partea oficialilor israelieni despre vreun transfer care să aibă loc, potrivit Times of Israel.

Update 20:10 Armata israeliană folosește perioada de armistițiu pentru a "întări pregătirea” de a continua lupta în Gaza, a spus oficialul IDF.

Israelul este pregătit să reia luptele din Fâșia Gaza, iar armata sa folosește actualul armistițiu pentru a-și consolida pregătirea pentru luptă, a declarat marți Herzi Halevi, șeful de stat major al Forțelor de Apărare Israelului. 

"IDF este pregătită să continue lupta. Folosim zilele pauzei ca parte a cadrului pentru a învăța, a ne consolida pregătirea și a aproba planuri operaționale viitoare”, a spus Halevi unui grup de soldați din nordul Israelului, potrivit CNN.

El a descris întoarcerea ostaticilor din ultimele zile drept "o dovadă suplimentară a rezultatelor presiunii militare semnificative și a operațiunilor terestre hotărâte, care au creat condițiile pentru întoarcerea civililor noștri acasă”. 

Halevi a abordat, de asemenea, rapoarte recente care acuză serviciile de informații militare că ignoră avertismentele privind o incursiune a Hamas înaintea atacului din 7 octombrie. 

El i-a asigurat pe militari că vor exista "investigații fundamentale și profunde” în această chestiune, dar a subliniat că "deocamdată trebuie să ne concentrăm pe lupte”.

IDF a declarat duminică că Halevi a aprobat planuri militare în Gaza pentru după încheierea pauzei.

Update 19:00 Israelul trebuie să răspundă în fața instanțelor internaționale pentru crimele de război pe care le-a comis în Gaza.

Declarația a fost făcută, astăzi, de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unei convorbiri telefonice cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Potrivit unui comunicat al Președinției turce, cei doi au discutat despre "așteptările comunității internaționale cu privire la atacurile ilegale ale Israelului".

În timpul convorbirii, Erdogan a susținut că Israelul continuă să încalce dreptul internațional, legile războiului și dreptul umanitar în Gaza.

Într-o declarație separată, Ministerul de Externe al Turciei a anunțat că ministrul Hakan Fidan va discuta situația din Gaza cu omologii săi din cadrul așa-numitului grup de contact al țărilor reprezentate în Liga Arabă și Organizația pentru Cooperare Islamică.

Update 17:30 Forțele israeliene și cele ale Hamas s-au confruntat, marți, în nordul Fâșiei Gaza, în incidente descrise de ambele părți drept o încălcare a armistițiului temporar.

Conform CNN, Forțele de Apărare israeliene, IDF, au precizat că au fost detonate în apropierea lor trei dispozitive explozive, în două locații diferite.

Într-una dintre locații, "teroriștii au deschis focul asupra soldaților, care au răspuns, la rândul lor, cu focuri de armă", potrivit IDF.

Sursa citată a precizat că mai mulți soldați israelieni au fost răniți.

La rândul său, Hamas a acuzat Israelul, de "încălcarea clară a acordului de armistițiu".

"Ne-am angajat să respectăm armistițiul atâta timp cât inamicul îl respectă și facem apel la mediatori să exercite presiuni asupra ocupanților pentru a adera la toți termenii armistițiului, la sol și în aer", se spune în declarația grupării islamiste, publicată pe Telegram.

În vigoare de vineri, pentru o perioadă inițială de patru zile, armistițiul a fost prelungit luni cu încă două zile, urmând să fie eliberați, astăzi, încă zece ostatici aflați în custodia Hamas, la schimb cu 30 de deținuți palestinieni din Israel.

Update 16:30 Forțele de Apărare israeliene, IDF, au confirmat, marți, moartea ostaticului Ravid Katz, capturat în Israel în timpul atacului Hamas din 7 octombrie. 

Este pentru a treia oară de la începutul războiului când IDF confirmă moartea unui ostatic răpit la 7 octombrie și dus în Gaza.

Anterior, israelienii au confirmat că au recuperat din Gaza cadavrele lui Noa Marciano și Yehudit Weiss, două femei, dintre care prima înrolată în forțele armate.

În ceea ce privește cazul lui Ravid Katz, cadavrul acestuia este deținut de Hamas în Gaza, potrivit IDF.

Ravid Katz este fratele lui Doron Katz Asher, un ostatic care a fost eliberat vineri de Hamas.

Update 15:28 Directorul CIA, William Burns, a revenit, marți, în Qatar pentru întâlniri cu oficiali locali, dar și cu omologi din Israel și Egipt.

"Directorul Burns a călătorit la Doha pentru întâlniri legate de războiul dintre Israel și Hamas, inclusiv cu privire la continuarea discuțiilor despre ostatici", a declarat un oficial american, citat de CNN.

O altă persoană familiarizată cu subiectul a precizat că lui Burns i se vor alătura la Doha directorul Mossad, David Barnea, și directorul Serviciului General de Informații egiptean, Abbas Kamel. 

William Burns a fost un oficial-cheie în efortul Administrației Biden vizând încheierea unui acord pentru ca Hamas să elibereze ostaticii capturați pe 7 octombrie.

Șeful CIA s-a aflat la Doha la începutul acestei luni, unde a revenit după o săptămână și jumătate, în timp ce se puneau la punct ultimele detalii ale acordului vizând eliberarea a cel puțin 50 de ostatici, în cadrul unui acord temporar de armistițiu pe patru zile, care a fost prelungit, luni, cu încă două zile.

Update 14:30 Israelul a primit lista ostaticilor care urmează să fie eliberați marți și a notificat familiile ale căror rude se află pe această listă, informează CNN.

Un purtător de cuvânt al premierului Benjamin Netanyahu a confirmat ulterior pentru CNN că pe listă sunt 10 nume.

"Israelul a primit o altă listă: zece ostatici, pe care, în mod potențial, sperăm că îi vom vedea eliberați de către Hamas", a precizat purtătorul de cuvânt Tal Heinrich.

Acesta a adăugat că Israelul a întocmit, la rândul său, lista de prizonieri palestinieni pe care a fost de acord să îi elibereze în schimb.

Oficialul a mai spus că, pentru fiecare grup de zece ostatici pe care Hamas îi va elibera, Israelul va prelungi armistițiul cu încă o zi.

Update 13:24 Autoritățile israeliene cred că 173 de persoane care au fost luate în captivitate de Hamas pe 7 octombrie se află încă în Gaza.

Un anunț în acest sens a fost făcut marți de biroul premierului Benjamin Netanyahu pentru CNN. 

Dintre cei răpiți, 17 sunt străini, iar restul sunt cetățeni israelieni.

Printre ostaticii israelieni se numără șase copii cu vârsta sub 18 ani.

În contextul armistițiului dintre Israel și Hamas, care a fost încheiat pe patru zile și prelungit, luni, cu alte două zile, organizația islamistă din Gaza a eliberat 69 de ostatici, iar Israelul a pus în libertate 150 de deținuți palestinieni.

Update 12:22  Armata americană va trimite trei transporturi umanitare în Peninsula Sinai, destinate civililor din Gaza, relatează CNN, care citează oficiali ai Administrației Biden.

Ajutoarele, care vor fi transportate pe calea aerului, includ provizii medicale, alimente și echipamente pentru vreme de iarnă.

Primul dintre cele trei zboruri urmează să sosească marți.

Anunțul vine în contextul prelungirii cu două zile a armistițiului între Israel și Hamas.

O sursă citată de CNN spune că operațiunea umanitară nu este legată de acordul Israel - Hamas și va continua dacă ostilitățile vor fi reluate.

Ajutorul din Statele Unite ale Americii va fi distribuit de către ONU.

Update 10:30. Secretarul de stat american, Antony Blinken, ajunge din nou în Israel şi Cisiordania. Vizita vine în contextul în care Statele Unite speră să găsească o modalitate de a prelungi armistițiul din Gaza şi de a obține eliberarea mai multor ostatici. Ar fi a treia călătorie a secretarului de stat american în Orientul Mijlociu de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas. Înainte, Blinken va merge la Bruxelles şi Skopje, unde se reunesc miniștrii de externe din cadrul NATO şi al Organizaţiei pentru Pace şi Securitate în Europa.

Update 09:00. Cel mai bogat om al planetei, controversatul Elon Musk, a mers, alături de premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, într-un kibutz devastat de teroriștii Hamas. Premierul israelian i-a arătat lui Musk ororile lăsate în urmă de teroriștii care au luat cu asalt comunitatea, au măcelărit și au ars familii întregi.

Update 08:00. Pacea se prelungește cu încă două zile în Fâșia Gaza. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar. Negocierile intense pentru prelungirea acordului umanitar au fost mediate de Qatar şi Egipt. Iar în aceste două zile vor fi respectate aceleași condiții ca și în armistițiul anterior. 

Ieri, în ultima zi a armistițiului inițial, Hamas a eliberat 8 cetățeni israelieni şi 6 cetățeni tailandezi în schimbul a 33 de prizonieri palestinieni. Până în prezent, Hamas a eliberat 58 de ostatici, iar Israelul a eliberat 117 prizonieri palestinieni. De asemenea, în cele două zile ale prelungirii armistițiului urmează să fie eliberați alţi 20 de israelieni, femei și copii, a transmis Casa Albă. În schimb, Israelul va elibera alți 30 de prizonieri palestinieni. 

În timpul armistiţiului inițial luptele s-au oprit, iar Hamas a reușit să obțină ajutoare umanitare pentru Gaza – mâncare, apă și materiale sanitare, potrivit Națiunilor Unite. 

Prizonierii eliberați din mâinile Hamas au făcut dezvăluiri despre condițiile îngrozitoare în care au fost ținuți. În cele peste 50 de zile aceștia au dormit pe scaune de plastic, au mâncat doar pâine și orez. Și li s-a permis sa meargă la baie după ore întregi de aşteptare, se arată într-un articol al publicaţiei Times of Israel. 

Armata israeliană confirmă că Hamas a predat 11 ostatici israelieni Crucii Roșii din Gaza

Armata israeliană confirmă că Hamas a predat 11 ostatici israelieni Crucii Roșii din Gaza. Este vorba despre 9 copii și 2 mame.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed al-Ansari, confirmă punerea în aplicare a celei de-a patra zile a armistițiului, cu 11 "deținuți" israelieni eliberați în schimbul a 33 de "civili" palestinieni.

Israelienii eliberați au fost ținuți ostatici de teroriștii Hamas și Jihadul Islamic timp de 52 de zile.

Palestinienii eliberați erau prizonieri condamnați și judecați pentru infracțiuni de securitate.

The Times of Israel scrie că este vorba despre nouă copii și două mame eliberate.

Război în Israel, 27 noiembrie 2023 | Israel și Hamas au ajuns la un acord pentru prelungirea armistițiului cu încă două zile, anunță Qatar

Război în Israel, 26 noiembrie 2023 | Teroriştii Hamas au eliberat încă un grup de ostatici | 17 cetăţeni israelieni şi străini

Război în Israel, 25 noiembrie 2023 | Armistițiul de patru zile stabilit de Israel și Hamas ar putea fi prelungit

Război în Israel, 24 noiembrie 2023 137 de camioane cu ajutoare au fost descărcate în Fâşia Gaza în prima zi a armistiţiului

Război în Israel, 23 noiembrie 2023 Hamas pune condiții suplimentare pentru acordul cu Israel

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
x close