Evoluția vine în contextul în care guvernul de la Teheran încearcă să mobilizeze țările arabe și musulmane să se coalizeze împotriva Israelului, după atacul Hamas de săptămâna trecută.
Iranul a negat că este implicat în războiul declanșat de Hamas, dar este cunoscut, pe de altă parte, drept un sponsor constant și generos al mișcării islamiste palestiniene.
Șeful diplomației iraniene: "Securitatea Libanului este securitatea Iranului"
În acest context, ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, s-a întâlnit vineri în Liban, la Beirut, cu omologul său local, Abdallah Bou Habib.
Diplomatul iranian a dat asigurări că "securitatea Libanului este securitatea Iranului", în condițiile în care Libanul găzduiește pe teritoriul său gherilele pro-iraniene Hezbollah.
Citește și: Iranul cheamă țările musulmane și arabe să se ridice împotriva Israelului
Amir-Abdollahian a mai spus că "operațiunea palestiniană" de sâmbăta trecută, soldată cu peste 1200 de oameni uciși în Israel, a fost un răspuns "la extremismul și crimele continue ale regimului sionist împotriva națiunii palestiniene și la atacurile repetate asupra Moscheei Al-Aqsa".
În paralel, presa internațională a relatat că mulțimi de oameni din Iordania s-au îndreptat, vineri, spre frontiera israeliană, într-un demers menit să-i sprijine pe palestinieni.
Sute de protestatari au fost văzuți mărșăluind spre o zonă militară restricționată de la granița cu statul evreu, în ciuda interdicțiilor decretate în regiune.
Iordania găzduiește 40% din refugiații palestinieni din Orientul Mijlociu
Unii dintre ei s-au confruntat cu forțele de poliție, care au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea, notează CNN.
Autoritățile iordaniene au emis o declarație în care le cer oamenilor să respecte instrucțiunile și să-și limiteze protestele la zonele desemnate în acest scop.
Iordania are cea mai lungă frontieră cu Israel și găzduiește 40% din totalul refugiaților palestinieni înregistrați în Orientul Mijlociu, potrivit Națiunilor Unite.
Incidentele de vineri au avut loc în timpul vizitei în Iordania a secretarului de stat american Antony Blinken.
Blinken se află într-un turneu prelungit în Orientul Mijlociu, cu scopul de a preveni escaladarea conflictului dintre Hamas și Israel într-un război regional.
Antony Blinken a discutat, joi, cu regele iordanian Abdullah al II-lea despre războiul lansat de Hamas împotriva Israelului
Diplomatul american s-a aflat joi în Israel - unde a reafirmat sprijinul SUA pentru statul evreu - și urmează să ajungă în Egipt, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
În timpul întâlnirii cu regele Abdullah al II-lea, Blinken a spus că "Hamas nu reprezintă dreptul poporului palestinian la demnitate și autodeterminare", potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller.
Blinken și regele Abdullah au discutat despre atacul Hamas asupra Israelului și despre eforturile depuse de atunci pentru a asigura eliberarea tuturor ostaticilor și a împiedica extinderea conflictului.
De asemenea, cei doi au vorbit despre "modalitățile de a răspunde nevoilor umanitare ale civililor din Gaza", în timp ce Israelul desfășoară operațiuni antiteroriste în enclava palestiniană.
Blinken și-a exprimat aprecierea pentru "rolul special al Iordaniei în Ierusalim și ca forță de stabilitate în regiune", a precizat oficialul Departamentului american de Stat.
Radu Tudor: "Ce vedem acum este o tentativă de a bloca joncțiunea extremiștilor"
"Iordania este un element cheie pentru a păstra lucrurile calme și echilibrate. Regele Abdullah al II-lea găzduiește pe teritoriul său peste două milioane de palestinieni.
Ce vedem acum - efortul făcut de armata, de poliția iordaniană - are scopul de a bloca joncțiunea transfrontalieră a extremiștilor. Dacă acest lucru se întâmplă, pericolul de contagiune regională este uriaș.
Iordania trebuie să reziste cu toate forțele. Și va fi sprijinită, de SUA, de statele europene, dacă va fi nevoie, pentru ca joncțiunea dintre extremiștii din Egipt, Iordania, Siria, în toate țările din jurul Israelului să nu se producă și să nu genereze o destabilizare puternică a teritoriului palestinienilor și a Israelului.
Ce vedem în imagini este al treilea punct de tensiune la frontierele Israelului. Primul este la frontiera cu Gaza, al doilea este în nord, cu Hezbollah și Liban, al treilea este în est, cu Iordania", a spus analistul militar Radu Tudor.