Zi lungă miercuri, la Parlament. Birourile de conducere ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se reunesc pentru a discuta atât cererea premierului de asumare a răspunderii Guvernului pe legea unitară a pensiilor, cât şi moţiunea de cenzură depusă de PNL şi UDMR. Pe ordinea de zi figurează şi scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu, de organizare a unui referendum pentru parlamentul unicameral. Această ultima problemă pare a nu avea nici o şansă în a primi răspunsul în cele 20 de zile pe care Boc le-a dat Parlamentului printr-o ordonanţă de urgenţă. Reprezentanţii Opoziţiei s-au coalizat pentru a a-l împiedica pe şeful statului, prin diverse chichiţe procedurale parlamentare, să organizeze referendumul dedicat unicameralismului şi reducerii numprului de parlamentari de la 472 la 300.
Guvernul a modificat recent Legea referendumului prin ordonanţă de urgenţă pentru a sili parlamentul să dea un răspuns la solicitatea preşedintelui într-un interval de cel mult 20 de zile. Gestul a fost interpretat de opoziţie ca un get de sfidare a atribuţiilor Parlamentului şi de încălcare a prevederilor constituţionale.
Cu respectiva OUG deja reclamată la Avocatul Poporului atât de PNL, cât şi de PSD, reprezentanţii celor două partide din opoziţie intenţionează să tergiverseaze această problemă în cadrul conducerilor celor două camere legislative, susţin surse parlamentare social-democrate. Ei speră ca astfel Avocatul Poporului să conteste acest act normativ la CCR, iar această ultimă instituţie să se se pronunţe pentru neconstituţionalitate sa, astfel încât Parlamentul să scape de termenul de 20 de zile. În cazul în care această strategie ar avea succes, PNL şi PSD r avea la îndemână mijloacele necesare pentru a amâna trimiterea avizului consultativ al legislativului României pe problema referendumului după data de 22 noiembrie, când preşedintele Trian Băsescu ar fi dorit organizarea referendumului pentru un Parlament unicameral şi reducerea la doar 300 a numărului de reprezentanţi.
Până când Avocatul Poporului se va sesiza pe această problemă, social-democraţii şi liberalii au de gând să facă zile negre preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, principalul exponent al intereselor şefului statului la nivel parlamentar.
În paralel, reprezentanţii Opoziţiei din comisiile juridice ale Parlamentului au fost îndemnaţi de proprii colegi să urgenteze lucrările pe ordonanţa în cauză pentru ca rapoartele să fie trimise cât mai repede în plenul celor două camere şi actul normativ să fie respins de noua majoritate parlamentară.
Cu un preşedinte al Senatului necooperant pe tema referendumului dorit de Băsescu şi o Opoziţie întărită de înregimentarea PSD, Anastase s-a confruntat până acum în două rânduri cu chiulul premeditat al reprezentanţilor acestora la nivelul şedinţelor reunite ale Birourirlor Permanente ale Parlamentului.
De fiecare dată când a încercat introducerea scrisorii prezidenţiale privind referendumul pe ordinea de zi, preşedintele Camerei Deputaţilor nu a putut decât să constate lipsa de cvorum provocată de biocotul PSD, PNL şi, mai nou UDMR.
Cum astăzi, în şedinţa Birourilor reunite de miercuri ar urma să fie discutată şi solicitarea de organizare a unui referendum, laolaltă cu problema asumării guvernamentale pe legea pensiilor şi termenul pentru dezbaterea noii moţiunii de cenzură, membrii Opoziţiei vor încerca din nou blocare ei. Sursele citate ne-au precizat că s-a luat în calcul provocarea suspendării şedinţei, prin părăsirea sălii în momentul în care se va ajunge la acest punct, dacă Opoziţia nu va reuşi în primă instanţă să stopeze introducerea pe ordinea de zi solicitarea şefului statului.
Marius Vulpe, Antena3.ro