Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 66. Danemarca îşi reia ajutorul pentru dezvoltare acordat palestinienilor

Război în Israel, ziua 66. Danemarca îşi reia ajutorul pentru dezvoltare acordat palestinienilor

Redacția Antena 3 CNN
7 minute de citit Publicat la 20:20 11 Dec 2023 Modificat la 20:19 11 Dec 2023
benjamin netanyahu
Benjamin Netanyahu, mesaj pentru gruparea teroristă din Gaza: "Acesta este sfârșitul, predați-vă acum!" Sursa foto: Profimedia Images

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Danemarca îşi reia ajutorul pentru dezvoltare acordat palestinienilor
  • Patru ţări membre ale UE cer un armistiţiu de durată mai mare în Gaza
  • Mai mulţi ambasadori la ONU vizitează punctul de trecere a frontierei între Egipt şi Gaza
  • Grevă generală în Ierusalimul de Est, Cisiordania, Liban și Iordania, în semn de solidaritate cu Gaza
  • Adunarea Generală a ONU se întrunește, marți, în sesiune de urgență pentru situația din Gaza
  • Armata israeliană ar avea nevoie de mai multe luni pentru a încheia operațiunea amplă din Gaza (oficial israelian)
  • Avioane din Israel au parașutat șapte tone de apă militarilor aflați în Gaza
  • IDF a pierdut 100 de soldați în Gaza, palestinienii spun că aproape 18.000 de rezidenți au fost uciși în enclavă
  • Administrația Biden cere încetarea războiului din Gaza până la sfârșitul anului
  • Hamas afirmă că niciun ostatic nu va ieși viu din Gaza fără negocieri
  • OMS solicită un ajutor umanitar imediat pentru Fâșia Gaza
  • Aproximativ 18.000 de palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene din Gaza, de la începutul războiului
  • Sancțiuni împotriva Hamas și a coloniștilor israelieni, pe agenda miniștrilor de Externe ai UE
  • Netanyahu și-a exprimat "nemulțumirea" față de Putin la ONU în legătură cu poziția Rusiei față de războiul din Gaza

Update 20:20 - Danemarca a anunţat luni că îşi reia ajutorul pentru dezvoltare acordat palestinienilor, care a fost suspendat imediat după atacul lansat de aripa armată a Hamas pe 7 octombrie pe teritoriul israelian dinspre Fâşia Gaza.

"Sunt încântată să anunţ că Danemarca îşi reia ajutorul pentru dezvoltare acordat Palestinei", a scris premierul Mette Frederiksen într-un comunicat obţinut de AFP.

La 10 octombrie, Copenhaga a lansat o analiză pentru "a se asigura că fondurile daneze nu sunt utilizate în mod abuziv, inclusiv pentru a sprijini indirect organizaţii teroriste care atacă Israelul".

"Ajutorul poate fi reluat deoarece Ministerul danez de Externe nu a găsit niciun semn de abuz sau de sprijin pentru Hamas sau alte organizaţii teroriste" prin fonduri daneze, a spus şefa guvernului.

Update 17:40 - Patru state din Uniunea Europeană au cerut luni, cu ocazia unei reuniuni ministeriale la Bruxelles, un armistiţiu de durată mai mare în Fâşia Gaza, atacată de Israel după raidurile Hamas din 7 octombrie pe teritoriul israelian, transmite AFP.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, lideri din Irlanda, Spania, Malta şi Belgia afirmă că "trebuie să cerem imediat tuturor părţilor să declare un armistiţiu umanitar durabil, care să poată duce la încheierea ostilităţilor".

Demersul are scopul de "a pune capăt carnagiului, masacrării civililor nevinovaţi", a explicat la sosirea la Bruxelles ministrul de externe irlandez, Micheal Martin.

Cele patru ţări semnatare cer ca UE să adopte o poziţie fermă în această chestiune la summitul de joi şi vineri al Uniunii.

Update 16:10 - Mai mulţi ambasadori la ONU au ajuns luni în Egipt pentru a vizita punctul de trecere a frontierei de la Rafah, singurul prin care se poate ieşi din Fâşia Gaza, transmite AFP.

La vizita neoficială de o zi, organizată de Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Egipt, participă circa zece diplomaţi, inclusiv din Rusia sau Regatul Unit, însă Statele Unite şi Franţa, de asemenea membre ale Consiliului de Securitate al ONU, nu şi-au trimis niciun reprezentant.

Criza umanitară din Gaza este tot mai gravă, remarcă AFP. Teritoriul controlat de gruparea islamistă Hamas este bombardat intens de Israel, care duce şi o ofensivă terestră; secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a numit regiunea palestiniană respectivă "cimitir de copii".

Update 14:20 Populația din Ierusalimul de Est, Cisiordania, Liban și Iordania se afla, luni, în grevă generală, în semn de solidaritate cu Gaza, în timp ce luptele dintre Israel și Hamas continuă în enclava palestiniană, relatează CNN.

În Ierusalimul de Est, magazinele au fost închise, iar străzile și aleile erau pustii, luni, în prima parte a zilei.

În Cisiordania ocupată, transportul public a fost suspendat iar școlile, băncile și magazinele au fost, de asemenea, închise.

În Liban, instituțiile guvernamentale și școlile, precum și instituțiile de învățământ superior sunt închise, potrivit Agenției Naționale de Știri din această țară.

Iordania a fost, de asemenea, paralizată de grevă iar imaginile distribuite pe rețelele de socializare arată străzi goale și magazine închise pe tot parcursul zilei.

Update 13:30 Pe măsură ce presiunea internațională pentru o încetare a focului în Gaza crește, oficialii israelieni par proiecteze un eventual sfârșit al războiului dincolo de finele acestui an.

Tzachi Hanegbi, consilierul israelian pentru securitate națională, spune că SUA - cel mai apropiat aliat al Israelului - nu au stabilit niciun termen-limită pentru ca statul evreu să își atingă obiectivele în Gaza. 

"Evaluarea că acest lucru nu poate fi măsurat în săptămâni este corectă și nu sunt sigur că poate fi măsurat în luni", a declarat acest oficial israelian.

Analiștii media israelieni consideră că operațiunile actuale, care implică mai multe divizii desfășurate adânc în Gaza, reprezintă o a doua etapă a războiului.

Ei sugerează că oficialii militari ar avea nevoie de timp până la sfârșitul lunii ianuarie pentru a o finaliza.

Totuși, potrivit presei internaționale, SUA fac presiuni discrete pentru ca această fază să se încheie până la Anul Nou.

Experții spun că în cea de-a treia fază a războiului urmează ca trupele israeliene să fie desfășurate într-o zonă-tampon în Gaza pentru o perioadă interimară.

În cea de-a patra și ultima etapă, se estimează că un nou regim va prelua puterea în Gaza, pentru a înlocui Hamas.

Update 12:30 Mai multe avioane din Israel au parașutat șapte tone de apă militarilor aflați în misiune în Gaza.

Operațiunea a început zilele trecute și reprezintă o premieră în contextul războiului cu Hamas.

Anunțul acestei misiuni logistice a fost făcut de armata israeliană.

Apa a fost parașutată în orașul sudic Khan Younis pentru sute de soldați israelieni, se arată într-un comunicat al IDF.

"Sistemul de aprovizionare ghidată este un sistem operațional avansat care permite parașutarea echipamentelor către forțele terestre folosind capacități de navigație precise. Aceasta este prima utilizare operațională a acestui sistem și prima lansare operațională efectuată după cel de-al doilea război din Liban", precizează documentul citat.

Misiunea s-a desfășurat în ultimele zile cu ajutorul aeronavelor Shimshon, folosite pentru transportul de marfă și personal.

Update 11:30 Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite își reia, marți, sesiunea de urgență în legătură cu situația din Gaza.

Evenimentul are loc la câteva zile după ce Statele Unite au respins prin veto o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care cerea o încetare a focului, din motive umanitare, în enclava palestiniană.

Reprezentanții Egiptului și ai Mauritaniei au invocat rezoluția 377 a Adunării Generale a ONU, care prevede că organizația se poate întruni pentru a face recomandări, atunci când Consiliul de Securitate "nu reușește să își exercite responsabilitatea principală de a acționa conform necesităților, pentru a menține pacea și securitatea internațională", notează CNN.

Între timp, luptele continuă în orașul Khan Younis din sudul Gaza, în timp ce ofensiva terestră a Israelului se intensifică.

De asemenea, în pofida speranțelor că un punct de trecere între Israel și Gaza se va deschide, luni, pentru a permite intrarea mai multor ajutoare în enclavă, acest lucru a fost, aparent, amânat cu cel puțin încă o zi.

Update 09:30 Trei soldați israelieni au fost uciși în ultimele lupte cu Hamas din Gaza, conform unui anunț făcut luni de Forțele israeliene de apărare, IDF.

Astfel, conform sursei citate, numărul total al soldaților IDF uciși în timpul operațiunii militare în desfășurare în enclavă a ajuns la 100.

Aproximativ 600 de membri ai IDF au fost răniți de la începutul invaziei terestre, la 27 octombrie, a mai precizat armata israeliană.

În Gaza, cel puțin 17.700 de palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene începând din 7 octombrie și până la data de 9 decembrie, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății din Ramallah, care citează surse din enclava controlată de Hamas.

Conform ministerului palestinian, 70% dintre victime sunt copii, femei și persoane în vârstă.

Update 08:00 Gruparea Hamas a avertizat că niciun ostatic nu va mai ieși viu din Fâșia Gaza dacă Israelul nu acceptă condițiile islamiștilor.

De partea cealaltă, premierul Benjamin Netanyahu a promis că atacurile în enclava palestiniană vor continua şi mai intens în perioada următoare, atât în nord cât și în sudul acestui teritoriu.

Graba israelienilor este alimentată și de semnalele primite de la Washington.

Potrivit presei americane, administrația Biden ar fi cerut ca războiul să se încheie până la sfârșitul acestui an.

Update 00:01 Premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut, duminică, apel către combatanții Hamas să depună armele în cel mai scurt timp, afirmând că în ultimele zile s-au înregistrat numeroase capitulări ce anunță ''începutul sfârșitului'' pentru mișcarea islamistă palestiniană, transmite agenția France Presse.

''Ei depun armele şi se predau soldaților noștri. Asta va mai dura. Războiul continuă, dar este începutul sfârșitului pentru Hamas'', a declarat șeful executivului israelian.

''Le spun teroriștilor Hamas: acesta este sfârșitul. Nu muriți pentru (șeful militar al grupării din Gaza, Yahya) Sinwar. Predați-vă acum!'', a adăugat Netanyahu.

Atacul terorist brutal efectuat de comandouri ale Hamas pe 7 octombrie s-a soldat cu moartea a aproximativ 1.200 de persoane în sudul Israelului şi răpirea altor circa 240, care au fost duse în Fâșia Gaza. O parte din acești ostatici au fost eliberați în schimbul punerii în libertate a unor deținuți palestinieni din închisori israeliene.

Riposta armatei israeliene asupra pozițiilor teroriștilor Hamas din Gaza a condus la moartea a aproape 18.000 de oameni şi rănirea altor cel puțin 40.000, conform datelor furnizate de autoritățile din enclava palestiniană, relatează Agerpres.

Război în Israel, 10 decembrie 2023 | Mișcarea palestiniană afirmă că niciun ostatic nu va ieși viu din Gaza fără negocieri

Război în Israel, 9 decembrie 2023 | Zeci de morți și peste 160 de răniți după ultimele raiduri aeriene din Gaza

Război în Israel, 8 decembrie 2023 | Întrunire ONU pentru solicitarea încetării focului armat

Război în Israel, 7 decembrie 2023 | Doi importanți lideri ai Hamas au fost uciși

Război în Israel, 6 decembrie 2023 | Armata israeliană a aruncat pliante cu versete din Coran peste Khan Younis despre marele potop din timpul lui Noe

×
Etichete: Război în Israel
Parteneri
TOP articole
x close