Antena 3 CNN Război în Israel Adrian Ursu, despre războiul din Israel: "Ne priveşte pe toţi, pentru că va genera multe dezechilibre la nivel global"

Adrian Ursu, despre războiul din Israel: "Ne priveşte pe toţi, pentru că va genera multe dezechilibre la nivel global"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 22:18 12 Oct 2023 Modificat la 00:21 13 Oct 2023

"Pentru cei care stau acasă, în fotoliu și spun că nu-i despre ei, mesajul cred că trebuie să fie destul de limpede. În primul rând pericolul terorist în clipa de față crește masiv în multe locuri din Europa. Doi, efectele economice ale acestei combinații dintre cele două războaie vor fi consistente.

Pentru că să nu uităm, orice implicare a statelor arabe producătoare de petrol și gaze, după ce am văzut efectul conflictului în care Rusia producătoare de petrol și gaze a fost acum doi ani implicată, va duce la dezechilibre majore pe piețele globale, ceea ce ne va plasa într-o nouă paradigmă a crizei economice, pe lângă cea care era asumată amorsată prin inflație și deficite majore", a spus Adrian Ursu.

O manifestație pro-Palestina a fost înnăbușită de francezi cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene

Poliția franceză a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa un protest interzis de susținere a poporului palestinian, joi, la Paris, după ce ministrul de interne a declarat că astfel de adunări sunt „susceptibile de a genera perturbări ale ordinii publice”, potrivit Reuters.

Demonstranții au scandat „Israelul ucide” și „Macron complice”, o referire la președintele francez Emmanuel Macron, care a condamnat atacul mortal al grupării militante palestiniene Hamas și și-a exprimat solidaritatea cu Israelul.

"Este un masacru extrem de îngrozitor"

Între timp situaţia din Israel continuă să fie tensionată. Spitalele fac cu greu față, iar serviciul de ambulanță este copleșit. Directorul celui mai mare spital din Israel a vorbit la Antena 3 CNN despre situația din spitale și spune că "este un masacru". 

”Cazurile pe care le-am primit de pe front, în principal cu civili pe care acei teroriști au intrat în casele lor ucigându-i cu cuțite, focuri de armă, punând foc în casele lor.

Este extrem de îngrozitor. Este într-adevăr  un masacru și un program pe care l-am suferit acum 200 de ani în Europa de Est", a precizat  Yoel Har-Even, directorul spitalului Sheba din Isreal.  

Citește și: Iranul cheamă țările musulmane și arabe să se ridice împotriva Israelului

După ce a salutat "succesul" atacului de sâmbătă asupra teritoriului israelian, cel mai sângeros de la crearea Israelului în urmă cu 75 de ani, Teheranul încearcă să organizeze o mobilizare internaţională împotriva raidurilor aeriene israeliene efectuate ca represalii în Gaza.

Ziarele oficiale iraniene au publicat joi pe prima pagină imagini cu distrugerile provocate de bombardamentele israeliene care au făcut peste 1.350 de morţi în Gaza, dar fără nicio menţiune a împrejurărilor în care peste 1.200 de persoane, în cea mai mare parte civili, au fost ucişi în atacurile Hamas în Israel, potrivit autorităţilor.

Prudent faţă de Iran de sâmbătă, Occidentul a ridicat tonul şi a avertizat Teheranul să nu extindă conflictul.

Washingtonul se teme în special de deschiderea unui al doilea front în nordul Israelului la frontiera cu Libanul, dacă Hezbollah, mişcarea şiită aliată cu Hamas susţinută de Iran, ar decide să intervină pe scară largă.

Citeşte şi: Profeție biblică în războiul Israel-Hamas, concentrată pe Ierusalim: "Super-semnul care a făcut ceasul profetic să ticăie"

×
x close