Antena 3 CNN Război în Israel Război în Orientul Mijlociu | Cabinetul de război israelian s-a reunit pentru a cincea oară de la atacul Iranului. Cele trei scenarii de răspuns militar

Război în Orientul Mijlociu | Cabinetul de război israelian s-a reunit pentru a cincea oară de la atacul Iranului. Cele trei scenarii de răspuns militar

Redacția Antena 3 CNN
38 minute de citit Publicat la 08:35 17 Apr 2024 Modificat la 08:53 17 Apr 2024
rachete iran israel
Război în Orientul Mijlociu! Iran a lansat un atac cu zeci de drone și rachete asupra Israelului | Oamenii se adăpostesc în buncăre Sursa foto: worldupdates245

Update miercuri, 17 aprilie, 08:36 Statele Unite vor impune noi sancțiuni asupra Iranului, după atacul masiv lansat sâmbătă noaptea asupra statului evreu.

Anunțul a fost făcut de consilierului pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan.

Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei, a spus că administrația Biden va folosi sancțiunile pentru a continua să contracareze "activitatea malignă și destabilizatoare a regimului iranian".

Majoritatea celor 300 de rachete și drone lansate din interiorul teritoriului iranian au fost interceptate de Israel și aliații săi.

Iranul a declarat că a atacat Israelul drept represalii la un atac israelian asupra complexului său diplomatic din Damasc, în care au fost uciși mai mulți militari de rang înalt.

Update marți, 16 aprilie, 15:35 Compania britanică EasyJet a anunțat că suspendă zborurile către și dinspre orașul israelian Tel Aviv până la 27 octombrie.

Anunțul a fost făcut marți.

"Clienților care și-au făcut rezervări pentru a zbura pe această rută, până la această dată, li se oferă opțiuni, inclusiv o rambursare completă", a precizat compania aviatică într-un răspuns pentru CNN.

EasyJet anunțat inițial că zborurile către Israel vor fi suspendate până la 21 aprilie, pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Update marți, 16 aprilie, 14:35 Cabinetul de război al Israelului s-a reunit pentru a cincea oară de la atacul Iranului

Cabinetul de război al Israelului s-a reunit, marți, pentru a discuta răspunsul la atacul masiv cu sute de drone și rachete lansat de Iran asupra statului evreu în ultimul weekend.

În pofida avnergurii sale, atacul a provocat pagube minime, proiectilele fiind interceptate și distruse de avioanele aliaților Israelului - SUA, Marea Britanie și Franța - dar și de apărarea antiaeriană din Iordania și de sistemul israelian Iron Dome.

Reuniunea de marți, care a început la prânz, este a cincea a acestui organism, începând de duminică.

După ședința de luni, Israelul "cântărește" răspunsul militar pentru Iran, a relatat presa internațională.

Teheranul și-a justificat atacul din noaptea de sâmbătă spre duminică spunând că este răspunsul său la un o lovitură atribuită Israelului asupra consulatului iranian din Damasc, la începutul acestei luni.

Mai mulți militari iranieni de rang înalt au fost uciși atunci.

Update marți, 16 aprilie, 13:27 O analiză făcută la CNN de colonelul (r) Cedric Leighton scoate în evidență trei tipuri de răspuns la îndemâna Israelului, după atacul efectuat sâmbătă noaptea, timp de mai multe ore, de Iran asupra statului evreu.

Un răspuns de anvergură redusă ar putea însemna atacuri cibernetice sau raiduri de comando ale armatei israeliene în Iran.

Un răspuns de nivel mediu ar fi un atac asupra unui oraș sau asupra unei unități militare. 

Iar un răspuns de amploare ar include, practic, tot teritoriul Iranului, cu toate țintele militare posibile, terestre sau navale.

Analiză CNN: 50% din lansările efectuate de Iran sâmbătă noaptea au eșuat
Aceste răspunsuri vin cu consecințele corespunzătoare, iar israelienii trebuie să ia în considerare acest lucru.

Pe de altă parte, atacul iranian de sâmbătă noaptea a relevat o rată uriașă de eșec a arsenalului de care dispune Teheranul. Nu este vorba despre faptul că majoritatea dronelor și rachetelor lansate spre Israel au fost interceptate.

Este vorba despre faptul că aproximativ 50% dintre aceste lansări au fost ratate, neavând nicio șansă să ajungă la țintă, cu sau fără interceptările operate de aliații Israelului și de sistemul defensiv Iron Dome, arată analiza CNN.

Update marți, 16 aprilie, 12:24 Președintele iranian Ebrahim Raisi a avertizat că "cea mai mică acțiune" împotriva intereselor țării sale va fi întâmpinată cu un răspuns "sever, extins și dureros".

În cadrul unei convorbiri telefonice cu emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al Thani, președintele Raisi a declarat că atacul de săptămâna trecută al Iranului asupra Israelului a fost un act de "apărare legitimă".

La rândul său, Qatarul a exprimat poziția conform căreia este necesar să se reducă toate formele de escaladare și să se evite extinderea conflictului în regiune, notează presa internațională.

"Așa cum am anunțat deja oficial, operațiunea 'Promisiunea onestă' a fost realizată cu succes, cu scopul de a pedepsi agresorul. Acum declarăm cu fermitate că cea mai mică acțiune împotriva intereselor Iranului va fi, cu siguranță, întâmpinată cu un răspuns sever, extins și dureros împotriva tuturor autorilor săi", a spus Raisi.

"Promisiunea onestă" este numele dat de Iran atacului fără precedent, în cadrul căruia au fost lansate sute de drone și rachete asupra Israelului, timp de cinci ore.

Proiectilele au fost aproape în întregime interceptate și neutralizate de armata israeliană și de aliații statului evreu.

Israelul a decis luni, în cadrul Cabinetului de război, că va răspunde atacului iranian și își cântărește opțiunile în acest sens.

Update marți, 16 aprilie, 11:23 Ministrul de Externe al Israelului anunță că dirijează "o ofensivă diplomatică împotriva Iranului", în timp ce guvernul său "cântărește" un răspuns militar la atacul cu rachete și drone lansat de Teheran la finele săptămânii trecute, relatează presa internațională.

"În această dimineață am trimis scrisori către 32 de țări și am vorbit cu zeci de miniștri de Externe și personalități importante din lume, cerând să fie impuse sancțiuni asupra proiectului iranian de rachete", a postat Israel Katz pe rețeaua X.

El a cerut, de asemenea, declararea drept organizație teroristă a Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran.

Potrivit ministrului israelian, "Iranul trebuie să fie oprit acum, înainte de a fi prea târziu".

Update marți, 16 aprilie, 09:58 Mai multe companii aeriene se pregătesc să reia zborurile spre Israel, oprite în contextul atacului lansat de Iran săptămâna trecută.

Compania Wizz Air a anunţat că va relua, de azi, zborurile spre Israel.

Și Lufthansa urma să-și reînceapă, marți, zborurile spre destinații din Orientul Mijlociu, între care  Tel Aviv, Amman, Beirut şi Erbil. Cursele spre Teheran ale operatorului german ar urma să fie reluate de joi.

În schimb, compania aeriană britanică EasyJet a suspendat, până duminică, zborurile spre și dinspre Tel Aviv, din cauza evoluției situației din Israel.

Update marți, 16 aprilie, 08:30 Israelul a luat decizia de a răspunde în forță atacului lansat de Iran în noaptea de sămbătă spre duminică asupra statului evreu.

Decizia de principiu a fost luată luni de cabinetul israelian de război, condus de premierul Banjamin Netanyahu.

Armata israeliană urmează să calculze răspunul militar, astfel încât să nu degenereze într-un război regional.

Americanii vor, de asemenea, să se pronunțe asupra planului israelian, după ce președintele Joe Biden i-a spus încă de sâmbătă noaptea lui Benjamin Netanyahu că Statele Unite nu vor susţine un atac al Israelului asupra Iranului.

Ministrul de externe de la Teheran a avertizat Statele Unite că Iranul va răspunde "rapid și decisiv" oricăror "aventuri militare" ale Israelului.

De asemenea, armata iraniană a atenționat Marea Britanie, Franța și Germania să nu susțină decizia Israelului de a răspunde la atacul Iranului, pentru că Teheranul va contraataca cu o armă pe care nu a mai folosit-o niciodată, relatează Antena 3 CNN.

Update luni 21:10 Israelul afirmă că va exista un „răspuns” la atacul Iranului 

Șeful Statului Major al Forțelor de Apărare Israeliene a avertizat că va exista un răspuns la atacul de amploare al Iranului, scrie Sky News. Cabinetul de război al Israelului a ținut luni a treia reuniune în 48 de ore, iar ulterior presa a relatat că obiectivul Israelului este de a răni Iranul fără a provoca un război total. Rapoartele au sugerat, de asemenea, că Israelul dorește să se lanseze într-o acțiune împotriva Iranului coordonată cu SUA. Cu toate acestea, America a declarat că nu va fi implicată într-o contraofensivă împotriva Iranului.

Update luni 20:15 Israelul a decis să atace Iranul, potrivit presei israeliene.

La finalul şedinţei cabinetului de război israelian, s-a optat pentru o ripostă la atacul cu drone şi rachete de sâmbătă.

Cabinetul Netanyahu a anunţat că va oferi Iranului "un răspuns clar şi puternic".

Premierul israelian a cerut armatei israeliene (IDF) „opțiuni potențiale de țintă” pentru un atac israelian asupra Iranului, potrivit The Washington Post luni, citând surse israeliene.

Sunt aşteptate în scurt timp noi declaraţii oficiale. 

Update luni 18:30 Potrivit postului israelian Channel 12, citat de The Times of Israel, au fost discutate mai multe opţiuni, fiecare dintre ele constând într-un răspuns "dureros" de represalii contra Iranului, dar unul care să nu declanşeze un război regional.

De asemenea, conform aceleiaşi surse, cabinetul de război israelian doreşte să opteze pentru o reacţie care să nu fie blocată de SUA.

Pe de altă parte, în acest nou context, Israelul şi-a amânat ofensiva pe care intenţiona să o lanseze în oraşul Rafah în Fâşia Gaza, în războiul cu gruparea Hamas care continuă în această enclavă palestiniană, relatează postul CNN, preluat de agenţia EFE. Washingtonul se opune acestei ofensive, întrucât ea ar implica o criză umanitară majoră, oraşul Rafah fiind ultimul refugiu al palestinienilor care fug din calea luptelor.

În acest timp, publicaţia Wall Street Journal citează oficiali americani şi din alte ţări occidentale care estimează că Israelul ar urma să răspundă rapid atacului iranian, posibil chiar astăzi, luni.

Totuşi, aceiaşi responsabili mai cred că actuala situaţie ar putea oferi atât Iranului cât şi Israelului o ieşire onorabilă care să prevină o nouă escaladare, având în vedere că acum ambele părţi pot pretinde o victorie, Iranul pentru că a răspuns atacului asupra consulatului său din Damasc, iar Israelul pentru că a reuşit să respingă salva iraniană de drone şi rachete.

Iranul a lansat sâmbătă noaptea circa 300 de drone şi rachete asupra Israelului, ca represalii după atacul aerian din 1 aprilie asupra consulatului iranian la Damasc, soldat cu moartea a şapte membri din Corpul Gardienilor Revoluţiei, dintre care doi generali, şi a şapte cetăţeni sirieni.

Israelul afirmă că a doborât 99% din dronele şi rachetele iraniene, beneficiind şi de ajutorul aliaţilor săi, în special SUA, dar şi Marea Britanie şi Franţa, ale căror avioane de luptă au acţionat pentru doborârea acestor ţinte.

De atunci, cabinetul de război israelian tot discută despre cum să răspundă atacului iranian. Potrivit CNN, în cadrul acestui cabinet fostul ministru al apărării Benny Gantz a cerut o reacţie rapidă, dar premierul Benjamin Netanyahu nu a luat încă o decizie.
 

Update luni 16:20 Israelienii au decis să amâne ofensiva terestră de la Rafah. Aceasta ar fi putut să înceapă peste câteva zile, dar a fost amânată ca urmare a atacului iranian asupra Israelului. Informația este oferite de două surse israeliene, citate de CNN.

Israelul urma să facă primii pași către o ofensivă terestră la Rafah săptămâna aceasta, dar a amânat operațiunea deoarece experții analizează un răspuns la atacul Iranului, au declarat sursele.

O ofensivă la Rafah este complicată deoarece în oraș se adăpostesc peste un milion de oameni. Forțele aeriene israeliene plănuiau să arunce pliante în anumite părți ale orașului luni, au transmis sursele.

Un oficial israelian a declarat că Israelul rămâne hotărât să desfășoare o ofensivă terestră în orașul din sudul Fâșiei Gaza, deși momentul evacuărilor civile și al viitoarei ofensive terestre rămâne neclar. Armata israeliană a refuzat să comenteze.

Update luni 16:00 Israelul îşi continua luni, 15 aprilie, operaţiunile în Fâşia Gaza, subliniind că atacul fără precedent din weekend nu-l va face să se abată de la obiectivele pe care le are împotriva Hamas, relatează AFP.

Contraamiralul Daniel Hagari afirmă că Israelul nu și-a pierdut din vedere un singur moment misiunea esenţială în Fâşia Gaza.

„Chiar în timp ce eram atacaţi de Iran, nu ne-am pierdut din vedere un singur moment misiunea esenţială în Fâşia Gaza, care constă în salvarea ostaticilor noştri din mâna Hamas, mandatarul Iranului”, declara duminică seara un purtător de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari.

El a anunţat trimiterea - în zilele următoare - a două brigăzi de rezervişti suplimentare la luptă în teritoriul palestinian asediat.

Potrivit armatei, ostaticii răpiţi în atacul Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie sunt ţinuţi în Rafah, în sudul extrem al Fâşiei Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a declarat hotărât să lanseze o ofensivă terestră împotriva acestui oraş, pe care-l prezintă drept ultimul mare bastion al Hamas - o mişcare islamistă aflată la putere în enclavă don 2007 - în pofida unor avertismente ale Statelor Unite şi altor capitale, care se tem de o baie de sânge în rândul palestinienilor deplasaţi în zonă.

Update luni 15:31 Armata israeliană, IDF, anunță că patru dintre soldații săi au fost răniți într-o explozie produsă în cursul nopții în zona de frontieră de nord, la granița cu Libanul.

Unul dintre răniți este în stare gravă, potrivit sursei citate.

Gruparea proiraniană Hezbollah, activă în sudul Libanului și care se confruntă frecvent cu IDF în nordul statului evreu, afirmă că a detonat dispozitive explozive după ce soldații israelieni au trecut pe teritoriul libanez.

Armata israeliană nu a confirmat dacă forțele sale au intrat în Liban.

Update luni 13:58 Israelul a cerut sancţionarea Iranului, în urma unui atac fără precedent lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică de armata republicii islamice.

"Consiliul de Securitate trebuie să acţioneze", a cerut ambasadorul israelian la ONU Gilad Erdan în ședința de urgență a acestui organism ONU.

El a cerut ca ONU "să impună toate sancţiunile posibile Iranului înainte să fie prea târziu".

Ambasadorul iranian la ONU, Amir Saeid Iravani, a invocat "dreptul la autoapărare" al țării sale.

"Consiliul de Securitate a eşuat în sarcina sa de a menţine pacea şi securitatea internţaionale, prin faptul că nu a condamnat atacul de la 1 aprilie la Consulatul Iranului la Damasc, iar în aceste condiţii Republica islamică Iran nu a avut altă opţiune decât să-şi exercite dreptul la autoapărare", a spus diplomatul iranian.

El a dat asigurări că Teheranul nu vrea o escaladare, dar că va răspunde "oricărei ameninţări sau agresiuni".

Secertarul general al ONU Antonio Guterres a îndemnat la "reţinere maximă".

”Nici regiunea şi nici lumea nu-şi mai pot permite alte războaie”, a subliniat el.

Update luni 13:30 Cabinetul de război al Israelului se reunește la câteva ore după o precedentă ședință, în care nu s-a convenit nicio măsură imediată de răspuns la atacul masiv lansat de Iran cu drone și rachete în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Reuniunea are loc luni, la ora locală 14 (aceeași oră în România), notează CNN.

Sursa citată relatează că decidenții israelieni sunt hotărâți să acționeze, dar nu au decis încă asupra momentului și asupra anvergurii răspunsului militar.

Benny Gantz, membru al Cabinetului de război, a declarat anterior că Israelul va face Iranul "să plătească" pentru atacul de sâmbătă noaptea, într-un mod și într-un moment pe care statul evreu le va decide.

Însă președintele israelian Isaac Herzog a declarat pentru realizatorul CNN Wolf Blitzer că țara sa nu caută război după atacul Iranului și că "este nevoie de echilibru" în actuala conjunctură.

De asemenea, un oficial de rang înalt al administrației Biden susține că israelienii au transmis SUA că nu caută o escaladare semnificativă cu Iranul.

Update luni, 11:30 Patru din cele șase aeronave britanice Eurofighter Typhoon staționate în România la baza Mihail Kogălniceanu au participat la interceptarea dronelor și rachetelor lansate de Iran spre Israel.

"Pentru piloții britanici din România, alarma a fost dată încă de vineri. Aeronavele au fost trimise spre zona de conflict, fiind ridicate de la sol în momentul în care a început atacul iranian.

Aparatele britanice au sosit în România pe 25 martie, cu un personal de 200 de oameni - piloți și personal de întreținere - pentru întărirea misiunilor de poliție aeriană. SUA, Marea Britanie, Franța și Iordania au fost țările care au doborât dronele și rachetele lansate de Iran în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Atacul a fost anunțat drept represalii pentru o lovitură atribuită Israelului la începutul acestei luni, în Siria, în urma căreia au fost uciși într-un complex diplomatic al Teheranului din Damasc mai mulți militari iranieni de rang înalt.

După atacul din weekend, respins de Israel și de aliații săi, președintele american Joe Biden și alți oficiali americani au anunțat guvernul statului evreu că nu vor sprijini Israelul într-un eventual contraatac asupra Iranului", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Laurențiu Rădulescu.

Update luni, 09:30 Armata statului evreu a interceptat și doborât o dronă lansată asupra teritoriului israelian.

Atacul, care a avut loc luni dimineață, a venit dinspre est, fiind, cel mai probabil, efectuat din Iran sau Irak, potrivit forțelor israeliene, IDF, relatează Antena 3 CNN.

Drona a fost monitorizată, iar sirenele nu au fost declanșate, pentru că nu au existat amenințări la adresa civililor, arată IDF.

Israelul, la rândul său, a efectuat în cursul dimineții noi lovituri în sudul Libanului, unde este activă gruparea pro-iraniană Hezbollah.

Ședința cabinetului de război israelian, care a durat mai multe ore, s-a încheiat fără o decizie legată de cum va răspunde statul evreu la atacul masiv lansat de Iran în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Presa internațională relatează că președintele american Joe Biden i-a transmis premierului israelian Benjamin Netanyahu că SUA nu vor sprijini o contralovitură a Israelului la adresa Iranului.

Update duminică 23:20 Israelul nu caută războiul după atacul Iranului și "este nevoie de echilibru în această situație", a declarat, duminică, președintele israelian Isaac Herzog, pentru CNN.

Premierul Benjamin Netanyahu vorbește cu mulți lideri mondiali și există "un dialog intim cu aliații" ca răspuns la acțiunile Iranului, a spus el.

"Luăm totul în considerare. Acționăm cu sânge rece și luciditate", a spus Herzog. "Cred că acționăm într-un mod foarte concentrat și foarte responsabil și sunt sigur că va exista o decizie în consecință, care va asigura că vom proteja și apăra poporul israelian."

Update duminică 22:20 Liderii G7 au dat duminică o declarație comună după o întrunire video în care au discutat despre atacul Iranului asupra Israelului.

Într-o declarație comună dată după atacul Iranului asupra Israelului, liderii G7 condamnă acțiunea Teheranului. 

"Noi, liderii G7, condamnăm fără echivoc, în termenii cei mai fermi, atacul direct și fără precedent al Iranului împotriva Israelului. Iranul a trimis sute de drone și rachete spre Israel. Israelul, cu ajutorul partenerilor săi, a împiedicat atacul.

Ne exprimăm solidaritatea și sprijinul deplin față de Israel și poporul său și ne reafirmăm angajamentul față de securitatea acestuia”, au arătat liderii G7, potrivit Reuters.

Prin acțiunile sale, Iranul a făcut un pas în plus spre destabilizarea regiunii și riscă să provoace o escaladare regională incontrolabilă. Acest lucru trebuie să fie evitat, consideră liderii G7.

”Vom continua să depunem eforturi pentru a stabiliza situația și a evita o nouă escaladare. În acest spirit, cerem Iranului și reprezentanților săi să înceteze atacurile și suntem pregătiți să luăm măsuri suplimentare acum și ca răspuns la alte inițiative destabilizatoare. De asemenea, ne vom consolida cooperarea pentru a pune capăt crizei din Gaza, inclusiv prin continuarea eforturilor în vederea unei încetări imediate și durabile a focului și a eliberării ostaticilor de către Hamas, precum și pentru a oferi asistență umanitară sporită palestinienilor care au nevoie", au mau arătat liderii G7.

Update duminică 21:10 Oficialii armatei israeliene nu au declarat în mod clar dacă în următoarea perioadă vor lansa un atac asupra Iranului, drept răspuns la ploaia de rachete din noaptea de sâmbătă spre duminică. Totuși, aceștia spun că Israelul are ”atât planuri de apărare, cât și de atac”.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF, a declarat că în următoarele două luni vor fi racolate două batalioane de rezervă pentru a-și întări apărarea. Însă nu a precizat, la încheierea ședinței de război, dacă Israelul va ataca Iranul în următoarea perioadă.

”Planul Iranului a eșuat. Doar câteva rachete au reușit să pătrundă în spațiul aerian și au provocat pagube minime. Baza militară lovită funcționează la capacitate maximă. Suntem într-un nivel înalt de pregătire, avem planuri atât de apărare, cât și pentru atac. Mai mult nu vom menționa aici”, a declarat Hagari, duminică seară.

Update duminică 20:40 Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian

Întrebat dacă el crede că există o unanimitate similară în cadrul cabinetului de război al Israelului, care a fost format după izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas în Gaza, el a răspuns: „Absolut.”

„Nu cred că cineva în deplinătatea facultăților mintale se poate aștepta să nu riposteze după ce sute de rachete au fost trase în direcția noastră".

Update duminică 20:20 Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, a declarat, duminică, că va încerca să aprobe ajutorul pentru Israel, după atacul masiv cu drone și rachete al Iranului, dar nu a spus dacă reglementarea va include și asistență militară pentru Ucraina și alți aliați ai SUA.

Johnson, care se străduiește să îi unifice pe republicanii divizați și să evite o destituire, a vorbit despre două încercări eșuate de a trece un ajutor de sine stătător pentru Israel. "Vom încerca din nou, iar detaliile acestui pachet sunt puse la punct chiar acum. Analizăm opțiunile și toate aceste aspecte suplimentare", a declarat Johnson, conform Reuters.

Johnson este așteptat să se întâlnească, duminică, cu parlamentari specializați pe probleme de securitate națională, inclusiv cu președintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților, Michael McCaul.

Casa Albă și cei mai importanți democrați și republicani din Senat i-au cerut lui Johnson să avanseze fără întârziere cu demersurile în ceea ce privește un pachet aprobat de Senat care ar oferi un ajutor de 14,1 miliarde de dolari pentru Israel și 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Update duminică 18:55 Iranul susţine că a informat Statele Unite cu privire la intenţia sa de a efectua o operaţiune "limitată" împotriva Israelului ca răspuns la atacul mortal lansat la începutul lunii aprilie asupra consulatului iranian din Siria şi pus pe seama Israelului, relatează AFP.

"Am anunţat Casa Albă într-un mesaj că operaţiunea noastră va fi limitată, minimă şi menită să pedepsească regimul israelian", a declarat duminică ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian.

Ministrul iranian a vorbit la un briefing cu diplomaţi străini la Teheran cu privire la atacul cu drone şi rachete lansat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică de Gărzile Revoluţionare, armata ideologică a Republicii Islamice, împotriva Israelului.

Amir-Abdollahian le-a spus ambasadorilor că Teheranul a informat ţările vecine despre atacul planificat "cu 72 de ore înainte de operaţiune".

Liderii Iranului, inclusiv ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, au promis să "pedepsească" Israelul pentru atacul mortal care a ucis şapte militari iranieni la Damasc pe 1 aprilie.

"I-am anunţat pe fraţii şi prietenii noştri din regiune, inclusiv ţările care găzduiesc baze militare americane, că obiectivul nostru este doar să pedepsim regimul israelian", a spus ministrul.

"Nu căutăm să vizăm poporul american sau bazele americane din regiune", a adăugat el, avertizând în acelaşi timp că Iranul ar putea lua ca ţintă poziţiile militare americane dacă acestea ar fi implicate în "apărarea şi sprijinul" Israelului.

Update duminică 18:15 Israelul are ocazia de a forma o alianță strategică împotriva Iranului după ce atacul său masiv cu drone și rachete a fost respins în comun, a declarat duminică ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant.

Atacul asupra Israelului a fost respins împreună cu Statele Unite și alte țări, a arătat Gallant.

"Avem ocazia de a stabili o alianță strategică împotriva acestei amenințări grave din partea Iranului, care susține că ar putea să monteze muniție nucleară pe aceste rachete”, a spus Yoav Gallant, citat de Reuters.

Update duminică 17:30 Patriarhul Daniel, liderul Bisericii Ortodoxe Române, i-a transmis un mesaj Preafericirii Sale Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului.

 "Preafericirea Voastră, Am primit cu mare îngrijorare vestea escaladării conflictului militar din Țara Sfântă în urma atacului masiv cu drone și rachete al Iranului asupra Israelului, din noaptea de sâmbătă, 13 aprilie 2024.

Prin urmare, în acest context marcat de violență și tensiuni armate, ne rugăm lui Dumnezeu să dăruiască liderilor politici înțelepciunea făcătorilor de pace, pentru ca războiul din Țara Sfântă să înceteze și ca o pace dreaptă și durabilă să fie restabilită.", a transmis Patriarhul României.

În mod deosebit, ne rugăm Domnului Iisus Hristos să fie cu Preafericirea Voastră și cu Patriarhia Ierusalimului în aceste vremuri dificile de conflict militar în Țara Sfântă.

Update duminică 16:45 La doar câteva minute după ce ministrul cabinetului de război israelian, Benny Gantz, declara că Israelul va trata cu Iranul "în modul și la momentul care ne convine", ministrul Culturii și Sportului, Miki Zohar, face o declarație în care critică ceea ce el numește un "răspuns slab" la agresiunea iraniană.

"Un răspuns slab la agresiunea fără precedent a Iranului este continuarea conceptului învechit de logică rezonabilă în fața unor teroriști brutali", spune el, părând să critice lipsa de represalii din partea Israelului împotriva Iranului.

"A eșuat împotriva Hamas și ne-am ales cu 7 octombrie, a eșuat împotriva Hezbollah, care ne atacă continuu și a dus la evacuarea locuitorilor din nordul țării, și va eșua împotriva Iranului, care nu a ezitat să atace direct Israelul."

Update duminică 15:55 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că nu îşi aminteşte ca Israelul să fi condamnat vreodată atacurile Kievului asupra teritoriului Federaţiei Ruse. Zaharova a făcut această declaraţie ca răspuns la îndemnul ambasadoarei Israelului în Rusia, Simona Halperin, de a condamna atacul Iranului, informează agenţia de presă TASS.

"Amintiţi-mi, când a condamnat Israelul măcar unul dintre atacurile regimului de la Kiev asupra regiunilor ruse? Nu ţineţi minte? Nici eu. În schimb, ţin minte declaraţiile regulate ale unor peroane oficiale israeliene în sprijinul acţiunilor lui (Volodimir) Zelenski", a scris Zaharova pe canalul său de Telegram.

Zaharova a subliniat în context că din cauza "acţiunilor teroriste ale Kievului, an de an mor locuitori paşnici şi se distruge infrastructura civilă" în Rusia.

La rândul său, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că un război între Israel şi Iran ar înrăutăţi perspectivele preşedintelui american Joe Biden de a fi reales.

"America nu vrea un război de proporţii în Orientul Mijlociu. Uciderile din Gaza înrăutăţesc perspectivele lui Biden la alegeri (scrutinul prezidenţial din SUA din noiembrie - n.r.), iar un război între Israel şi Iran ar introduce o incertitudine suplimentară", a apreciat Medvedev, care în prezent este vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei.

Înainte de aceasta, Ministerul de Externe rus şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu noua escaladare a situaţiei din Orientul Mijlociu şi a îndemnat toate părţile implicate la reţinere.

Update duminică 14:55 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat duminică atacul fără precedent lansat de Iran asupra Israelului în cursul nopţii şi a făcut apel la ambele părţi să dea dovadă de prudenţă, transmite dpa.

"Condamn ferm atacul brutal şi nejustificat al Iranului asupra Israelului. Şi cer Iranului şi complicilor săi să înceteze imediat atacurile. Toţi actorii trebuie acum să se înfrâneze de la o nouă escaladare şi să acţioneze pentru a restabili stabilitatea în regiune", a scris von der Leyen pe platforma X.

Update duminică 14:35 Papa Francisc a îndemnat Iranul și Israelul să evite orice acțiuni care ar putea alimenta "o spirală a violenței" care riscă să adâncească conflictul din Orientul Mijlociu.

"Destul război, suficiente atacuri, suficientă violență. Da dialogului, da păcii", le-a spus el pelerinilor din Piața Sfântul Petru.

Update duminică 14:20 Ministrul Afacerilor Externe al Iranului, Amir Abdullahian, a delarat că atacul asupra Israelului nu a vizat ținte economice sau civile.

"Au fost efectuate operațiuni care au fost de fapt centrul de informații și ochiul regimului sionist pentru a ghida toate operațiunile din ultimele șase luni, inclusiv operațiunea recentă asupra ambasadei Iranului la Damasc, informația totală și îndrumarea informațiilor a fost efectuată din acel moment. Punct.

 A fi limitat în apărarea legitimă și a pedepsi regimul sionist înseamnă că nu am definit niciun obiectiv civil în răspunsul nostru.

Forțele noastre armate nu au vizat nicio locație economică sau populațională, nici măcar în atacul asupra bazei militare în care se afla centrul de operațiuni al regimului sionist împotriva Ambasadei Republicii Islamice Iran, s-a acordat atenția necesară pentru a face față și a răspunde la regimul sionist.", a spus acesta.

Update duminică 13:20 Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) "condamnă escaladarea Iranului" care a întreprins sâmbătă un atac fără precedent împotriva Israelului şi "îndeamnă la reţinere", pentru ca actualul "conflict din Orientul Mijlociu să nu devină incontrolabil", a declarat duminică o purtătoare de cuvânt a Alianţei, informează AFP.

"Condamnăm escaladarea Iranului în timpul nopţii, îndemnăm la reţinere şi urmărim îndeaproape evoluţia situaţiei. Este esenţial ca actualul conflict din Orientul Mijlociu să nu devină incontrolabil", a subliniat purtătoarea de cuvânt, Farah Dakhlallah, într-un comunicat.

Update duminică 12:50 Forțele de apărare israeliene sunt „pregătite pentru o nouă agresiune”, spune, duminică, la Sky News, purtătorul de cuvânt al IDF, Peter lerner.

El numește apărarea Israelului o „unitate a jucătorilor rezonabili împotriva planului diabolic al Iranului”. Aceasta a trimis un mesaj clar Iranului că „acest lucru pur și simplu nu va merge” și a „salvat vieți israeliene”.

„Acesta este un act foarte, foarte grav împotriva Israelului”.

Întrebat dacă Israelul va reacționa, el spune: „Este o întrebare foarte bună. Guvernul se va reuni mai târziu astăzi și va lua decizii și va da instrucțiuni militare în consecință”.

Forțele de apărare israeliene se vor „pregăti pentru orice eventualitate”.

„Ne confruntăm acum cu o altă evoluție în efortul de război, în care Iranul a urcat în mod clar o treaptă împotriva Israelului”.

O fetiță de șapte ani a fost grav rănită și „se luptă pentru viața ei”.

Joe Biden i-a transmis lui Benjamin Netanyahu că SUA nu vor lua parte la acțiuni de ofensivă, ci vor ajuta doar la apărarea Israelului.

Update duminică 12:00 Preşedintele francez Emmanuel Macron "a condamnat cu cea mai mare fermitate atacul fără precedent lansat de Iran împotriva Israelului" şi a îndemnat la "reţinere" părţile implicate, într-un mesaj postat duminică pe reţeaua socială X.

La rândul său, şefa guvernului italian Giorgia Meloni, a cărei ţară prezidează G7 convocat de urgenţă duminica aceasta, a condamnat atacul iranian împotriva Israelului, exprimându-şi "puternica îngrijorare în faţa unei destabilizări ulterioare a regiunii".

Update duminică 11:40 Ministrul israelian de finanțe, Bezalel Smotrich, a cerut guvernului israelian să "învețe lecțiile" și să treacă la Rafah."

Într-o postare pe X, Smotrich a declarat că a avertizat că "renunțarea la liniile roșii ale Israelului și goana după Hamas pentru un acord nu fac decât să diminueze șansele de a aduce înapoi" ostaticii israelieni reținuți în Gaza. 

"Este timpul să învățăm lecțiile, să schimbăm direcția, să trecem acum la Rafah și să restabilim controlul israelian deplin pe toată Fâșia Gaza", a adăugat Smotrich.

Update duminică 10:50 Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a transmis că România este profund îngrijorată de situația de securitate din Orientul Mijlociu. Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a spus că România este solidară cu poporul israelian.

„Suntem profund îngrijorați de situația de securitate din Orientul Mijlociu. România condamnă cu fermitate atacul Iranului asupra Israelului și face apel la evitarea unei noi escaladări. Monitorizăm îndeaproape situația și suntem în contact cu ambasadele României din regiune”, spune Luminița Odobescu, pe X.

În același timp, „România este pe deplin solidară cu poporul israelian în fața atacului Iranului”, a transmis, tot pe X, ministrul Angel Tîlvăr.

Tîlvăr a mai spus că România condamnă „cu fermitate” atacul și susține dreptul Israelului de a asigura securitatea cetățenilor săi.

Update duminică 09:30 Iranul transmite că a pus punct atacurilor asupra Israelului.

Șeful statului major iranian a transmis un mesaj: "Atacul nostru s-a terminat și nu dorim să-l continuăm, dar vom răspunde cu forță dacă Israelul va viza interesele noastre".

Acesta a mai transmis: "Dacă Washington participă la orice atac împotriva noastră, vom viza bazele lor din regiune și nu vor fi în siguranță.

Update duminică 09:15 Spațiul aerian israelian a fost redeschis, duminică, după ce a fost închis din cauza atacului Iranului asupra Israelului.

Autoritatea aeroportuară a declarat că a fost deschis spațiul aerian israelian începând cu ora 4.30 GMT.

O serie de companii aeriene, inclusiv United Airlines și Israel El Al, și-au anulat sâmbătă zborurile către Tel Aviv din cauza restricțiilor din spațiul aerian.

Informațiile de urmărire în timp real a zborurilor aeronavelor de la Flightradar în jurul orei atacului iranian au arătat că avioanele au evitat țările din jurul Israelului.

Și Iordania și Irakul și-au redeschis spațiul aerian, duminică.

Televiziunea de stat din Iordania a declarat că țara a reluat operațiunile de trafic aerian, citând autoritățile aviatice.

Update duminică 08:50 Prima reacție a Chinei, după atacul Iranului în Israel.

Beijingul își exprimă îngrijorarea profundă cu privire la atacul Iranului cu rachete și drone asupra Israelului. Este declarația purtătoului de cuvânt al ministrului chinez de externe.

China solicită părților relevante să-și exercite calmul și reținerea pentru a preveni o escaladare ulterioară.

Totodată, China solicită comunității internaționale, în special țărilor cu influență, să joace un rol constructiv pentru pacea și stabilitatea regiunii.

Update duminică 08:30. Israelul a colaborat cu "SUA, Marea Britanie și Franța", care au acționat împreună în timpul loviturilor iraniene asupra Israelului.

"SUA, Marea Britanie și Franța au acționat împreună în această seară în timpul loviturilor iraniene asupra Israelului", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, adăugând că Israelul "lucrează îndeaproape" cu toate cele trei țări.

"Lucrăm îndeaproape cu SUA, Marea Britanie și Franța, care au acționat în această seară. Acest parteneriat a fost întotdeauna strâns, dar în această seară s-a manifestat într-un mod neobișnuit", a declarat Hagari.

În plus, Hagari a adăugat că, în afară de lansările din Iran, "mai multe lansări au fost efectuate de pe teritoriul Irakului și Yemenului, dar nu au pătruns pe teritoriul Israelului".

"Este important să spunem că evenimentul nu s-a încheiat. Suntem pregătiți și gata pentru evoluții și amenințări ulterioare", a adăugat Hagari.

Update duminică 08.00. Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunţat că 99% dintre dronele şi rachetele lansate de Iran au fost interceptate în afara spaţiului israelian, în timp ce Reprezentanţa Iranului la ONU a anunţat, printr-o postare pe X, că atacul asupra Israelului a fost încheiat.

Update duminică 07.30. Atacul Iranului asupra Israelului "poate fi considerat încheiat", a anunţat misiunea permanentă a Iranului la Organizația Națiunilor Unite (ONU) pe platforma de socializare X.

Misiunea permanentă a precizat în postare că acest atac a fost inițiat în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU referitor la apărarea legitimă.

Dacă Israelul face o altă "greșeală", răspunsul Iranului va fi și mai dur, a precizat partea iraniană în postare. De asemenea, ei au avertizat SUA să nu se implice în conflict.

Un atac combinat de zeci de rachete balistice și sute de drone din Iran a declanșat alerte de raid aerian în tot Israelul, a anunțat armata israeliană, în timp ce locuitorii au raportat că s-au auzit mai multe bombardamente. Israelul a fost în alertă sporită în ultimele zile în urma amenințărilor iraniene de a răzbuna uciderea a șapte ofițeri iranieni în clădirea sa consulară din Damasc, Siria, la începutul lunii aprilie, care a fost efectuată de Israel, potrivit Iranului.

Update duminică 04:00. IDF a anunțat că marea majoritate a rachetelor lansate din Iran au fost interceptate în afara granițelor statului Israel.

”Cu puțin timp în urmă, zeci de lansări de rachete sol-sol din Iran au fost identificate apropiindu-se de teritoriul israelian. Sistemul de apărare aeriană IDF a interceptat cu succes majoritatea lansărilor folosind sistemul de apărare aeriană „Arrow”, împreună cu aliații strategici ai Israelului, înainte ca lansările să treacă pe teritoriul israelian. Au fost identificate un număr mic de lovituri, inclusiv la o bază IDF din sudul Israelului, unde au fost cauzate daune minore infrastructurii.

În ultimele ore, multe zeci de avioane ostile, precum și zeci de rachete de croazieră, din Iran au fost identificate apropiindu-se de teritoriul israelian și interceptate. Zeci de avioane de luptă operează în prezent pentru a intercepta toate amenințările aeriene care se apropie de teritoriul israelian.

IDF este pregătit și continuă să apere teritoriul israelian”, anunță IDF. 

Update duminică 03:45. Una dintre țintele dronelor a fost baza aeriană Nevatim. Baza aeriană Nevatim este o bază a Forțelor Aeriene Israeliene, situată la 15 km sud-est de Beersheba. Este una dintre cele mai mari din Israel și are trei piste de diferite lungimi. Aici sunt staționate avioane de luptă Stealth, avioane de transport, avioane cisternă și aparate de recunoaștere/supraveghere electronică, precum și așa-numitul Israeli Air Force One.

Update duminică 03:30. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, afirmă într-un comunicat: "Condamn cu fermitate escaladarea gravă reprezentată de atacul de amploare lansat în această seară de Republica Islamică Iraniană asupra Israelului. Solicit încetarea imediată a acestor ostilități".

"Sunt profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la nivelul întregii regiuni. Îndemn toate părțile să dea dovadă de maximă reținere pentru a evita orice acțiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu."

"Am subliniat în repetate rânduri că nici regiunea, nici lumea nu își poate permite un alt război", spune el.

Update duminică 02:15. Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, a postat un mesaj video în care trage un semnal de alarmă pentru civilii israelieni cu privire la adăpostirea în locurile special amenajate.

„Vă reamintesc că indiferent de unde este lansată amenințarea, atunci când sună o alarmă, trebuie să intrați în adăpost și să așteptați acolo, nu mai puțin de zece minute”, a spus Hagari.

„Vom actualiza în timp real dacă vi se cere să rămâneți acolo pentru o perioadă mai lungă de timp. Forțele de Apărare sunt  pe deplin operaționale și interceptează amenințările, chiar și în acest moment. Numeroase avioane sunt deja în aer, gata să contracareze orice amenințare”, a continuat Hagari.

El a avertizat că civilii „pot auzi explozii de la interceptări sau căderea de resturi.

„Deoarece există o varietate de amenințări, alertele pot fi emise în zone extinse”, a spus el. „Continuați să acționați responsabil și calm așa cum ați făcut până acum și respectați instrucțiunile. Suntem puternici și capabili să gestionăm acest eveniment.”

Hagari a spus că va publica noi actualizări în curând, scrie CNN

Update duminică  01:40. Gruparea libaneză Hezbollah a susținut într-o declarație că militanții săi au lansat zeci de rachete Katyusha care vizează cartierul general de apărare aeriană al Forțelor de Apărare a Israelului (IDF).

Într-o declarație, Hezbollah și-a declarat sprijinul pentru poporul palestinian din Gaza și rezistența acestuia împotriva atacurilor israeliene asupra zonelor civile.

Hezbollah a spus că atacul a fost efectuat duminică la 12:35, ora locală, scrie CNN

Update duminică 01.20. Avioanele americane și ale Marii Britanii acționează pentru interceptarea dronelor lansate de Iran.

”Avioanele britanice și cele americane deja acționează și, cu permisiunea Iordaniei și cu permisiunea Israelului au capacitatea de a lovi aceste drone înainte de a ajunge pe teritoriul israelian.

Se confirmă faptul că la granița dintre Siria și Irak au fost doborâte aceste drone și, în momentul de față, cabinetul de război al Israelului transmite că peste 100 de avioane de luptă, nave și sisteme antiaeriene sunt armate și sunt pregătite să doboare orice rachetă sau dronă care se apropie de spațiul aerian”, a explicat Radu Tudor, analist militar,  la Antena 3 CNN. 

Update duminică 01:05 Teheranul a lansat primul val de rachete balistice către Israel, după valul de drone și rachete de croazieră.

Update duminică 00:51 SUA, Marea Britanie și Franța, împreună cu Iordania, asigură sprijin militar Israelului pentru interceptarea dronelor și rachetelor lansate de Iran.

Iordania a acordat SUA permisiunea de a-i folosi spațiul aerian pentru interceptare.

Cursele spre Tel Aviv și Beirut, programate că decoleze în noaptea de sâmbătă spre duminică de pe Aeroportul Otopeni, au fost anulate.

Update duminică 00:39 Surse din Irak susțin că o parte din dronele lansate de Iran spre Isarel se prăbușesc pe teritoriul țării lor.

Update duminică 00:38 Avioane de vânătoare americane, iordaniene, israeliene și britanice se află pe cerul Orientului Mijlociu pentru a intercepta dronele.

SUA estimează că atacul va dura câteva ore, având în vedere valurile de lansări care vor ajunge în Israel în diferite momente ale nopţii

Update duminică 00:22 Peste 100 de drone iraniene au fost lansate spre Israel. Surse iraniene spun că atacul implică și rachete.

Un oficial american de rang înalt a declarat, însă, pentru ABC News că acum se crede că vor fi între 400 și 500 de drone și rachete lansate spre Israel din Irak, Siria, sudul Libanului și Houthis, dar că cea mai mare parte va fi lansată din Iran.

Dronele au început să fie interceptate în spațiul aerian sirian și iordanian

Apărarea aeriană din întreaga regiune este în alertă maximă, mai multe țări și-au închis spațiul aerian. 

Iranul amenință țările care își deschid spațiul aerian pentru orice potențial atac israelian.

Update duminică 00:20 Mai multe rachete lansate din Iran către Israel au fost interceptate deasupra Iordaniei.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a convoacat o reuniune a cabinetului de război la sediul militar Kiryat din Tel Aviv. O fotografie publicată de PMO îl arată pe Netanyahu așezat cu ministrul Apărării Yoav Gallant, ministrul Benny Gantz, șeful IDF Herzli Halevi, consilierul pentru securitate națională Tzachi Hanegbi și alți înalți oficiali.

Update duminică 00:04 "Împreună cu partenerii noștri, IDF operează la putere maximă pentru a apăra statul Israel - și poporul israelian. Aceasta este o misiune pe care suntem hotărâți și pregătiți să o îndeplinim.", a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, generalul de brigadă Daniel Hagari.

Update 23:58 Ministrul Apărării din Iran a declarat: "orice țară care își va deschide spațiul aerian sau teritoriul pentru ca Israel să atace Iranul se va confrunta cu răspunsul nostru decisiv".

Update 23:52 Corpul Gărzii Revoluționare Islamice a anunțat tragerea a zeci de drone și rachete către teritoriile și pozițiile ocupate ale regimului sionist.

În avizul IRGC se precizează: "Ca răspuns la numeroasele crime ale regimului sionist, inclusiv atacul asupra secției consulare a ambasadei Iranului la Damasc și martiriul unui grup de comandanți și consilieri militari ai țării noastre în Siria, Forța Aerospațială IRGC a tras zeci de avioane în ținte specifice din teritoriile ocupate. Rachete și drone au lovit."

Update 23:45 Surse militare israeliene anunță că au fost detectate și rachete de crozieră care se îndreaptă către Israel, dinspre Iran.

Update 23:35 Yemen a lansat și el drone spre Israel, potrivit presei locale.

Autoritatea Aeroporturilor din Israel a anunțat că spațiul aerian israelian se va închide începând cu ora locală 24:30.

Iordania a decretat stare de urgență și spune că este pregătită să doboare orice dronă care îi încalcă spațiul aerian.

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului National de Securitate (NSC) în cadrul Casei Albe a transmis: „Iranul a început un atac aerian împotriva Israelului. Președintele Biden este informat în mod regulat cu privire la situație de către echipa sa de securitate națională și se va întâlni cu ei în această după-amiază la Casa Albă. Echipa sa este în comunicare constantă cu oficialii israelieni, precum și alți parteneri și aliați”.

Știrea inițială: Iranul a lansat un atac direct împotriva Israelului cu zeci de drone, sâmbătă seară, pentru prima dată în istorie.

Un român aflat în Israel a declarat, pentru Antena 3 CNN, că oamenii se grăbesc să se adăpostească în buncăre.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a confirmat într-o declarație de presă că zeci de drone lansate din Iran se îndreaptă spre Israel.

El spune că forțele aeriene israeliene urmăresc dronele, menționând totodată că acestea vor avea nevoie de câteva ore pentru a ajunge în țară.

Hagari spune că vor exista întreruperi GPS în timp ce armata lucrează pentru a intercepta dronele.

În cazul în care vor exista atacuri suplimentare, care necesită un avertisment separat, Hagari spune că IDF va informa publicul.

Sirenele vor suna doar dacă dronele vor intra în spațiul aerian israelian, în locațiile relevante, spune Hagari. El spune că IDF va lucra pentru a intercepta țintele cât mai devreme posibil.

În urma atacului, Irak a anunțat că își închide spațiul aerian.

Regiunea Orientului Mijlociu şi SUA sunt în alertă în legătură cu un posibil atac din partea Iranului încă din 1 aprilie, când presupuse avioane de război israeliene au bombardat consulatului iranian din Siria.

Israelul și-a pus forțele militare în alertă maximă pe fondul amenințării Iranului, înainte de atac

Israelul și a plasat forțele armate în stare de alertă maximă, sâmbătă, din cauza unui posibil atac al Iranului. Zeci de avioane de luptă sunt gata să intervină.

Ca măsuri de precauție, Israelul a anulat sâmbătă, printre altele, până și excursiile școlare și alte activități pentru tineret planificate pentru zilele următoare, din cauza amenințărilor Teheranului, notează Reuters.

Anunțând măsurile într-o ședință televizată, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că ”zeci de avioane de luptă au fost ridicate în aer ca parte a stării de pregătire a Israelului” pentru un răspuns la un eventual atac al Iranului.

×
x close