Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 96. Antony Blinken: Palestinienilor din Gaza trebuie să li se permită să revină la casele lor de îndată ce este posibil

Război în Israel, ziua 96. Antony Blinken: Palestinienilor din Gaza trebuie să li se permită să revină la casele lor de îndată ce este posibil

Redacția Antena 3 CNN
12 minute de citit Publicat la 13:26 10 Ian 2024 Modificat la 22:36 10 Ian 2024
razboi in israel 10 ianuarie 2024
Război în Israel, ziua 96 Sursa foto: Profimedia Images

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • "Nimic nu m-a pregătit pentru aşa ceva" | Mărturia cutremurătoare a unui medic care a tratat copii în spitalele din Gaza
  • IDF anunţă că trupele continuă să lupte împotriva Hamas în zona Khan Younis din sudul Gazei și Maghazi în centrul Fâșiei, cu lovituri efectuate împotriva a peste 150 de ținte aparținând grupării teroriste în ultima zi
  • Germania va furniza un ajutor financiar armatei libaneze
  • Secretarul de stat american Antony Blinken respinge acuzațiile de genocid formulate de Africa de Sud împotriva Israelului
  • Israel: "Hamas nu mai controlează mari părți din Gaza"
  • OMS anulează încă o misiune de ajutor în Gaza din cauza problemelor de securitate
  • Medic canadian, avertisment sumbru: "Gaza nu mai are provizii medicale esențiale"
  • O fetiță de 5 ani a fost ucisă în Gaza, într-un adăpost Medecins sans Frontieres lovit de un obuz
  • Antony Blinken face o vizită-surpriză în Bahrein
  • Armata israeliană susține că a lovit peste 150 de ținte Hamas în ultima zi
  • Marina americană a doborât zeci de rachete şi drone lansate de rebelii houthi peste Marea Roșie
  • Ministrul Apărării din Israel: Creșterea presiunii asupra Iranului putea împiedica o escaladare regională
  • Secretarul de stat american Blinken insistă asupra protecţiei civililor din Gaza
  • Zeci de victime la spitalul Al Aqsa din Gaza, după ultimele atacuri israeliene
  • Israelul, chemat săptămâna aceasta în fața Curții Internaționale de Justiție pentru genocid în Gaza
  • Ministru israelian: "Israelul trebuie lăsat să termine războiul cu Hamas"
  • Ministerul Sănătății din Gaza: 23.210 de palestinieni uciși în Gaza de la începutul războiului dintre Hamas și Israel

Update 22:00. "Nimic nu m-a pregătit pentru aşa ceva" | Mărturia cutremurătoare a unui medic care a tratat copii în spitalele din Gaza

Nick Maynard își amintește încă că a găsit un băiețel de șase ani din tabăra de refugiați Al-Maghazi pe podeaua secției de urgență a Spitalului Martirilor Al-Aqsa din centrul Gazei.

"Era semiconștient, cu o rană deschisă în piept, arsuri îngrozitoare pe corp și nimeni nu-l văzuse. Tocmai fusese depus pe podea și era moribund”, a spus chirurgul britanic, care a lucrat în spital până când a spus că a fost forțat să plece sub umbra intensificării atacurilor israeliene.

"Am aflat ulterior că cea mai mare parte a familiei lui a fost ucisă”.

Maynard, care merge în Gaza de 14 ani, a povestit groaza zilnică de a lucra la spital între 27 decembrie și 5 ianuarie: cei mai mulți pacienți au ajuns la Al-Aqsa cu "răni murdare”, după ce exploziile cu bombe au aruncat sticlă, pietriș, praf și murdărie în rănile lor.

Lipsa abundentă de analgezice, apă potabilă și echipament medical, inclusiv mănuși și produse de îndepărtare a capselor de piele, a însemnat "rata infecției rănilor a fost stratosferică”. Unii pacienți au suferit leziuni prin explozie în cazul în care schijele au trecut prin mai multe părți ale corpului, lezând ficatul, splina, stomacul și intestinul, în timp ce alții au suferit sângerări interne în plămâni.

Cel mai rău dintre toate, a spus Maynard, a fost numărul mare de palestinieni, în principal copii, care au sosit cu arsuri traumatice și amputații. "(Am văzut) cele mai îngrozitoare arsuri, literalmente arse până la oase, unele dintre ele”, a spus Maynard.

"Colegii mei din ER au văzut în special oameni venind cu picioarele atârnate sau cu brațele atârnând.”

În medie, peste 10 copii și-au pierdut unul sau ambele picioare în fiecare zi în Gaza începând cu 7 octombrie, a declarat duminică Salvați Copiii.

În spitalul Al-Aqsa, mulți dintre pacienți erau refugiați din taberele locale, inclusiv Al-Maghazi, Al-Bureij și Nuseirat, în ceea ce Maynard a numit "cea mai clară dovadă pe care v-ați putea dori vreodată că a existat un măcel fără discriminare de oameni”.

Armata israeliană "face tot posibilul pentru a evita victimele civile, inclusiv oferirea de avertizare timpurie înainte de atac, coridoare de trecere în siguranță și zone mai sigure desemnate”, a spus biroul primului ministru israelian Benjamin Netanyahu.

Atacurile israeliene asupra Gaza au ucis cel puțin 23.210 palestinieni din 7 octombrie și au rănit alți 59.167, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas. Maynard încă se gândește la băiețelul pe care l-a găsit pe jos la spital.

El a fost doar unul dintre mulți orfani de război și a venit fără familie, "țipând după părinții lor” care fuseseră uciși. „Era în viață când am plecat, dar nu știu dacă a supraviețuit”, a spus Maynard.

Update 21:30. Germania va furniza un ajutor financiar armatei libaneze

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a promis miercuri un ajutor în valoare de 15 milioane de euro pentru armata libaneză, într-un context de îngrijorare în creştere cu privire la tensiunile de la frontiera cu Israelul, pe fondul războiului din Fâşia Gaza, informează AFP.

Armata trebuie să fie în măsură să exercite un "control eficace" în regiune, pentru a "stăvili miliţiile armate şi organizaţiile teroriste", a declarat Baerbock aflată în vizită la Beirut, adăugând că este vorba de un ajutor care să-i permită armatei libaneze să-şi securizeze mai bine frontiera sudică pe care o are cu Israelul.

Ajutorul va servi în mod concret pentru achiziţia de carburant, precum şi pentru formarea trupelor libaneze de supraveghere a frontierelor, a precizat Annalena Baerbock.

Armata israeliană şi Hezbollah, puternica mişcare şiită libaneză aliată a Hamas-ului palestinian, se confruntă zilnic în schimburi de focuri de o parte şi de alta a frontierei israeliano-libaneze, de la începutul războiului sângeros dintre Israel şi Hamas, declanşat pe 7 octombrie, după atacul sângeros al mişcării islamiste palestiniene.

Update 20:30 IDF anunţă că trupele continuă să lupte împotriva Hamas în zona Khan Younis din sudul Gazei și Maghazi în centrul Fâșiei, cu lovituri efectuate împotriva a peste 150 de ținte aparținând grupării teroriste în ultima zi.

În Maghazi, IDF susține că trupele Brigăzii Golani au dirijat lovituri aeriene asupra numeroșilor agenți Hamas și au descoperit 15 puțuri de tunel.

În timpul unui raid asupra unui site Hamas din zonă, IDF susține că soldații Golani au găsit lansatoare de rachete, rachete, drone și explozibili.

Între timp, în Khan Younis, Divizia 98 a direcționat lovituri aeriene asupra a peste 10 agenți Hamas în zona lor de operațiuni, spune IDF.

Update 19:30 Secretarul de stat american Antony Blinken respinge acuzațiile de genocid formulate de Africa de Sud împotriva Israelului

Secretarul de stat american Antony Blinken respinge acuzațiile de genocid formulate de Africa de Sud împotriva Israelului. El a precizat că armata israeliană nu a comis un genocide împotriva palestinienilor, astfel că acuzațiile sunt lipsite de valoare. El a făcut aceste comentarii într-o conferinţă de presă la Tel Aviv după o întrevedere cu premierul Benjamin Netanyahu.

În procesul intentat la Curtea Internaţională de Justiţie, Israelul este acuzat de genocid împotriva palestinienilor din Fâşia Gaza.

Audierile în acest caz, înaintat de Africa de Sud, urmează să înceapă joi şi să se concentreze pe numeroşii civili morți. Oficialii Hamas din Fâșia Gaza susțin că au fost uciși, în confruntări, peste 23.000 de locuitori în cele trei luni de război.

Președintele israelian Itzhak Herzog a acuzat Africa de Sud de ipocrizie şi i-a mulţumit Washingtonului pentru sprijinul acordat Israelului.

Update 18:30. Israel: "Hamas nu mai controlează mari părți din Gaza"

Hamas nu mai deține controlul în mari părți ale Fâșiei Gaza, a declarat Benny Gantz, membru al cabinetului de război israelian.

"Astăzi, nu există o guvernare efectivă a Hamas într-o mare parte a Fâșiei Gaza”, a spus Gantz în timpul unei conferințe de presă la Tel Aviv miercuri.

"Instituțiile publice au fost distruse. Nu oferă educație sau servicii medicale decât prin intermediul organizațiilor internaționale”.

El a reiterat, de asemenea, importanța întoarcerii tuturor ostaticilor răpiți în atacul din 7 octombrie, spunând că aceasta este prioritatea în fiecare decizie de luptă.

"Dacă vreunul dintre răpiți ne urmărește acum, este important să știți – facem totul pentru a vă întoarce la cei dragi care nu încetează să lupte pentru tine”, a adăugat Gantz.

Update 17:30. OMS anulează încă o misiune de ajutor în Gaza din cauza problemelor de securitate

Organizația Mondială a Sănătății a anulat miercuri încă o misiune de asistență medicală planificată în Gaza. Decizia a fost luată din cauza problemelor de securitate. Este a șasea misiune anulată în două săptămâni, potrivit Reuters.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că este a șasea misiune în nordul Gaza, anulată de agenția ONU deoarece nu au fost primite asigurări cu privire la securitatea echipei.

"Bombardamentul intens, restricțiile privind circulația, deficitul de combustibil și comunicațiile întrerupte fac imposibil ca OMS și partenerii noștri să ajungă la cei care au nevoie. Solicităm Israelului să aprobe cererile OMS și ale altor parteneri de a furniza ajutor umanitar”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferință de presă online.

Tot miercuri, OMS a anunțat că doar 15 spitale din Gaza mai sunt deschise parțial.

Update 16:30. Medic canadian, avertisment sumbru: "Gaza nu mai are provizii medicale esențiale"

Un chirurg canadian care sa întors recent din Gaza a relatat o imagine sumbră a situației de pe teren.

"Avem o lipsă majoră de echipamente, de rechizite medicale, RMN şi CT... să nu mai vorbim de lipsa de medicamente analgezie, antibiotice”, a spus Anas Al-Kassem pentru CNN , adăugând că a trebuit să efectueze cusături pacienților fără anestezice.

„Cred că este mai rău decât mă așteptam”, a spus el pentru CNN, adăugând că bombardamentul israelian în Gaza a fost mai intens decât ceea ce a experimentat lucrând la Alep în timpul războiului civil din Siria.

Update 15:30 O fetiță în vârstă de 5 ani a fost ucisă după ce un adăpost din orașul Khan Younis al organizației "Medici fără frontiere" (Medecins San Frontieres, MSF) a fost lovit, aparent, de un obuz de tanc.

MSF spune că nu poate confirma originea obuzului, însă a comunicat că acesta "pare similar cu cele folosite de tancurile israeliene". 

"Obuzul nu a explodat la impact pentru că, altfel, mult mai mulți membri ai personalului nostru și familiile lor ar fi fost uciși", a declarat coordonatorul de proiecte MSF în Gaza, Thomas Lauvin.

Fețița rănită de proiectil era o membră de familie a personalului MSF. Ea a fost operată, dar a murit în ziua următoare, potrivit organizației citate.

MSF a mai precizat că membrii săi nu au primit ordine de evacuare pentru a părăsi adăpostul, deși au informat armata israeliană despre locația lor.

Update 14:30 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a făcut o vizită-surpriză în Bahrein pentru a se întâlni cu regele Hamad bin Isa Al Khalifa.

Blinken, care întreprinde un nou turneu diplomatic în Orientul Mijlociu pentru a calma tensiunile regionale legate de ofensiva militară a Israelului în Gaza, urma să revină miercuri seară în Israel.

Diplomatul american a vizitat până acum în această călătorie Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Turcia, Grecia, Iordania, Qatar și Israel, având pe agendă și o întâlnire în Cisiordania cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas.

La Tel Aviv, Blinken a transmis clar guvernului israelian că palestinienilor trebuie să li se permită să se întoarcă la casele lor din Gaza și că guvernul premierului Benjamin Netanyahu trebuie să se îndrepte către o soluție cu două state, notează CNN.

Update 13:20 Secretarul de stat american Antony Blinken a transmis "în mod clar" Israelului că palestinienilor trebuie să li se permită să se întoarcă la casele lor din Gaza "de îndată ce condițiile permit acest lucru" și că nu trebuie să fie strămutați din enclavă, relatează CNN.

Blinken s-a întâlnit marți, la Tel Aviv, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și cu alți oficiali israelieni de rang înalt.

El a spus că a sosit în Israel într-un "moment incredibil de dificil", după escale în țări din Orientul Mijlociu. 

Șeful diplomației american a subliniat importanța evitării unor noi suferințe pentru civilii din Gaza, într-un moment în care organizațiile mondiale din domeniul Sănătății avertizează cu privire la colapsul sectorului sanitar din enclava palestiniană.

De asemenea, Blinken a spus că Netanyahu trebuie să țină în frâu tendințele de extremă dreapta ale guvernului său pentru a obține orice progres în viitor, notează sursa citată.

Update 11:10 Armata israeliană susține că a lovit peste 150 de ținte Hamas în ultima zi.

IDF susține că trupele continuă să lupte împotriva Hamas în zona Khan Younis din sudul Gazei și Maghazi în centrul Fâșiei, cu lovituri efectuate împotriva a peste 150 de ținte aparținând grupării teroriste în ultima zi.

În Maghazi, IDF susține că trupele Brigăzii Golani au dirijat lovituri aeriene asupra numeroșilor agenți Hamas și au descoperit 15 puțuri de tunel.

În timpul unui raid asupra unui site Hamas din zonă, IDF susține că soldații Golani au găsit lansatoare de rachete, rachete, drone și explozibili.

Între timp, în Khan Younis, Divizia 98 a direcționat lovituri aeriene asupra a peste 10 agenți Hamas în zona lor de operațiuni, spune IDF.

Update 09:50 Marina americană a doborât zeci de rachete şi drone lansate de rebelii houthi peste Marea Roșie.

Marina SUA a doborât 21 de rachete și drone lansate de rebelii houthi din Yemen, potrivit unui comunicat al Comandamentului Central al SUA, într-unul dintre cele mai mari atacuri houthi care au avut loc în Marea Roșie în ultimele luni, transmite CNN.

Armata l-a numit un "atac complex” efectuat de militanții susținuți de Iran.

Atacul a fost lansat în jurul orei 21:15 și a inclus 18 drone de atac unidirecțional, două rachete de croazieră antinavă și o rachetă balistică antinavă, a spus Comandamentul Central.

Atacul a fost lansat către căile maritime internaționale din sudul Mării Roșii, unde călătoreau „zeci” de nave comerciale, potrivit declarației. Nu au existat nave avariate în atac și nici victime.

Update 08:20 Forţele internaţionale desfăşurate în Marea Roşie au răspuns la un nou incident de securitate în largul coastei de nord a Yemenului, o regiune aflată sub controlul rebelilor houthi, a anunţat miercuri dimineaţa agenţia britanică de securitate maritimă UKMTO, transmite AFP.

"UKTMO a primit informaţii despre un incident la aproximativ 50 de mile marine vest de Hodeida (port yemenit) care implică prezenţa dronelor.

Au intervenit forţele coaliţiei. Nu au fost răniţi sau pagube", a indicat agenţia britanică pe X, recomandând navelor să călătorească "cu prudenţă" în Marea Roşie.

De la începutul războiului din 7 octombrie între Israel şi Hamas, rebelii houthi, care controlează o mare parte a Yemenului, au intensificat atacurile în Marea Roşie pentru a încetini traficul maritim internaţional, susţinând că acţionează în solidaritate cu palestinienii care suferă în Fâşia Gaza de pe urma bombardamentelor israeliene.

Principalul aliat al Israelului, Statele Unite au înfiinţat în decembrie o coaliţie internaţională pentru a proteja traficul maritim de atacurile rebelilor houthi în această zonă strategică pe unde trece 12% din comerţul mondial.

Israelul a promis că va "anihila" Hamas după atacul său fără precedent din 7 octombrie, în care au murit aproximativ 1.140 de persoane, conform bilanţului israelian. Bombardamentele israeliene necontenite au provocat peste 23.210 de morţi în Fâşia Gaza, în majoritate femei, copii şi adolescenţi, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas

Update 00:00 Creşterea "presiunii asupra Iranului este crucială" şi "ar putea împiedica o escaladare regională" pe alte fronturi ale războiului din Fâşia Gaza, a declarat, marţi, ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, în timpul unei întrevederi la Tel Aviv cu secretarul de stat american Antony Blinken, informează AFP.

Temerile privind o escaladare regională a ostilităţilor dintre Israel şi alţi inamici ai săi, o alianţă informală de grupări armate susţinute de Iran în Libia, în Siria, în Irak şi în Yemen, nu au încetat să sporească de la începutul războiului în Gaza, declanşat de atacurile din 7 octombrie ale mişcării palestiniene islamiste Hamas.

"A spori presiunea asupra Iranului este crucial şi ar putea împiedica o escaladare regională pe alte teatre de operaţiuni", potrivit declaraţiilor lui Gallant, citate într-un comunicat al guvernului israelian publicat după întrevederea sa cu responsabilul american.

În timpul acestei întrevederi, ministrul israelian a subliniat că operaţiunile (militare) din sectorul Khan Younes, în sudul Fâşiei Gaza, "se vor intensifica şi vor continua", potrivit comunicatului.

Război în Israel, 9 ianuarie 2024 | Zeci de victime la spitalul Al Aqsa din Gaza, după ultimele atacuri israeliene

Război în Israel, 8 ianuarie 2024 | Blinken: "Declarațiile miniștrilor israelieni care cer relocarea palestinienilor din Gaza sunt iresponsabile"

Război în Israel, 7 ianuarie 2024 | Regele Iordaniei îi cere secretarului de stat american să facă presiuni asupra Israelului

Război în Israel, 6 ianuarie 2024 | Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se întâlnește cu Erdogan în Turcia

Război în Israel, 5 ianuarie 2024 | SUA oferă 10 milioane de dolari pentru informații financiare despre Hamas

×
Etichete: Război în Israel
Parteneri
TOP articole
x close