Antena 3 CNN Politică Zi agitată pe scena politică: Guvernul îşi asumă răspunderea pe cele trei legi. Vezi textul final al legilor

Zi agitată pe scena politică: Guvernul îşi asumă răspunderea pe cele trei legi. Vezi textul final al legilor

3 minute de citit Publicat la 08:27 15 Sep 2009 Modificat la 08:27 15 Sep 2009
Zi agitată pe scena politică: Guvernul îşi asumă răspunderea pe cele trei legi. Vezi textul final al legilor
Marţi este o zi agitată pentru guvernanţi şi parlamentari. Guvernul a anunţat că îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului. Nu pe una, ci pe trei legi. O zi în care vom vedea dacă într-adevăr coaliţia de guvernare mai merge.

Liberalii au anunţat deja că nu vor merge în parlament, iar conservatorii vor purta banderole albe în semn de protest.

Tot marţi, preşedintele va ajunge din nou să vorbească aleşilor despre situaţia politică, după cum a anunţat.

Presa speculează, însă, că şi-ar putea anunţa candidatura pentru un nou mandat la Cotroceni.

Iar în timp ce guvernanţii se zbat între amendamente, legi şi scandaluri, sindicaliştii protestează. 6.000 de oameni vor ajunge marţi în faţa Parlamentului, chiar la ora la care în plen Executivul îşi asumă răspunderea.



Şedinţa începe la ora 16.00 şi se încheie la ora 19.00

După discuţii interminabile şi certuri, guvernul va ajunge şi la punctul final în privinţa celor trei legi care ar trebui să aibă un impact major asupra economiei şi sistemului salarial din România. Decizia de asumare a răspunderii nu anulează însă şi conflictele. Şedinţa va începe la ora 16.00 şi se va încheia la ora 19.00.

De la sindicalişti la politicieni, mulţi contestă această metodă de a adopta cele trei pachete de lege. Liberalii au anunţat că vor boicota şedinţa şi se pregătesc să atace documentele la Curtea Constituţională. Nici social democraţii nu sunt mulţumiţi de decizie, aceştia acuzând că proiectele au fost făcute în grabă şi că vor trebui oricum modificate.

Iată cum va arăta "programul" asumării:

Ora 16:00 - Parlamentarii intră în sală. Premierul anunţă că Guvernul îşi angajează răspunderea asupra Proiectului Legii Educaţiei Naţionale

Actul normativ a generat o dispută aprinsă între colegii de coaliţie. Democrat-liberalii au susţinut proiectul propus de fostul ministru al Educaţiei, Mircea Miclea, în timp ce social-democraţii au promovat codul de legi propus de Ecaterina Andronescu. Diferendele dintre PSD şi PD-L nu s-au oprit aici. PD-L a cerut o adoptare cât mai rapidă a codului de legi ale educaţiei, iar liderii PSD au cerut ca legile să rămână în dezbatere publică. În plus, au acuzat că în spatele grabei de a vedea pachetul de legi adoptat stă interesul electoral al preşedintelui Traian Băsescu.

Vezi textul final al legii educaţiei(PDF)

Ora 17 - Intră în discuţie Proiectul de lege privind salarizarea unitară

Actul normativ a reuşit să coalizeze împotriva Guvernului majoritatea federaţiilor sindicale. Sindicaliştii din învăţământ, sănătate, administraţie publică şi poliţie acuză Guvernul că a modificat proiectul până când forma negociată cu sindicatele a dispărut. Alianţa bugetarilor cere Executivului să nu îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului pe actualul proiect şi să reînceapă negocierile.

Proiectul de lege este una din cauzele care au declanşat protestul magistraţilor. Început din 31 august, Instanţele nu mai judecă decât cazurile urgente, iar sistemul juridic este blocat.

Vezi textul final al legii salarizării unitare(PDF)

Ora 18:00 - Guvernul Boc îşi asumă răspunderea asupra Proiectului de lege privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice

Proiectul vizează şi raţionalizarea cheltuielilor publice şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Social-emocraţii cred că asumarea răspunderii pe această lege se face în grabă şi documentele vor fi modificate ulterior. Senatorii şi deputaţii nu vor vota sau dezbate niciuna dintre legi, ci doar îl vor asculta pe premier.

Vezi textul final al legii reorganizarii unor autorităţi şi instituţii publice(PDF)

PNL a hotărât să nu participe la şedinţa comună a Camerelor Parlamentului. Mai mult, liberalii intenţionează să conteste cele trei pachete de legi la Curtea Constituţională.


Ora 19:00 - preşedintele Traian Băsescu se adresează Parlamentului

Şeful statului va ţine discursul imediat după ce cabinetul Boc îşi va angaja răspunderea pe cele trei legi.

Preşedinţia a anunţat că va fi un mesaj referitor la principalele probleme politice ale naţiunii.

Traian Băsescu ceruse iniţial să se adreseze parlamentarilor în data de 14 septembrie, însă acest lucru nu a fost posibil întrucât luni, în prima zi a anului şcolar, aleşii au avut liber.

Antena 3

×
x close