Antena 3 CNN Război în Israel NYT: "Israelul a început în secret invazia masivă în Gaza!" | Radu Tudor: "Este etapa cea mai complicată!"

NYT: "Israelul a început în secret invazia masivă în Gaza!" | Radu Tudor: "Este etapa cea mai complicată!"

Adrian Iclozan
4 minute de citit Publicat la 13:33 31 Oct 2023 Modificat la 13:33 31 Oct 2023
Zuma press invasion
Sursa foto: hepta / Zuma Press

Ambiguitatea a fost în mod intenționat întreținută de statul evreu, scrie publicația americană The New York Times, NYT.

Forțele terestre israeliene au avansat masiv în Fâșia Gaza, vineri seara, imediat după începerea Sabatului evreiesc.

Startul operațiunii a fost însoțit, în mod clasic, de un bruiaj al rețelelor de internet și telecomunicații din Gaza, care i-a împiedicat pe localnici să descrie evenimentele la care erau martori.

În cele trei zile de când a început efectiv ofensiva terestră, armata israeliană a continuat bombardamentele aeriene, în timp ce trupele de infanterie și blindatele au rămas, în mare parte, în zona rurală de la marginea Gaza City.

Expert King'S College: "Totul se întâmplă în secret"

Sub presiunea Statelor Unite, Israelul a evitat să descrie operațiunea drept o invazie. 

"Totul are loc în secret", a comentat Andreas Krieg, expert al King's College din Londra, adăugând că "există un grup foarte mic de oameni care știu cu adevărat ce se întâmplă, chiar și în interiorul Israelului".

Scopul unei astfel de ambiguități strategice este multiplu: menține inamicul în incertitudine, permite susținerea unui asediu asupra Gaza City - unde Hamas a săpat o vastă rețea de tuneluri și fortificații subterane - și câștigă timp pentru soldații evrei.

Radu Tudor: A început etapa cea mai complicată a războiului

Sunt câteva sute de obiective teroriste Hamas aflate la suprafață, în zona de nord a Fâșiei Gaza, în special în Gaza City, dar și în orașele-satelit.

Ei bine, în momentul în care armata israeliană a consumat etapa de bombardare a acestor obiective aflate la suprafață, s-a trecut la etapa bazată pe incursiunile terestre, evident, nu cu sute de mii de soldați, ci mai degrabă cu niște trupe terestre foarte bine organizate, sprijinite de blindate, de tancuri și de transportoare.

Forțele speciale au misiunea să intre în ascunzătorile Hamas unde, pe lângă arme, muniții, rachete, se pot afla și ostatici.

Așadar, a început faza cea mai complicată, care va fi urmată de o etapă ce va fi marcată de o prezență terestră masivă a armatei israeliene, cu zeci de mii de luptători în Fâșia Gaza", a anticipat la Antena 3 CNN analistul militar Radu Tudor.

Ce s-a întâmplat vineri în Gaza

Vălul secretului a început să se destrame vineri, odată cu bruiajul comunicațiilor în Gaza.

La scurt timp după aceea, forțele aeriene ale statului evreu au bombardat orașul cu un baraj masiv de rachete, cu scopul de a-i împinge pe luptătorii Hamas în rețeaua lor de tuneluri.

La scurt timp după ora 18.00, o formațiune de tancuri, blindate, buldozere, infanteriști și geniști a intrat în nordul Gaza. O altă coloană a intrat în centrul enclavei, apropiindu-se de Gaza City dinspre sud.

Odată pornită operațiunea, purtătorii de cuvânt ai armatei au încetat să mai răspundă la telefon.

Abia după mai multe ore, IDF a anunțat în termeni vagi că "extinde activitatea la sol".

După alte șase ore, un purtător de cuvânt IDF a confirmat că trupele israeliene se aflau în Gaza.

Benjamin Netanyahu anunță "faza a doua" a războiului, dar evită cuvântul "invazie"

Sâmbătă, militarii evitau în continuare să descrie înaintarea în enclavă drept o invazie, limitându-se să noteze că trupele au rămas în interiorul teritoriului palestinian.

În acea seară, premierul Benjamin Netanyahu a anunțat în mod oficial "a doua etapă" a războiului, la 24 de ore după ce aceasta a început.

În continuare, Israelul a difuzat doar informații limitate, întreținând impresia unei avansări controlate, de intensitate redusă.

Premierul Netanyahu a respins apelurile pentru încetarea focului, argumentând că asta ar însemna ca "Israelul să se predea Hamas, să se predea terorismului".

El a acuzat gruparea islamistă că îi împiedică pe civili să părăsească zonele de conflict.

Luni, trupele israeliene păreau că încercuiesc Gaza City

Luni seară, soldații israelieni încercuiau, aparent, Gaza City, închizând accesul în oraș dinspre nord și sud, fără a trimite însă forțe semnificative în interiorul acestuia.

Imagini din satelit, publicate de NYT arată un grup de tancuri israeliene în apropiere de Beit Hanoun, la aproximativ șase kilometri nord-est de orașul Gaza. 

În alte imagini se văd mai multe vehicule blindate grupate la aproximativ trei kilometri nord de Gaza City.

O înregistrare video postată, încă de duminică, pe rețelele de socializare și verificată de The New York Times, lasă să se vadă doi soldați ridicând un steag israelian deasupra unui hotel de pe o plajă din apropiere.

De asemenea, fost semnalate tancuri staționate în apropierea unei autostrăzi care leagă orașul Gaza de părțile sudice ale enclavei.

Un clip filmat de jurnalistul palestinian Youssef Al-Saifi și verificat de presa internațională surprinde un astfel tanc israelian aflat la sud de Gaza în timp ce trage cu tunul, de aproape, într-o mașină, aparent condusă de un civil.

"Am strigat la tipul aflat în Skoda care mergea cu viteză. El nu credea că acolo e un tanc", a relatat Al-Saifi.

Experții militari israelieni consideră invazia ca fiind treptată și graduală.

"Nu este un blitzkrieg (război fulger, n.r.), nu este genul de lupte pe care le-am văzut în cel de-al Doilea Război Mondial. Este o mișcare foarte lentă, pentru a ne asigura că îi ucidem pe toți teroriștii, că distrugem toate tunelurile și că ne protejăm forțele. Mișcarea rapidă nu este o idee bună aici", a arătat Amos Yadlin, un fost șef al spionajului militar israelian, citat de NYT.

×
x close