Antena 3 CNN Război în Israel Operaţiune spectaculoasă a armatei israeliene. Cum au fost salvaţi cei patru ostatici din mâinile teroriştilor Hamas

Operaţiune spectaculoasă a armatei israeliene. Cum au fost salvaţi cei patru ostatici din mâinile teroriştilor Hamas

O misiune rară care a necesitat săptămâni întregi de planificare

Operaţiune spectaculoasă a armatei israeliene. Cum au fost salvaţi cei patru ostatici din mâinile teroriştilor Hamas
Israelul a reușit să salveze patru ostatici ai Hamas. Zeci de palestinieni, inclusiv femei și copii, au fost uciși în timpul operațiunii
de Ioana Mircea    |    09 Iun 2024   •   10:50

Operațiunea militară israeliană pentru salvarea a patru ostatici a fost o misiune rară, care a necesitat săptămâni de planificare și a primit undă verde finală doar cu câteva minute înainte de a începe, sâmbătă dimineața, conform oficialilor israelieni, potrivit nytimes.com.

Forțele speciale israeliene, sprijinite de armată, servicii de informații și forțele aeriene, au atacat două clădiri situate la câteva sute de metri distanță într-un cartier din Nuseirat, în centrul Gazei. Ei i-au adus acasă pe cei patru ostatici: Noa Argamani, 26 de ani; Almog Meir Jan, 22 de ani; Andrey Kozlov, 27 de ani; și Shlomi Ziv, 41 de ani, în viață și în stare medicală bună. Un ofițer de poliție, parte a forțelor care au condus raidul, a fost ucis.

Noa Argamani, adusă teafără și nevătămată acasă

Potrivit unui oficial din domeniul Apărării, serviciile de informații israeliene au aflat inițial că Noa Argamani era ținută într-o clădire de la suprafață, în apropierea zonei pieței din Nuseirat. Ulterior, s-a primit informația că alți trei ostatici se aflau într-o altă clădire din aceeași zonă, a adăugat oficialul.

În GALERIA FOTO de mai jos puteți vedea mai multe imagini cu Noa Argamani.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Zeci de palestinieni, inclusiv femei și copii, au fost uciși în timpul operațiunii de salvare, conform oficialilor locali din domeniul sănătății din Gaza. Armata israeliană a declarat că a vizat militanții care au amenințat forțele sale în timp ce încercau să extragă ostaticii. Nici armata israeliană, nici oficialii din domeniul sănătății palestinieni nu au furnizat o defalcare a civililor și combatanților uciși în raid.

Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că ofițerii israelieni au lucrat săptămâni întregi pentru a aduna informațiile necesare misiunii. Soldații israelieni s-au antrenat intens pe baza modelelor clădirilor unde se credea că erau ținuți ostaticii, a adăugat el.

„Aceasta a fost o misiune în inima unui cartier civil, unde Hamas s-a ascuns intenționat printre locuințe, unde erau civili și militanți înarmați care păzeau ostaticii. Și trebuie să acționăm într-un mod care să aducă acei ostatici acasă în viață", a spus amiralul Hagari.

În ultimele trei săptămâni, au existat mai multe ocazii când părea posibil să se efectueze operațiunea, dar toate încercările au fost anulate înainte ca forțele israeliene să lanseze misiunea, au spus cei doi oficiali israelieni din domeniul apărării.

Sâmbătă dimineața, șeful de stat major al armatei, Herzi Halevi, și directorul serviciului de informații Shin Bet din Israel, Ronen Bar, au dat unda verde finală cu câteva minute înainte ca operațiunea să înceapă în jurul orei 11 a.m., a spus amiralul Hagari.

×
Subiecte în articol: Război în Israel ostatici eliberati
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Patru pescari au murit după ce au băut dintr-o sticlă de pe fundul oceanului
x close