Data dezbaterii moţiunii de cenzură rămâne marţi, 15 iunie, în ciuda solicitării prezidenţiale de devansarea a acestui termen, în baza unor decizii ale Curţii Constituţionale. Democrat-liberala Roberta Anastase a admis joi că fără acodrul omologului său de la Senat, social-democratul Mircea Geoană, nu poate fi convocată nici o şedinţă de Biroruri Permanente reunite pentru a lua în discuţie cererea lui Traian Băsescu. Refuzul lui Geoană de a da curs propunerii de mutare a dezbaterii moţiunii pentru ziua de sâmbătă, 12 iunie, i-a iritat pe parlamentarii democrat-liberali care l-au avertizat că prin această atitudine îşi asumă "toate consecinţele politice şi constituţionale"
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, s-a declarat surpinsă de opoziţia lui Geoană, care a refuzut convocarea Birourilor Permanente. E a recunoscut că fără acordul lui Geoană, nu se vor convoca Birouri reunite vineri, iar moţiunea va fi votată marţi.
"Am încercat şi mi-am manifestat deschiderea pentru convocarea unui Birou Permanent reunit. De una singură nu pot să fac lucrul acesta, deci nu a existat niciun plan ŤAť sau plan ŤBť. Practic, prin decizia preşedintelui Senatului nu se pot convoca Birourile Permamanete reunite şi votarea moţiunii se va întâmpla marţi, fiind în responsabilitatea preşedintelui Senatului acest lucru", a susţinut Roberta Anastase.
Întrebată de posibilitatea ca procedura de vot de marţi să fie lovită de nulitate, preşedintele Camerei Deputaţilor a declarat că cel mai bun răspuns poate fi dat de Curtea Constituţională şi de constituţionalişti.
"L-am ascultat pe domnul Geoană şi trebuie să recunosc că nu mi-a venit să cred ce am auzit în declaraţia unui preşedinte al Senatului. În primul rând, domnul Geoană a spus că eu pot să convoc Birourile Permanente reunite şi că am toată libertatea să convoc. Domnul Geoană ori minte, ori nu ştie. Nu ştie faptul că preşedinţii celor două Camere împreună şi nu separat, numai împreună, pot convoca Birourile Permanente reunite. Domnul Geoană dezinformează când spune că dânsul a dorit să fie luni şedinţa de plen, dar că eu am propus să fie marţi", a mai spus Anastase.
Anastase a ţinut să amintească că în ultima şedinţă a Birourilor Permanente reunite, ea a semnalat că există o exigenţă consitiuţională, iar "votul pe moţiune poate fi dat doar luni", dar a susţinut că Geoană a preferat ca ziua de luni să fie "dedicată dezbaterilor din Senat", adăugând că "o zi convenabilă ar fi marţi".
"Domnul Geoană nu poate să continue cu aceste dezinformări la nesfârşit. Nu pot să convoc Birourile Permanente reunite de una singură, iar dânsul a propus dintr-un bun început ziua de marţi. Am avut o discuţie în această zi cu domnul Geoană în momentul în care am primit această scrisoare şi cred că dincolo de a invoca diverse lucruri vizavi de atribuţiile preşedintelui, cred că este important să discutăm pe fond despre probelemele constituţionale relevate în această scrisoare, care din păcate nu au existat la mapa tehnică a şedinţei Birourilor Permanente reunite", a spus Roberta Anastase.
Întrebată de ce a votat pentru dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură marţi, Anastase a răspuns: "Din raţiunea de a nu ne opune pentru ca moţiunea să se discute".
Mult mai duri în declraţii, deputaţii PDL Mircea Toader şi Sever Voinescu l-au avertizat pe Mircea Geoană că îşi asumă "toate consecinţele politice şi constituţionale" în cazul în care refuză convocarea Birourilor Permanente pentru a discuta solicitarea preşedintelui Băsescu ca moţiunea să fie votată sâmbătă.
"Din punctul meu de vedere, Mircea Geoană, dacă nu este de acord cu această convocare, îşi asumă toate consecinţele politice care ar putea decurge de aici", a afirmat Voinescu, fiind completat de liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, care a adăugat că Mircea Geoană "îşi asumă toate consecinţele politice şi constituţionale".
Antena3.ro