Antena 3 CNN Război în Israel Hezbollah ar fi primit de la Iran o armă electromagnetică unică: „Este ca o pană de curent. Sistemele ard din interior”

Hezbollah ar fi primit de la Iran o armă electromagnetică unică: „Este ca o pană de curent. Sistemele ard din interior”

bombardament atac militar gaza israel
Explozie în Gaza, surprinsă de la granița cu Isarelul. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    29 Iul 2024   •   14:00

Rotem Mey-Tal, CEO al Asgard Systems, o companie care dezvoltă tehnologie militară pentru industria de apărare, a dat detalii despre noua tactică a Hezbollah și furnizarea de muniție electromagnetică, pentru publicația Jerusalem Post, după ceiarul kuweitian Al-Jarida a raportat că Iranul a furnizat Hezbollah și alte forțe iraniene proxy cu muniție electromagnetică, care poate dezactiva sistemele de comunicații și opri radarele. 

Ce este muniția electromagnetică?

„A descrie muniția electromagnetică este ca și cum ai vorbi despre ceva ce nimeni nu a văzut vreodată, dar toată lumea înțelege că există și este prezent în realitate - în cazul nostru, pe tabla de șah geopolitică și militară a Orientului Mijlociu.

În esență, imaginați-vă că fulgerul lovește clădirea în care locuiți, nu un paratrăsnet sau o antenă, ci întreaga clădire, provocând oprirea funcționării tuturor panourilor electrice, încălzitoarelor de apă, sistemelor de apă și electrice, aparatelor electrocasnice, computerelor, sistemelor de televiziune și chiar sistemelor medicale vitale. Este ca o pană de curent, dar, în acest caz, sistemele pot arde și din interior, ca în cazul unui scurtcircuit electric.”, a spus expertul.

Ce vizează această amenințare?

„Bănuiesc că amenințarea se concentrează mai mult asupra bazelor, instalațiilor strategice, sistemelor de desalinizare și rețelei electrice israeliene. Cu toate acestea, este imposibil de spus cu precizie, deoarece o astfel de armă nu a fost folosită niciodată în istorie, deci nu există surse sau referințe din care să învățăm.”, spune Rotem Mey-Tal.

Funcționează ca o undă electrică sau ca munițiile și rachetele convenționale?

„Fizica este aceeași în orice mod ar alege să utilizeze o astfel de capacitate, dar bănuiesc că modelul va fi probabil sub forma unui UAV care zboară la joasă înălțime. La fel ca în cazul atacului Iranian-Houthi al UAV-ului Samad 3 modernizat, care a lovit în apropierea Ambasadei SUA din Tel Aviv la sfârșitul săptămânii trecute, numai că în loc de un focos cinetic cu praf de pușcă, partea frontală a UAV-ului poate fi înarmată cu un mecanism de activare a impulsului electromagnetic (EMP), care este declanșat în timpul zborului UAV-ului și emite un EMP la contactul cu ținta.

Dar, din nou, este vorba în principal de speculații, deoarece nu există până în prezent nicio documentație privind utilizarea unei astfel de arme sau tehnologii.”

Este aceasta o escaladare? Cum credeți că ar trebui abordată o astfel de amenințare?

„În opinia mea personală, nu numai că aceasta este o escaladare pe harta amenințărilor potențiale, dar ar trebui, de asemenea, să fie considerată ca fiind aproape de o amenințare cu arme neconvenționale. Așa cum nicio țară suverană nu ar tolera o amenințare cu arme neconvenționale, același lucru este valabil și în acest caz. Aceasta deoarece, în 2024, procesoarele electronice gestionează și operează toate sistemele vitale din statul Israel - infrastructură, sisteme medicale, securitate și aplicații militare.

Gândiți-vă la analogia din anii 1960, care descrie faptul că, într-o explozie nucleară, doar gândacii ar supraviețui. În aceeași ordine de idei, într-un atac electromagnetic, „gândacii” (o poreclă pentru componentele electronice din circuitele electrice) nu vor supraviețui de această dată. 

Acesta ne va afecta pe toți în viața noastră de zi cu zi și în pregătirea pentru situații de urgență. Ca într-un joc de poker, atunci când cineva ridică miza pe masă, toată lumea oprește totul și îl privește în ochi pentru a înțelege următoarea sa mișcare sau dacă blufează. Cred că trebuie să îi privim și noi în ochi.”, a mai spus directorul Asgard Systems.

×
Subiecte în articol: Hezbollah armă electromagnetică Iran
Citește mai multe din Război în Israel
» Vezi toate știrile din Război în Israel
Cele mai noi știri
x close