Antena 3 CNN Război în Israel Ce trebuie să știm despre Hamas, gruparea teroristă care a declanşat un război în Israel

Ce trebuie să știm despre Hamas, gruparea teroristă care a declanşat un război în Israel

Gruparea palestiniană Hamas a lansat un atac surpriză din Gaza în Israel, într-una dintre cele mai grave escalade ale conflictului israelo-palestinian din ultimii 50 de ani.

hamas razboi israel
Ce trebuie să știm despre Hamas, gruparea teroristă care a declanşat un război în Israel Sursa foto: Profimedia Images
de Alexandra Axinia    |    07 Oct 2023   •   18:19

Hamas, sau Mișcarea de Rezistență Islamică, a fost fondată în 1987 în timpul primei Intifada palestiniene, sau revoltă. Este susținută de Iranul șiit și împărtășește ideologia islamistă a Frăției Musulmane, care a fost înființată în Egipt în anii 1920.

Conduce Fâșia Gaza din 2007, după un scurt război civil cu forțele loiale mișcării Fatah conduse de președintele Mahmoud Abbas, care are sediul în Cisiordania și conduce, de asemenea, Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OLP).

Citește și: Război în Israel | Operaţiunea Sabia de Oţel a făcut deja sute de morţi şi mii de răniţi

Preluarea Gaza de către Hamas a urmat câștigarea alegerilor parlamentare palestiniene din 2006 – ultima dată când au avut loc. Hamas l-a acuzat pe Abbas că a conspirat împotriva acesteia. Abbas a descris ceea ce s-a întâmplat drept o lovitură de stat.

Încă de atunci au existat numeroase runde de conflict cu Israelul, implicând adesea atacuri cu rachete Hamas din Gaza în Israel și atacuri aeriene israeliene și bombardarea Gazei.

Hamas refuză să recunoască statul Israel și s-a opus violent acordurilor de pace de la Oslo negociate de Israel și OLP 

Carta sa fondatoare din 1988 a cerut distrugerea Israelului, deși liderii Hamas au oferit uneori un armistițiu pe termen lung, sau Hudna în arabă, cu Israelul în schimbul unui stat palestinian viabil pe tot teritoriul palestinian ocupat de Israel în războiul din 1967. Israelul consideră asta ca pe un șiretlic.

Conform The Guardian, Hamas face parte dintr-o alianță regională care cuprinde Iran, Siria și grupul islamist șiit Hezbollah din Liban, care se opun în general politicii SUA în Orientul Mijlociu și Israel.

 

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
x close