Antena 3 CNN Externe Atac iminent asupra Israelului. „Iranul a decis să ne atace”. Mesajul trimis de Teheran prin intermediul Ungariei

Atac iminent asupra Israelului. „Iranul a decis să ne atace”. Mesajul trimis de Teheran prin intermediul Ungariei

profimedia-tancuri israeliene
Israelul se pregătește pentru un atac iminent al Iranlui. Foto: Profimedia Images
de Andreea Ştefan    |    05 Aug 2024   •   23:45

Iranul şi aliaţii săi ar putea lansa în orice moment un atac asupra Israelului, ca răspuns la asasinarea liderului politic Hamas, Ismail Hanyieh. Secretarul de stat american Antony Blinken le-a spus omologilor din țările G7 că Washingtonul crede că un atac iranian asupra Israelului ar putea începe în următoarele 24 până la 48 de ore. Premierul israelian Benjamin Netanyahu spune că este pregătit să răspundă oricărui atac asupra ţării sale. 

Armata Iranului i-a îndemnat pe cetățenii străini să părăsească imediat teritoriile ocupate

Update 23:45 Armata Iranului le-a recomandat cetățenilor străini să părăsească imediat teritoriile ocupate.

„Sfătuim toți cetățenii străini să părăsească imediat teritoriile ocupate pentru siguranța lor, cu orice bilet disponibil și folosind orice mijloace”, a transmis armata pe X.

SUA îndeamnă aliații să transmită Iranului mesaje împotriva escaladării

Update 21:45 Prin angajamentele sale diplomatice, Statele Unite au cerut țărilor aliate să transmită Iranului că escaladarea în Orientul Mijlociu nu este în interesul lor, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, potrivit Times of Israel.

Vorbind la o conferință de presă, Miller a afirmat că acesta este un „moment critic” pentru regiune și că secretarul de stat al SUA,  Antony Blinken, lucrează pentru a ajuta la calmarea tensiunilor.

Cu toate acestea, Miller a transmis că Washingtonul se pregătește pentru toate posibilitățile.

Joe Biden se întâlnește cu echipa de securitate națională în „Situation Room”

Update 21:00 Preşedintele american Joe Biden îşi reuneşte luni echipa de securitate naţională, în contextul riscului de confruntare militară între Iran şi Israel.

Şedinţa va avea loc în faimoasa cameră de criză "Situation Room" a Casei Albe începând cu ora 18:15 GMT, pentru "a face o evaluare a ultimelor evoluţii din Orientul Mijlociu", a anunţat preşedinţia SUA.

„Iranul a decis să ne atace”, spune ministrul israelian de externe. Mesajul primit de la Ungaria

UPDATE 20:00 Iranul a decis să atace Israelul, a declarat ministrul de Externe, Israel Katz, pe fondul unui efort diplomatic intens pentru a evita orice acțiune militară ulterioară care ar putea declanșa un război direct între Republica Islamică și Israel, potrivit Jerusalem Post.

Mesajul Iranului a fost transmis Israelului prin intermediul ministrului de externe ungar, Péter Szijjártó, care l-a sunat direct pe Katz pentru a-i explica că a primit această informație de la ministrul de externe iranian, Ali Bagheri.

„Iranul a informat că intenționează să atace Israelul”, a spus Katz, adăugând că „lumea ar trebui să tragă la răspundere Iranul pentru orice acțiune agresivă pe care o întreprinde”.


Purtătorul de cuvânt al lui Benjamin Netanyahu, la Antena 3 CNN: „Axa răului iraniană se pregătește să lovească Israelul”

Update 18:30 Purtătorul de cuvânt al premierului Benjamin Netanyahu, David Mencer, a oferit detalii, în exclusivitate la Antena 3 CNN, despre planurile guvernului israelian, în contextul în care secretarul de stat american, Antony Blinken, a avertizat că un atac asupra Israelului este iminent.

„Inamicii noștri ar trebui să știe că suntem, întâi de toate, gata de pace și ne implicăm pentru asta, însă că brațul nostru va fi destul de lung ca să-i lovească pe toți cei care le fac rău civililor noștri. Eliminarea comandanților aripilor militare de la Hamas și Hezbollah a trimis tuturor un clar mesaj, în cazul în care amenință Israel, și le-a arătat că ne vom apăra.”

Iranul transmite ambasadorilor străini că va pedepsi Israelul

Update 17:25 Iranul nu caută să escaladeze tensiunile regionale, dar consideră că trebuie să pedepsească Israelul pentru a preveni o instabilitate ulterioară, a spus luni purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe. Declarația a fost făcută după o întâlnire avută de ministrul iranian cu ambasadorii și șefii de misiune cu reședința la Teheran, potrivit The Times of Israel.

Israelul se pregătește pentru mai multe scenarii extreme

Update 17:00 Israelul se pregătește pentru o serie de scenarii extreme, inclusiv atacuri asupra bazelor IDF și atacuri asupra infrastructurii civile. Oficialii de securitate israelieni au declarat pentru Jerusalem Post că ar putea fi atacate inclusiv marile orașe, precum Haifa sau Tel Aviv. Iranul, cel mai probabil, va folosi dorne și rachete.

Pentru fiecare dintre scenarii, ministerul Apărării din Israel are pregătit un răspuns atât defensiv, cât și ofensiv, mai precizează sursa citată.

Iranul a emis un avertisment pentru piloți

Update 15:18 Iranul a emis un NOTAM, o notificare care avertizează o aeronavă cu privire la pericolele de pe traseu, pentru centrul, vestul și nord-vestul țării, recomandând aeronavelor să își schimbe rutele, informează Jerusalem Post.

Update 15:10 Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, face apel la o dezescaladare urgentă în Orientul Mijlociu, din cauza temerilor că războiul din Gaza s-ar putea extinde.

„Sunt profund îngrijorat de riscul în creștere al unui conflict mai larg în Orientul Mijlociu și pledez pentru toate părțile, împreună cu acele state cu influență, să acționeze urgent pentru a detensiona ceea ce a devenit o situație foarte precară", spune Turk într-o declarație.

Putin l-a trimis pe Șoigu în Iran înainte de atacul iminent asupra Israelului

Update 14:10 Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, a ajuns luni în Iran pentru o vizită de lucru programată.

La Teheran, acesta va purta discuții cu secretarul Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului, Ali Akbar Ahmadian, și cu șeful Statului Major al Forțelor Armate Iraniene, Mohammad Bagheri. Shoigu va fi primit de președintele iranian Masoud Pezeshkian.

Discuțiile vor acoperi o gamă largă de cooperare bilaterală și consolidarea acesteia - de la securitate la comerț și proiecte economice, precum și diverse aspecte ale securității globale și regionale, a informat Consiliul de Securitate al Rusiei.

IDF spune că a ucis membrii unei celule Hezbollah în Mays al-Jabal din Liban

Update 13:40 Membrii unei celule de agenți Hezbollah au fost uciși într-un atac cu dronă în această dimineață în Mays al-Jabal din sudul Libanului, afirmă armata.

Potrivit IDF, celula opera o dronă deasupra Mays al-Jabal. La scurt timp după ce au fost reperate, o dronă a forțelor aeriene israeliene le-a lovit și le-a ucis.

În urma atacului, Hezbollah a anunțat moartea lui Ali Shuqair, un membru al grupării teroriste, și a lui Muhammad Hammadi, un paramedic care era membru al Asociației Cercetașilor Mesajului Islamic, un grup de cercetași șiiți asociat cu organizația teroristă libaneză. Ambii erau din Mays al-Jabal.

Între timp, două drone suspectate de proveniență libaneză au fost doborâte de apărarea aeriană în ultima oră, afirmă IDF, una deasupra zonei Metula și cealaltă deasupra mării, în apropiere de Nahariya.

De asemenea, potrivit FDI, toate rachetele trase în această dimineață în zona Kiryat Shmona au fost interceptate de apărarea aeriană.

Nu au existat răniți în urma atacului.

Update 12:45 Un șofer de camion a fost rănit ușor de explozia unei rachete în apropiere de Kibbutz Re'im în urmă cu puțin timp, spun medicii.

Potrivit IDF, un atac cu aproximativ 15 rachete a fost lansat din Khan Younis din sudul Gazei spre comunitățile israeliene de frontieră.

Mai multe rachete au fost interceptate de sistemul Iron Dome, dar altele au lovit zona Re'im și Gama Junction.

Serviciul de ambulanță Magen David Adom a declarat că tratează un bărbat în vârstă de 37 de ani în stare bună, după ce a fost rănit de impactul unei rachete.

În ultimele zile au avut loc mai multe atacuri cu rachete din Khan Younis. De atunci, IDF a emis un avertisment de evacuare pentru locuitorii Gazei din zonă.

Atac cu rachete din Liban către Kiryat Shmona

Update 12:25 Un atac cu mai multe rachete a fost lansat mai devreme în această dimineață din Liban către Kiryat Shmona.

Potrivit IDF, unele dintre rachete au fost interceptate de apărarea aeriană.

Sirenele au sunat în zonă în jurul orei 10 a.m.

Update 12:05 Egiptul a informat delegația israeliană la nivel înalt care a vizitat Cairo sâmbătă pentru discuții indirecte cu negociatori americani și egipteni că nu va face parte dintr-o coaliție militară regională care să respingă un potențial atac de represalii iranian împotriva Israelului, relatează postul de știri al-Araby al-Jadeed, deținut de Qatari.

În aprilie, un atac masiv cu drone și rachete din partea Iranului a fost dejucat de o coaliție formată din Israel, Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Qatar, Egipt, Iordania, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Bahrain.

Într-un efort de a-și menține neutralitatea și de a reduce tensiunile din regiune, provocate de asasinarea șefului Hamas, Ismail Haniyeh, Egiptul a notificat, de asemenea, Teheranul că își va închide spațiul aerian pentru orice acțiune militară care ar amenința securitatea regională, scrie publicația qatariotă.

Oficialii de la Cairo le-au transmis omologilor lor iranieni că măsura nu trebuie percepută ca un comportament ostil față de Iran, ci mai degrabă ca o modalitate de a proteja interesele și suveranitatea Egiptului, adaugă ziarul.

Update 12:00 Acțiunile de la Bursa din Tel Aviv se prăbușesc, iar shekelul alunecă, Israelul fiind în alertă maximă pentru un posibil atac din partea Iranului, după asasinarea șefului militar al Hezbollah, Fuad Shukr, la Beirut, de către un atac israelian, și a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran.

Indicele de referință TA-125 al Bursei din Tel Aviv scade cu 2,3%, iar indicele TA-35 al companiilor blue-chip scade cu 2,2%. Indicele TA-90, care urmărește acțiunile cu cea mai mare capitalizare neincluse în indicele TA-35, scade cu aproape 2,2%, iar indicele TA-Dual Listing se scufundă cu 3,3%.

Acest lucru se întâmplă în timp ce acțiunile asiatice deschid săptămâna pe roșu, indicele MSCI Asia Pacific scăzând cu peste 6%, din cauza temerilor legate de încetinirea economiei SUA.

Șekelul scade pentru a șasea zi și este la 3,83 pe dolar, tranzacționându-se în jurul celui mai slab nivel din noiembrie.

Ministru israelian: Blocarea ajutoarelor în Gaza e "justificată și morală" dar ”nimeni nu ne va lăsa să provocăm moartea a 2 milioane"

Update 11:45 Ministrul de finanțe israelian Bezalel Smotrich lasă să se înțeleagă că, în opinia sa, blocarea ajutorului umanitar în Fâșia Gaza este „justificată și morală", chiar dacă acest lucru face ca 2 milioane de civili să moară de foame, adăugând totuși că comunitatea internațională nu va permite ca acest lucru să se întâmple.

„Aducem ajutoare pentru că nu avem de ales", a declarat Smotrich în cadrul unei conferințe la Yad Binyamin, găzduită de publicația Israel Hayom. „Nu putem, în actuala realitate globală, să gestionăm un război. Nimeni nu ne va lăsa să determinăm 2 milioane de civili să moară de foame, chiar dacă ar putea fi justificat și moral, până când ostaticii noștri vor fi returnați. Ajutorul umanitar în schimbul ajutorului umanitar este justificat din punct de vedere moral, dar ce putem face? Trăim astăzi într-o anumită realitate, avem nevoie de legitimitate internațională pentru acest război".

El susține că Israelul trebuie să recâștige controlul deplin asupra a ceea ce anume intră în Fâșie, spunând că se opune poziției armatei și a ministrului apărării Yoav Gallant în această privință și că „nu știu dacă premierul nu vrea sau nu reușește să îi țină în frâu". El spune că jefuirea ajutorului de către Hamas este „principalul factor" care extinde războiul.

Ministrul de extremă dreapta adaugă că, deși susține reinstalarea Gaza de către Israel, nu a cerut ca acest lucru să fie definit ca unul dintre obiectivele războiului. El susține că, dacă Israelul nu s-ar fi retras din Gaza în 2005, masacrul din 7 octombrie nu ar fi avut loc niciodată.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că este nerealist să reinstaleze Gaza, înfuriind aliații de extremă dreaptă.

Șeful Gardienilor Revoluției din Iran susține că Israelul „își sapă propriul mormânt”

Update 11:30 Șeful Gărzii Revoluționare paramilitare din Iran amenință Israelul după asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran.

Hossein Salami, adresându-se jurnaliștilor în cadrul unui eveniment, avertizează că Israelul „își sapă propriul mormânt" prin acțiunile sale în războiul împotriva Hamas din Fâșia Gaza.

„Când vor primi o lovitură, vor observa că fac greșeli. Ei fac greșeli tot timpul", spune Salami în discursul său la evenimentul Ziua Jurnaliștilor. „Ei vor vedea rezultatul greșelii lor. Vor vedea când, cum și unde își vor primi răspunsul."

Salami a abordat, de asemenea, suspiciunile de lungă durată cu privire la un program israelian de asasinate care vizează oamenii de știință iranieni din domeniul nuclear, pe fondul preocupărilor legate de programul atomic al țării. Iranul îmbogățește acum uraniu mai aproape ca niciodată de nivelurile de armament - la niveluri care nu au nicio utilizare civilă - dar susține că programul său este pașnic.

„Israelul este lăcașul terorismului și a fost creat din ucidere și crimă", susține el. „Ei cred că pot ucide oamenii de știință din domeniul nuclear ai unei alte țări și să împiedice calea acelei țări către tehnologia nucleară pașnică. Ei cred că prin uciderea liderului unui grup de rezistență... dintr-o altă țară le va da mai mult timp de trăit".

El adaugă: „Ei nu fac decât să își sape propriul mormânt".

Update 10:45 Cel de-al doilea israelian ucis în atacul terorist de ieri dimineață din Holon, în centrul Israelului, este numit Avraham Somechi, potrivit The Times of Israel.

Cealaltă victimă a fost numită ieri Rina Daniv, în vârstă de 66 de ani.

Update 10:10 Statele Unite sunt dispuse să garanteze Israelului că va putea relua luptele împotriva Hamas în Gaza după prima fază a unui potențial acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor, ca mijloc de presiune asupra Hamas pentru ca aceasta să elibereze toți ostaticii pe care ar trebui să îi elibereze în prima fază, afirmă mai multe rapoarte din presa ebraică.

Potrivit cotidianelor Yedioth Ahronoth și Haaretz, Washingtonul nu a oferit încă o garanție scrisă, așa cum a cerut Ierusalimul, dar a fost de acord, în principiu, să ofere una dacă se materializează un acord.

Update 10:00 Mai multe jurnaliste raportează violențe la adresa lor la locul protestelor ultra-ortodoxe extremiste împotriva recrutării în IDF în afara bazei Tel Hashomer.

Merav Sever de la Israel Hayom și Rotem Golan de la Knesset Channel spun că au fost aruncate cu sticle în ele și au fost certate cu scandări care includeau „shiksa".

Update 9:35 Emisiunea publică Kan citează diplomați occidentali anonimi care estimează că aceeași coaliție regională care a ajutat la respingerea atacului direct cu drone și rachete al Iranului în aprilie poate fi reunită din nou pentru a contracara un potențial atac.

Se lucrează „intens" la această chestiune și sunt șanse mari ca această colaborare să se repete în cazul unui atac iranian, deoarece „toată lumea are interesul ca incidentul să nu evolueze într-un război regional".

Coaliția care a dejucat atacul din aprilie a fost formată din Israel, Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Qatar, Egipt, Iordania, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Bahrain.

Țările G7 îndeamnă la detensionarea situației în Orientul Mijlociu

Update 9:25 Grupul celor șapte mari democrații îndeamnă la reținere și la detensionare în Orientul Mijlociu, afirmând că evenimentele recente au „amenințat să declanșeze un conflict mai larg în regiune".

Într-o declarație, G7 îndeamnă „încă o dată toate părțile implicate să se abțină de la perpetuarea actualului ciclu distructiv de violență prin represalii, să reducă tensiunile și să se angajeze în mod constructiv în vederea detensionării situației".

Israelul a lovit depozite de arme ale Hezbollah

Update 9:00 Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că avioanele sale de război au lovit un depozit de arme al Hezbollah și alte câteva obiective ale grupării teroriste în cursul nopții în zona Kafr Kila din sudul Libanului.

Aceasta publică imagini cu lovitura de la Kafr Kila.

Forțele de artilerie au tras, de asemenea, spre zonele Shebaa și Rachaya Al Foukhar, spune IDF.

În ceea ce privește sirenele de rachete care au sunat în această dimineață în Galileea de Vest, armata spune că a lansat un interceptor către o țintă aeriană suspectă neidentificată care a trecut din Liban. Incidentul respectiv "s-a încheiat", afirmă armata fără a da detalii, adăugând că alerta a sunat de teama căderii de șrapnel din interceptor.

În plus, o dronă explozivă care a trecut din Liban a aterizat în apropierea orașului Malkia, fără a provoca victime, spune IDF. 

Presa libaneză raportează două persoane ucise într-un presupus atac cu dronă israelian în Mays al-Jabal, în sudul Libanului.

Știre inițială

Alarmele au sunat pe timpul nopţii în nordul Israelului. Mai multe rachete au fost lansate dinspre Liban dar fără pagube, anunţă statul israelian. 

„Vom lovi puternic unde şi când trebuie”, anunţă Iranul, în timp ce Hezbollah continua să testeze cumva antiaeriana israeliană.

În ţară, oamenii îşi fac provizii şi pregătesc adăposturile antiaeriene, în timp ce Israelul, prin vocea armatei.

IDF a pregătit pentru zona de nord mai multe scenarii in cazul unui conflict total cu Hezbollah.

Un document al Forțelor de Apărare Israelului care detaliază „Scenariul actualizat" în cazul unui război total cu Hezbollah a fost distribuit recent primarilor din nord, a aflat The Times of Israel.

Documentul a fost distribuit în timp ce Israelul se pregătește pentru un răspuns amenințat din partea Iranului și Hezbollah la asasinatele comandantului militar al Hezbollahului Fuad Shukr de săptămâna trecută într-o lovitură israeliană la Beirut și a liderului Hamas Ismail Haniyeh într-o explozie din Teheran pentru care Israelul nu și-a revendicat responsabilitatea.

În cazul unui război cu Hezbollah, documentul prevede o posibilă întrerupere a curentului de trei zile în unele orașe; întreruperi în alimentarea cu apă care ar putea dura zile; o deconectare a liniilor fixe de până la opt ore și a comunicațiilor cu telefonul mobil până la 24 de ore; și scurte întreruperi locale ale radioului și internetului.

De altfel, persoane importante din guvern și IDF și acum sunt trimise acasă cu telefoane prin satelit, așteptându-se la un atac iminent.

Se așteaptă ca Hezbollah să acorde prioritate țintirii instalațiilor IDF, apoi infrastructurii și apoi țintelor civile, deși acest lucru s-ar putea schimba. Ar fi de așteptat să vizeze ținte aflate la sud de Haifa, inclusiv Tel Aviv, forțând eventual evacuarea unui număr mare de oameni către Ierusalim și spre sud.

Evacuații ar fi cazați în hoteluri, dintre care unele adăpostesc deja numeroși israelieni strămutați din nord. Dacă hotelurile din zona Ierusalimului sunt pline, evacuații ar fi cazați în școlile din oraș.

MAE recomandă românilor din Liban să părăsească țara de urgență

Comunitatea românească din Liban este formată din aproximativ 1.500 de persoane. Numeroşi români rezidenţi în Liban sunt implicaţi în viaţa economică, socială şi cultural-artistică a statului de reşedinţă.

Ministerul Afacerilor Externe a emis duminică o recomandare de urgență adresată cetățenilor români aflați în Republica Libaneză, îndemnându-i să părăsească de urgență teritoriul acestei țări. Această măsură vine ca urmare a riscului crescut de escaladare a situației de securitate din Orientul Mijlociu.

Australia își ridică nivelul de amenințare teroristă de la „posibil" la „probabil"

Australia își ridică nivelul de amenințare teroristă de la „posibil" la „probabil", citând o creștere a opiniilor extremiste în țară care conduce la o probabilitate de peste 50% de planificare a unui atac pe uscat în următoarele 12 luni.

Prim-ministrul Anthony Albanese a declarat că a ridicat nivelul de amenințare al țării în urma sfaturilor primite de la serviciile de securitate, dar afirmă că nu există o amenințare iminentă de atac.

„Consilierea pe care am primit-o este că tot mai mulți australieni îmbrățișează o gamă mai diversă de ideologii extreme și este responsabilitatea noastră să fim vigilenți", a declarat el în cadrul unei conferințe de presă.

Australia a coborât nivelul amenințării la „posibil" în 2022, după opt ani la „probabil".

Mike Burgess, directorul general al Australian Security Intelligence Organisation, principala agenție de informații a țării, spune că tensiunile din Orientul Mijlociu, inclusiv războiul dintre Israel și Hamas care a început la 7 octombrie, sunt un factor care contribuie la creșterea nivelului de amenințare.

„Conflictul a alimentat nemulțumirile, a promovat protestele, a subminat coeziunea socială și a sporit intoleranța", spune el.

SUA consideră că Iranul ar putea ataca Israelul în următoarele 24 până la 48 de ore

Secretarul de stat american Antony Blinken le-a spus omologilor din țările G7 că Washingtonul crede că un atac iranian asupra Israelului ar putea începe în următoarele 24 până la 48 de ore, relatează Axios, citând surse informate cu privire la convorbire.

Potrivit raportului, Blinken a vorbit cu omologii săi în contextul eforturilor SUA de a detensiona tensiunile din regiune și de a preveni izbucnirea unui război total.

Întrucât SUA consideră că un atac iranian este inevitabil după uciderea unor înalți oficiali Hezbollah și Hamas săptămâna trecută, Blinken le-a spus oficialilor care au participat la convorbire că presarea Teheranului să își limiteze atacul este cea mai bună modalitate de a evita un război regional.

Blinken a declarat că SUA nu cunoaște momentul exact al atacului iranian planificat, adaugă Axios, dar crede că acesta ar putea începe chiar luni.

Biden va convoca luni echipa de securitate națională pentru a discuta despre evoluțiile din Orientul Mijlociu

Președintele american Joe Biden urmează să se întâlnească luni cu echipa sa de securitate națională pentru a discuta despre "evoluțiile din Orientul Mijlociu", a anunțat Casa Albă, în timp ce SUA desfășoară avioane de luptă și nave de război suplimentare în regiune, pe fondul temerilor tot mai mari privind un atac iranian asupra Israelului.

Tensiunile regionale au crescut după asasinarea săptămâna trecută a liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran, la o zi după ce un atac israelian la Beirut l-a ucis pe Fuad Shukur, un comandant militar de rang înalt al grupării libaneze Hezbollah. Ambele grupări sunt susținute de Iran, care a jurat răzbunare.

Biden va vorbi, de asemenea, cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, a declarat Casa Albă, în timp ce SUA lansează o nouă rundă de diplomație menită să reducă tensiunile.

Turcia își îndeamnă cetățenii să părăsească Libanul

Turcia i-a îndemnat pe cetățenii săi din Liban să părăsească țara dacă nu este necesar să rămână, din cauza posibilității ca situația de securitate din această țară să se deterioreze rapid, a declarat duminică târziu Ministerul său de Externe.

Turcii din Liban ar trebui să fie precauți și să nu meargă în guvernoratele Nebatiyeh, Libanul de Sud, Bekaa și Baalbek-Hermel decât dacă este esențial, a afirmat ministerul într-o declarație.

„Cei care nu trebuie să rămână în Liban ar trebui să părăsească Libanul în timp ce zborurile comerciale sunt încă operaționale, dacă este posibil", a declarat acesta, adăugând că turcii ar trebui să evite să călătorească în Liban, cu excepția cazului în care este esențial.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close